Zdravý životný štýl z veľkej časti tvorí pestrá a nutrične vyvážená strava. Pri zdravom varení je popri výbere kvalitných surovín rozhodujúci aj spôsob ich tepelnej úpravy. V tomto článku si preto predstavíme najobľúbenejších pomocníkov do kuchyne, s ktorými si navaríte zdravo, ale vždy chutne.
Kontaktný gril
Parný hrniec
Pomalý hrniec
Teplovzdušná fritéza
Sous-vide
Zdravie si v regáloch obchodov nekúpime. Môžeme ho však ovplyvniť zdravou stravou a tým, že nahradíme niektoré suroviny za telu prospešnejšie varianty a v neposlednom rade si zadovážime do kuchyne spotrebiče, ktoré sú ako stvorené na zdravé varenie. Ktoré to sú, ako fungujú a aké sú ich najvýraznejšie benefity si postupne popíšeme nižšie.
Rozpáľte to v kuchyni! Grilovanie je doslova gastro zážitok, ktorý si môžete vychutnať kedykoľvek a kdekoľvek máte chuť, aj keď bývate v byte či vonku panujú mrazy. Taký snehuliak by sa pohľadom na grilovaný šťavnatý steak okamžite roztopil. Ale žarty bokom. Zdravšia a rovnako chutná cesta grilovania vedie bezpochyby cez kontaktný gril. Odvádzanie nadbytočného tuku, nastavenie optimálnej teploty a dosky z nepriľnavého materiálu vám ušetria nejednu kalóriu.
Suroviny položíte na spodnú grilovaciu dosku a potom ich jemne pritlačíte hornou doskou. Dôležité je, aby boli všetky potraviny v priamom kontakte s obomi doskami. Nastavte si teplotu alebo vyberte predvolený program. Zvukový signál vás upozorní, že je jedlo hotové a pripravené na servírovanie. Zdravšiu príprava jedla predstavuje hlavne systém odtoku prebytočného tuku do odkvapkávacej nádoby a možnosť nastaviť si presnú teplotu grilovania, aby nedošlo k prepáleniu či pripečeniu. Ak sa vám už teraz zbiehajú slinky, skúste náš tip na grilovanú špecialitu.
+ kompaktný a prenosný, grilujete kdekoľvek a v akomkoľvek počasí
+ odvádzanie nadbytočného tuku do špeciálnej nádoby
+ nastavenie optimálnej teploty a príprava jedla bez pripálenia
+ možnosť pripraviť si mäso, ryby, syry, ovocie i zeleninu
+ prednastavené programy
Hľadáte najlepší kontaktný gril? Bližší kontakt na jednotlivé modely s opisom ich silných stránok nájdete v našom článku. Našu redakciu presvedčil napríklad tento model.
Varenie v pare patrí dozaista k tým najzdravším metódam tepelnej úpravy jedla, pretože funguje absolútne bez tuku. Vaše obavy z nezdravého stravovania sa tak rozplynú ako para nad hrncom. Okrem mäsa, zeleniny a rýb si v ňom môžete pripraviť aj ryžu, vajíčka či rôzne sladké jedlá. Každá surovina si uchová maximum živín vrátane vitamínov rozpustných vo vode (C, B...), prirodzenú chuť i farbu. Benefitom je navyše určite aj možnosť rýchlej prípravy detskej výživy. V hrnci uvaríte ovocie a potom už len rozmixujete.
Stačí naliať vodu do spodnej nádoby, kde sa zahreje na 100 °C. Vznikne para dostatočne horúca na to, aby pripravila perfektne šťavnaté a chutné jedlo. Suroviny stačí uložiť na pláta jednotlivých úrovní. Varením v pare pripravíte pokojne aj niekoľko rôznych jedál naraz. Tie, ktoré sa varia dlhšie, však dajte na spodok hrnca, a tie, ktoré menej, zase na vrch. Niektoré modely majú aj funkciu KeepWarm, ktorá vám bude jedlo ohrievať na konštantnej teplote.
+ varenie absolútne bez tuku
+ zachovanie všetkých vzácnych vitamínov, farby i prirodzenej chuti
+ široké spektrum prípravy pokrmov vrátane detskej výživy, vajíčok alebo sladkých jedál
+ jednoduchá príprava, manipulácia aj údržba
Chcete aj vy vypustiť paru v kuchyni? Inšpirovať sa môžete našimi odskúšanými tipmi tu a aj tu.
