Domáce sušenie predstavuje skvelý spôsob, ako dlhodobo uchovať potraviny. Vďaka tomuto spôsobu konzervácie zachováte až 80 % vitamínov, minerálov a ďalších zdraviu prospešných látok bez použitia chémie. Navyše sa vyhnete zbytočne pridanému cukru, ktorý je často v supermarketovom balení. Aké sú teda hlavné benefity sušičky potravín?
Či už budete sušiť ovocie, huby, bylinky, alebo napríklad mäso, pri správnom postupe uchová sušička potravín všetky minerály a vitamíny. Pri sušení sa nestráca takmer žiadny vitamín C (najviac ho nájdete v paprike, brokolici a bobuľovitom ovocí), beta karotén, ani vitamín A. Ďalšia zdraviu prospešná látka, ktorú nájdete v sušených potravinách, je vláknina, nechýbajú ani antioxidanty. Sušenie je skrátka jednou z najlepších metód, ako uchovať vitamíny.
TIP: Chcete skúsiť niečo nové? Pripravte si čajovú zmes na chladné dni (šípky, malina, harmanček, mäta), domácu vegetu, cestoviny, ovocné kože alebo napríklad zeleninové chipsy – sú výbornou alternatívou k nezdravým zemiačikom a s jednoduchým dipom na namáčanie chutia naozaj skvelo!
Stáva sa vám často, že nakúpite kopec ovocia a potom ho nestíhate spotrebovať? Jednotlivé kúsky zhnednú alebo vyschnú, nechutia už zďaleka tak dobre a často ich čaká potupná cesta do koša či na kompost. Ďalšou častou situáciou je (nečakane) bohatá úroda, obvykle ide o prebytok jabĺčok, z ktorých vám sušička potravín pripraví výborné sušené plátky. A pretože sme aj národ hubárov, počas sezóny stretnete v lesoch zberačov s plnými košíkmi.
Ovocie, zelenina, huby alebo bylinky, ktoré nazbierate len v určitom období – všetky tieto potraviny vám vydržia omnoho dlhšie usušené než čerstvé. Navyše si môžete uprostred zimy pochutnať napríklad na exotickom mangu.
Sušička ovocia má proste za úlohu potraviny zakonzervovať, vďaka čomu predĺži ich trvanlivosť v priemere až na jeden rok. Na akú teplotu a ako dlho sušiť rajčiny, šípky, huby a mnohé ďalšie potraviny sa dočítate v článku Ako sušiť potraviny.
A kde skladovať usušené potraviny? Ideálne im nájdite temné, chladné a suché miesto, napríklad v komore alebo skrini. Uschovajte ich do vzduchotesnej nádoby či vrecka a aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť, prvých pár dní nádobky raz denne pretraste.
Kupované sušené ovocie vyjde finančne určite drahšie, než keď si ho vyrobíte doma. Zvlášť, keď naň dostanete chuť mimo sezónu. A ak usušené potraviny správne uskladníte, môžete si ich dať kedykoľvek počas roka, takže znížite útratu v obchode. Namietate, že kúpa sušičky a jej prevádzka tiež niečo stojí? Tak sa na to poďme pozrieť.
Sušičky potravín kúpite už od cca 20 €. V ponuke sú, samozrejme, aj modely za niekoľko stoviek, ak však nesušíte celý rok vo veľkom, základné vyhotovenie vám bude stačiť. S výberom tej pravej vám radi poradíme v článku Ako vybrať sušičku ovocia.
A ako je to s príkonom alias spotrebou energie? Moderné sušičky majú nízky príkon, obyčajne do 500 W, takže na konečnom vyúčtovaní azda ani nezaznamenáte rozdiel. Buďme ale konkrétnejší – priemerná cena za kWh je cca 0,1624 €, jedna kilowatthodina má pritom 1 000 watthodín. Ak teda máte sušičku potravín s príkonom 500 W, 8-hodinové sušenie vás vyjde na cca 4 kWh = cca 0,65 €. Za tu cenu získate násobne väčšie množstvo než v supermarkete.
Mnohé modely sú rovnako vybavené časovačom alebo rovno automatickým vypnutím.
Ako skladovať sušené mäso, ovocie a ďalšie pochúťky sa dozviete v článku Ako sušiť potraviny.
Sušičky potravín sa dajú kúpiť s rôznym počtom sušiacich plátov, a to od 5 až po 12, s priemerom obvykle cca 30 cm. To už je solídny priestor, na ktorý sa vám vojde veľké množstvo byliniek, ovocia, jabĺk, sliviek i mäsa. Všetko pojme jeden prístroj, a navyše sušené dobroty nezaberú zďaleka toľko miesta ako čerstvé. Výživová hodnota zostáva pritom viac-menej rovnaká.
TIP: Ďalšie pláta na sušenie si často môžete dokúpiť, dajte si však pozor na ich maximálny počet – najčastejšie ich uvádza výrobca v manuáli. Pri prekročení sa sušenie stáva neefektívnym, a dokonca hrozí prehriatie motora!
Posledný bod sme už tak trochu nahryzli. Vďaka tomu, že sušené ovocie alebo „jerk“ nezaberú toľko miesta v batohu, sú ideálne na výlety, spanie pod stanom, viacdňové túry, … Čerstvé ovocie sa navyše ľahko potlčie, rozpučí, musíte ho uskladniť v krabičke, je lepšie ho uchovávať v chladničke a tak ďalej a tak ďalej. So sušenými dobrotami tieto starosti odpadajú, chutia totiž skvele za všetkých okolností a nemusíte k nim pristupovať „v rukavičkách“.
Plátky jabĺk, sušené slivky či tropické ovocie odporúčame napríklad spolu s orieškami aj ako desiatu – či už do práce, alebo deťom do školy. Na rozdiel od čerstvých potravín prežijú aj nešetrné detské zaobchádzanie, ako je náraz učebníc, fľaše na pitie a pod. Hovoríme z vlastnej skúsenosti, veď ani my sme ako deti neboli iní…