Novinky LG OLED TV 2024
V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme... Celý článok
Expertom chce byť každý, ale nikto nechce káve venovať všetok voľný čas. Našťastie vzniklo množstvo vychytávok, ktoré umožňujú triky baristov aplikovať aj v domácom prostredí. Existujú napeňovače mlieka, ohrievače hrnčekov alebo rôzne mlynčeky a šľahače. V tomto diele sa preto dozviete, ako pripraviť doma kávu, na ktorú budú priatelia chodiť radšej než do kaviarne.
Nechajte sa v kaviarňach rozmaznávať profesionálnymi baristami, ale vedzte, že aj vy sami môžete doma v kuchyni odviesť skvelý výkon a pripraviť lahodnú šálku dokonalej kávy. Síce aj nás poteší, ak si poobede skočíte s priateľmi do kaviarne, po prvýkrát v živote ochutnáte macchiato a pochválite sa novozískanou znalosťou o káve luwak (viac nájdete v prvom diele nášho seriálu.
V každom prípade produkty, ktoré sme pre vás nižšie vybrali na ukážku, vás majú presvedčiť, že môžete posedieť aj doma bez toho, aby ste poľavili zo svojich štandardov. Každý totiž môže kúpiť dobrú kávu, správne ju uchovať a správne pripraviť, no nemusí kvôli nákupu pomôcok predať ľadvinu a kvôli ich obsluhe absolvovať náročné kurzy.
Už sme hovorili, ale radi to zopakujeme, že kávu je najlepšie namlieť tesne pred použitím. Takže domov potrebujete mlynček. Niekto má rád historické drevené ručné, niekto siahne po modernej elektronickej kombinácii nerezu a plastu. V každom prípade by malo byť možné nastaviť stupeň hrubosti mletia kávy – na tom záleží. Ak je pre vás mletie rituál, alebo iba medzikrok bez emócií, to je len na vás.
Kvalitná zrnková káva si zaslúži správne uchovávanie a kvalitné spracovanie. O vákuovej dóze, ktorá predĺži jej živnosť, sme hovorili v treťom diele.
Každý má v zásuvke lyžičky, a my v článku plytváme miestom na nejakú odmerku? Áno, pretože takmer nič nestojí, nezaberie žiadne miesto, a pritom je nedoceniteľná – odmeria presne „espressových“ 7 gramov mletej kávy.
Čas pri príprave postrážia napríklad stopky na mobile, ale presnú váhu nič nenahradí. Profesionáli nesypú zmes do hrnčeka na „lyžičky“ – s kávou pracujete pri príprave na gramy, takže každých pár zrniečok je poznať. Váhy pre baristov si poradia s rôznymi jednotkami a obyčajne lákajú na presnosť v desatinách gramu.
Ak je niečo skutočná veda, tak je to príprava mlieka, respektíve mliečnej peny. Aj to ale môžete urobiť doma, a to prekvapivo jednoducho pomocou peniča mlieka.
Nemusíte mlieko šľahať nutne v kanvičke, ale ak vezmeme do úvahy, že má správnu veľkosť, praktický zobáčik na nalievanie, dobre si poradí s požadovanými teplotami, ľahko sa čistí… jej kúpa preto stojí za zváženie, prinajmenšom, ak mliečne kávové nápoje pripravujete častejšie.
Aj keď máme úctu k tradičným metódam, odporúčame na prípravu mlieka elektrický penič, ktorý ušetrí veľa času a námahy. Bývajú naozaj veľmi lacné, môžu stať aj menej než 15 €, a pritom sú pri príprave latté alebo cappuccina úžasným pomocníkom.
Povedali sme si, že mlieko má mať napríklad nanajvýš 65 °C. Ako správnu teplotu poznať? Kompaktný teplomer ponoríte do mlieka a hneď viete, kedy je vhodný čas na to, aby ste ho stiahli z platne a začali šľahať.
O káve sme pre vás pripravili celý seriál. Ďalšie diely si môžete prečítať tu:
1. diel: Dáte si kávu?
2. diel: Príprava kávy
3. diel: Cesta kávy
4. diel: Barista
6. diel: Ľadová káva
7. diel: Zrnková káva - špeciál