0,00 €
×

Obľúbení pomocníci na zdravé varenie

13.06.2023

Zdravý životný štýl z veľkej časti tvorí pestrá a nutrične vyvážená strava. Pri zdravom varení je popri výbere kvalitných surovín rozhodujúci aj spôsob ich tepelnej úpravy. V tomto článku si preto predstavíme najobľúbenejších pomocníkov do kuchyne, s ktorými si navaríte zdravo, ale vždy chutne.

Zdravé varenie

O čom sa dočítate

Kontaktný gril
Parný hrniec
Pomalý hrniec
Teplovzdušná fritéza
Sous-vide

Zdravie si v regáloch obchodov nekúpime. Môžeme ho však ovplyvniť zdravou stravou a tým, že nahradíme niektoré suroviny za telu prospešnejšie varianty a v neposlednom rade si zadovážime do kuchyne spotrebiče, ktoré sú ako stvorené na zdravé varenie. Ktoré to sú, ako fungujú a aké sú ich najvýraznejšie benefity si postupne popíšeme nižšie.

Ako variť zdravo?

V kontakte s chuťou

Rozpáľte to v kuchyni! Grilovanie je doslova gastro zážitok, ktorý si môžete vychutnať kedykoľvek kdekoľvek máte chuť, aj keď bývate v byte či vonku panujú mrazy. Taký snehuliak by sa pohľadom na grilovaný šťavnatý steak okamžite roztopil. Ale žarty bokom. Zdravšia a rovnako chutná cesta grilovania vedie bezpochyby cez kontaktný gril. Odvádzanie nadbytočného tuku, nastavenie optimálnej teploty dosky z nepriľnavého materiálu vám ušetria nejednu kalóriu.

Ako to funguje?

Suroviny položíte na spodnú grilovaciu dosku a potom ich jemne pritlačíte hornou doskou. Dôležité je, aby boli všetky potraviny v priamom kontakte s obomi doskami. Nastavte si teplotu alebo vyberte predvolený program. Zvukový signál vás upozorní, že je jedlo hotové a pripravené na servírovanie. Zdravšiu príprava jedla predstavuje hlavne systém odtoku prebytočného tuku do odkvapkávacej nádoby a možnosť nastaviť si presnú teplotu grilovania, aby nedošlo k prepáleniu či pripečeniu. Ak sa vám už teraz zbiehajú slinky, skúste náš tip na grilovanú špecialitu.

Ako variť zdravo na kontaktnom grile?

Hlavné benefity kontaktného grilu

+ kompaktný a prenosný, grilujete kdekoľvek a v akomkoľvek počasí

+ odvádzanie nadbytočného tuku do špeciálnej nádoby

+ nastavenie optimálnej teploty a príprava jedla bez pripálenia

+ možnosť pripraviť si mäso, ryby, syry, ovocie i zeleninu

+ prednastavené programy

Hľadáte najlepší kontaktný gril? Bližší kontakt na jednotlivé modely s opisom ich silných stránok nájdete v našom článku. Našu redakciu presvedčil napríklad tento model.

Parná revolúcia v kuchyni

Varenie v pare patrí dozaista k tým najzdravším metódam tepelnej úpravy jedla, pretože funguje absolútne bez tuku. Vaše obavy z nezdravého stravovania sa tak rozplynú ako para nad hrncom. Okrem mäsa, zeleniny a rýb si v ňom môžete pripraviť aj ryžu, vajíčka či rôzne sladké jedlá. Každá surovina si uchová maximum živín vrátane vitamínov rozpustných vo vode (C, B...), prirodzenú chuť i farbu. Benefitom je navyše určite aj možnosť rýchlej prípravy detskej výživy. V hrnci uvaríte ovocie a potom už len rozmixujete.

Ako to funguje?

Stačí naliať vodu do spodnej nádoby, kde sa zahreje na 100 °C. Vznikne para dostatočne horúca na to, aby pripravila perfektne šťavnaté chutné jedlo. Suroviny stačí uložiť na pláta jednotlivých úrovní. Varením v pare pripravíte pokojne aj niekoľko rôznych jedál naraz. Tie, ktoré sa varia dlhšie, však dajte na spodok hrnca, a tie, ktoré menej, zase na vrch. Niektoré modely majú aj funkciu KeepWarm, ktorá vám bude jedlo ohrievať na konštantnej teplote.

Zdravé varenie v pare

Hlavné benefity parného hrnca:

+ varenie absolútne bez tuku

+ zachovanie všetkých vzácnych vitamínov, farby i prirodzenej chuti

+ široké spektrum prípravy pokrmov vrátane detskej výživy, vajíčok alebo sladkých jedál

+ jednoduchá príprava, manipulácia aj údržba

Chcete aj vy vypustiť paru v kuchyni? Inšpirovať sa môžete našimi odskúšanými tipmi tu a aj tu.

Benefity parného hrnca

Všetky do jedného, jeden na všetky

Hovorí sa, „pomaly ďalej zájdeš“ a platí to aj pri varení „z jedného pomalého hrnca“. Pomalým varením dochádza k vzájomného prepájaniu chutí všetkých ingrediencií. Dlhý čas dodá zase jedlám výnimočnú šťavnatosť a lahodnosť, a to s minimálnym množstvom tuku. Práve dlhý čas varenia „odbremení“ recepty od potreby veľkého množstva tukov.  

Ako to funguje?

Všetko spolu vložte do hrnca a nastavte si teplotu, prípadne aj čas. Pomalé varenie naozaj znamená, že sa jedlo varí pomaly na nižších teplotách pod bodom varu, vďaka čomu si zachová oveľa viac vitamínov živín. Navaríte tak s minimom tuku, ale aj s minimom námahy spotreby. Tento spôsob varenia je pre svoju nenáročnosť vhodný aj pre úplných začiatočníkov v kuchyni.

Ako funguje zdravé pomalé varenie?

Hlavné benefity pomalého varenia:

+ uchová všetky živiny

+ nemusíte stáť pri sporáku a neustále dopĺňať suroviny

+ nízka spotreba

+ pestrá paleta pokrmov

+ ideálne na prípravu tuhších mias

Chcete si vyskúšať pomalé varenie? Ako si kúpiť ideálny elektrický a špeciálny hrniec, zistíte v našom článku. Skvelou voľbou sú aj staré známe remosky. Vyskúšate ich?

Zdravé pomalé varenie

Fritovanie horúcim vzduchom

Dá sa pripraviť aj smažené jedlo tak, aby sme ho skonzumovali bez výčitiek? Dá! A navyše bude chutiť presne ako to, ktoré poznáte z reštaurácie. Rozdiel bude iba v tom, že vy si ho pripravíte chutne a zdravo s minimálnym množstvom tuku. Kde? Predsa v teplovzdušnej fritéze.

Ako to funguje?

Výhrevné teleso ohreje vzduch na vami požadovanú teplotu, ktorý ventilátory rovnomerne distribuujú do prostredia celého hrnca. Vašou úlohou je iba na začiatku priliať trošku oleja na zvlhčenie vzduchu. Potraviny sa týmto spôsobom tepelnej úpravy opečú z každej strany rovnomerne a bez pripálenia. Olej môžete použiť v podstate akýkoľvek, ak je vhodný na tepelnú úpravu. Chutná cesta za udržaním zdravej línie je tak ešte jednoduchšia, pretože môžete fritovať napr. aj s olivovým, sezamovým či iným menej „tučným“ olejom.

Zdravé varenie v teplovzdušnej fritéze

bežnej fritéze treba použiť na chrumkavé hranolčeky aj niekoľko litrov oleja, v teplovzdušnej fritéze si vystačíte iba s jednou lyžicou tuku a výsledok bude chuťovo i vzhľadovo rovnaký a oveľa, oveľa zdravší.

Hlavné benefity teplovzdušnej fritézy:

+ fritované jedlo bez výčitiek s až o 80 – 90 % menej tuku

+ množstvo chutných receptov pripravíte za kratší čas ako na panvici

+ nižšia kalorická hodnota a bez karcinogénov z prepáleného oleja

+ rýchle nahriatie a žiadne unikajúce nepríjemné pachy ani mastné pary

+ kompaktné rozmery, odnímateľné časti sa dajú vložiť do umývačky

Viac o výhodách teplovzdušných fritéz si môžete prečítať tu.

Aké sú benefity teplovzdušnej fritézy?

Sous-vide? Oui!

Chceli by ste v kuchyni vyskúšať niečo nové? Čo tak pripraviť si zdravé lahodné menu postupom, ktorý ešte stále nie je bežný pre každú domácnosť, ale je kompletne inovatívny? Reč je o sous-vide – metóde prípravy jedál vákuovaním, ktorá čim viac získava na popularite. Pokrmy pripravené touto metódou vynikajú rýdzou chuťou a zachovaním pôvodného vzhľadu a farby ingrediencií.

Ako to funguje?

Suroviny sa vložia do vákuovacích vreciek, z ktorých vákuovačkou odsajete nadbytočný vzduch. Vrecká potom vložíte do hrnca alebo priamo do nádoby špeciálneho sous-vide variča a varíte najčastejšie pri teplote od 55 do 78 °C. V takto pripravenom kúpeli sa jedlo pripravuje aj niekoľko hodín, čo mu zaistí úžasne kvalitnú autentickú chuť šťavnatosť.

Sous-vide varenie zdravých jedál

Hlavné benefity sous-vide variča:

+ jedenie očami: jedlá pôsobia vďaka jemnej konzistencii a sviežim farbám veľmi príťažlivo

+ kombinácia moderného prístupu, ktorý poskytne nové chuťové zážitky

+ jednoduché čistenie, keďže varíte vo vreckách

+ dlhšia čerstvosť vďaka vákuovaniu potravín

+ úspora vitamínov, času i spotreby energie

Vyskúšajte si varenie sous-vide a uvidíte, že všetci budú ohúrení. Už viete, koho pozvete na večeru? Tipy a rady, ktoré vám pomôžu s kúpou, nájdete tu. Alebo to môžete skúsiť ako odborníci na sous-vide tu.

zdrave varenie

Súvisiace články: 

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Práca s nožom a presné krájanie surovín sú azda prvé zručnosti, ktoré sa vyučujú na kuchárskej škole. Čo keď vám ale prezradím, že existuje rýchlejšia, pohodlnejšia a bezpečnejšia cesta, ako získať v ...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok