Poradíme vám, na čo si dať pozor a čo zohľadniť pri výbere plynového grilu. Určite si vyberiete ten správny model, či už chcete grilovať pre štvorčlennú rodinu alebo pre celé susedstvo.
O čom sa dočítate:
Opäť sme sa dočkali grilovacej sezóny. Šťavnaté grilované mäso alebo ryba, chrumkavá zelenina a pečivo, klobásky a špekáčiky, rozohriate syry… Lahodné pochúťky z grilu povýšia šťastné chvíle s rodinou a priateľmi na ešte vyššiu úroveň.
Ako správne pripraviť stredne prepečený steak vás (dnes) nenaučíme, ale poradíme vám s výberom grilu – konkrétne si povieme, ako vybrať záhradný plynový gril.
Prvé, čo budete pri výbere grilu riešiť, je práve zdroj energie: plynový gril, alebo gril na drevené uhlie?
Práca s grilom na drevené uhlie má svoje kúzlo. Bývajú spravidla ľahšie, kompaktnejšie a lacnejšie, pokiaľ teda nekupujete špeciálny gril na drevené uhlie s udiarňou. Určite však počítajte s vyššími nákladmi na prevádzku. Za zmienku však rozhodne stojí, že gril na drevené uhlie môže byť aj „jednorazový“ alebo naozaj veľmi príležitostný – taký môže stáť pokojne aj menej než 15 € (nie, nula nám tam nechýba) a tvoria ho len nožičky, ohnisko a rošt.
Pokiaľ to ale s grilovaním myslíte vážnejšie, plynové grily majú značné množstvo výhod. Síce sú spravidla o niečo drahšie, vo výsledku však ušetríte na prevádzke, pretože cena plynu je nižšia ako cena dreveného uhlia. Práca na plynovom grile je tiež pohodlnejšia. Zapaľovanie je okamžité a vždy bezproblémové (samozrejme ak gril nie je pokazený, alebo fľaša na plyn prázdna). Nemusíte doň prikladať ani riešiť vyhasnutie – kapacita bežnej fľaše vystačí na dlhý čas grilovania, v závislosti na výkone grilu cca na 5 – 10 hodín prevádzky.
Plynové grily sú drahšie na zakúpenie, ale vyvážia to lacnejšou prevádzkou.
Už sme spomínali, že plynový gril je určený pre používateľov, ktorí si chcú lahodné grilované pochúťky pripravovať častejšie, vo väčšom množstve a dlhodobo – ide teda o trochu väčšiu investíciu než pri jednoduchom grile na drevené uhlie. Obstarávacie ceny ale v žiadnom prípade nie sú extrémne.
Ak grilujete pre seba alebo menšiu rodinu, bez problémov zoženiete plynový gril do 330 €. Bude mať napríklad menší výkon (okrem iného menší počet horákov), ale určite nemusí mať zlú výbavu. V každom prípade si overte, že gril má dostatočne pevnú a stabilnú konštrukciu.
Väčšie, robustnejšie a výkonnejšie grily s pokročilejšou výbavou, ktoré nakŕmia aj hostí na susedskej/priateľskej grilovačke, potom obvykle nájdete v kategórii do 485 €.
Drahšie modely do 1 250 € zas ocenia tí, ktorí vyžadujú špeciálne funkcie, pokročilé systémy grilovania, vysoký výkon… Inými slovami, pokiaľ grilujete celé leto niekoľkokrát do týždňa, oplatí sa siahnuť po tom najlepšom.
Pozrime sa postupne na základné parametre, ktoré by ste pri výbere mali zohľadniť.
Asi vás neohromí zistenie, že plynový gril funguje na plyn. Konkrétne ide o propán alebo propán-bután (spravidla si môžete vybrať).
Zaujímavejším a zásadnejším je samotný systém ohrevu. Na rad teda prichádzajú oceľové profily, niekedy nazývané tiež flavorizéry, pretože jedlu dodávaj arómu tým, ako sa z nich počas prípravy odparuje tuk a šťava. Alternatívne ponúkajú výrobcovia rošty, ktoré ale nie sú perforované priamo nad horákmi. Tuk sa nemá ako vznietiť – odteká preč od ohňa, spravidla do vyhradenej nádobky, ktorú potom vyčistíte.
V závislosti na tom, pre koľko ľudí chcete najčastejšie grilovať, by ste mali vybrať dostatočne výkonný gril s dostatočne veľkou grilovacou plochou. Nejde ani tak o to, že by sa mäso pripravovalo rýchlejšie (fyzika funguje aj v gastronómii), ale skôr o to, či môžete pripraviť večeru pre viacero hostí zároveň, alebo bude niekto čakať na klobásu hodinu.
Plynový gril s bočným horákom je skvelou voľbou, ak potrebujete pripraviť omáčky a iné dobroty.
Výkon sa udáva spravidla v kilowattoch (kW), veľa napovie aj počet horákov. Gril by mal mať najmenej dva horáky, pri lepších modeloch ale nájdete skôr tri a viac. Každý by mal mať samostatnú plynulú reguláciu. Výkon tak môže byť napríklad iba 2 kW pri najzákladnejších malých plynových griloch na príležitostné použitie, alebo napríklad vysokých 24 kW pri veľkých prémiových plynových griloch so siedmymi horákmi a top výbavou.
Grilovacia plocha začína na cca 1 500 cm², čo stačí pre štyri osoby, väčšie grily dokážu ponúknuť aj viac než 3 000 cm². V centimetroch štvorcových sa dobre porovnáva, pretože ide o jedno číslo, jednu celkovú plochu. Reálne si ale väčšina ľudí lepšie predstaví plochu ako štvorec alebo obdĺžnik, pri ktorom poznajú rozmery strán. Takže pre predstavu: grilovacia plocha o rozmeroch (napríklad) 70 × 45 cm by mala 3 150 cm².
Skôr než sa pozrieme na horáky a rošty, našu pozornosť si zaslúži konštrukcia grilu ako celok. Absolútnou prioritou je stabilita, a nejde pritom iba o to, aby sa gril nekýval, ale aj o to, aby ho napríklad nezvalil závan vetra. Ak teda nehľadáte vyslovene prenosný gril (aj také existujú, aj keď pri plynových je to skôr výnimka), voľte čo možno najmasívnejšiu a najrobustnejšiu konštrukciu.
Ako pri každom výrobku samozrejme záleží aj na kvalite spracovania a povrchu – určite nechcete, aby gril začal hrdzavieť, bol olúpaný, zasekávali sa mu pánty, ľahko sa na ňom tvorili preliačiny a pod. Materiály sledujte aj pri horákoch (mali by byť napríklad nerezové či keramické) a pri grilovacej ploche. Tá býva najčastejšie nerezová, alebo (ešte lepšie) liatinová, prípadne navyše so smaltovaným povrchom.
Veko (resp. poklop) je pri plynových griloch štandardnou súčasťou výbavy. Samozrejme ho nemusíte používať – záleží na vašom štýle grilovania, ale je nutné, pokiaľ chcete grilovať nepriamo. Veľkou výhodou je, keď je vo veku integrovaný teplomer. Vždy tak viete, že sa potraviny (napríklad mäso) pripravujú pri optimálnej teplote, ktorú môžete prípadne jednoducho upraviť.
Pri priamom grilovaní umiestňujete jedlo nad oheň, takže príprava je intenzívna a rýchla. Grilujú sa tak napríklad kúsky mäsa, zeleniny, pečivo a pod. Nepriame grilovanie sa hodí pri príprave väčších pokrmov, ktoré sa musia dôkladne prehriať (inak by boli spálené na povrchu a surové vnútri) – napríklad celého kuraťa. Potraviny umiestnite mimo priamy oheň a sklopíte veko, aby z grilu neunikalo teplo, takže funguje podobne ako rúra.
Plynové grily sú ťažké aj samy o sebe, nieto ešte s plynovou bombou (ktorá môže vážiť aj cez 20 kg). Aj keby ste pre gril mali stále miesto, je pravdepodobné, že občas ním budete potrebovať manipulovať. V tom prípade sú nutnosťou kolieska, a to aspoň dve, ideálne štyri.
Základom pre komfortnú prípravu pokrmov je dostatok odkladacieho priestoru. Gril by mal ponúkať inteligentne riešené odkladacie plochy (najčastejšie po stranách) a tiež dobre vymyslený vnútorný priestor.
Plynový gril môže mať aj liatinový rošt.
Plynový gril nebudete zapaľovať ručne, ale musíte si vybrať medzi elektrickým a piezo zapaľovaním. Prvé je batériovo poháňané a používa sa pohodlnejšie. Druhé je mechanické (využíva kresadlo), takže vyžaduje trochu viac sily pri stlačení tlačidla, ale zase nevyžaduje napájanie.
Po grilovaní na plynovom grile je potrebné ho vždy vyčistiť. Zistite si, ako má riešený napríklad zber tuku, konkrétne napríklad ako sa vyberá odkvapkávacia miska a ako sa čistí. Niektoré modely ponúkajú tiež rošty, ktoré je možné umývať v umývačke riadu, čo vám ušetrí množstvo času a námahy.
Lepšie grily ponúkajú dodatočné bočné horáky, ktoré využijete napríklad na udržiavanie teploty jedla alebo na prípravu omáčok. Pri niektorých modeloch môže ísť aj o extra výkonné horáky, ktoré napríklad rýchlejšie zatiahnu mäso, aby aj po ugrilovaní zostalo dokonale šťavnaté.
K plynovému grilu budete potrebovať nielen fľašu s plynom, musíte si tiež overiť, že máte potrebnú prípojku, ktorá nie je vždy súčasťou balenia grilu. Pri práci oceníte grilovacie náradie a za zváženie stojí aj príslušenstvo. Niektorí výrobcovia k svojim grilom ponúkajú aj ochranné obaly proti poveternostným podmienkam.
A nakoniec, samozrejme, zvážte tiež dizajn. Pri griloch je rovnako ako pri iných spotrebičoch najdôležitejšia funkčnosť, ale pretože sa naň budete dívať dlhé roky, je dôležité, aby sa vám váš nový gril páčil.
***
Dúfame, že teraz bude pre vás hračka vybrať ten najlepší plynový gril a už v duchu vymýšľate, akú pochúťku si pripravíte ako prvú. Prajeme dobrú chuť!