Hovorí sa, „pomaly ďalej zájdeš“ a platí to aj pri varení „z jedného pomalého hrnca“. Pomalým varením dochádza k vzájomného prepájaniu chutí všetkých ingrediencií. Dlhý čas dodá zase jedlám výnimočnú šťavnatosť a lahodnosť, a to s minimálnym množstvom tuku. Práve dlhý čas varenia „odbremení“ recepty od potreby veľkého množstva tukov.
Všetko spolu vložte do hrnca a nastavte si teplotu, prípadne aj čas. Pomalé varenie naozaj znamená, že sa jedlo varí pomaly na nižších teplotách pod bodom varu, vďaka čomu si zachová oveľa viac vitamínov a živín. Navaríte tak s minimom tuku, ale aj s minimom námahy a spotreby. Tento spôsob varenia je pre svoju nenáročnosť vhodný aj pre úplných začiatočníkov v kuchyni.
+ uchová všetky živiny
+ nemusíte stáť pri sporáku a neustále dopĺňať suroviny
+ nízka spotreba
+ pestrá paleta pokrmov
+ ideálne na prípravu tuhších mias
Chcete si vyskúšať pomalé varenie? Ako si kúpiť ideálny elektrický a špeciálny hrniec, zistíte v našom článku. Skvelou voľbou sú aj staré známe remosky. Vyskúšate ich?
Dá sa pripraviť aj smažené jedlo tak, aby sme ho skonzumovali bez výčitiek? Dá! A navyše bude chutiť presne ako to, ktoré poznáte z reštaurácie. Rozdiel bude iba v tom, že vy si ho pripravíte chutne a zdravo s minimálnym množstvom tuku. Kde? Predsa v teplovzdušnej fritéze.
Výhrevné teleso ohreje vzduch na vami požadovanú teplotu, ktorý ventilátory rovnomerne distribuujú do prostredia celého hrnca. Vašou úlohou je iba na začiatku priliať trošku oleja na zvlhčenie vzduchu. Potraviny sa týmto spôsobom tepelnej úpravy opečú z každej strany rovnomerne a bez pripálenia. Olej môžete použiť v podstate akýkoľvek, ak je vhodný na tepelnú úpravu. Chutná cesta za udržaním zdravej línie je tak ešte jednoduchšia, pretože môžete fritovať napr. aj s olivovým, sezamovým či iným menej „tučným“ olejom.
V bežnej fritéze treba použiť na chrumkavé hranolčeky aj niekoľko litrov oleja, v teplovzdušnej fritéze si vystačíte iba s jednou lyžicou tuku a výsledok bude chuťovo i vzhľadovo rovnaký a oveľa, oveľa zdravší.
+ fritované jedlo bez výčitiek s až o 80 – 90 % menej tuku
+ množstvo chutných receptov pripravíte za kratší čas ako na panvici
+ nižšia kalorická hodnota a bez karcinogénov z prepáleného oleja
+ rýchle nahriatie a žiadne unikajúce nepríjemné pachy ani mastné pary
+ kompaktné rozmery, odnímateľné časti sa dajú vložiť do umývačky
Viac o výhodách teplovzdušných fritéz si môžete prečítať tu.
Chceli by ste v kuchyni vyskúšať niečo nové? Čo tak pripraviť si zdravé a lahodné menu postupom, ktorý ešte stále nie je bežný pre každú domácnosť, ale je kompletne inovatívny? Reč je o sous-vide – metóde prípravy jedál vákuovaním, ktorá čim viac získava na popularite. Pokrmy pripravené touto metódou vynikajú rýdzou chuťou a zachovaním pôvodného vzhľadu a farby ingrediencií.
Suroviny sa vložia do vákuovacích vreciek, z ktorých vákuovačkou odsajete nadbytočný vzduch. Vrecká potom vložíte do hrnca alebo priamo do nádoby špeciálneho sous-vide variča a varíte najčastejšie pri teplote od 55 do 78 °C. V takto pripravenom kúpeli sa jedlo pripravuje aj niekoľko hodín, čo mu zaistí úžasne kvalitnú autentickú chuť i šťavnatosť.
+ jedenie očami: jedlá pôsobia vďaka jemnej konzistencii a sviežim farbám veľmi príťažlivo
+ kombinácia moderného prístupu, ktorý poskytne nové chuťové zážitky
+ jednoduché čistenie, keďže varíte vo vreckách
+ dlhšia čerstvosť vďaka vákuovaniu potravín
+ úspora vitamínov, času i spotreby energie
Vyskúšajte si varenie sous-vide a uvidíte, že všetci budú ohúrení. Už viete, koho pozvete na večeru? Tipy a rady, ktoré vám pomôžu s kúpou, nájdete tu. Alebo to môžete skúsiť ako odborníci na sous-vide tu.