Budete potrebovať:
4 ks pstruha
1,5 lžičky soli
podľa chuti mleté čierne korenie
4 strúčiky cesnaku
5 lyžíc slnečnicového oleja
6 veľkých mrkiev vrátane vňate
6 veľkých petržlenov vrátane listov
4 lyžice masla
Ryby umyte a osušte papierovou utierkou. Pripravte si plastovú krabičku, tak veľkú, aby sa do nej zmestili všetky štyri ryby. Pstruhy dajte do pripravenej krabičky a osoľte zo všetkých strán, aj zvnútra. Na ochutenie použite aj čerstvo mleté korenie, podľa vlastnej chuti.
Cesnak očistite, rozkrojte na polovicu a zvnútra vyberte stred. Cesnak nasekajte ho najemno alebo prelisujte do pripravenej krabičky. Takto pripravený ho použite aj na dochutenie pstruhov, zo všetkých strán.
Zalejte olejom. Ideálny bude slnečnicový, kto chce, môže ho vymeniť za olivový. Krabičku prikryte viečkom a dajte do chladničky. Pstruhy nechajte v marináde minimálne päť hodín. Ale pokojne aj cez noc.
Než rozohrejete gril, očistite pstruhy od cesnaku a pripravte na tanier. Pol hodiny ich nechajte odpočívať pri izbovej teplote. V krabičke, v ktorej ste marinovali pstruhy zostal olej a cesnak. Mrkvu a petržlen iba umyte, odkrojte vňať tak, aby kúsok zelenej stonky zostal na koreni. Nakrájajte na dlhé plátky. Ideálne každý kúsok zeleniny na štyri plátky. Dajte do oleja s cesnakom, premiešajte, aby sa zelenina obalila. Zľahka osoľte a ochuťte korením. Nechajte marinovať pol hodiny pri izbovej teplote.
Môžete zapnúť gril. Zvoľte, aký druh potravín budete grilovať – ryby. Stlačte štart a čakajte, kým sa gril zahreje. Po zvukovom signáli gril otvorte a vložte do grilu pstruhy. Podľa veľkosti sa doň zmestia dva až tri kúsky. Gril zavrite. Teraz bude chvíľku trvať, než gril vypočíta čas potrebný na ugrilovanie pstruhov.
Sledujte farebné okienko a pstruhy vyberte, keď budú pripravené podľa vašej chuti.
Rovnako grilujte všetky ryby. Keď budú hotové, na grile Tefal Optigrill Elite zvoľte program pre zeleninu. Ideálnym bude program „zemiaky“. Zeleninu vyberte keď bude pripravená podľa vašich predstáv, priebeh grilovania sledujte vo farebnom okne. Stiahnite ju do odkvapkávacej misky pod grilom. Sem totiž vytekala šťava z rýb, ktorá vám pomôže zeleninu dokonale dochutiť.
Ihneď presypte horúcu zeleninu do misy. Pridajte maslo nakrájané na kúsky a nadrobno nasekanú zelenú vňať z jednej mrkvy a jedného petržlenu. Premiešajte, maslo sa rozpustí. Podľa chuti môžete ešte dochutiť soľou a korením.
Na tanieri podávajte zeleninu s grilovanými pstruhmi.