0,00 €
×

Grilujeme mäso

11.06.2020

Záhradné grilovanie neodmysliteľne patrí k letu rovnako ako kúpanie alebo opaľovanie. Grilovať sa dá čokoľvek od zeleniny a ovocia, cez syry až po hríby. Medzi najobľúbenejšie grilované pochúťky patrí aj mäso. Práve naň sa v článku zameriame. Poradíme vám, ktoré mäso je na grilovanie najlepšie, ako ho správne naložiť, aby bolo chutné a šťavnaté a tešiť sa môžete aj na recept na skvelé hovädzie burgre.

Grilujeme_maso_1

Základom je dobrý gril

V prvom rade si rozmyslite, na aký účel budete gril využívať. Chcete ho do záhrady, na terasu či domov do kuchyne? Ujasnite si aj to, pre koľko osôb budete grilovať. Inú veľkosť grilu využije mladý pár a inú zase veľká rodina. Väčšina grilov využíva tri základné zdroje energie – plyn, elektrina alebo drevené uhlie. Je iba na vás, ktorý gril si vyberiete. Rozdiel je v kúpnej cene. Plynové grily zoženiete od 76 €, elektrickéod 21 € a klasické grily na drevené uhlie si zaobstaráte už od pár desiatok eur.

Najvhodnejšie mäso na gril

Aby bolo ugrilované mäso skutočne dobré, musíte si vybrať správny typ mäsa. Na gril sa perfektne hodí mäso na minútky. Nebojte sa použiť aj prerastenejší kus. Mäso tak bude chutnejšie, šťavnatejšie a nebude vysušené. Z hovädzieho mäsa je najlepšie vybrať si steaky z mladého býka alebo sviečkovú, z bravčového mäsa je výborná panenka, vedľa ale nestúpite ani s krkovičkou či stehnom. Z kuracieho mäsa skúste rezne z pŕs alebo stehna.  Vyskúšajte napríklad náš recept na grilované morčacie steaky s bylinkami.

Grilujeme_maso_2

Hovädzí steak by mal mať výšku ideálne 3 cm, ostatným druhom mäsa stačí, keď budú mať cca 1,5 – 2 cm.


Ako obmenu mäso napichajte na špajdľu, doplňte rôznou zeleninou, anglickou slaninou a urobte si klasické špízy. Skúsiť môžete aj rôzne klobásky či údeninu. Vyberajte tie s vysokým obsahom mäsa. Sú síce drahšie, ale verte, že na chuti to spoznáte. Výborné sú napr. biele klobásy na grilovanie. Pred grilovaním ich ani nemusíte nijako dochucovať, ale dajte si pozor, aby ste ich nedali na príliš rozpálený rošt, mohli by vám popraskať.

Grilujeme_maso_3

Najlepšie marinády na gril

Vedzte, že naozaj dobré a kvalitné mäso žiadnu marinádu nepotrebuje. Úplne vám postačí čerstvo namletá morská soľ a farebné korenie. Ak predsa len chcete mäso marinovať, vždy si urobte domácu marinádu, nikdy nekupujte už marinované mäso z obchodu. Väčšinou býva plné soli a ako už vieme, soľ z mäsa vysaje všetku šťavu.  

Mäso si namarinujte ideálne deň dopredu, najneskôr však dve hodiny pred samotným grilovaním a dajte ho odležať do chladničky. S olejom v marináde treba byť opatrný. V prípade, že ho použijete veľa, bude kvapkať do grilu, mäso sa začne pripaľovať a budú sa na ňom tvoriť nebezpečné karcinogény.

Skúste 3 skvelé domáce marinády:

  • Bylinková - zmiešajte lyžicu olivového oleja, rozdrvený strúčik cesnaku, šťavu z jednej polovice citróna a zmes byliniek (rozmarín, tymian).
  • Horčičná - zmiešajte lyžicu slnečnicového oleja, dve lyžice plnotučnej horčice, rozdrvený strúčik cesnaku a lyžicu grilovacieho korenia.
  • Medová - zmiešajte lyžicu rastlinného oleja, dve lyžice medu, dve lyžice dijonskej horčice, rozdrvený strúčik cesnaku a šťavu z polovice citróna.

Grilujeme_maso_5

Ako rozpáliť gril na uhlie

Ak vlastníte gril na uhlie, viete, že môže trvať aj hodinu, kým ho poriadne rozpálite, takže to chce niekedy poriadnu dávku trpezlivosti. Gril je pripravený vtedy, keď sa z neho prestane dymiť a uhlie má popolavú farbu. Na rozpálenie grilu môžete využiť aj komínový podpaľovač, ktorý celý proces urýchli. Najlepšie je grilovať na drevenom uhlí alebo briketách z dreveného uhlia. Na podpaľovanie môžete použiť obyčajné zápalky, tuhé alebo tekuté podpaľovače.

Ideme grilovať

Mäso vždy vkladajte na gril s miernymi rozostupmi, aby sa dobre prepieklo zo všetkých strán. Každý plátok mäsa dajte najprv na stred grilu, kde je najsilnejší oheň, aby sa zatiahol. Mäso potom presuňte na okraj grilu a dogrilujte podľa potreby. Bravčové a hovädzie mäso potrebuje zvyčajne tak 10 – 15 minút (5 – 7 z každej strany), kuraciemu mäsu stačí o trochu menej. Záleží však aj na type a veľkosti mäsa.

Mieru prepečenia zistíte jednoducho prstom. Menej prepečené mäso je mäkšie a nekladie odpor, prepečenejší kus je na hmat samozrejme tvrdší. Počas grilovania mäso priebežne otáčajte, aby sa prepieklo z oboch strán. Na obrátenie mäsa používajte grilovacie kliešte alebo pinzetu, nepichajte doň klasickou vidličkou. Vytiekla by z neho všetka šťava. Na trhu existujú aj šikovné grilovacie sady náradia, takže budete mať všetky potrebné nástroje pekne pokope.

Grilujeme_maso_6

Vhodné prílohy

Ku grilovanému mäsu môžete dať ako prílohu takmer čokoľvek od zeleniny, pečiva až po rôzne upravené zemiaky. Zeleninu podávajte buď čerstvú, grilovanú, alebo si pripravte domáci zeleninový šalát. Z pečiva sa k mäsu výborne hodí klasický čerstvý chlieb alebo bageta.

Ak máte radi zemiaky, tak aj tie budú skvelou voľbou. Skúste ich jemne osoliť, posypať mletým kmínom a drveným rozmarínom, pokvapkajte olivovým olejom a vložte do rúry. Uvidíte, že sa po nich len tak zapráši.

Grilujeme_maso_4

Recept na hovädzie burgery

Suroviny na 4 burgery:

  • 500 gramov hovädzieho mletého mäsa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • tymian
  • lyžica plnotučnej horčice
  • soľ, korenie
  • kečup
  • majonéza alebo tatárska omáčka
  • červená cibuľa nakrájaná na kolieska
  • rajčiny nakrájané na plátky
  • plátkový syr (najlepšie čedar)
  • ľubovoľný mix listových šalátov
  • 4 žemle na burgery


Postup:

Vo väčšej mise zmiešajte mäso, tymian, plnotučnú horčicu, pretlačené strúčiky cesnaku, soľ a korenie. Z tejto zmesi vytvarujte väčšie karbonátky, ktoré poukladáte na rozpálený gril. Karbonátky opekajte z každej strany cca 4 minúty. Pripravte si žemle na burger. Tie si môžete kúpiť v obchode alebo sa pusťte do výroby domácich. Tak či tak, žemle pred servírovaním položte na pol minúty na gril, aby sa jemne opiekli.

Grilujeme_maso_7

Keď budú žemle opečené, natrite ich majonézou alebo tatárskou, dajte vrstvu šalátu, na šalát položte ugrilované mäso, obložte plátkom čedaru, ktorý sa vďaka teplu z mäsa pekne roztečie. Potom ešte pridajte kečup, ozdobte plátkom rajčiny a nakrájanej cibule a burger zavrite. Dobrú chuť!
 

Chcem nový gril

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Práca s nožom a presné krájanie surovín sú azda prvé zručnosti, ktoré sa vyučujú na kuchárskej škole. Čo keď vám ale prezradím, že existuje rýchlejšia, pohodlnejšia a bezpečnejšia cesta, ako získať v ...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok