Pomalé sušenie, či už ide o ovocie, bylinky, huby, alebo mäso, predstavuje rokmi preverenú, no predovšetkým najzdravšiu metódu uskladnenia potravín bez konzervačných látok. Jednotlivé suroviny si však vyžadujú inú prípravu, teplotu aj čas sušenia. Preto sme pre vás pripravili článok, ktorý vám určite pomôže so sušením potravín v sušičke.
Tipy na sušenie a skladovanie ovocia
Ako sušiť slivky, jablká a marhule
Ako sušiť paradajky a chili papričky
Ako sušiť šípky, bylinky a cesnak
Aby ste z ovocia a ďalších surovín zachovali maximum živín a telu prospešných látok, treba zvoliť pomalé a šetrné sušenie v sušičke potravín s teplotou 30 – 60 °C. Príliš vysoká teplota zbaví ovocia cenných vitamínov, vedie k presušeniu a napríklad bylinky môže dokonca spáliť.
Na sušenie si môžete zvoliť prakticky hocijaké ovocie, najväčšej obľube sa tešia slivky, jablká, marhule alebo hrušky. Vôbec sa však nemusíte obmedzovať len na svoju úrodu, usušte si do zásoby pokojne napríklad ananás a mango.
Vždy vyberajte zrelé a nepoškodené ovocie, bez plesní či hniloby. Vyhnite sa tiež prezretým kúskom. Naopak ale môžete vyskúšať aj kyslé alebo málo sladké plody, ako sú napríklad kyslejšie jablká. V priebehu sušenia sa totiž v každom ovocí zhromažďujú prírodné arómy a cukry, preto sú sušené jablká a iné dobroty sladšie než tie čerstvé.
Vybrané ovocie umyte, osušte a nakrájajte na rovnako široké plátky či mesiačiky (ideálnu šírku najčastejšie sušených potravín nájdete nižšie). Myslite na to, že väčšie kusy sa budú sušiť dlhšie. Potraviny sa však pri sušení výrazne zmenšia, čo znamená, že príliš tenké plátky by sa vám zase mohli prilepiť k sušiacemu situ. Čučoriedky, maliny a ďalšie drobné kúsky netreba krájať vôbec.
A ako je to so šupkou jabĺk alebo hrušiek? Mali by ste ich šúpať?
Rozhodnutie je len na vás. Krížalky so šupkou sa síce horšie hryzú, ale zase obsahujú množstvo živín a bola by škoda sa o ne ochudobniť.
Pripravené ovocie potom poukladajte na pláty sušičky potravín tak, aby sa neprekrývalo.
Vedeli ste, že bežne kupované sušené ovocie by ste si najskôr mali umyť vlažnou vodou? Vyskytuje sa na ňom totiž oxid siričitý, ktorého úlohou je udržať krásne žiarivú farbu a predĺžiť trvanlivosť.
Také farby pri domácom sušení bohužiaľ nedosiahnete. Nevzhľadnému zhnednutiu marhúľ a ďalšieho ovocia však môžete predísť jednoduchým trikom. Stačí ovocie na pár minút ponoriť do vody zmiešané s citrónovou šťavou v pomere ½ l na 2 lyžice.
Čas potrebný na usušenie potraviny sa líši v závislosti od konkrétneho ovocia. Ako teda spoznať, že už máte hotovo? Dokončené ovocie je pružné, ohybné a vláčne a nenájdete na ňom žiadne vlhké miesta. Ak ho po vychladnutí narežete, nesmie sa na reze objaviť jediná kvapka vody.
Usušené ovocie nechajte vo vypnutej sušičke potravín vychladnúť zhruba 1 hodinu. Potom ním max. do 2/3 naplňte vzduchotesné nádoby či vrecká a ukryte na temné, chladné, suché miesto. Tak udržíte ich arómu a tiež ich uchránite pred moľami, plesňami a prachom. Dobre usušené a správne skladované ovocie vydrží pokojne celý rok.
Aby ste odstránili nadbytočnú vlhkosť, prvé 4 dni nádobu raz za deň pretrepte. Suché kúsky tak pohltia vlhko z tých mokrejších.
Toto ovocie môžete využiť aj inak než na prípravu alkoholického nápoja či napríklad slivkového lekváru. Neskoré slivky, ktoré sú pekne vyzreté, sú skvelou ingredienciou na sušenie. Ako na to?
Umyte slivky pod tečúcou vodou, odkôstkujte a rozpoľte. Poukladajte ich šupkou dole na sušiaci plát. Ideálna teplota na sušenie sliviek je 57 °C na asi 8 – 15 hodín. Že už je hotovo, spoznáte podľa toho, že sú usušené plody tuhé.
Jablone má vo svojej záhrade azda každý a keď úroda prekoná vaše očakávania, môžete toto šťavnaté ovocie pokojne zveriť sušičke potravín.
Jablká netreba šúpať, pokojne ich ponechajte v šupke. Odstráňte však jadierka a potom ich nakrájajte na plátky či krúžky (širšie plátky = šťavnatejšie krížalky). Ak máte radi škoricu, neváhajte ňou kúsky jabĺk posypať. A ako dlho sušiť jablká v sušičke potravín? Teplotu zvoľte 57 °C a počítajte so sušením cca 7 až 15 hodín. Správne usušené jablká sú mäkké.
Aj sušené marhule patria k obľúbeným pochúťkam, ktoré si môžete odložiť aj na zimu, a to bez nežiadúcich konzervantov a pridaných látok. Na prípravu si vyberte zrelé alebo ľahko prezreté plody.
Ako sušiť marhule v sušičke?
Umyte marhule, odkôstkujte a rozkrojte na polovice či menšie časti, to už necháme na vás. Ideálna teplota je 57 °C pri celkovom čase sušenia 20 – 28 hodín.
Vedeli ste, že si doma môžete pomocou sušičky potravín jednoducho vyrobiť aj veľmi obľúbené jerky alias sušené mäso? A dokonca bude zdravšie – bez konzervantov a pridaných látok! Viac sa o ich výhodách dozviete v článku DIY sušené mäso.
Aké mäso je vhodné na sušenie? Vyberať by ste mali výhradne obľúbené mäso s minimálnym množstvom tuku. Myslite na to, že väčší obsah tuku = kratšia trvanlivosť po usušení. Vyskúšať môžete hydinové jerky, hovädzie, zverinové alebo rybie.
1. Umyte mäso a nakrájajte ho (cez vlákna či po vláknach) na rovnaké prúžky široké 2 – 3 cm a hrubé cca 0,5 cm. Použite ostrý nôž a nezabudnite na záver odstrániť všetok viditeľný tuk. Mäso potom posypte z oboch strán koreňovou zmesou alebo ich dopredu naložte do obľúbenej marinády. Ideálne bude nechať kúsky mäsa takto uležať niekoľko hodín v chladničke, ešte lepšie cez noc.
2. Rozprestrite ich na sušiacu tácku tak, aby sa jednotlivé prúžky neprekrývali.
3. Čas sušenia sa pohybuje od 5 do 15 hodín, záleží na druhu mäsa. Dobré je na začiatku zvoliť vyššiu teplotu, okolo 70 °C, aby sa zničili prípadné baktérie. Zhruba po pol hodine môžete teplotu znížiť na 50 – 55 °C.
4. Správne usušené mäso je tuhé, ohybné, pri ohnutí praská, ale nezlomí sa.
5. Skladovať by ste ho potom mali vo vzduchotesných pohároch alebo zipsových vreckách na tmavom a suchom mieste. Takto vydržia neotvorené jerky až 6 mesiacov.
PS: Neochutené sušené mäso určite ocení aj váš psík.
Hubárska sezóna je v plnom prúde a vy premýšľate, ako spracovať plné košíky hríbikov? Radi vám poradíme!
Sušené huby sa dobre skladujú, zachovajú si svoju arómu a navyše vydržia aj niekoľko rokov. Ak ich prihodíte do polievky alebo namočíte vo vode, budú opäť mäkké a chuťovo skoro ako čerstvé. Skvele chutia sušené hríby, masliaky, kozáky či šampiňóny. Na sušenie vyberte iba zdravé huby, ktoré očistíte a opláchnete pod tečúcou vodou.
Ako dlho sušiť huby v sušičke potravín?
Nakrájajte ich na cca 1 cm hrubé plátky a poukladajte na sušiace pláty. Teplotu nastavte na 40 – 50 °C, čas sušenia sa pohybuje od 3 do 8 hodín. A ako poznať, že už máte hotovo? Správne usušené huby sú chrumkavé a v pohári chrastia.
Máte radi štruktúru sušených rajčín, ktoré tak neodmysliteľne patria k talianskej kuchyni? Pripravte si ich jednoducho a rýchlo doma s pomocou sušičky potravín!
Môžete zvoliť veľké záhradné rajčiny aj drobné cherry paradajky, dôležité je, aby boli zrelé, bez plesne či hniloby. Šupku môžete ošúpať, no z našich skúseností ju odporúčame radšej ponechať. Stopky však určite odstráňte. Veľké paradajky potom nakrájajte na rovnako veľké plátky max. 1 cm, tie malé stačí rozpoliť. Rajčiny vždy sušte šupkou dole.
Teplotu nastavte na 52 °C a počítajte so sušením asi tak 5 – 10 hodín. Hotové rajčiny sú pevné.
TIP: Ak máte radi rajčiny v oleji, nechajte ich po sušení vychladnúť a potom naskladajte do uzatvárateľných pohárov. Pridajte nakrájaný cesnak a zalejte rajčiny olivovým olejom tak, aby boli ponorené.
Milujete ostré jedlá? So sušičkou potravín môžete využívať chilli papričky do pokrmov v priebehu celého roka!
Na príprave domácich sušených papričiek nie je nič zložité. Stačí ich pozdĺžne prekrojiť na polovicu a odstrániť stopky. Položte ich na pláty šupkou nahor. Celkový čas sušenia sa pohybuje okolo 10 hodín, a to pri zvolenej teplote 35 °C.
Šípkový čaj aj šípková omáčka k zverine majú jedno spoločné – usušené šípky s vysokým obsahom vitamínu C. Zaujíma vás, ako ich pripraviť?
Nazbierané šípky (ideálne medzi druhou polovicou septembra až začiatkom októbra) stačí očistiť, zbaviť stopiek a potom vysypať na plát sušičky. Aby si zachovali svoju červenú farbu, odporúčame zvoliť nižšiu teplotu, cca 30 °C. Dobre usušené šípky sa vám potom pri stlačení rozpadajú v rukách.
Nasušte si bylinky na zimu! Domáce nasušené bylinky môžete pridať do ľubovoľného jedla či z nich urobiť poctivý čaj, ktorý vás zaručene zahreje.
Aké pravidlá treba dodržať pri sušení byliniek?
1. Aromatické bylinky sušte samostatne, nikdy nie s inými druhmi alebo dokonca ovocím. Kombinovanie nie je vhodné kvôli aromatickým látkam.
2. Vhodné bylinky na sušenie, ktoré rozvinie aróma, sú napr. šalvia, koriander, dobromyseľ, majoránka či rozmarín. Využiť môžete aj estragón, tymian alebo kôpor, treba však odstrániť lístky z hrubších stoniek.
Bazalku, medovku alebo mätu neodporúčame dávať do sušičky, ich vôňa zaručene vynikne viac v čerstvom stave.
3. Zaujíma vás, ako je to s lúčnymi bylinkami? K obľúbeným a dostupným lekárskym bylinkám patrí harmanček, materina dúška, skorocel, podbeľ či lipové kvety. Aj tieto môžete ľahko usušiť v sušičke potravín a neskôr ich využiť napríklad na čaj.
Ako dlho sušiť bylinky v sušičke potravín?
Sušenie byliniek zaberie cca 3 – 6 hodín pri zvolenej teplote 45 °C. Ideálne usušené bylinky pri stlačení rozdrvíte na prášok.
Odložiť na „horšie časy“ si môžete aj cesnak siaty (kuchynský) alebo medvedí. Žiadne obavy, zo svojej chuti nič nestratia.
Ošúpané cesnakové strúčiky prekrojené na polovicu sušte do chrumkava min. 6 hodín pri teplote 50 °C. V prípade medvedieho cesnaku vám, presne ako na vyššie spomenutých bylinkách, postačí teplota 45 °C na 3 – 6 hodín.