Barman rozumie miešaným nápojom, barista zase káve na expertnej úrovni. Čo sa taký barista naučí na baristickom kurze? Aké trendy a vychytávky frčia? Ako sa tvorí latté art? Nahliadnite s nami pod pokrievku sveta, ktorý sa kávou a jej poznávaním živí.
Barista nie je niekto, kto iba nasype instantnú kávu do hrnčeka a zaleje ju vriacou vodou. Profesia, ktorá je v posledných rokoch na vzostupe, láka ľudí, ktorí kávu milujú a chcú, aby v nej zaľúbenie našli aj ostatní. Poznajú spôsoby prípravy lahodnej kávy, sledujú trendy a neustále na sebe pracujú – napríklad na schopnosti vykúzliť na hladine kávy umelecké dielo.
Ich revírom je kaviareň, ich tempo je… presne prepočítané… V očiach majú múdrosť získanú štúdiom exotických kávových odrôd z rôznych zemí, o ktorých existencii vie len pár milovníkov kávy. V hlave im rotujú zložité matematické rovnice a fyzikálne veličiny, od tlaku vody po časy prietokov a objemy… Sú baristi!
Teraz trošku normálnejšie: Dobrý barista má, samozrejme, kávu rád, jasné, ale má ju aj v úcte a rešpektuje ju. Okrem toho sa musí naučiť veľa teórie a zvládnuť praktické skúšky.
Baristi degustujú aj rôzne druhy kávy a učia sa o pražení.
V prvom rade sa musia naučiť pracovať s profesionálnymi kávovarmi, a verte nám, že nejde len o stláčanie tlačidiel. Mimo obsluhy, ktorá je sama o sebe náročná, dokážu baristi kávovary aj nastavovať a študujú ich údržbu. Čo sa samotnej kávy týka, učí sa teórii – niečo o histórii a delení, teda detailnejšiu verziu toho, s čím sme vás zoznámili v prvom, druhom a treťom diele nášho seriálu.
No a v neposlednom rade dôjde na samotnú prípravu. Aj keď roky praxe sú roky praxe, začínajúci barista tiež dokáže pripraviť ako klasické espresso, tak „náročné“ mliečne nápoje, ako je cappuccino. A poslednou bodkou býva inštruktáž ohľadom servisu – ako sa správať k zákazníkovi.
Dobrý barista vám cappuccino alebo inú kávu s mliečnou penou ozdobí nejakým motívom. Volá sa to latté art a podmienkou je, aby pena nebola plná bubliniek, ale krásne krémová – potom sa s ňou dá na hladinu šálky krásne kresliť.
Ak máte správne vybavenie a šikovnú ruku, môžete latté art skúsiť aj doma s peničmi mlieka. Chuť kávy sa síce nezmení, ale jeme aj očami a štýlová šálka kávy je lepšia než tá obyčajný. Skutoční majstri v odbore dokážu na hladine vykúzliť naozajstné divy.
Na YouTube je množstvo videí, ako sa obrázky kreslia. Objavíte v nich však aj iné triky. Napríklad keď barista „trieska“ kanvičkou o pult, nemá záchvat zlosti – to iba penu zbavuje bublín, aby bola nádherne vláčna.
Trendy hovoria jasne: Ľudia túžia po chutnej a kvalitnej káve, preto sú ochotní si za ňu často priplatiť.
V domácnostiach sú poháre s instantnou kávou nahradzované kávovarmi, v kaviarňach sa zase používa domáca šľahačka a obsluha sa nediví, keď po nej chcete nejaké „makiato“… Aj fastfoody, ako je McDonald’s, otvárajú vlastné kaviarne a vymieňajú kávu v tégliku za luxusnejšie varianty. V Starbucks si ešte dajú tu prácu s tým, že vám na téglik napíšu meno. Káve sa venujú celé coffee festivaly, v každom supermarkete už väčšinou máte možnosť si kúpiť aj výberovú kávu. Káva je proste in.
My odporúčame, aby ste príprave a hlavne pitiu kávy obetovali trochu cenného času a oboje si vychutnali. Ak pretvoríte ranné „bezvýznamné kofeínové nakopnutie“ na malý rituál, prípadne na pravidelný výlet za exotickými chuťami, uvidíte, že káva má veľa čo ponúknuť.
O káve sme pre vás pripravili celý seriál. Ďalšie diely si môžete prečítať tu:
1. diel: Dáte si kávu?
2. diel: Príprava kávy
3. diel: Cesta kávy
5. diel: Domácim odborníkom
6. diel: Ľadová káva
7. diel: Zrnková káva - špeciál