Vďaka vákuovaniu sa k vašim potravinám nedostane vzduch ani vlhkosť. Suroviny v chladničke či mrazničke preto vydržia oveľa dlhšie. Ako vybrať vákuovačku, s ktorou budete spokojní a na aké konkrétne parametre sa zamerať? A aké hlavné výhody sa s používaním vákuovačky spájajú?
Dnes si už nemusíme robiť obrovské zásoby potravín na zimu. Predsa sa ale z času na čas stane, že nakúpime suroviny v akcii, alebo nám ich skrátka zostane viac. Ak premýšľate, čo s touto situáciou urobiť, môžete sa rozhodnúť práve pre kúpu vákuovačky na potraviny.
Nespornou výhodou, ktorá sa s vákuovaním spája, je dlhodobé zachovanie chutí, nutričných hodnôt a prirodzenej vlhkosti surovín. Vákuovaná zelenina napríklad vydrží dlhšie chrumkavá a pritom si ponechá svoje vitamíny. Zároveň týmto spôsobom predĺžite životnosť jednotlivých surovín, vďaka čomu sa vyhnete nepríjemnému plytvaniu jedlom.
Vákuované potraviny môžu poslúžiť aj na cestách, napríklad na horských či vodných dobrodružstvách či kempovaní. Okrem toho sa vákuované suroviny neodmysliteľne spájajú s populárnou metódou varenia sous-vide.
Pri výbere vákuovačky zoberte do úvahy niekoľko parametrov. Základným faktorom je iste otázka toho, čo a v akej miere budete vákuovať. Od toho sa odvíja typ vákuovačky, jej výkon a podobne. Nezabudnite, že k vákuovačke si musíte kúpiť aj kompatibilné vákuovacie vrecká, fólie či kompatibilné nádoby.
V súčasnosti na trhu nájdete buď ručné vákuovačky, alebo automatické modely. Ručná vákuovačka zaujme nízkou cenou, kompaktnými rozmermi a ľahkou manipuláciou. Na druhú stranu na vákuovanie musíte vynaložiť určitú energiu.
Automatická vákuovačka potravín oproti tomu ponúka možnosť pracovať rýchlejšie. Aj vďaka nej docielite dokonalé odsatie vzduchu. Treba však počítať s vyššou cenou.
Príkon a sací výkon sa spolu podieľajú na tom, akou rýchlosťou dôjde k odsatiu vzduchu. To oceníte najmä v momentoch, keď vás čaká spracovanie veľkého množstva potravín. Všeobecne môžeme povedať, že čím vyšší príkon a sací výkon, tým lepšie.
Komorové vákuovačky sa môžu radiť ku kuchynským prístrojom, ktoré máme tendenciu častejšie prenášať a nenechávať ich stáť na kuchynskej linke. Aj z toho dôvodu môže byť dôležitým faktorom celková hmotnosť a rozmery tohto zariadenia. Najľahšie a najskladnejšie vákuovačky ponúkajú hmotnosť okolo 1,5 kg, priemyselné modely môžu byť o poznanie ťažšie a robustnejšie.
S týmto parametrom súvisí aj spôsob skladovania vákuovačky. Štandardne treba mať vákuovačku umiestnenú vo vodorovnej polohe, ale stretnúť sa môžeme aj s modelmi, ktoré možno umiestniť do skrinky zvislo, ba dokonca prakticky zavesiť.
Vákuovačka na potraviny je, pochopiteľne, dostupná v rôznych cenových kategóriách. Pri výbere si teda môžete stanoviť pomyslený cenový strop, cez ktorý sa nechcete dostať, a vyberať iba z týchto modelov.
O kvalite daného produktu môže vypovedať aj značka renomovaného výrobcu. V tomto ohľade si môžete pozrieť aj recenzie, ktoré sa k daným produktom vzťahujú a zistiť, čo konkrétne používateľom na danom modeli (ne)vyhovuje.
Medzi rozhodujúce faktory možno zaradiť aj dizajn vákuovačky, keď si môžete zvoliť model, ktorý do vašej kuchyne zapasuje najviac a ktorý bude ladiť s vašimi ostatnými kuchynskými pomocníkmi.
K vákuovačke, samozrejme, budete potrebovať vhodné vrecká do vákuovačky či vákuovacie fólie. Na niektorých modeloch je súčasťou balenia aspoň štartovacia súprava. S postupom času však, prirodzene, budete riešiť dokupovanie fólie do vákuovačky, aby mohla stále slúžiť svojmu účelu.
Ak vám vyhovuje skôr vákuovanie vo vákuovacích boxoch, informujte sa o tom, či to daný prístroj umožňuje.
Vákuovačky sa radia k veľmi praktickým pomocníkom, s ktorými sa spája množstvo výhod. Ľahko predĺžite čerstvosť jednotlivých surovín, zachováte ich chuť aj živiny. Pri výbere vákuovačky zoberte do úvahy niekoľko faktorov, aby prístroj úplne zodpovedal vašim požiadavkám.