0,00 €
×

Ako vyčistiť telefón zvonku aj zvnútra?

05.09.2022

Telefón dnes nosíme so sebou skoro všade, preto sa časom jeho znečisteniu jednoducho nevyhneme. Vo vrecku nohavíc, v taške i ruksaku, tu ho položíme na stôl, tam do trávy, ale hlavne sa ho veľakrát za deň dotýkame. Zažíva toho naozaj veľa, preto je treba ho raz za čas poriadne vyčistiť – takpovediac od hlavy až po päty. Aby sme vám to uľahčili, prinášame návody na konkrétne situácie ako vyčistiť telefón, bez poplatkov za servis, svojpomocne, jednoducho a rýchlo.

Ako vyčistiť telefón?

O čom sa dočítate:

Ako dezinfikovať mobil

Sú také maličké, že ich nevidíme, a pritom sme s nimi v kontakte každý deň – baktérie. Mikro stvorenia, ktoré si pravidelne na tele vášho telefónu organizujú párty. Zbavte sa ich jednoducho použitím antibakteriálnych prostriedkov (handričiek, sprejov, obrúskov...). Stačí poriadne pretrieť celý mobil. Aby ste ich výskyt a šantenie zatrhli a ochránili svoje zdravie ešte viac, odporúčame zariadenie vložiť do sterilizátorazničiť tak až 99,99 % choroboplodných zárodkov. Celý proces trvá iba pár minút a je to taký „očistný kúpeľ“ pre celý váš telefón.

Ako vyčistiť mobil

Mobil treba udržiavať čistý nielen kvôli nášmu zdraviu, aj keď to je, samozrejme, najdôležitejší faktor. Nečistoty nerobia dobre ani samotnému telefónu, môže sa zanášať prachom a čiastočkami, ktoré spôsobujú prehrievanie a dokonca môžu skrátiť životnosť vášho smartfónu.

Ako vyčistiť displej na mobile

Šmuhy, odtlačky prstov, náhodné oprskanie vodou či zašpinenie od jedla. Telefónu sa dotýkame dennodenne, preto sa zašpineniu nevyhneme. Čo s takýmto znečistením spraviť? Myslite na prevenciu už pri kúpe nového mobilu a investujte do ochrannej fólie alebo skla. Na trhu dnes nájdete vhodný typ pre váš model a navyše si tak zvýšite aj ochranu pred náhodným poškodením. Fólia i sklo spevnia váš displej a znížia riziko prasknutia, puknutia aj oderu.

Ak sa displej zašpiní, jednoducho použite handričku z mikrovlákna a špeciálne čistiace prostriedky na elektroniku. Obyčajné papierové obrúsky alebo utierky vám môžu displej poškriabať, mikrovlákno je však jemné a zbaví sklenený povrch nečistôt, prachu a navyše aj vlhkosti. Špeciálne prostriedky nezanechajú žiadne šmuhy, sú jednoducho zložením aj materiálom prispôsobené presne na čistenie displejov. Mnohé sú antistatické, takže si prach už tak rýchlo na váš displej nesadne.

Ako vyčistiť displej?

Ako vyčistiť konektor telefónu

Máte pocit, že pri nabíjaní či zapájaní slúchadiel nejde všetko tak, ako má? Problém môže byť znečistenie miesta konektoru, kde sa časom nahromadia jemné čiastočky prachu a rôznych iných nečistôt. Vezmite si na pomoc niečo malé a ostré, napr. špáradlo, ihlu na SIM a pod. Ak nenájdete nič plastové, zvoľte obyčajnú ihlu na šitie, prípadne iný tenký a pevný predmet. Najtenšou časťou citlivo vyškrabkajte celý priestor a na záver vyfúknite ústami zvyšky alebo použite stlačený vzduch.

Ak stačí nečistoty iba vymiesť, môže pomôcť zubná kefka s jemnými štetinami, prípadne kúsok lepiacej pásky na špáradle (ale dajte pozor, aby vám tam neostala, musí byť dobre pripevnená). Ak nečistoty stále odolávajú, môžete použiť kvapku IPA (Isopropylalkohol) čističa, ktorý nečistoty zaručene uvoľní. Ak vás navyše trápi, ako vyčistiť reproduktor v telefóne, zopakujte ten istý postup. Vidíte? Nie je to nič zložité. Viac tipov a rád, ako na čistú elektroniku nájdete v našom článku.

Ako vyčistiť konektor telefónu

Ako vyčistiť úložisko v mobile

Uvoľnite miesto, prosím! Ale svojim dátam. Ako vyčistiť pamäť telefónu tak, aby ste neprišli o svoje cenné dáta ani aplikácie? Najrýchlejším, najefektívnejšímbezpečným riešením, či už vlastníte mobil s Androidom alebo iPhone, je stiahnuť si program/aplikáciu, ktorá je na tento účel stvorená. Najznámejšou a najbežnejšou je určite aplikácia CCleaner alebo dobre známa aplikácia Čistič. Určite ich nájdete aj viac, avšak tieto sú overené miliónmi používateľov po celom svete.

Appka jednoducho vyhľadá to, čo nepotrebujete a nepoužívate a vymaže to. Ide napríklad o roky nepoužívané aplikácie, zdvojené súbory, fotografie atď. Odstránenie nadbytočných dát váš telefón navyše výrazne zrýchli. Ak si neviete rady so sťahovaním aplikácie alebo nechcete staviť na automatiku, ale chcete si upratať vo svojom zariadení vlastnými rukami, choďte do Nastavení > Všeobecné > Úložisko a v ňom si ručne vymažte, čo už nepotrebujete.

Ako vyčistiť úložisko v mobile?

To chce väčšie úložisko

Veľa fotíte, ste milovníkmi hier, fanúšikmi aplikácií a všetky obľúbené videá i hudbu musíte mať ihneď poruke? Tak si uložte dáta do zálohy.

Pamäťové karty sú skvelou možnosťou, ako si navýšiť pamäť telefónu a neprísť ani o jeden jediný súbor. Ale akú si vybrať? Tu vám poradíme.

Ak nemáte slot na SD kartu, nezúfajte, uložte si dáta na externé úložisko napr. iCloud a už nikdy sa nemusíte strachovať, že nemáte dosť miesta na vaše dáta.

Pamäťová karta k telefónu

Ako vyčistiť telefón od vírusov

„Pomoc, niečo sa mi deje s mobilom!“ Určite ste to už zažili, sekanie z neznámych príčin, nevyžiadané zapínanie, vypínanie, preskakovanie z jedného okna na iné, prehrievanie, množstvo zobrazovaných reklám, veeľmi pomalé fungovanie celého zariadenia či nadmieru vysoký účet za paušál. To i mnohé iné nevysvetliteľné správanie vášho telefónu môže mať na svedomí vírus. Infikovať sa môžete veľmi jednoducho a ani o tom nemusíte vedieť. Stačí kliknutie na nesprávny odkaz, otvorenie správy, prečítanie mailu... Takýchto príkladov je nespočetné množstvo.

Aby ste sa vyhli zavíreniu vášho telefónu, odporúčame si inštalovať antivírusové programy. Budú chrániť vás i váš prístroj. Pravidelným skenovaním sa môžete vyhnúť hrozbám, programy vás zároveň upozornia na podozrivé stránky, pomôžu s odstránením už existujúcich a väčšina z nich ponúkne aj niečo navyše, ako napríklad vyčistenie od nadbytočných súborov, chránenie PIN kódom či heslom, VPN a ďalšie.

Ako vyčistiť telefón od vírusov

Mnohé si viete stiahnuť zadarmo (napr. Avast mobile Security, AV-Test), ale kúpou licencovaného softvéru sa vyhnete ďalším rizikám. Medzi najznámejšie a overené licencované antivírusové programy patria ESET, AVG Antivirus, Avast Pro atď.

Nedostatočnou ochranou a nezodpovedným surfovaním riskujete, že prídete nenávratne o svoje drahocenné dáta, peňažné úspory, môžu byť zneužité vaše osobné údaje a ešte omnoho viac. Nepodceňujte preto bezpečné správanie na internete. Internet je plný skvelých vecí, ktoré nám život uľahčujú, ale, žiaľ, aj tých, ktoré nám ho vedia aj poriadne znepríjemniť.
 

Zaujíma ma to


Súvisiace články:

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Práca s nožom a presné krájanie surovín sú azda prvé zručnosti, ktoré sa vyučujú na kuchárskej škole. Čo keď vám ale prezradím, že existuje rýchlejšia, pohodlnejšia a bezpečnejšia cesta, ako získať v ...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok