S dobrým mixérom sa v kuchyni dejú zázraky. Bez neho by sme si niektoré kuchynské činnosti nedokázali vôbec predstaviť. Na trhu nájdete rôzne konštrukcie mixérov, ktoré sa od seba odlišujú výkonom a výbavou. Každý z nich vyniká vo svojej hlavnej funkcii, niektoré sa ale vďaka bohatému príslušenstvu pýšia svojou multifunkčnosťou. Poradíme vám, ako vybrať mixér, s ktorým vám pôjde príprava jedál od ruky. Na aké parametre a výbavu sa zamerať
Takmer v každej domácnosti nájdete minimálne jeden druh mixéra. Kým u niektorých sa doma pečie vo veľkom a nezaobídu sa bez výkonného ručného šľahača na prípravu nadýchaného krému alebo jemného cesta, ďalší nedajú dopustiť na lahodné omáčky a krémové polievky, ktoré za pár sekúnd pripravia pomocou tyčového mixéra alebo výkonnejšieho stolového mixéra. Okrem základných kategórii sú v ponuke aj smoothie mixéry a kompaktné sekáčiky s extra ostrými čepeľami, ktoré sa nezľaknú ani tvrdých orechov a tvrdej zeleniny.
Na akú činnosť chcete mixér pravidelne používať? Ak sa neviete rozhodnúť, oplatí sa kúpiť multifunkčný mixér, ktorého výbava je natoľko bohatá, že zvládne všetky základné úlohy moderných mixérov.
Ak v kuchynskej skrinke uskladňujete 3 či 4 typovo rôzne mixéry, ktorých káble sa večne pomotajú pomedzi odložené nadstavce, metličky a misky, prichádzate pri príprave jedla o cenné minúty. Či už hľadáte kvalitný kuchynský mixér, ktorý nahradí dosluhujúci alebo si zariaďujete novú kuchyňu, netreba podceňovať priestorovú náročnosť. Štíhly tyčový mixér sa dá odložiť do zásuvky. Ručný šľahač s misou zase do skrinky a vysoký stolný mixér najčastejšie zostáva ako solitér na kuchynskej linke.
Jednoduchú štíhlu konštrukciu tvorí telo s dlhšou mixovacou hlavicou, ktorá sa označuje aj ako noha. Pri výbere sa zaujímajte najmä o tvar a materiál mixovacej hlavice. Najčastejšie sa vyrába z plastu alebo kovu. Plastová noha môže časom nepekne zájsť, najmä, ak by ste pravidelne mixovali omáčky a polievky s mrkvou, paradajkami alebo červenou repou. Kovová noha je odolnejšia a zvyčajne ju môžete bez obáv používať aj na mixovanie horúcich pokrmov.
Tyčový mixér môže mať buď základný „zvonovitý“ tvar, alebo špeciálne navrhnutý, ktorý nielenže zabráni rozprskovaniu a fŕkaniu do strán, zároveň zvyšuje aj efektívnosť a rýchlosť mixovania. Výsledkom je krásne jemná omáčka, polievka alebo pyré bez jedinej hrudky. Odporúčame, aby ste pozornosť venovali aj pulznému spínaču. Tento typ mixéru je vo väčšine prípadov vybavený tlačidlom, ktoré musíte držať po celý čas mixovania.
Multifunkčný tyčový mixér si spolu s bohatým príslušenstvom poradí nielen s mixovaním, ale aj so šľahaním, sekaním či drvením.
Ručný šľahač patrí ku klasike, ktorá je v našich domácnostiach prítomná už desiatky rokov. Najlepšie využitie má pri príprave cesta (piškótového aj kysnutého), krémov a šľahačky. Do výbavy dostáva 2 šľahacie metličky a 2 hnetacie háky. Telá ručných šľahačov sú síce robustnejšie, no veľmi ľahko sa používajú a udržujú v čistote. Rýchlosť mixovania je viacstupňová, doplnená o turbo režim. Ak si chcete mixovanie uľahčiť a mať voľné ruky, predávajú sa aj šľahače s misou a so stojanom. V ponuke môžete rovnako tak natrafiť aj multifunkčné ručné šľahače, ktoré dokážu v kuchyni zastúpiť tyčový mixér aj sekáčik.
Väčší, vyšší, odolnejší, ako stvorený na dlhé mixovanie. Stolný mixér si získa každého, kto hľadá výkonný „plnokrvný“ mixér, ktorý zvládne plynulé mixovanie mäkkých surovín a rovnako tak aj drvenie tvrdších orechov, ľadu alebo sekanie byliniek. Je vhodný na výrobu krémových polievok, omáčok, smoothie, pyré, ale aj liateho cesta. Nezľakne sa ani RAW stravy a mixovania tvrdších čerstvých druhov ovocia a zeleniny.
Konštrukcia pozostáva z 2 hlavných častí. Základňu tvorí motor, ovládací panel, na ktorom môžete nastaviť rýchlosť / počet otáčok a protišmykové prvky na vysokú stabilitu. Mixovacia nádoba je zvyčajne objemná (1 – 2 litre), vybavená praktickou rukoväťou, vekom a ryskou. Prístroje sú vybavené bezpečnostnou poistkou – spustia sa iba vtedy, ak sú všetky komponenty správne nasadené. Z materiálov nádob dominuje sklo (bezpečné, na pohľad veľmi pekné, no s vyšším rizikom prasknutia) a odolný tritan (BPA free materiál, ktorý neabsorbuje chuť ani vôňu potravín).
Predstavujú zmenšenú verziu stolných mixérov. Nemusia byť menej výkonné, no ich konštrukcia je navrhnutá tak, aby zaberali čo najmenej miesta. Veľkým plusom je tvar a veľkosť nádob. V balení je zvyčajne viac kompatibilných kusov (napr. s objemom 0,5 l a 0,9 l), vďaka ktorým si pripravíte presne také množstvo smoothie nápoja, aké plánujete vypiť. Nemusíte tak zašpiniť objemnú dvojlitrovú nádobu. Všetky suroviny sa rýchlo vymixujú a v rannom zhone alebo pred cvičením sa ničím nezdržíte.
Pre spotrebiteľov sú veľmi zaujímavé modely, ku ktorým môžete dokupovať ďalšie nádobky/fľaše. Jeden smoothie mixér tak rýchlo pripraví rozličné smoothie pre každého člena rodiny. Pre priaznivcov zdravého životného štýlu odporúčame aj nutričné mixéry, ktoré dokážu mixovaním získať zo surovín maximum výživných látok.
Smoothie mixéry sú skladné, výkonné a neuveriteľne praktické. Ako vybrať smoothie mixér vám poradíme v samostatnom článku.
Poslednú, špeciálnu kategóriu mixérov, tvoria sekáčiky (choppery). Často sa stretnete s tým, že nádobka so sekacími nožmi je doplnkovým príslušenstvom k tyčovému mixéru alebo ručnému šľahaču, predávajú sa však aj samostatne. Ide o menšie kompaktné mixéry s nádobou s objemom približne 500 ml. Dokážu rýchlo posekať ovocie, zeleninu, ale aj bylinky na prípravu pesta. Výborne sa hodia na mletie korenín, olejnatých semienok alebo orechov.
Výkonnejšie modely zvládnu podrviť aj ľad, rovnomerne nasekať menšie množstvo mäsa, či dokonca so špeciálnou výbavou pripraviť domácu majonézu, alebo nadýchaný bielkový sneh. V kuchyni, kde sa často varí, určite nájdu svoje využitie!
Značky, ktoré poňali výrobu mixérov komplexne (mixéry Sencor, Bosch, ETA, Tefal, Braun, atď), dokážu spotrebiteľom ponúknuť základné modely s jednou hlavnou funkciou (aj v nízkej cene), no rovnako tak aj vyhľadávanú multifunkčnosť. Hoci je cena trochu vyššia, získavate k hlavnému prístroju bohaté príslušenstvo, ktoré vám umožní používať mixér v kuchyni na viac činností (tyčový mixér sa za pár klikov zmení na sekáčik, drvič ľadu či šľahač).
V prípade multifunkčného mixéra dbajte na to, aby mal dostatočný výkon, bol vyrobený z odolnejších materiálov (minimálne kombinácia nerez + plast/tritan) a disponoval vylepšenou ergonómiou aj jednoduchým ovládaním. Známkou kvality je pokročilá ochrana motora proti prehriatiu a pre lepší pocit z používania oceníte, ak môžete väčšinu odnímateľnych prvkov vložiť do umývačky riadu. S takto vybaveným mixérom budete pracovať častejšie a spracovávať rôzne druhy potravín (od mäkkých po tvrdšie), preto od neho požadujte vyššiu odolnosť.
Samozrejme, ide o prístroje, ktoré majú najvyšší výkon, množstvo príslušenstva na multifunkčné využitie, sú vyrobené z odolných materiálov, sú pomerne tiché a spravidla majú dostatočne veľkú nádobu na mixovanie. Po všetkých stránkach vám poskytnú komfort a dokonalý výsledok.
Ale to nie je všetko, čo môžete od mixéra chcieť. Skutočné „vlajkové lode“ medzi mixérmi dokážu napríklad vákuovať, pripravovať RAW stravu alebo disponujú funkciou varenia (ohrevu pokrmov).
Niektoré mixéry využívajú odsávanie vzduchu už počas mixovania, a tak si pripravené nápoje zachovajú nielen maximum vitamínov a živín, ale aj krásne žiarivé farby, keďže nedochádza k oxidácii použitého ovocia a zeleniny.
S výkonnými mixérmi si okrem smoothie a zdravých nápojov pripravíte aj rôzne kaše, nátierky, polievky, puding alebo domácu zmrzlinu. Vďaka vysokým otáčkam sa skvelo hodia na prípravu RAW stravy, pretože si poradia aj s orechmi, semienkami či obilninami.
V princípe platí, že vyšší príkon súvisí nielen s vyššou spotrebou energie, ale predovšetkým s lepšími mixovacími vlastnosťami – výkonom. (Výnimku tvoria mixéry KitchenAid, ktoré predstavujú top kvalitu a ich efektívne elektromotory pracujú s veľmi nízkym príkonom). Záťaž na motor pri mixovaní mäkkých surovín a neskôr sekaní tvrdých orechov je prirodzene odlišná, preto sa vždy prispôsobujte náročnejšej činnosti a voľte vyšší výkon. Bežný mixér je v chode iba zopár minút, preto by sa jeho používanie nemalo premietnuť do zvýšených nákladov za elektrinu. Na každý typ mixéru nájdete iné výkonové intervaly:
Čím viac funkcií a príslušenstva váš vyhliadnutý model má, tým by mal vykazovať vyššiu húževnatosť a výkon.
Počet otáčok mixéra hovorí o tom, koľkokrát sa mixovacie čepele (nože) otočia za minútu. Čím rýchlejšie mixér pracuje, tým je pokrm skôr spracovaný a môžete si tiež zvoliť, či chcete mixovať nahrubo, alebo potrebujete jemnú nadýchanú štruktúru. Najnižšou hodnotou je 10 000 – 11 000 otáčok za minútu. Pre drvenie tvrdších surovín už budete potrebovať rýchlosť od 20 000 otáčok za minútu. Rýchlosť mixovania môžete nastavovať po stupňoch alebo plynule (v závislosti od ovládania mixéra) v intervale približne od 10 000 – 28 000 otáčok za minútu.
Každý typ mixéra ma svoj typický tvar a aj istú veľkosť. Zvážte, koľko miesta v kuchyni môžete pre mixér a jeho príslušenstvo vyhradiť. Do menších domácnosti vystačíte so základnými veľkosťami nádob. Ak varíte pre viac ľudí, oplatí sa investovať do objemnejších nádob.
O tom, či sa vám bude s mixérom dobre pracovať, niekedy rozhodujú detaily, napr. aj dĺžka kábla. Ak zistíte, že mixér, ktorý ste si doma práve rozbalili, má prívodný kábel dlhý menej ako 1 meter a k elektrickej zásuvke nedosiahne, budete si musieť nájsť iné miesto alebo zohnať predlžovací kábel. Preto zohľadnite dĺžku prívodného kábla (ideálna dĺžka je približne 1 – 1,8 m).
Aké prvky bezpečnosti chránia užívateľa aj samotný spotrebič? Základným prvkom bezpečnosti je ochrana motora proti prehriatiu. Niektoré mixéry sa nedajú spustiť, kým nie sú správne osadené všetky dôležité prvky. Ergonomická protišmyková rukoväť a protišmykové nožičky už tiež chránili pred nejednou malou kuchynskou katastrofou.
Ak vyčítate svojmu mixéru, že disponuje „iba“ pulzným spínačom, ktorý musíte sústavne držať, nemajte mu to za zlé. Pulzný spínač zvyčajne nedokážu zatlačiť malé deti a máte istotu, že mixér bude aktívny iba v spolupráci s vašou rukou. Tyčový mixér, ktorý sa vám nešťastne vyšmykne do horúcej polievky, automaticky zastaví svoj chod.
Materiál s vyššou odolnosťou voči mechanickému alebo tepelnému poškodeniu je predpokladom aj na dlhšiu životnosť mixéra a jeho bezproblémový chod. To sa však poruší v prípade, ak mixér použijete iným spôsobom, ako je jeho určenie od výrobcu. Nie každý model totiž zvládne mixovanie horúcich pokrmov alebo drvenie ľadu. Rozdiel medzi najlacnejším mixérom (z plastu) a nadštandardným prevedením (z kovu) tak poznáte už od prvého použitia.
Skontrolujte kvalitu ovládacích prvkov, tesnosť spojov, vyhotovanie závitov, odolnosť zaklikávacích mechanizmov. Už jeden zlomený plastový „kúsok“ môže znefunkčniť celý mixér. Kovové vyhotovenie základne je typické pre kvalitnejšie mixéry. Pre mixovacie nože je zas nevyhným materiálom odolná nerezová oceľ. Ak chcete v mixéri spracovávať horúce pokrmy, vyhnite sa plastovým nádobám. Postupne sa zafarbia a môžu do seba nasať pachy. Miesto plastu stavte na odolný a bezpečný tritan alebo estetické inertné sklo. Oba materiály nereagujú s potravinami. Aj keď je cena takto vybaveného mixéru vyššia, odmenou vám bude stabilný chod a dlhoročné využívanie bez porúch.