Práca s nožom a presné krájanie surovín sú azda prvé zručnosti, ktoré sa vyučujú na kuchárskej škole. Čo keď vám ale prezradím, že existuje rýchlejšia, pohodlnejšia a bezpečnejšia cesta, ako získať v sekunde perfektné plátky mäsa, zeleniny alebo napríklad pečiva? Ste zvedaví ako? Dozviete sa to už čoskoro v tejto recenzii.
Krájač doputoval do mojej kuchyne v pomerne objemnej krabici. Trošku som sa zľakla, či budem mať v našej malej kuchyni pre spotrebič miesto, ale neklesala som na duchu a netrpezlivo nahliadla dovnútra.
Na dne krabice už sebavedomo žiaril samotný krájač GRAEF SKS 11022 z dielne precíznych nemeckých výrobcov. Vedľa neho bol pripravený na akciu aj druhý kotúč – hladký. Chýbať, pochopiteľne, nemohli ani niekoľkojazyčné príručky s návodom na použitie.
Obavy z nadmernej veľkosti krájača sa rozplynuli, hneď ako som ho položila na kuchynskú linku. Spotrebič disponuje rozmermi 230 × 240 × 325 mm a jeho hmotnosť je prívetivých 2,3 kg. Povedala by som, že zaberie asi toľko miesta ako menší kávovar, ktorý dnes máme doma skoro všetci.
Krájač získal body obratom za revolučnú kompaktnú konštrukciu, ktorá zaručuje, že maximálny komfort sa dokonalo snúbi s minimálnymi nárokmi na priestor pri práci. Potešilo ma, že dizajn je moderný, elegantný a zároveň univerzálny. Čo sa týka farby, výrobca stavil na čierny lesk a bola to rozhodne správna voľba. Či už v rustikálnej kuchyni, alebo Hi-tech modernom prostredí, tento krájač zapadne vďaka svojmu vzhľadu bez problému kamkoľvek.
Ale poďme sa spolu pozrieť aj pod atraktívny povrch krájača. Spotrebič je síce výkonný profesionál, avšak nie každý, kto s ním pracuje, má nutne schopnosti šéfkuchára. Kľúčovou otázkou pre mňa teda bolo, či je prístroj prispôsobený pre bezpečnú prácu, ak je používateľ úplný amatér, alebo napríklad trošku nešikovný, ako napríklad ja. Začala som testovať a išlo to prekvapivo dobre. Už keď som postavila krájač GRAEF SKS 11022 na pracovnú plochu, stál ako pribitý, a to vďaka stabilnému vyhotoveniu a tiež opornej doske.
Aj keď používanie krájača môže byť nebezpečnou činnosťou, ako varuje manuál, vďaka plastovému držiaku na potraviny s plastovou opierkou a opornou doskou zostanete vždy dostatočne ďaleko od noža a nemusíte sa báť nebezpečenstva poranenia. Dokonca som nemala problém nechať svoju desaťročnú sesternicu zahrať sa na pani predavačku z ich obľúbenej samoobsluhy a nechať ju vyskúšať krájač pod dozorom.
Všetci to poznáme. Vidina lákavého pokrmu pred nami, ale od jeho servírovania nás delí najskôr poriadne množstvo zeleniny čakajúcej na nakrájanie. Ja napríklad milujem sviečkovú, ale z predstavy manuálneho spracovávania misy plnej mrkvy, petržlenu a zeleru sa mi už dopredu točí hlava. Ale ani táto situácia nebola pre krájač GRAEF SKS 11022 žiadna výzva a základ na lahodnú omáčku bol hotový behom pár ťahov.
Stačí nasledovať niekoľko jednoduchých krokov. Zo všetkého najskôr si treba nastaviť požadovanú hrúbku rezu na otočnom koliesku na boku prístroja. Rozsah rezu je možné zvoliť medzi 1 až 20 mm. Určite je dôležité vopred vytiahnuť suroviny z mrazničky (aj keď s ľahko namrznutým chlebom si krájač poradil tiež, keď som ho nechala po vytiahnutí v teple len chvíľku). Potom som umiestnila tanier alebo tácku pod spotrebič, kam budú padať hotové kúsky. Nakoniec zostáva vložiť požadovanú surovinu na plastovú dosku a posuvnými pohybmi a súčasným prítlakom vytvoriť dokonalo rovnaké plátky.
Ako je to možné? O perfektnú funkčnosť sa stará 170 mm zúbkovaný kotúč z nerezu s bezpečnostným odnímateľným krytom. Za vlastné si vezme krájanie pečiva, ovocia, zeleniny, syru a šunky. Napríklad plátky nepoddajných kapúst a reďkoviek vyzerali skvele už pri nastavení na 2 mm.
Druhý kotúč je rovnako z nerezovej ocele. Vďaka vyhladenej čepeli sa výborne hodí na tvorbu tých najtenších plátkov cca 1 mm. Na otestovanie som si kúpila anglickú slaninu v celku. Ani v tomto prípade krájač GRAEF SKS 11022 nezaváhal a pred mojimi očami nakrájal niekoľko úhľadných rovnomerných plátkov „tenkých ako papier“. Kto by sa nechcel stať kráľom studených mís na grilovačkách?
V samotnom srdci prístroja sa nachádza motor Eco Power Motion. Disponuje výkonom 45 W a pri maximálnom zaťažení si berie príkon 170 W. Pre predstavu, napríklad rýchlovarná kanvica má príkon približne 10× väčší, takže krájač je šetrný aj čo sa týka nárokov na energiu.
Okrem iného krájač nie je ani hlučný, a aj keď som ho potrebovala použiť na varenie v neskorých večerných hodinách, susedia si toho cez naše tenké steny pravdepodobne nevšimli.
Večera je zjedená, pochválená… a čo ďalej? Teraz už len zostáva dopriať krájaču rovnakú starostlivosť, akú poskytol on našim potravinám.
Na celé dva týždne som mala zapožičaný krájač GRAEF SKS 11022. Nikdy predtým som si neuvedomila, ako veľmi ho potrebujem, kým som ho nemala poruke. Značne mi spríjemnil inokedy nekonečný čas (a nervy) strávený s nožom v kuchyni. Jeho práca je rýchla, presná a efektívna. Bezpečné používanie zaisťuje ochrana proti preťaženiu a držiak krájaných potravín s plastovou opierkou. Nemám preto našej spolupráci v kuchyni čo vytknúť.
Vďaka svojmu elegantnému dizajnu zapadne do každej kuchyne a nebude si v nej nárokovať príliš veľa priestoru. To isté platí aj pre spotrebu energie.
Ak aj vás láka predstava vytvorenia celých raňajok, desiaty alebo večere „jedným ťahom“ a nevadí vám priplatiť si za špičkovú nemeckú prácu, krájač GRAEF SKS 11022 sa stane hrdinom a ozdobou vašej kuchyne.
Klady (+) | Zápory (-) |
+ Profesionálne krájacie vlastnosti | - Vyššia cena |
+ Jednoduchá údržba | |
+ Bezpečnostné prvky | |
+ Štýlový dizajn | |
+ Druhý nôž v cene |