Domáce šťavy nabrali za posledné roky na nevídanej popularite. Sú zdravé, osviežujúce a nabudia energiou. Umožňujú mať dokonalú kontrolu nad kvalitou odšťavovaných surovín. Ako sa v ponuke odšťavovačov spoľahlivo zorientovať? Poradíme vám, ako vybrať odšťavovač, ktorý pripraví šťavy lahodnej chuti a konzistencie – presne podľa vašej predstavy.
V súčasnosti už existujú desiatky rôznych modelov odšťavovačov. Líšia sa v mnohých detailoch, ktoré viac či menej vplývajú na spokojnosť s používaním. Dôležité je prihliadať na technológiu odšťavovania, výkon, hlučnosť, nároky na čistenie a tiež prirodzene aj cenu. Jeden si výborne poradí s tvrdými druhmi zeleniny, listami a mäkkým ovocím, ďalším vám ukáže, že jeho limitom sú prekvapivo sladké čerešne a maliny. Stane sa vaším favoritom odstredivý odšťavovač alebo si už dlhšie obzeráte závitovkový odšťavovač? Máte zálusk na odšťavovač Sencor, Philips, ETA, Bosch či Concept? Ešte predtým, ako si predstavíme ich základnú charakteristiku, výhody a nevýhody, pripravili sme pre vás niekoľko kľúčových otázok.
Niektoré odšťavovače sú skvelé pri získavaní šťavy z tvrdých plodov a listov, nielen z citrusov. Majú vysokú výťažnosť, čo znamená, že získate väčšie množstvo šťavy z menšieho množstva čerstvých plodov a vaše domáce odšťavovanie nebude predražené. Vertikálny závitovkový odšťavovač je voľbou číslo 1, ktorá nekladie žiadne obmedzenia. Ak plánujete odšťavovač predovšetkým citrusy, jablká, hrušky a koreňovú zeleninu, pozrite si ponuku obľúbených odstredivých odšťavovačov.
Do ranného zhonu a príprav dobre zapadne odstredivý odšťavovač, ktorý pracuje rýchlo, hoci s menšou výťažnosťou. Šťava z neho je vhodná na okamžitú konzumáciu, pretože je o niečo viac náchylnejšia na oxidáciu. Závitovkový (inak šnekový) odšťavovač síce pracuje pomalšie, avšak výsledok očarí aj náročných – ako z pohľadu množstva šťavy, tak i zachovania živín.
Pri odstredivej technológii vzniká šťava rýchlo a časť z nej zostáva v dužine, ktorá poputuje do odpadovej nádoby. Šťava je vodnatejšia, na povrchu napenená, vhodná priamo na vypitie. Šnekové odšťavovače vytvárajú na chuť a živiny bohatšiu šťavu, ktorú môžete popíjať priebežne počas celého dňa. Šťava neoxiduje, dlhšie si udržiava svoju sviežosť.
Pri príprave čerstvej šťavy iba pre seba, vystačíte s odšťavovačom s menšími nádobami na šťavu a odpad. Výhodou je, že na linke potom aj samotný prístroj zaberie menej miesta. V opačnom prípade, napríklad pri výrobe šťavy pre celú rodinu alebo kolegov, už siahnite po odšťavovači s väčšími kapacitami, aby ste nemuseli prerušovať jeho chod.
Niektoré odšťavovače skončia po niekoľkých týždňoch naspäť v krabici čakať na svoj návrat do kuchyne – a to napriek veľmi dobrým výsledkom odšťavovania. Vopred počítajte s tým, že čistenie odšťavovača je povinná jazda. Niektoré modely sú na údržbu jednoduchšie – rozložiť, opláchnuť a usušiť. Na ďalšie už budete potrebovať kefky, aby ste vyčistili všetky diely a menej dostupné zákutia. Zaschnuté alebo skvasené zvyšky totiž môžu pokaziť chuť ďalšej šťavy.
Vo svete odšťavovačov dokonalosť na 100 % neexistuje. Raz má odšťavovač super výťažnosť, nízku hlučnosť, no pri jeho čistení strácate trpezlivosť. Inokedy sa predáva za dostupnú cenu, robí dobrú šťavu, z ktorej majú radosť aj deti, no otravuje vás jeho hluk. Každá konštrukcia a technológia má svoje pre a proti. Aj od toho je náš poradca, aby ste mali čo najlepší prehľad a dostatok informácií na jednom mieste pohromade.
Hlavnou výhodou odstredivých odšťavovačov je ich rýchlosť. Vložené ovocie alebo zeleninu rýchlo rozsekajú a použitím odstredivej sily pasírujú cez sito. Patria sem najobľúbenejšie a cenovo najdostupnejšie odšťavovače. Zvyčajne sú prvým krokom k zoznamovaniu sa s domácimi šťavami. Ak zatiaľ neviete presne odhadnúť, či budú mať takéto fresh nápoje u vás doma úspech, nemusíte hneď investovať do drahého “šneku”.
Čo by ste mali vedieť?
Čo s dužinou z odšťavovača? Mrkvová dužina sa hodí do koláčov, muffinov a zdravých sušienok, kapustová dužina do vynikajúcich zeleninových placiek, dužina z jabĺk zase do lievancov. Drť zo zmiešanej koreňovej zeleniny môžete osmažiť ako základ do polievok a omáčok. Cviklová dužina sa dá použiť do šalátov na farebné a chuťové spestrenie.
O šnekových odšťavovačoch ste už určite počuli, ale možno ich poznáte pod názvami hriadeľové alebo závitovkové odšťavovače. V útrobách odšťavovača sa ukrýva závit / hriadeľ, ktorý sa svojím tvarom ponáša na ulitu slimáka (z češtiny šnek). Proces odšťavovania je sofistikovanejší, pomalší a zameraný na vysokú kvalitu šťavy.
Závity spoľahlivo drvia ovocie, zeleninu aj listy a pôsobením tlaku z nich vytlačia maximum šťavy. Najlepšie šnekové odšťavovače majú výťažnosť minimálne o polovicu vyššiu ako odstredivé odšťavovače! Hoci sa tento typ odšťavovačov považuje za drahší, pri pravidelnom používaní veľmi rýchlo oceníte nižšiu spotrebu surovín, a teda vo výsledku aj lacnejšie domáce šťavy.
Čo by ste mali vedieť?
Okrem hriadeľových odšťavovačov sú k dostaniu aj tzv. dvojhriadeľové odšťavovače, ktoré využívajú technológiu dvoch proti sebe otáčajúcich sa hriadeľov (slimákov) v pomalých otáčkach. Zo všetkých spomínaných typov pracujú najpomalšie, no odmenou je najvyššia výťažnosť šťavy. Patria k cenovo drahším prístrojom. Ich údržba je náročná.
Jedným z trendov, ktoré ovládli kuchynské spotrebiče je ich multifunkčnosť. Dokonca už aj kuchynský robot, ktorý si plánujete kúpiť pre miešanie, hnetenie cesta a šľahanie, má vo výbave nástavce na mletie mäsa, maku, strúhanie, či funkciu váženia surovín. Prémiové kuchynské roboty disponujú ešte k tomu naviac funkciu odšťavovania. Súčasťou výbavy je potom citrusovač, smoothie mixér či lis na ovocie, zeleninu a listy. Tieto nadštandardne vybavené roboty sú pripravené tvrdo a húževnato pracovať. Oceníte, že zastúpia veľa ďalších spotrebičov, no pripravte sa na vyššiu cenu a zároveň aj viac miesta na uskladnenie komplet výbavy.
Hlavná úloha už nemôže byť z názvu jasnejšia! Klasický mechanický lis na citrusy bude v kuchynskej zásuvke aj u vás doma. Pravdou však je, že dopracovať sa k jednému, či dvom pohárom pomarančovej šťavy, občas trochu zabolí. Ak si chcete šetriť zápästie a vychutnať svieže citrusové šťavy plné vitamínov pravidelne, potom neprehliadnite ani elektrické lisy na citrusy. Nezaberajú veľa miesta, sú cenovo dostupné a majú moderný dizajn. Otáčajúci sa lisovací kužeľ odšťaví prekrojené citrusy rýchlo a bez vašej námahy. Tento šikovný elektrický prístroj môže mať vo výbave lisovacie kužele rôznych veľkostí, protišmykové nožičky a funkciu spätného chodu, ktorá z ovocia vyťaží maximum.
Výkon odšťavovača predurčuje jeho silu a schopnosť spracovať aj tvrdšie plodiny. Čím vyšší výkon, tým silnejší prístroj, a zároveň vyššia spotreba energie. Celkom jednoduchá matematika, že? Pri odšťavovačoch je však vzájomný “súboj” prekvapivo vyrovnaný.
Prečo? Z hľadiska technológie potrebujú vysokootáčkové odstredivky výrazne vyšší príkon (napríklad 800 W). Vyššiu spotrebu však kompenzujú rýchlou prípravou šťavy. Šnekové odšťavovače síce pracujú častokrát iba so štvrtinovým príkonom, no za to im príprava šťavy trvá dlhšie a v spotrebe energie sa potom doťahujú na odstredivé odšťavovače.
Akú kapacitu by mala mať nádoba na šťavu a nádoba na odpad? Rozhodujte sa predovšetkým prakticky. Ak potrebujete naraz pripraviť väčšie množstvo čerstvej šťavy, siahnite po väčších objemoch (viac ako 1 l). Nemusíte potom prerušovať chod odšťavovača a nádoby opakovane vyprázdňovať. Pri menšom jednorazovom množstve, napríklad, ak si robíte šťavu iba pre seba, nekupujte zbytočne veľký odšťavovač (kapacita do 1 l). Z menšieho, kompaktného modelu budete mať radosť na prvý pohľad.
Aký je optimálny priemer plniaceho otvoru? Niektoré modely ponúkajú priemer iba 4 cm, do ďalších pohodlne zmestíte stredne veľké jablko (priemer cca 7,5 - 8,5 cm). Menší otvor znamená viac prípravných prác, najmä krájania. Väčší plniaci otvor zvyčajne súvisí s vyšším výkonom odšťavovača, ktorý dokáže spoľahlivo posekať a podrviť aj väčšie a tvrdé kusy.
Kvalita odšťavovačov sa odráža v ich cene. Tým nechceme povedať, že lacnejší model musí byť aj menej kvalitný. Vo veľkej miere totiž rozhoduje intenzita používania. Ak ho budete používať často, pravdepodobne vypovedá službu skôr, ako jeho dvojnásobne drahší kolega. Pri odstredivých odšťavovačoch je slabinou opotrebovanie ložísk, pri podozrivo lacných šnekových zase lícovanie dielov a systém opätovného zostavenia.
Pri oboch typoch prihliadajte na kvalitu a spracovanie sita. Rovnako tak sa zaujímajte o plastové časti, ktoré prichádzajú do kontaktu s čerstvou šťavou a prírodnými farbivami. Odšťavovač, ktorý sa má hrdo vynímať na kuchynskej linke, by nemal byť už po niekoľkých mesiacoch používania nepekne zájdený.
Súčasťou balenia môžu byť rôzne hrubé sitká, pomôcky na čistenie, plastové a nerezové nádoby na zachytávanie šťavy. Zaujme tiež nástavec na výrobu krémovej alebo aj čisto ovocnej zmrzliny – sorbetu, či dokonca nástavec na mletie mäsa, orechov alebo výrobu rezancov. Je to však skôr nadštandardná výbava, ktorá rozširuje základné využitie odšťavovača a budúci používateľ by mal mať o ne záujem.
Čím lepšie odšťavovač odšťavuje, tým sa horšie čistí. Renomovaní výrobcovia sa však snažia vyrábať konštrukcie, ktoré vás od ďalšieho používania neodradia. Snažte sa očistiť odšťavovač bezprostredne po skončení činnosti. Dajte si záležať na precíznom vyčistení sitka a všetkých častí, ktoré prišli do kontaktu so šťavou a dužinou.
V balení nájdete špeciálnu kefku, ktorá si poradí aj s tými najmenšími detailami. Možno budete prekvapení, kde všade sa dokážu zvyšky surovín natlačiť! Vždy myslite na to, že do budúceho použitia neodstránené zvyšky skysnú, začnú sa na nich rozmnožovať baktérie a plesne. Ak je vaším cieľom zdravá domáca šťava z kvalitných surovín a vo výbornej chuti, niekoľko minút čistenia vás isto neodradí.
Ste o krôčik k výrobe domácich štiav a džúsov bližšie? V ponuke na Datart.sk nájdete odstredivé a šnekové odšťavovače od obľúbených výrobcov.
Súvisiace články: