0,00 €
×

15 aplikácií, ktoré budete milovať

21.02.2022

Ponuka aplikácií sa na nás denne valí zo všetkých strán a záleží na preferenciách každého používateľa, ktorú z nich si vyberie. Existuje však pár appiek, ktoré potešia úplne každého. Tu je môj zoznam 15 „must have“ favoritov, bez ktorých si nedokážem predstaviť svoj deň.

aplikacie-na-kazdy-den

O čom sa dočítate:

Spotify – hudba pre každú príležitosť

spotify

 

Sotva otvorím oči, siaham po telefóne. Áno, robím to, čo väčšina z nás, a nebojím sa to priznať. V priebehu ranného chystania sa na nový deň mi totiž nesmú chýbať hudobné životobudiče z môjho vyšperkovaného playlistu Spotify (pre Android/Apple). Táto platforma vznikla vo Švédsku a funguje už od roku 2008. 

Ponúka neskutočné množstvo skladieb a podcastov od spoločností Sony, EMI, Warner Music Group, Universal a mnoho ďalších. Spotify okrem mňa aktuálne využíva cez 406 miliónov používateľov, z toho 180 miliónov predplatiteľov (k 3. 2. 2022). Výhody platenej prémiovej verzie spočívajú predovšetkým v množstve ponúkaného obsahu, obmedzení nepríjemných reklám a predovšetkým v možnosti počúvať offline.

 Yr.no – vaša osobná rosnička

yr.no

 

Pešo, MHD, alebo autom? Budem poobede potrebovať dáždnik, aj keď je azuro? Môžem vyraziť na celodenný výlet na bicykli? Tieto otázky sa určite sami seba bežne pýtate každé ráno v súvislosti s počasím

Odpoveď na každú meteorologickú otázku, pochopiteľne z celého sveta, pre vás má aplikácia Yr.no (pre Android/Apple), ktorú vyvinuli v Nórsku v spoločnosti Norwegian Broadcasting Corporation. Služba je dostupná aj na webe, ale pre väčšie pohodlie ju odporúčam stiahnuť do svojho inteligentného zariadenia.

CP – cestovné poriadky pohromade

CP

 

Zistíte, že symbol mráčika s vytrvalým dažďom dnes rannej vychádzke ani cyklistike nepraje, a pretože nemáte auto (alebo ani vodičský preukaz, rovnako ako ja…), je potrebné situáciu promptne vyriešiť. Nezostáva nič iné, než si vyhľadať vhodný prostriedok hromadnej dopravy. 

Autobus, trolejbus, električka, metro alebo vlak – všetko má pod palcom „appka“ CP (pre Android/Apple) (Cestovné Poriadky) od spoločnosti MAFRA a. s. Pomocou nej je možné vyhľadať dopravné spoje vrátane ich kombinácie. V priebehu minúty si tak nájdete najvýhodnejšie spoje napríklad z Ašu do Žiliny. CP vďaka spoľahlivosti a jednoduchému ovládaniu považujem za jednu zo svojich najobľúbenejších a najpoužívanejších aplikácií.

Denník N – čo je nové?

denník N

V MHD mám chvíľku pre seba a využívam ju na zistenie, čo je vo svete nové. Otvorím ďalšiu zo svojich aplikácií s názvom Denník N (pre Android/Apple). Jej editori pozorne sledujú, čo sa kde deje na spravodajských weboch aj sociálnych sieťach.

Následne vyberajú tie najpodstatnejšie informácie ako z domova, tak zo sveta. Každý deň sa tak v Minúte N objaví vyše sto aktualít doplnených o odkazy, grafy, obrázky alebo videozáznamy.

WhatsApp – jednoduchá komunikácia s priateľmi aj zamestnávateľmi

Whatsapp

 

Každý sa rád porozpráva s priateľmi. A keď s nimi práve nemôžete byť fyzicky, oceníte možnosť s nimi „hovoriť“ cez sociálne siete. Ja osobne mám najradšej WhatsApp (pre Android/Apple). Funguje na princípe telefónnych čísel. Zadáte tam to svoje a po spárovaní so zoznamom kontaktov už veselo komunikujete so všetkými, kto WhatsApp používajú tiež. 

Cez túto platformu sa dá dorozumievať pomocou textových aj hlasových správ, je možné si navzájom posielať fotky v nezhoršenej kvalite, a to medzi jednotlivcami aj skupinami. Skvelý nástroj na súkromné i firemné účely. Prostredie je prehľadné, jednoduché a efektné.

Evernote – píšte si!

 

Či už ste v práci alebo v škole, stane sa pre vás Evernote (pre Android/Apple) neodmysliteľnou aplikáciou. Slúži na vytváranie poznámok s možnosťou archivácie (ideálny, keď sa vám podarí zabudnúť si zošit do školy či poznámkový blok na poradu). Ku klasickému textu sa dajú pripojiť súbory, fotografie alebo hovorené slovo. 

Poznámka navyše môže mať podobu formátovaného textu či webového článku. Evernote má v logu ikonu slona, pravdepodobne preto, že je známy svojou dokonalou pamäťou, ktorú si od neho appka požičala. Presnejšie povedané Evernote má pamäť doslova nekonečnú. Stiahnuť a používať ju s obmedzeniami môžete zadarmo, ale aby ste využili plný potenciál aplikácie, je potrebné si priplatiť za plnú verziu.

Stocard – stop strácaniu sa v peňaženke

stocard

Po škole ma väčšinou čaká nákup, často hneď v niekoľkých predajniach, ktorým som natoľko verná, že mi veľkoryso venovali svoju kartu výhod. Tých mám už tak veľa, že keby som ich mala nosiť fyzicky pri sebe, mala by som peňaženku plnú plastov. Pre tento prípad je tu,  našťastie, Stocard (pre Android/Apple).

Z vernostných kariet naskenujete kódy priamo v aplikácii. V obchode potom postačí kliknúť na zvolenú kartu a máte hotovo. Rýchle, ľahké, jednoduché! Ako bonus v aplikácii nájdete kupóny, zľavy, letáky a katalógy vašich obľúbených obchodov.

 Packeta – kdeže je môj balík?

packeta

 

A čo mi to tu cinklo vo vrecku? Výborne! To mi aplikácia Packeta (pre Android/Apple) práve ohlasuje príchod balíčka. Packeta je prepravná spoločnosť, ktorá distribuuje balíky na výdajné miesta, ktorých je po Slovenskej republike hneď niekoľko tisíc. Po zadaní telefónneho čísla a e-mailu sa v aplikácii zobrazia všetky vaše súčasné aj minulé zásielky, aby ste mali neustály prehlaď. 

Medzi funkcie appky Packeta patrí sledovanie balíka na ceste k vám, interaktívna mapa výdajných miest s možnosťou filtrovania či upozornenia na doručený balík formou notifikácie. V neposlednom rade tu nájdete aj archív všetkých zásielok spárovaných s vaším účtom.

Duolingo – cudzí jazyk zábavne a efektívne

 

Cesta domov MHD opäť zaberie nejaký čas, prečo sa teda trochu neprecvičiť v portugalčine? Na pravidelné kurzy čas nemám, a prečo aj... Objavila som totiž skvelú aplikáciu Duolingo (pre Android/Apple). Aplikácia s ikonou zelenej sovy ponúka aktuálne 19 svetovo významných jazykov. Vyberiete si, ktorý z nich sa chcete učiť (poprípade si pripomenúť). 

Duolingo vás prevedie od najzákladnejších slovíčok až po zložitejšie vety a idiómy. Cvičenia sú komplexné, môžete si nastaviť náročnosť aj dĺžku jednotlivých lekcií. V niektorých budete písať, čo vidíte, v iných to, čo počujete, a potrénujete si aj hovorenú formu. Na Duolingu sa mi tiež páči grafické vyhotovenie.

Strava – pripraviť, pozor, štart!

strava

 

Pokiaľ patríte aj vy medzi neposedných ľudí, tak sa doma moc neohrejete. Po návrate zo školy alebo práce si idete dať do tela a trochu si prečistiť hlavu. Mne na oboje perfektne funguje beh. Na túto príležitosť mám nainštalovanú aplikáciu Strava (pre Android/Apple), inak nazývanú aplikácia atlétov. 

Pohodlne si do nej zaznamenáte dáta o svojej fyzickej aktivite, či už beh, cyklistiku alebo plávanie. Nájdete v nej informácie ako prekonanú vzdialenosť, rýchlosť, prevýšenie a spálené kalórie. A to zďaleka nie je to najlepšie. Ak v tom nechcete byť sami, môžete sa zúčastniť mesačných výziev a súťažiť s ostatnými používateľmi Stravy. 

Netflix – filmotéka v jedinej aplikácii

 

Keď sa deň chýli ku koncu, nastáva čas na zaslúžený odpočinok v podobe dobrého filmu. Ako viac než 214 miliónov ďalších používateľov zavítam na Netflix (pre Android/Apple). Táto platforma ponúka takmer 6 000 filmov a televíznych seriálov

K tomu snáď nie je nutné nič dodať. Patrí medzi moje najobľúbenejšie aplikácie a vždy ma poteší žeravými novinkami aj osvedčenými klasikami z databázy českej aj zahraničnej kinematografie.

Shazam – čože to hrá?

Shazam

 

„To je super song,“ pomyslím si často pri sledovaní filmu. Ale ani za nič si ho nedokážem zaradiť. Kiež by tak existovala aplikácia, ktorá by pesničky rozpoznala. A aha, ona vážne je a volá sa Shazam (pre Android/Apple). 

Najlepšie na nej je, že vám skladbu určí v priebehu niekoľkých sekúnd a funguje spoľahlivo. Na vážnu hudbu si moc nepotrpí, ale novodobé piesne všetkých žánrov nie sú najmenší problém.

155.sk – poistite sa s ohľadom na zdravie

155.sk

 

Ide o aplikáciu, ktorú (dúfam) nebudete nikdy potrebovať, ale ak áno, môže niekomu zachrániť život. Venovať miesto jednej ikonke na ploche telefónu rozhodne stojí za to. Aplikácia sa volá 155.sk (pre Android/Apple) a slúži na bezprostredné privolanie sanitky

Na spustenie stačí 3 sekundy podržať núdzové tlačidlo a telefonicky sa spojíte s operátorom, ktorý poradí, čo v danej situácii robiť. Nemusíte v hlave nosiť číslo 155 a v prípade potreby bude privolanie pomoci rýchle a jednoduché.

Mapy.cz – „appka“ turistov aj vodičov, bez ktorej sa nezaobídete

mapy.cz

Plánujete cestovať? Potom jedine s aplikáciou Mapy.cz (pre Android/Apple). Táto senzačná aplikácia vám ukáže tú správnu cestu. Môžete prechádzať po mape a hľadať si tie najvýhodnejšie cesty pre svoj výlet alebo pri ceste autom navigovať vodiča auta, kadiaľ ísť.

Mapy.cz ukazujú nielen hlavné dopravné tepny, ale tiež turistické trasy. A pokiaľ obetujete trochu miesta v pamäti telefónu, odporúčam si ich stiahnuť aj v offline verzii. Poistite sa pre prípad cestovania oblasťami bez signálu.

Čítačka QR kódov – chcem vedieť viac

čítačka qr kódov

 

A to najlepšie nakoniec – Čítačka QR kódov (pre Android/Apple). QR kódy sa využívajú napríklad pri načítaní kontaktných údajov alebo pri bezhotovostných platbách, stále častejšie potom aj na získanie informácie o produktoch.

Túto aplikáciu možno nepotrebujete denne, ale v dlhodobejšom horizonte sa stane užitočnou súčasťou vašej mobilnej výbavy.

 

To bola ochutnávka z mojich najobľúbenejších aplikácií, ktoré aktívne využívam, a môžem ich odporučiť s čistým svedomím úplne každému. Ktoré z nich používate vy?

chcem nový mobil

O užitočných aplikáciách sme pre vás pripravili celý seriál. Ďalšie diely si môžete prečítať tu:

2. diel: Správa financií a úspor

3. diel: Aktívny život

4. diel: Zdravý životný štýl

5. diel: Cestování

6. diel: Kreativita

7. diel: Pre deti

8. diel: Komunikácia

9. diel: Udržateľnosť

10. diel: Pre seniorov

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Práca s nožom a presné krájanie surovín sú azda prvé zručnosti, ktoré sa vyučujú na kuchárskej škole. Čo keď vám ale prezradím, že existuje rýchlejšia, pohodlnejšia a bezpečnejšia cesta, ako získať v ...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok