0,00 €
×

Ideme na roadtrip, alebo ako sa pripraviť na cestu, ktorá je vaším cieľom

30.06.2024

Roadtrip je skvelou príležitosťou, ako spoznávať krásy a taje okolitého sveta po vlastnej osi. Či už ale razíte do hlbín panenskej prírody, alebo vás láka ruch veľkomiest, skôr či neskôr narazíte na osudovú otázku „čo si zobrať so sebou“? Čo tak batoh plný užitočných aplikácií a cenných tipov? Správna voľba! Práve ten vám totiž pomôžeme zbaliť v tomto článku. Pripútajte sa, štartujeme...

Ako sa pripraviť na výlet s DATARTom

O čom sa dočítate:

Výber a kontrola vozidla sú také dôležité ako voľba spolucestujúcich

Než sa zanietene pustíte do plánovania konkrétnej trasy a jednotlivých zastávok v rámci nadupaného harmonogramu roadtripu, treba zvoliť správny (odporúčame) štvorkolesový sprievod.

Pri výbere auta vždy uprednostňujte praktickosť a dlhodobý komfort pred atraktívnym dizajnom a ďalšími „povrchnými“ parametrami. Aj keď môže jazda v športiaku s vetrom vo vlasoch znieť lákavo a iste by sa vynímala v profile na Instagrame, malý kufor, prípadne celkový priestor interiéru, môže na ďalších cestách spôsobovať problémy. Preto vždy voľte také vozidlo, v ktorom môžete pohodlne stráviť aj niekoľko hodín a ktoré vám dopraje dostatok priestoru pre všetky potrebné veci. Ak také nevlastníte, môžete si ho požičať od známych alebo využiť služby požičovne áut.

Výber a kontrola vozidla pred výletom

Nemenej zásadný ako samotný výber auta je kontrola jeho stavu pred jazdou. Než vyrazíte, skontrolujte hlavne:

  1. Oleje a kvapaliny: Uistite sa, že máte dostatok motorového oleja, brzdovej kvapaliny, chladiacej kvapaliny atď.
  2. Stav pneumatík: Overte správny tlak v pneumatikách a skontrolujte, či nie sú opotrebované.
  3. Prítomnosť povinnej výbavy: Nezabudnite na rezervu, hever, lekárničku, reflexné vesty a trojuholník.
  4. Platnosť poistenia: Uistite sa, že vaše poistenie pokrýva všetky potrebné aspekty jazdy vrátane asistenčnej služby pre prípad eventuálnej nehody či poruchy.

Čo so sebou tam, kde dobrá nálada nestačí

Áno, vyraziť s dobrou náladou a udržať si vyladený mindset počas celej cesty je, pochopiteľne, alfa a omega každého úspešného výletu. Aj kvalitné mentálne rozpoloženie má však svoje medze, a nespasí vás v každej situácii, ktorá sa počas vašich cestovateľských potuliek môže sčista-jasna vynoriť…

Pravidlo úspešného balenia číslo jedna znie: Nenahradzujte základnú výbavu zbytočnosťami, ktoré vám budú zaberať miesto v batohu a ťažiť vás pri každom presune. Iste potom nemusíme pripomínať, že konkrétny obsah batožiny by mal zrkadliť účel roadtripu, jeho pozadie, dĺžku a ďalšie faktory. Inak sa vybavíte na expedíciu do prírody s prevažným spaním pod širákom, inak na čisto spoznávací roadtrip po mestách, kde môžete kedykoľvek využiť pohostinnosť ubytovacích zariadení. V oboch (a ďalších) prípadoch vám však padnú vhod prinajmenšom nasledujúce dôležité veci.

Zdravotná výbava na roadtrip

„KPZ“, alebo zdravie je vždy na prvom mieste

Balíček prvej pomoci alebo krabička poslednej záchrany? Či už túto, na prvé počutie nudnú záležitosť nazývate akokoľvek, vedzte, že odreniny, pľuzgiere a (nedajbože) popáleniny sa na cestách stávajú bežnou záležitosťou, preto je žiaduce mať vždy po ruke aspoň nasledujúce desatoro základných potrieb:

  1. Základné lieky proti: bolesti, horúčke, alergiám, hnačke a pod.
  2. Dezinfekčný roztok na vyčistenie drobných rán.
  3. Náplasti v rôznych veľkostiach pre rôzne typy poranení.
  4. Obväzy a gázu pre ošetrenie väčších rán, eventuálne zastavenie krvácania.
  5. Pinzety na vyťahovanie triesok a iných drobných predmetov z kože.
  6. Nožnice na strihanie vyššie uvedeného obväzového materiálu.
  7. Lekársky teplomer na meranie horúčky.
  8. Opaľovací krém s UV faktorom, vhodným pre váš typ pleti.
  9. Vlhčené antibakteriálne utierky pre hygienu rúk pred jedlom a po použití toalety.
  10. Lieky, ktoré pravidelne užívate (najmä tie, ktoré sa vzťahujú na chronické ochorenia).

Čo všetko si treba zobrať na výlet

Samostatnú kapitolu, ktorú je neradno preskakovať, tvorí cestovné poistenie. Neponechávajte nič na náhodu a ideálne si ho vybavte ešte pred odjazdom – správne zvolené cestovné poistenie vám pomôže pokryť náklady na lekársku starostlivosť, hospitalizáciu a ďalšie neočakávané výdaje počas cesty.

Niečo pod zub… pretože s plným žalúdkom sa cestuje lepšie

Hladní si roadtrip veľmi neužijete. Ešte pred jeho začatím si teda pripravte zoznam potravín, ktoré si zoberiete so sebou. Jeho úplnú väčšinu by mali tvoriť potraviny trvanlivého charakteru. Naopak, vyhnite sa jedlám, ktoré sa rýchlo kazia alebo sa ľahko roztlačia v batohu. Ideálne sušené ovocie, oriešky, proteínové tyčinky, sušienky a podobné produkty, ktoré vás zasýtia na dlhší čas a sú vhodné na prevážanie v aute. A ak predsa len túžite po čerstvých pokrmoch – kedykoľvek a kdekoľvek – spoľahnite sa na autochladničku.

Na výlet si zbaľte niečo pod zub

Na cestách potom nezabúdajte ani na správny pitný režim a hydratáciu. Pre istotu si ešte doma pred štartom naplňte fľašku s vodou, ktorú si budete počas trasy dopĺňať.

Outfity do „nepohody“

Šatník so skrinkou na topánky môžete nechať doma, na roadtripe platí, že menej je viac. S trochou plánovania si vystačíte s pár základnými kúskami a niekoľkými náhradnými pre prípad „nehody“. Zamerajte sa na oblečenie, ktoré je pohodlné, univerzálne a nevyžaduje komplikovanú údržbu.

Čo si obliecť na roadtrip?

Zabudnúť by ste potom nemali na nasledujúce „must-have“ propriety:

  1. Pláštenka: Ideálna je jedna kvalitná, ktorá vám vydrží celý roadtrip, v núdzi, samozrejme, poslúži aj igelitové pončo. Tak či onak, voľte variant z nepremokavého materiálu a s kapucňou, aby ste boli chránení aj pred vetrom. Obdobnú ochranu naostatok zvážte aj pre svoj batoh, prípadne fototechniku.
  2. Pevná pohodlná obuv: Roadtrip je o poznávaní, a to predznamenáva kopec chôdze. Vyberte si teda pevné obutie, ktoré vám padne a nebude spôsobovať otlaky. Pre istotu si zbaľte záložný pár, keby prvý premokol. Tip na záver: Nezabudnite si obuv pred cestou poriadne rozchodiť!
  3. Šľapky: Po náročnom dni si nohy rady odpočinú v otvorených topánkach. Cestovanie so sebou prináša rôzne prekvapenia, a zdieľané sprchy v kempoch a ubytovaniach si žiadajú šľapky z priedušného materiálu, ktoré vám súčasne poslúžia na relaxáciu a prevetranie nôh.

Na výlet si zoberte pevnú a pohodlnú obuv

Užitoční elektro pomocníci, ktorí vás (ľahšie) privedú do cieľa

Na taký roadtrip sa musí chytro. Moderná éra cestovania našťastie ponúka širokú škálu praktických elektronických zariadení, ktoré vám uľahčia vašu púť za dobrodružstvom. Medzi zariadenia, ktoré vo vašom batohu určite nájdu svoje opodstatnenie, patrí predovšetkým:

Mobilný telefón

Mobilné telefóny, hlavne tie inteligentné, sú v dnešnej digitálnej dobe už neodmysliteľnou súčasťou nášho života a ich užitočnosť na cestách sa umocňuje ešte viac. Moderné smartfóny vám pomôžu s navigáciou, organizáciou harmonogramu, ale sú tiež nevyčerpateľnou studnicou zábavy a rýchlou spojkou s vašimi blízkymi.

Navigácia

Keďže klasickú GPS navigáciu dnes už do značnej miery dokážu nahradiť aplikácie spomínaných smartfónov (pozri nižšie), kopec ľudí pri preprave z bodu A do bodu B stále preferuje klasickú formu navigačných systémov pre ich spravidla vyššiu spoľahlivosť, stabilitu, výdrž a sprievodné funkcie vo forme vítaných oznámení o kamerových systémoch, radaroch a iných úskaliach na trase. Táto jednorazová investícia sa na cestách rozhodne nestratí.

Na výlet sa vybavte spoľahlivou navigáciou

Tablet

Ďalší praktický nástroj na plánovanie a zábavu na cestách. Oproti mobilným telefónom tablety prinášajú väčší displej pre pohodlnejšie aj prehľadnejšie surfovanie po internete aj sledovanie filmov, ktorými si môžete krátiť dlhé chvíle pri presunoch medzi jednotlivými stanoviskami. Ďalej poteší aj spravidla dlhšou výdržou batérie a kompatibilitou s ostatnými komponentmi, vďaka ktorým najvýkonnejšie modely zvládnu zastúpiť aj hociktorý stolný počítač či rovno kompaktný notebook.

Fotoaparát

Roadtrip spája kopec zážitkov aj neopakovateľných momentov, ktoré priamo volajú po zvečnení. Aby ste všetky z nich mohli náležite zachytiť, budete potrebovať zdatný fotomobil alebo fotoaparát. Jeho výber je len na vás a vašich fotografických ambíciách. Nezabudnite však na náhradnú batériu, dostatok pamäti a v prípade drahších modelov aj kvalitný „obal" na prenášanie.

Nezabudnite si na výlet zobrať fotoaparát

Záložný zdroj energie

Čím hlbšie sa plánujete ponoriť do divočiny, tým viac hrozí, že vašej elektronike dôjde „šťava“. Poslednou záchranou v núdzi pre všetky vyššie uvedené produkty môže byť powerbank. S ním budete mať dostatok energie vždy na dosah ruky, bez toho, že by príliš zaťažil váš chrbát či rozpočet. A to nie je všetko, niektoré z nich dokážu dokonca naštartovať auto! A keď už je reč o mobilnej energii v súvislosti s vozidlami, jej praktické riešenie doslova za jazdy predstavujú nabíjačky do auta, ktoré jednoducho pripojíte do autozásuvky a doplníte chýbajúce percentá batérie momentálne vyčerpaným zariadeniam.

Na dlhý roadtrip je ideálny powerbank

Bonusový tip: Smerujú vaše cesty do prírody? Potom zaručene oceníte prevenciu pred svrbiacimi štípancami komárov, otravným bzučaním múch a nepríjemnými náletmi nočných motýľov. Cestovné návnady vás pred obťažujúcim hmyzom budú strážiť vo dne, v noci – a počas nej vám dokonca poslúžia ako výkonné svetlo!

Hardvér zbalený… a čo softvér?

Existujú spolucestujúci, čo nezaberú miesto v kufri, nepotrebujú lístok do MHD, a pritom zvládnu posunúť každý roadtrip na vyšší level – sprostredkujú vám navigáciu bez stresu, ubytovanie snov za rohom, gastronomické zážitky na každom kroku alebo zábavné aktivity, ktoré uspokoja záujmy všetkých členov rodiny… Áno, reč je o šikovných aplikáciách, nainštalovaných vo vašom smartfóne či tablete. Poďme si predstaviť tie najužitočnejšie z nich:

Waze – ideme v tom spolu

Zabudnite na Google Maps, historické údaje a algoritmické výpočty. Stavte na komunitnú navigáciu, založenú na zdieľaní informácií s ostatnými vodičmi. S ňou dostanete včas aktuálne upozornenia na dopravné zápchy, policajné kontroly, nehody a ďalšie cestné peripetie – to všetko v reálnom čase, takže sa vyhnete nepríjemným prekvapeniam.

Waze je ideálna aplikácia na výlet autom

Park4night – zložte hlavu tam, kde vás to „nepoloží“

Biblia každého milovníka kempovania. Nájdete v nej rozsiahlu databázu oficiálnych aj „divokých“ kempov, parkovísk pre obytné autá a ďalších miest vhodných na prenocovanie pod širákom. Aplikácia ponúka detailné info o vybavení a cenách, doplnené o používateľské recenzie, vďaka čomu si vyberiete vždy ideálny nocľah, zodpovedajúci štýlu vášho (road)tripu.

Bez kempu – pre romantické rána v srdci prírody

Čiastočná alternatíva k predošlej apke, pre tých, čo dávajú prednosť dobrodružstvu a spánku pod šírym nebom. Ukáže vám voľné miesta v prírode, vhodné pre kempovanie, nehľadiac na to, či je vášmu srdcu bližšia lúka pri potoku alebo lesná čistinka. Vítaným bonusom je, že tu objavíte aj tipy na výlety a zaujímavé miesta v okolí.

GasBuddy – jazda s vetrom o preteky, nie v peňaženke

Na každom litre záleží. GasBuddy je skvelá aplikácia pre šoférov, ktorí chcú ušetriť peniaze za benzín a znížiť si tak celkové výdaje roadtripu. Aplikácia je používateľsky prívetivá, ponúka presné a aktuálne ceny paliva a kopec ďalších funkcií (plánovanie trasy, kalkulačka spotreby a i.), ktoré vám pomôžu ušetriť financie a uľahčiť tour autom.

GasBuddy je skvelá aplikácia, ktorá vám ustráži ceny palív

Yelp – servis gastronomických zážitkov podľa vášho gusta

Aplikácia a webová platforma, ktorá vás nasýti tipmi na najlepšie reštaurácie, kaviarne, bary a ďalšie gastro podniky vo vašom okolí. Nech už sa nachádzate kdekoľvek, prečítate si používateľské recenzie, pozriete si autentické fotografie menu, rezervujete si stôl…  s Yelp budete mať všetko ako na tanieri!

Roadtrippers – aby (ne)šlo všetko podľa plánu

Len si to predstavte… Jazdíte cez malebnú krajinu, v diaľke sa rysuje horský masív. Znenazdania zastavujete v útulnej kaviarni na dedine a vychutnávate si miestne špeciality. V rámci siesty objavujete skryté klenoty, na ktoré v sprievodcoch nezostalo miesto, a večer sa pod hviezdnou oblohou o všetky tieto zážitky podelíte s priateľmi. (…) To je len ukážka možností, ktoré vám prepožičia aplikácia Roadtrippers.

Aplikácia RoadTrippers je ideálna na roadtrip

Spoľahnite sa na podrobný profil zaujímavých miest, komunitné tipy, zdieľanie trás, offline mapy – skrátka plánovač sprievodca v jednej (digitálnej) osobe, s ktorým aj zdanlivo obyčajný výlet razom premeníte na nezabudnuteľný roadtrip plný vzrušenia a objavov.

***

Ďalšie aktuality

Extrémne umývačky Whirlpool MaxiSpace: Viac miesta pre riady, menej starostí pre vás!

Extrémne umývačky Whirlpool MaxiSpace: Viac miesta pre riady, menej starostí pre vás!

Uvažujete o kúpe novej umývačky riadu, ktorá si hravo poradí s riadmi rôznych tvarov a veľkostí? Hľadáte spoľahlivý spotrebič, ktorý vás zbaví starostí hlavne pri každodennom vkladaní a vyberaní tanie...... Celý článok
Čo znamenajú symboly na rúre?

Čo znamenajú symboly na rúre?

Aby ste mohli správne a efektívne využívať všetky programy a funkcie svojej rúry, musíte poznať význam piktogramov na displeji alebo otočnom voliči svojho spotrebiča. Symboly na rúre informujú o rôzny...... Celý článok
Recenzia: Bezdrôtové slúchadlá Marshall Major V vábia na dlhú výdrž

Recenzia: Bezdrôtové slúchadlá Marshall Major V vábia na dlhú výdrž

Britskú značku Marshall netreba veľmi predstavovať, zvlášť nie hudobným fajnšmekrom. Každému sa po jej vyslovení určite vybaví niečo iné, pre nás je Marshall hlavne synonymom pre kvalitné slúchadlá a ...... Celý článok
Ideme na roadtrip, alebo ako sa pripraviť na cestu, ktorá je vaším cieľom

Ideme na roadtrip, alebo ako sa pripraviť na cestu, ktorá je vaším cieľom

Roadtrip je skvelou príležitosťou, ako spoznávať krásy a taje okolitého sveta po vlastnej osi. Či už ale razíte do hlbín panenskej prírody, alebo vás láka ruch veľkomiest, skôr či neskôr narazíte na o...... Celý článok
Ako fungujú špeciálne priehradky LG Fresh Balancer a LG Fresh Converter?

Ako fungujú špeciálne priehradky LG Fresh Balancer a LG Fresh Converter?

Plánujete si kúpiť novú chladničku, ale nie ste si istí, či správne rozumiete technológiám a funkciám, ktoré ponúkajú tieto spotrebiče? V nasledujúcom článku objasníme princíp fungovania priehradiek n...... Celý článok