Novinky LG OLED TV 2024
V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme... Celý článok
Ruku na srdce, že ste každú grilovačku rozvoňali ulicu šťavnatým mäsom alebo grilovanými rybami? Prilákať susedou na vábne vône sa vám ale podarí aj bez masa. Či ste sa rozhodli zdravšie stravovať, prešli na vegetariánstvo alebo si len chcete trošku osviežiť jedálniček, jedno je isté – rozhodli ste sa grilovať zeleninu. A my vám poradíme, jak na to.
Iba málo z nás venuje pozornosť pri grilovaní zelenine. Je to však dosť škoda. Prečo? Nielenže je grilovaná zelenina veľmi chutná a vhodná ako príloha k iným grilovaným pochúťkam, ale ju aj rýchlo pripravíte, pretože nepotrebuje dlhú prípravu či veľké „seansy“, a ešte ju aj oveľa rýchlejšie ugrilujete. Pri správnej príprave v nej zostane množstvo vitamínov, takže si dobre pochutíte a doprajete telu to, čo potrebuje.
Hlavný aktér grilovačky je gril. Existujú rôzne typy grilov od tých, ktoré sa vám pokojne zmestia na kuchynskú linku, po veľké, ktoré vytvoria tú správnu atmosféru letnej grilovačky na záhrade ku skvelej párty pri bazéne alebo hudbe. Dôležité sú však nielen veľkosť, funkcie či dostatok príslušenstva, ale aj typ grilu.
Ak si chcete zeleninku ugrilovať ešte rýchlejšie a šikovnejšie, poslúži vám elektrický či stolný gril. Elektrické grily sa delia na kontaktné grily a barbecue grily. Rozdiel je v tom, že v kontaktnom grile zeleninu ugrilujete z oboch strán naraz. Pri barbecue musíte pochúťky otáčať kliešťami. Spomínaný stolný gril je iný iba v tom, že sa všetky potraviny pripravujú na keramickej rovnej doske.
S elektrickými grilmi ani nepotrebujete terasu či veľkú záhradu. Pokojne sa zmestia aj do interiéru a ani počasie vám už neprekazí plány. Okrem toho sa nemusíte zdržiavať zdĺhavým chystaním samotného grilu pred grilovaním. Sú skladné, majú skvelé funkcie, ako napríklad pohodlnú reguláciu teploty, ľahko sa čistia vďaka nepriľnavému povrchu a najlepšie je, že sa veľmi rýchlo rozohrejú, takže nemusíte dlho čakať. Nevýhodou týchto grilov je potreba elektrickej energie.
Plynové grily sú podobné grilom na drevené uhlie, no uľahčujú vám prípravu, pretože si nemusíte kupovať uhlie. Navyše s nimi zeleninu nezadymíte, ak vám táto chuť nevyhovuje. Niektoré grily sú dokonca kompaktné a prenosné. Oproti elektrickým grilom si plynové vyžadujú zdĺhavejšiu prípravu a rozohriatie grilu, no aj tú si viete urýchliť napr. vekom. Grilovať na plynovom grile môžete priamo alebo nepriamo (nižšie teploty, pomalšie grilovanie). Niektoré grily sú súčasne na plyn aj uhlie. Ako na výber plynového grilu sa dozviete viac v samostatnom článku.
Ak si radi doprajete jedlá, ktoré majú nezameniteľnú údenú príchuť grilovaných pokrmov, je to jasné. Nakúpte si uhlie a najklasickejšia grilovačka sa môže začať! Niektoré grily dokonca majú funkciu údenia, takže bude chuť ešte výraznejšia.
Grily na uhlie skvele kombinujú priame teplo s nepriamym (pokrm je na okraji grilu, kde je teplo z uhlia slabšie). Zeleninu začnete grilovať na priamom teple a necháte ju dokončiť na nepriamom (zatiaľ môžete využívať ostatnú plochu plnohodnotne). S týmto grilom však musíte správne rozložiť uhlie a zapáliť ho. Zeleninu na takomto grile môžete napichať aj na špíz.
Ako urobiť zo zdravej zeleninky ešte zdravšiu? Grilujte ju na grilovacom lávovom kameni. Tak sa vaše pochúťky vyhnú plameňom a budú zdravšie. Ako na to? Lávový kameň rozohrievajte cca 15 minút. Pod grilovacou doskou môžete zakúriť drevom, dosku natrite kvapkami olivového oleja a môžete grilovať.
Ešte ste si nestihli zaobstarať gril? Nevešajte hlavu, vaša zelenina nezostane surová. Pokojne vám stačí sporák či rúra s funkciou grilu. Nie je to nič komplikované, stačí rúru vyhriať na cca 200 stupňov a čas nastavte podľa toho, akú zeleninku plánujete grilovať. Zemiaky napríklad potrebujú viac času, no takým paradajkám stačí pár minút na vyššej teplote. Ak máte dve poschodia, o to lepšie, zeleninu tak môžete rozdeliť podľa toho, ktorú chcete urobiť na nižšej teplote a ktorú na vyššej.
Ak sa nechcete popáliť, napichovať zeleninu na vidličku alebo ju nešikovne obracať lyžicami, potrebujete náradie na grilovanie. Zelenina sa predsa obracia o trošku ťažšie ako mäsko, lebo je často šmykľavejšia. V súpravách na grilovanie zvyčajne nájdete aj pomôcky na údržbu grilu v šikovnom kufríku, takže nič nezapatrošíte, pretože budú mať vždy svoje miesto. V príslušenstve ku grilom nájdete aj rôzne pomôcky na čistenie grilu, obaly, panvice a riad, rošty či dúchadlá.
Akú zeleninu grilovať? Jednoduchšie sa to povedať ani nedá: Grilovať môžete takmer všetku zeleninu, ktorú vám vaša záhrada dá. Skúste trochu experimentovať a „hodiť“ na gril aj to, čo vám doteraz nenapadlo. Skvelí adepti na grilovanie sú papriky, cukety a baklažán pre ich konzistenciu. Vhodné sú aj grilované šampiňóny, rajčiny (nebojte, chutnú šťavu si zachovajú), zemiaky, kukurica, patizóny, cesnak či cibuľka. Holdujete mrkve, zeleru či špargli? Máme skvelé správy, aj tie sa dajú grilovať.
Je dôležité si pamätať, že čím väčšia časť zeleniny sa bude grilu dotýkať, tým viac chuti bude potom mať. Okrem toho sa vám bude ľahšie otáčať a vyberať z grilu.
Mrkvu a zeler grilujte cca 10 – 12 minút, cibuľu a papriku grilujte cca 8 – 10 minút, šampiňónom stačí 7 – 8 minút, no také zemiaky trvajú oveľa dlhšie, najmä ak ich grilujete celé. Rajčiny a špargľa budú hotové o 4 – 6 minút.
Pre 4 osoby budete potrebovať:
Papriky poriadne poumývajte. Pozdĺžne ich rozkrojte na polovicu, no stopky neodrežte, pretože ich ešte budete potrebovať. Vyrežte žilky a semienka, tak vám ostanú loďky, ktoré neskôr naplníte.
Nahrubo nastrúhajte (alebo nakrájajte na kocky) mozzarellu aj gorgonzolu. Syry zmiešajte, pridajte k nim bylinky a dosoľte podľa chuti. Ak máte radi olivy, pridajte aj tie. Touto zmesou naplňte papriky. Olivy môžete nechať celé alebo ich nakrájať. Pripravené a plnené papriky dajte na rozpálený gril. Grilujte dovtedy, kým sa syry neroztečú.
Potrvá to skutočne chvíľu, cca 5 minút. Mozzarela možno pustí šťavu, ale tá sa neskôr (po ugrilovaní) vsiakne späť. Keď budú papriky ugrilované, vyberte ich z grilu. Papriky nechajte pár minút odstáť. Na záver môžete papriku dochutiť olivovým olejom (extra panenským). Pochúťka je hotová a môžete ju podávať napríklad s čerstvou bagetkou.
Pamätajte, nie je všetko mäso, čo sa na grile blyští. Zelenina je zdravá, šťavnatá a plná vitamínov. Nemusíte ju servírovať na tanier iba ako prílohu. Pokojne si urobte vegetariánsku grilovačku a skúste kombinácie, ktoré ste ešte neskúšali, ochutnajte zeleninu, ktorú ste ešte grilovanú nechutnali. Možností máte neúrekom. Dobrú chuť!