0,00 €
×

Ako správne vákuovať?

27.06.2024

Vákuovanie potravín sa osvedčilo už v mnohých kuchyniach. Ide o metódu, pri ktorej sa potraviny umiestnia do vrecka alebo dózy a z ich bezprostredného okolia je odsatý prebytočný vzduch. Vďaka tomu vydržia dlhšie čerstvé, nie sú náchylné na rýchle kazenie a nenasávajú okolité arómy. Navyše, pri uskladnení zaberajú podstatne menej miesta. Ako správne vákuovať, ak chcete z tejto metódy vyťažiť maximum?

Ako správne vákuovať

Vákuovanie potravín a jeho využitie

Predstavte si, že surové kuracie mäso odložíte do chladničky voľne položené na tanieri. Hoci sú v chladničke stabilne nízke teploty, povrch mäsa rýchlo obschne. Nehovoriac o tom, že nejde práve o hygienické skladovanie vzhľadom na prítomnosť iných potravín. Ak by ste však čerstvé mäso zavákuovali do špeciálneho vrecka alebo dózy, výrazne sa obmedzí množenie choroboplodných zárodkov, mäso si udrží svoju vlhkosť a čas skladovania v chladničke sa z dvoch dní predĺži na trojnásobok.

Metódu vákuovania (teda proces, pri ktorom sa odstraňuje vzduch z obalu potravín) môžete využiť na mäso, ryby, syry, zeleninu, ovocie, orechy, strukoviny, pečivo, bylinky, korenie, kávu aj hotové a tekuté jedlá.

Ako správne vákuovať

Ako správne vákuovať?

K vákuovaniu potrebujete niekoľko pomôcok. Medzi nimi najmä vákuovacie vrecká, dózy na vákuovanie, vákuovaciu fóliu a samotnú vákuovačku. Z vreciek a dóz, ktoré sú opatrené ventilom a určené na opakované použitie, viete prebytočný vzduch odsať pomocou hadičky alebo ručnej vákuovej pumpy. Úplnú jednoduchosť, čistotu práce a priam až „vákuovaciu“ závislosť vám do kuchyne prinesie kvalitná vákuovačka.

Pozrite si nášho poradcu „Ako vybrať vákuovačku“, v ktorom nájdete zaujímavý prehľad a najdôležitejšie parametre.

 

Ako správne vákuovať

Aké pravidlá sa oplatí dodržiavať pri vákuovaní potravín?

1. Dbajte na kvalitu samotných potravín. Nevákuujte potraviny, ktoré sú pokazené či inak znehodnotené.

2. Dodržujte hygienu. Vždy pracujte s čistými potravinami aj hygienicky čistými pomôckami na vákuovanie.

3. Ak má byť zvar na vákuovacom vrecku skutočne tesný, nesmú v ňom byť žiadne nečistoty ani zvyšky potravín.

4. Na zavákuované potraviny použite štítky s dátumami, aby ste si udržali prehľad.

Postupy vákuovania sa mierne líšia v závislosti od druhu potraviny. Poďme si o nich povedať viac!

Ako správne vákuovať

Vákuovanie mäsa

Mäso pred vákuovaním umyte, osušte a opatrne vložte do vrecka. Po odsatí vzduchu ho odložte do chladničky alebo mrazničky. Oceníte priestorovo úsporné skladovanie aj skutočnosť, že mäso si uchová rovnaké kvality, ako keď ste ho kúpili. Pozor na drobné kosti pri vákuovaní rýb! Môžu totiž prepichnúť vrecko a efekt vákua je fuč.

Atraktívne je tiež vákuovanie mäsa pre metódu varenia známu ako Sous-vide, ktorá uchováva výnimočnú šťavnatosť a textúru mäsa. Ingrediencie sa musia najskôr zavákuovať do špeciálneho plastového vrecka a ponoriť do kúpeľa v hrnci s ponorným Sous-vide varičom.

A prečo vyskúšať vákuovanie marinovaného mäsa? Póry mäsa sa viac roztiahnu a marináda tak dokáže rýchlejšie preniknúť do jeho štruktúry. Dokonca aj chuť je intenzívnejšia!

Ako správne vákuovať

Vákuovanie zeleniny a ovocia

Jeden druh alebo pripravené zmesi? Vákuovanie ovocia a zeleniny vie byť mimoriadne rozmanité a priam láka na experimentovanie. Pripravte si vákuované zeleninové zmesi na polievku a do omáčok. Alebo si nachystajte ovocné kombinácie do koláčov a na prípravu smoothie. Pri krátkodobom skladovaní v chladničke smelo popustite uzdu kulinárskej fantázii. Na dlhodobé skladovanie v mrazničke je už lepšie vákuovať každý druh samostatne, aby sa ich chute nepomiešali.

Drobné ovocie pri vákuovaní praská – čo s tým? Pred vákuovaním ho najskôr zamrazte, a potom zamrazené kúsky rovnomerne rozložte do vákuovacieho vrecka v jednej vrstve.

Ako správne vákuovať

Vákuovanie pečiva

Nakúpili ste zásoby pečiva a obávate sa, že splesnivie alebo stvrdne, kým sa zje? Zavákuujte ho. Avšak len to takej miery, aby sa pečivo pri odsávaní vzduchu príliš nezdeformovalo. Vo vzduchotesnom obale môže poputovať napríklad aj do mrazničky. Po rozmrazení a opätovnom nadýchaní bude takmer ako čerstvo donesené.

Ako správne vákuovať

Vákuovanie hotových jedál

Aj trvanlivosť hotových jedál viete šikovne predĺžiť vákuovaním. Na vákuovanie tekutých potravín (omáčky, polievky, vývary) sú praktickejšie vákuovacie dózy. Ak si ich nakúpite vo veľkosti na jednu či dve porcie, celkom jednoducho si dokážete pripraviť jedlá do zásob a na dni, kedy sa vám nebude chcieť variť alebo nemáte dostatok času. V chladničke vydržia takto ošetrené hotové jedlá orientačne dva- až trikrát dlhšie, ako v klasickom hrnci a v mrazničke aj celé týždne až mesiace.

Ďalšie aktuality

Extrémne umývačky Whirlpool MaxiSpace: Viac miesta pre riady, menej starostí pre vás!

Extrémne umývačky Whirlpool MaxiSpace: Viac miesta pre riady, menej starostí pre vás!

/VIDEO/ Uvažujete o kúpe novej umývačky riadu, ktorá si hravo poradí s riadmi rôznych tvarov a veľkostí? Hľadáte spoľahlivý spotrebič, ktorý vás zbaví starostí hlavne pri každodennom vkladaní a vybera...... Celý článok
Čo znamenajú symboly na rúre?

Čo znamenajú symboly na rúre?

Aby ste mohli správne a efektívne využívať všetky programy a funkcie svojej rúry, musíte poznať význam piktogramov na displeji alebo otočnom voliči svojho spotrebiča. Symboly na rúre informujú o rôzny...... Celý článok
Recenzia: Bezdrôtové slúchadlá Marshall Major V vábia na dlhú výdrž

Recenzia: Bezdrôtové slúchadlá Marshall Major V vábia na dlhú výdrž

Britskú značku Marshall netreba veľmi predstavovať, zvlášť nie hudobným fajnšmekrom. Každému sa po jej vyslovení určite vybaví niečo iné, pre nás je Marshall hlavne synonymom pre kvalitné slúchadlá a ...... Celý článok
Ideme na roadtrip, alebo ako sa pripraviť na cestu, ktorá je vaším cieľom

Ideme na roadtrip, alebo ako sa pripraviť na cestu, ktorá je vaším cieľom

Roadtrip je skvelou príležitosťou, ako spoznávať krásy a taje okolitého sveta po vlastnej osi. Či už ale razíte do hlbín panenskej prírody, alebo vás láka ruch veľkomiest, skôr či neskôr narazíte na o...... Celý článok
Ako fungujú špeciálne priehradky LG Fresh Balancer a LG Fresh Converter?

Ako fungujú špeciálne priehradky LG Fresh Balancer a LG Fresh Converter?

Plánujete si kúpiť novú chladničku, ale nie ste si istí, či správne rozumiete technológiám a funkciám, ktoré ponúkajú tieto spotrebiče? V nasledujúcom článku objasníme princíp fungovania priehradiek n...... Celý článok