Novinky LG OLED TV 2024
V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme... Celý článok
Záhradné grilovanie neodmysliteľne patrí k letu rovnako ako kúpanie alebo opaľovanie. Grilovať sa dá čokoľvek od zeleniny a ovocia, cez syry až po hríby. Medzi najobľúbenejšie grilované pochúťky patrí aj mäso. Práve naň sa v článku zameriame. Poradíme vám, ktoré mäso je na grilovanie najlepšie, ako ho správne naložiť, aby bolo chutné a šťavnaté a tešiť sa môžete aj na recept na skvelé hovädzie burgre.
V prvom rade si rozmyslite, na aký účel budete gril využívať. Chcete ho do záhrady, na terasu či domov do kuchyne? Ujasnite si aj to, pre koľko osôb budete grilovať. Inú veľkosť grilu využije mladý pár a inú zase veľká rodina. Väčšina grilov využíva tri základné zdroje energie – plyn, elektrina alebo drevené uhlie. Je iba na vás, ktorý gril si vyberiete. Rozdiel je v kúpnej cene. Plynové grily zoženiete od 76 €, elektrické už od 21 € a klasické grily na drevené uhlie si zaobstaráte už od pár desiatok eur.
Aby bolo ugrilované mäso skutočne dobré, musíte si vybrať správny typ mäsa. Na gril sa perfektne hodí mäso na minútky. Nebojte sa použiť aj prerastenejší kus. Mäso tak bude chutnejšie, šťavnatejšie a nebude vysušené. Z hovädzieho mäsa je najlepšie vybrať si steaky z mladého býka alebo sviečkovú, z bravčového mäsa je výborná panenka, vedľa ale nestúpite ani s krkovičkou či stehnom. Z kuracieho mäsa skúste rezne z pŕs alebo stehna. Vyskúšajte napríklad náš recept na grilované morčacie steaky s bylinkami.
Ako obmenu mäso napichajte na špajdľu, doplňte rôznou zeleninou, anglickou slaninou a urobte si klasické špízy. Skúsiť môžete aj rôzne klobásky či údeninu. Vyberajte tie s vysokým obsahom mäsa. Sú síce drahšie, ale verte, že na chuti to spoznáte. Výborné sú napr. biele klobásy na grilovanie. Pred grilovaním ich ani nemusíte nijako dochucovať, ale dajte si pozor, aby ste ich nedali na príliš rozpálený rošt, mohli by vám popraskať.
Vedzte, že naozaj dobré a kvalitné mäso žiadnu marinádu nepotrebuje. Úplne vám postačí čerstvo namletá morská soľ a farebné korenie. Ak predsa len chcete mäso marinovať, vždy si urobte domácu marinádu, nikdy nekupujte už marinované mäso z obchodu. Väčšinou býva plné soli a ako už vieme, soľ z mäsa vysaje všetku šťavu.
Mäso si namarinujte ideálne deň dopredu, najneskôr však dve hodiny pred samotným grilovaním a dajte ho odležať do chladničky. S olejom v marináde treba byť opatrný. V prípade, že ho použijete veľa, bude kvapkať do grilu, mäso sa začne pripaľovať a budú sa na ňom tvoriť nebezpečné karcinogény.
Ak vlastníte gril na uhlie, viete, že môže trvať aj hodinu, kým ho poriadne rozpálite, takže to chce niekedy poriadnu dávku trpezlivosti. Gril je pripravený vtedy, keď sa z neho prestane dymiť a uhlie má popolavú farbu. Na rozpálenie grilu môžete využiť aj komínový podpaľovač, ktorý celý proces urýchli. Najlepšie je grilovať na drevenom uhlí alebo briketách z dreveného uhlia. Na podpaľovanie môžete použiť obyčajné zápalky, tuhé alebo tekuté podpaľovače.
Mäso vždy vkladajte na gril s miernymi rozostupmi, aby sa dobre prepieklo zo všetkých strán. Každý plátok mäsa dajte najprv na stred grilu, kde je najsilnejší oheň, aby sa zatiahol. Mäso potom presuňte na okraj grilu a dogrilujte podľa potreby. Bravčové a hovädzie mäso potrebuje zvyčajne tak 10 – 15 minút (5 – 7 z každej strany), kuraciemu mäsu stačí o trochu menej. Záleží však aj na type a veľkosti mäsa.
Mieru prepečenia zistíte jednoducho prstom. Menej prepečené mäso je mäkšie a nekladie odpor, prepečenejší kus je na hmat samozrejme tvrdší. Počas grilovania mäso priebežne otáčajte, aby sa prepieklo z oboch strán. Na obrátenie mäsa používajte grilovacie kliešte alebo pinzetu, nepichajte doň klasickou vidličkou. Vytiekla by z neho všetka šťava. Na trhu existujú aj šikovné grilovacie sady náradia, takže budete mať všetky potrebné nástroje pekne pokope.
Ku grilovanému mäsu môžete dať ako prílohu takmer čokoľvek od zeleniny, pečiva až po rôzne upravené zemiaky. Zeleninu podávajte buď čerstvú, grilovanú, alebo si pripravte domáci zeleninový šalát. Z pečiva sa k mäsu výborne hodí klasický čerstvý chlieb alebo bageta.
Ak máte radi zemiaky, tak aj tie budú skvelou voľbou. Skúste ich jemne osoliť, posypať mletým kmínom a drveným rozmarínom, pokvapkajte olivovým olejom a vložte do rúry. Uvidíte, že sa po nich len tak zapráši.
Suroviny na 4 burgery:
Postup:
Vo väčšej mise zmiešajte mäso, tymian, plnotučnú horčicu, pretlačené strúčiky cesnaku, soľ a korenie. Z tejto zmesi vytvarujte väčšie karbonátky, ktoré poukladáte na rozpálený gril. Karbonátky opekajte z každej strany cca 4 minúty. Pripravte si žemle na burger. Tie si môžete kúpiť v obchode alebo sa pusťte do výroby domácich. Tak či tak, žemle pred servírovaním položte na pol minúty na gril, aby sa jemne opiekli.
Keď budú žemle opečené, natrite ich majonézou alebo tatárskou, dajte vrstvu šalátu, na šalát položte ugrilované mäso, obložte plátkom čedaru, ktorý sa vďaka teplu z mäsa pekne roztečie. Potom ešte pridajte kečup, ozdobte plátkom rajčiny a nakrájanej cibule a burger zavrite. Dobrú chuť!