0,00 €
×

Grilujeme zeleninu

03.06.2020

Ruku na srdce, že ste každú grilovačku rozvoňali ulicu šťavnatým mäsom alebo grilovanými rybami? Prilákať susedou na vábne vône sa vám ale podarí aj bez masa. Či ste sa rozhodli zdravšie stravovať, prešli na vegetariánstvo alebo si len chcete trošku osviežiť jedálniček, jedno je isté – rozhodli ste sa grilovať zeleninu. A my vám poradíme, jak na to.

Grilujeme_zeleninu_1

Iba málo z nás venuje pozornosť pri grilovaní zelenine. Je to však dosť škoda. Prečo? Nielenže je grilovaná zelenina veľmi chutná a vhodná ako príloha k iným grilovaným pochúťkam, ale ju aj rýchlo pripravíte, pretože nepotrebuje dlhú prípravu či veľké „seansy“, a ešte ju aj oveľa rýchlejšie ugrilujete. Pri správnej príprave v nej zostane množstvo vitamínov, takže si dobre pochutíte a doprajete telu to, čo potrebuje.

Aký gril, taká zelenina?

Hlavný aktér grilovačky je gril. Existujú rôzne typy grilov od tých, ktoré sa vám pokojne zmestia na kuchynskú linku, po veľké, ktoré vytvoria tú správnu atmosféru letnej grilovačky na záhrade ku skvelej párty pri bazéne alebo hudbe. Dôležité sú však nielen veľkosť, funkcie či dostatok príslušenstva, ale aj typ grilu.

Grilujeme_zeleninu_2

Grilovanie s elektrickým a stolným grilom (raclette gril)

Ak si chcete zeleninku ugrilovať ešte rýchlejšie a šikovnejšie, poslúži vám elektrický či stolný gril. Elektrické grily sa delia na kontaktné grily a barbecue grily. Rozdiel je v tom, že v kontaktnom grile zeleninu ugrilujete z oboch strán naraz. Pri barbecue musíte pochúťky otáčať kliešťami. Spomínaný stolný gril je iný iba v tom, že sa všetky potraviny pripravujú na keramickej rovnej doske.

elektrickými grilmi ani nepotrebujete terasu či veľkú záhradu. Pokojne sa zmestia aj do interiéruani počasie vám už neprekazí plány. Okrem toho sa nemusíte zdržiavať zdĺhavým chystaním samotného grilu pred grilovaním. Sú skladné, majú skvelé funkcie, ako napríklad pohodlnú reguláciu teploty, ľahko sa čistia vďaka nepriľnavému povrchu a najlepšie je, že sa veľmi rýchlo rozohrejú, takže nemusíte dlho čakať. Nevýhodou týchto grilov je potreba elektrickej energie. 

Grilujeme_zeleninu_3

Zeleninka na plynovom grile

Plynové grily sú podobné grilom na drevené uhlie, no uľahčujú vám prípravu, pretože si nemusíte kupovať uhlie. Navyše s nimi zeleninu nezadymíte, ak vám táto chuť nevyhovuje. Niektoré grily sú dokonca kompaktné a prenosné. Oproti elektrickým grilom si plynové vyžadujú zdĺhavejšiu prípravu a rozohriatie grilu, no aj tú si viete urýchliť napr. vekom. Grilovať na plynovom grile môžete priamo alebo nepriamo (nižšie teploty, pomalšie grilovanie). Niektoré grily sú súčasne na plyn aj uhlie. Ako na výber plynového grilu sa dozviete viac v samostatnom článku.

Grilovanie v grile na drevené uhlie

Ak si radi doprajete jedlá, ktoré majú nezameniteľnú údenú príchuť grilovaných pokrmov, je to jasné. Nakúpte si uhlie a najklasickejšia grilovačka sa môže začať! Niektoré grily dokonca majú funkciu údenia, takže bude chuť ešte výraznejšia.

Grilujeme_zeleninu_4

Grily na uhlie skvele kombinujú priame teplo s nepriamym (pokrm je na okraji grilu, kde je teplo z uhlia slabšie). Zeleninu začnete grilovať na priamom teple a necháte ju dokončiť na nepriamom (zatiaľ môžete využívať ostatnú plochu plnohodnotne). S týmto grilom však musíte správne rozložiť uhlie a zapáliť ho. Zeleninu na takomto grile môžete napichať aj na špíz.

Grilujeme_zeleninu_5

Vždy dbajte na dostatok uhlia. Okrem toho by žeravé uhlie malo byť od jedla na rošte vzdialené minimálne 10 centimetrov.

Zdravý hit – grilovanie na kameni

Ako urobiť zo zdravej zeleninky ešte zdravšiu? Grilujte ju na grilovacom lávovom kameni. Tak sa vaše pochúťky vyhnú plameňom a budú zdravšie. Ako na to? Lávový kameň rozohrievajte cca 15 minút. Pod grilovacou doskou môžete zakúriť drevom, dosku natrite kvapkami olivového oleja a môžete grilovať.

Grilovanie bez grilu

Ešte ste si nestihli zaobstarať gril? Nevešajte hlavu, vaša zelenina nezostane surová. Pokojne vám stačí sporák či rúra s funkciou grilu. Nie je to nič komplikované, stačí rúru vyhriať na cca 200 stupňov a čas nastavte podľa toho, akú zeleninku plánujete grilovať. Zemiaky napríklad potrebujú viac času, no takým paradajkám stačí pár minút na vyššej teplote. Ak máte dve poschodia, o to lepšie, zeleninu tak môžete rozdeliť podľa toho, ktorú chcete urobiť na nižšej teplote a ktorú na vyššej.  

Grilujeme_zeleninu_6

Dôležité je aj náradie a príslušenstvo ku grilom

Ak sa nechcete popáliť, napichovať zeleninu na vidličku alebo ju nešikovne obracať lyžicami, potrebujete náradie na grilovanie. Zelenina sa predsa obracia o trošku ťažšie ako mäsko, lebo je často šmykľavejšia. V súpravách na grilovanie zvyčajne nájdete aj pomôcky na údržbu grilu v šikovnom kufríku, takže nič nezapatrošíte, pretože budú mať vždy svoje miesto. V príslušenstve ku grilom nájdete aj rôzne pomôcky na čistenie grilu, obaly, panvice a riad, rošty či dúchadlá

Zelenina v hlavnej úlohe

Akú zeleninu grilovať? Jednoduchšie sa to povedať ani nedá: Grilovať môžete takmer všetku zeleninu, ktorú vám vaša záhrada dá. Skúste trochu experimentovať a „hodiť“ na gril aj to, čo vám doteraz nenapadlo. Skvelí adepti na grilovanie sú papriky, cukety a baklažán pre ich konzistenciu. Vhodné sú aj grilované šampiňóny, rajčiny (nebojte, chutnú šťavu si zachovajú), zemiaky, kukurica, patizóny, cesnak či cibuľka. Holdujete mrkve, zeleru či špargli? Máme skvelé správy, aj tie sa dajú grilovať.

Grilujeme_zeleninu_7

Ako pripraviť zeleninu pred grilovaním

Je dôležité si pamätať, že čím väčšia časť zeleniny sa bude grilu dotýkať, tým viac chuti bude potom mať. Okrem toho sa vám bude ľahšie otáčať a vyberať z grilu.

  • Papriku očistite, vykrojte žilky a semiačka, nakrájajte na trojuholníky (štvrtiny) tak, aby sa vám dobre grilovali.
  • Cuketu a baklažán nechajte v šupke, nakrájajte buď na krúžky, alebo plátky a osoľte, aby pustili prebytočnú šťavu. Ideálna hrúbka je asi 1 – 1,5 cm. Baklažán, cuketu (aj zemiaky) inak môžete ochutiť aj pred grilovaním, ostatnú zeleninu dochucujte až po grilovaní.

Grilujeme_zeleninu_8

  • Šampiňóny sú často dosť malé, preto ich krájajte iba na polovicu. Malé kúsky by sa vám mohli pripáliť a ťažko by sa vám s nimi na grile manipulovalo. Chcete to mať predsa rýchlo a šikovne. A budú tak aj chrumkavejšie.
  • Rajčiny je najlepšie grilovať vcelku, aby neprišli o výživnú a chutnú dužinu. Veľmi dobre sa grilujú aj cherry rajčiny, hlavne keď ich necháte spolu na jednom strapci (a môžete ich otáčať za stopku, nemusíte ich naháňať po grile).
  • Zemiaky nechajte v šupke, nakrájajte ich na kolieska hrubé cca 1 cm a pokojne ich môžete ochutiť soľou, olejom (príp. kravským maslom) a bylinkami aj pred grilovaním, rovnako ako baklažán a cuketu. Ak chcete zemiaky grilovať celé, pripravte ich do alobalu.

Grilujeme_zeleninu_9

  • Kukurica je skvelá pochúťka, no treba ju najskôr trochu povariť (cca 10 – 15 minút). Potom ju môžete grilovať celú alebo rozlomiť na menšie kúsky.
  • Patizón nakrájajte na plátky hrubé cca 1 cm.
  • Cibuľu môžete nakrájať na šestiny a napichnúť na špíz alebo ju nakrájajte na väčšie kusy (aj polovice), aby sa vám nerozpadla a aby sa s ňou dobre manipulovalo.
  • Mrkvu a zeler nakrájajte na pozdĺžne kusy, prípadne si pochuťte na sladšej a menšej baby karotke.
  • Špargľu grilujte vkuse, odkrojte z nej iba spodnú časť.

Grilujeme_zeleninu_10

Zeleninu (okrem baklažánu, cukety a zemiakov) dochucujte až po grilovaní, inak bude menej šťavnatá. Ak zeleninu okoreníte pred grilovaním, môže zhorknúť.

Zásady grilovania zeleniny – alebo ako na to:

  • Gril musí byť poriadne rozpálený.
  • Ak chcete grilovať zdravo, zeleninu neukladajte priamo na rošt, ale na tácku na grilovanie.
  • Väčšinu zeleniny grilujeme neochutenú, t. j. bez soli, korenia a oleja (aby nenasiakli veľa tuku, aby sa nespálila a nepripiekla).
  • Baklažán a cuketu pred grilovaním osoľte, nechajte odstáť, aby sa z nich odstránila prebytočná voda.
  • Zeleninu grilujte zo začiatku prudko, môžete priamo nad ohňom (10 cm vzdialenosť roštu od ohňa).
  • Otáčajte ju, aby sa ugrilovala zo všetkých strán.
  • Zeleninku dopekajte na nepriamom ohni, pri okraji grilu.
  • Keď sa zelenina ugriluje, marinujte ju za tepla, aby čo najlepšie vstrebala všetky chute.
  • Zeleninu si dajte do misky, pokvapkajte olejom, osolte, okoreňte, pridajte nakrájané bylinky (tymian, rozmarín, bazalku). Okrem olivového oleja môžete dochutiť balzamikovým octom či citrónom.
  • Zamiešajte a môžete podávať hneď alebo aj studené. Ak chcete, pripravte si k nej aj osviežujúci dresing.

Grilujeme_zeleninu_11

Ako dlho treba zeleninu grilovať?

Mrkvu a zeler grilujte cca 10 – 12 minút, cibuľu a papriku grilujte cca 8 – 10 minút, šampiňónom stačí 7 – 8 minút, no také zemiaky trvajú oveľa dlhšie, najmä ak ich grilujete celé. Rajčiny a špargľa budú hotové o 4 – 6 minút.

Ugrilujte si plnené papriky

Pre 4 osoby budete potrebovať:

  • 4 zelené, červené alebo žlté papriky
  • 200 g mozzarelly
  • 100 g gorgonzoly
  • zmes byliniek (bazalka, tymian, rozmarín)
  • olivový olej
  • olivy (podľa chuti)
     

Papriky poriadne poumývajte. Pozdĺžne ich rozkrojte na polovicu, no stopky neodrežte, pretože ich ešte budete potrebovať. Vyrežte žilky a semienka, tak vám ostanú loďky, ktoré neskôr naplníte.

Grilujeme_zeleninu_12

Nahrubo nastrúhajte (alebo nakrájajte na kocky) mozzarellu aj gorgonzolu. Syry zmiešajte, pridajte k nim bylinky a dosoľte podľa chuti. Ak máte radi olivy, pridajte aj tie. Touto zmesou naplňte papriky. Olivy môžete nechať celé alebo ich nakrájať. Pripravené a plnené papriky dajte na rozpálený gril. Grilujte dovtedy, kým sa syry neroztečú.

Potrvá to skutočne chvíľu, cca 5 minút. Mozzarela možno pustí šťavu, ale tá sa neskôr (po ugrilovaní) vsiakne späť. Keď budú papriky ugrilované, vyberte ich z grilu. Papriky nechajte pár minút odstáť. Na záver môžete papriku dochutiť olivovým olejom (extra panenským). Pochúťka je hotová a môžete ju podávať napríklad s čerstvou bagetkou.

Grilujeme_zeleninu_13

Pamätajte, nie je všetko mäso, čo sa na grile blyští. Zelenina je zdravá, šťavnatá a plná vitamínov. Nemusíte ju servírovať na tanier iba ako prílohu. Pokojne si urobte vegetariánsku grilovačku a skúste kombinácie, ktoré ste ešte neskúšali, ochutnajte zeleninu, ktorú ste ešte grilovanú nechutnali. Možností máte neúrekom. Dobrú chuť!
 

Chcem nový gril

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Práca s nožom a presné krájanie surovín sú azda prvé zručnosti, ktoré sa vyučujú na kuchárskej škole. Čo keď vám ale prezradím, že existuje rýchlejšia, pohodlnejšia a bezpečnejšia cesta, ako získať v ...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok