0,00 €
×

Viete, ako používať internet bezpečne?

02.04.2022

Internet v dnešnej dobe využíva takmer každý, a to od detí po najstaršie generácie. Otvára nám množstvo dverí. Je však dobré vedieť, na čo si dávať pozor. Bezpečný internet chráni váš počítač, tablet či mobil proti vírusom, malwaru, podvrhom stránok (phishing) a iným internetovým útokom. Aké sú zásady bezpečného správania sa dozviete v tomto článku.  

Bezpečnosť na internete

V dnešnej dobe je prístup na internet jednoduchší než kedykoľvek predtým. Každý z nás má doma počítač, notebook alebo tablet, a s veľkou pravdepodobnosťou aj neobmedzený internet. A čo naše smartfóny? Tieto malé brány do online sveta nosíme všade so sebou. Dalo by sa povedať, že sme si zvykli byť neustále pripojený.

Viete ako svoje zariadenia a cenné dáta ochrániť? Práve internet je poľom pôsobnosti hackerov, ktorý z vašej online aktivity dokážu vyťažiť.

Zvoľte si silné heslo

Vyberáte heslo tak, aby bolo jednoduché a dobre sa vám pamätalo? Robíte chybu, môže sa vám to totiž vypomstiť. Rovnako ako bezpečnostné dvere chránia vstup do vášho domova, malo by aj silné heslo zamedzovať vniknutiu do vášho online priestoru, či už sú to sociálne siete, bankové účty či iné. Nechajte si preto vygenerovať unikátne silné heslo, skúste vytvoriť skupinu rôznych znakov a veľkostí písma, ktoré spolu vôbec nedávajú zmysel (v tomto prípade platí, čím menej zrozumiteľné, tým lepšie) alebo sa pri vytváraní riaďte týmito pravidlami:

  1. Vytvárajte si dlhé a zložité heslá.
  2. Heslo by malo obsahovať číslice a špeciálne znaky.
  3. Používajte aj veľké písmená.
  4. Voľte heslá tak, aby ste si ich zároveň zapamätávali, alebo si ich uchovávajte na bezpečnom mieste.
  5. Ku každej registrácii majte špeciálne heslo a nepoužívajte rovnaké heslo na rôzne weby.

Bezpečnosť na internete

Ideálne je, vytvoriť si heslo, ktoré si jednoducho zapamätáte a pre hackera bude stále ťažko rozlúštiteľné. Môžete použiť informáciu zo svojho osobného života, ktorú nemá šancu nikto cudzí poznať. Napríklad ak skombinujete meno a dátum narodenia svojho domáceho zvieratka z detstva.

Strážte svoje osobné údaje

Či už vyplňujete registráciu na sociálne siete, na komunikačné kanály alebo na rôzne e-shopy, premýšľajte nad tým, či je naozaj nutné vyplňovať všetky políčka. Druhá strana totiž vždy stojí o to, vytiahnuť z vás čo najviac osobných informácií. V prípade, že nebudete mať dobre nastavené súkromie a nebudete si dávať pozor, môžu sa vašich osobných a súkromných informácií zmocniť hackeri, ktorí sa spoliehajú na nedostatočné internetové zabezpečenie. Preto vždy odovzdávajte iba tie informácie, ktoré považujete za najnutnejšie, a zvoľte nastavenie, v ktorom nebudú viditeľné všetky vaše citlivé údaje.

Nesťahujte pirátsky obsah

Nesťahujte hry, fotografie, videá či iné súbory z neoverených stránok. Skrz kradnuté súbory najľahšie infikujete svoj počítač alebo telefón malwarom, ktorý môže spomaliť či úplne narušiť jeho fungovanie. Vaše dáta môžu byť tiež zneužité či ukradnuté. Rozhodne stojí za to si obľúbenú aplikáciu kúpiť či predplatiť.

Ušetrite si nepríjemnosti obozretným platením

V dnešných časoch sa stalo internetové nakupovanie veľmi populárnym. Niet divu! Pohodlie a praktickosť e-shopov skrátka kamenné obchody netromfnú. V prípade online platenia je ale vždy potrebné zadať údaje o bankovom účte či platobnej karte. Tieto informácie sa v internetovom prostredí jednoducho dostanú pod ruky niekomu, kto s nimi naloží po svojom, a vy tak pre nedostatočnú opatrnosť môžete prísť o oveľa viac peňazí, než vás mal stáť daný online nákup.

Bezpečnosť na internete

Preto buďte vždy obozretní, nezverujte svoje citlivé údaje kedykoľvek a komukoľvek. Dbajte na to, aby bolo vaše pripojenie overené, bezpečné a šifrované – to zistíte jednoduchou kontrolou adresného riadku, v ktorom by vždy mala byť ikonka zámku a adresa so začiatkom „https“.

Vyhnite sa verejným Wi-Fi sieťam

V dnešnej dobe sa so svojimi zariadeniami pripájame takmer všade, či už v práci, v školách, kaviarňach či v prostriedkoch hromadnej dopravy. Cez verejné siete, predovšetkým na nezabezpečených webových stránkach, môžu hackeri sledovať všetku vašu internetovú komunikáciu. Preto by ste vždy mali uprednostňovať vlastné dáta. Pokiaľ ale nemáte inú možnosť, využívajte anonymné okná, ktoré odstránia všetky vyhľadávané informácie a ostatní používatelia tak nebudú mať prístup do histórie vášho vyhľadávania.

Aktualizujte si operačný systém

Nech už ide o akékoľvek zariadenie, z ktorého sa pripájate na internet, vždy ho aktualizujte. Mobilný telefón, tablet, notebook, počítač či inteligentný televízor – všetky systémy môžu obsahovať dieru v bezpečnosti. Tieto chyby vývojári operačných sietí čo najrýchlejšie opravujú, preto sú nutné neustále ďalšie aktualizácie, ktoré bezpečnostnú dieru „zlepia“. Niektoré zariadenia vykonávajú automatické aktualizácie, cez to všetko sa tu vyplatí raz za čas aktualizácie skontrolovať.

Bezpečnosť na internete

Používajte ochranu počítača

Na to, ako zaistiť 100 % bezpečnosť internetu, zatiaľ nepoznáme odpoveď. Pomôcť tomu môžete vyššie spomenutými tipmi v kombinácii s rôznymi ochrannými funkciami a programami. Pred útokmi hackerov váš počítač môže ochrániť základná funkcia firewall. Ten predstavuje „záchytný bod“, u ktorého sa zastaví všetka internetová komunikácia, než prejde do vášho zariadenia. Firewall teda daný úkon povolí či zablokuje, čím zabráni prípadnému napadnutiu vášho zariadenia.

Zvýšte bezpečnosť na internete pomocou antivírusov, ktorých je neskutočné množstvo v rôznych cenových kategóriách. Od ceny sa odvíja aj množstvo funkcií. Tie základné pracujú na rovnakej báze, skenujú dáta, vyhľadávajú vírusy a škodlivé kódy. Pokiaľ dáta narazia na „nakazený kus“, uložia ho do karantény a používateľ sám rozhodne, čo sa s ním bude diať.

Bezpečnosť na internete

Bezpečnosť na internete pre deti

Nástrahy na internete čakajú na dospelých, predstavte si teda, aké nebezpečenstvo môže číhať na vaše deti. Pripomínajte im zakaždým desatoro bezpečného internetu:

  1. Za monitorom na druhej strane sa môže skrývať ktokoľvek, preto nikomu nedávaj svoju adresu, telefónne číslo či iné osobné údaje.
  2. Neposielaj ľuďom, ktorých nepoznáš osobne, svoje fotografie. Zváž, aké fotografie posielaš svojím kamarátom. Nikdy nevieš, čo s nimi urobia.
  3. Svoje heslá neprezrádzaj ani kamarátom a udržuj ich v tajnosti.
  4. Neslušné, hrubé a vulgárne správy a odkazy ignoruj a nikdy na ne neodpovedaj.
  5. Nedohaduj si schôdzku cez internet bez toho, aby si o tom niekomu povedal.
  6. Ak narazíš na e-mail, video či obrázok, ktorý ťa šokuje, odíď z webovej stránky.
  7. Ak ťa niekoho odpovede uvedú do rozpakov alebo ťa dokonca vydesia, zver sa dospelej osobe.
  8. Neotváraj prílohy správ, ktoré ti prídu z neznámych adries – často sa v nich skrývajú vírusy.
  9. Never všetkým informáciám, ktoré sa vyskytujú na internete.
  10. Pokiaľ sa s niekým nechceš baviť, nebav sa.

Bezpečnosť na internete

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Práca s nožom a presné krájanie surovín sú azda prvé zručnosti, ktoré sa vyučujú na kuchárskej škole. Čo keď vám ale prezradím, že existuje rýchlejšia, pohodlnejšia a bezpečnejšia cesta, ako získať v ...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok