0,00 €
×

Zdravé a chutné vegánske Vianoce

21.12.2023

Dá sa to aj inak. Zdravšie, a stále rovnako chutne. Najlepšie štedrovečerné menu si môžete pripraviť aj čisto z rastlinných produktov. Poďte si vychutnať zdravé a zároveň aj udržateľnejšie Vianoce – prečítajte si, ako si varia a pečú na Štedrý deň vegáni a vegetariáni, alebo sa inšpirujte raw nápadmi na vianočné pečenie. Neobídeme skvelé tipy na darčeky ani ich zero waste balenie. Viac už ale v našom článku.

vegan večeře

O čom sa dočítate

Nakupujte podľa plánu a s rozumom

Spíšte si nákupný zoznam a kúpte iba to, čo skutočne potrebujete. Navštívte trhy v okolí, preferujte lokálnych pestovateľov a predajcov, špeciálne tých, ktorí používajú ekologické a etické postupy pri pestovaní plodín a spracovaní svojich produktov. A počuli ste už napríklad o bezobalových obchodoch? Nájdete v nich potraviny od výmyslu sveta, ekologickú kozmetiku aj čistiace prostriedky, ktoré neškodia vám ani životnému prostrediu. Suroviny si navážite podľa potreby do vlastného vrecúška alebo nádobky, načapujete si presne toľko pracieho gélu, koľko potrebujete... Vyhnite sa skrátka zbytočnému produkovaniu odpadu a plytvaniu.

bezobalový obchod

Rovnako si zaznamenajte všetky jedlá, ktoré chcete servírovať na štedrovečernej tabuli, a to dostatočne vopred, ešte pred veľkými nákupmi potravín. Od chlebíčkov a oblátok cez hlavné jedlá až po vianočné koláčiky. Nezabudnite ani na ovocie a oriešky, ktoré sú súčasťou vianočných tradícií. Vedieť presne, koľko čoho potrebujete, vám ušetrí čas, peniaze aj energiu. Určite sa vám zídu aj oprášené rodinné recepty. Ak hľadáte novú inšpiráciu, internet je stávka na istotu. Budete prekvapení množstvom bezmäsitých a čisto rastlinných receptov aj na sviatočné menu.

Vegán verzus vegetarián

Máte v rodine vegetariána alebo vegána a chcete ho na Vianoce pohostiť alternatívnym vianočným menu presne podľa jeho gusta? Žiadny problém. Receptov na vegánske pečenie, vegetariánske vianočné koláče nájdete na internete aj na 100 Vianoc dopredu, stačí si len vybrať. Najskôr si ale popíšeme v krátkosti, aký je rozdiel medzi vegánom a vegetariánom.

Vegetarián neje mäso. Bodka. Ani rybu, ani morské plody. Tabu sú častokrát aj koža a kožné deriváty (oblečenie, kožušina, obuv z kože a pod.). Ostatné živočíšne produkty ako jogurty, maslo, mlieko, vajcia a med sú bežnou súčasťou jeho jedálnička.

veganská sekaná

Vegán vylučuje v maximálnej možnej (individuálnej) miere zo svojho života akékoľvek formy využívania a zneužívania zvierat pre jedlo, ošatenie, zábavu alebo akýkoľvek iný účel pre „potechu“ človeka. Vegán je výlučne rastlinnú stravu.

Rovnocenní náhradníci v kuchyni

Pripraviť si kompletné sviatočné menu čisto z rastlinných produktov už dnes nie je žiadny veľký problém. Okrem špecializovaných predajní na zdravú a vegan/vegetariánsku stravu nájdete takéto produkty bežne aj v potravinových reťazcoch. Spomenúť si zaslúži aj fakt, že takáto strava je veľmi vhodná aj pre ľudí s rôznymi potravinovými intoleranciami či diabetikov. Čím teda nahradiť mäso, vajíčka, mlieko, maslo, rafinovaný cukor či šľahačku, med a ďalšie živočíšne produkty?

Mlieko Na trhu existuje nespočetné množstvo rastlinných alternatív mlieka od sójového cez mandľové, ryžové, kokosové atď. Dokonca nájdete na pultoch obchodov aj variant „Barista“ pre všetkých nadšených kávičkárov. Aj vegáni si totiž radi vychutnajú krémové cappuccino či tradičné vianočné škoricovo-tekvicové latté s jemnučkou a nadýchanou penou. Mňam!

Med – Niektorých ľudí prekvapí, že med nie je vegánska surovina. Veď predsa neobsahuje žiadne živočíšne prvky? To nie, ide ale o produkt, ktorý produkujú včely. Prirodzene, opeľujú kvety, zbierajú peľ. My zbierame ich med, často až v priveľkej miere. V zime ich dokrmujeme cukrom a neúmerne zvyšujeme ich výdaj energie na produkovanie medu. Radšej si vždy kúpte overenú kvalitu, med od pravého včelára. V supermarkete taký med nekúpite. Med zastúpi nielen pri vianočnom pečení napríklad javorový, čakankový, datľový sirup či agáve. Možností je naozaj veľa.

Maslo – Vždy záleží na recepte, do ktorého chcete maslo použiť. Ak postup prípravy vyžaduje tuhú konzistenciu masla, ideálne je použiť stuhnutý kokosový olej. V ostatných prípadoch bude dobrým sluhom nearomatický slnečnicový olej.

rostlinna mléka

Vyrobte si domáce rastlinné mlieko. Makové, mandľové, kokosové, ovsené,... na aké len máte chuť. Zalejte 1 l vody 100 g tuhej zložky, nechajte vylúhovať, rozmixujte a preceďte. Na záver dochuťte škoricou, agáve alebo medom, podľa svojich chuťových preferencií.

Cukor – Osladiť si život, kávu, koláče môžete aj inak ako nezdravým rafinovaným cukrom. Zdravým variantom je napríklad kokosový cukor, xylitol, stévia či brezový cukor aj vyššie spomínané rastlinné sirupy.

Vajíčka – Pridávajú cestu objem, spájajú krémy, sú (ne)vyhnutné na vysmážanie či (ne)nahraditeľnou súčasťou majonézy. Nie tak úplne. Nemusíte sa vzdať ani obľúbených vyprážaných pokrmov. V rámci trojobalu len namiesto vajíčka použite hrachovú múku s čiernou soľou a korením rozmiešanú s pár lyžicami vody. Chrumkavosť a chuť zaručená! Chiaľanové semienka dodajú koláčom rovnaký objem ako vajcia. Na krémy použite zrelý banán alebo arašidové maslo. Potrebujete nadýchané palacinky? Nahraďte vajíčko kypriacim práškom alebo sódou bikarbónou. Chuť vajíčka alternuje takmer verne čierna soľ (Kala Namak), rovnako aj v kombinácii s lahôdkovým droždím. Sneh vyšľahaný z vaječných bielok zastúpi aquafaba (cícerová voda). Vajce sa používa ako emulgátor do majonézy, vegáni volia radšej sójové mlieko. Vidíte? V kuchyni to ide aj bez vajíčok.

Smotana – Hustú konzistenciu perfektne zastúpi kokosové mlieko, nesladený kokosový krém či kešu orechy. Ak potrebujete použiť do receptu kyslú smotanu, pridajte ku kokosovému alebo kešu krému šťavu z citróna.

kokosová smetana

Šľahačka – Ryžovú aj sójovú šľahačku v spreji si kúpite v obchode. Chcete vedieť, ako si vyrobiť vegánsku šľahačku doma? Vložte plechovku kokosového mlieka na noc do chladničky. Na druhý deň oddeľte hustú časť od kokosovej vody. Husté mlieko vyšľahajte ručným mixérom do tuhej peny (približne 5 minút). Ak treba, hustotu zjemníte pridaním lyžice kokosovej vody. Potom už len zamiešate do šľahačky sladidlo alebo vanilku podľa svojej chuti.

Majonéza – Sojanézu a veganézu už kúpite bez problémov takmer v každom obchode s potravinami. Vyrobiť si ale môžete aj vlastnú sojanézu. Ako na to? Jednoducho vymiešate 250 ml rastlinného mlieka so 150 ml kvalitného repkového alebo slnečnicového oleja. Pridáte lyžicu bieleho vínneho octu/šťavy z citróna, lyžičku horčice a soli, dochutíte štipkou korenia. Základom úspechu je v tomto prípade kvalitný mixér.

Vianočné vegánske ho-ho-hody

Dopyt po reštauráciách, potravinách a jedlách bez mäsa neustále narastá. Faktom je, že čím ďalej, tým viac ľudí preferuje vegánsku či vegetariánsku stravu nielen zo zdravotných dôvodov, no najmä z morálneho presvedčenia. Byť vegánom už nie je tabu. Je to bežný a plnohodnotný spôsob stravovania. Skúste tieto Vianoce vyskúšať niečo nové na sviatočnom stole aj vy. Okrem toho, že si pochutnáte, prispejete k svojmu zdraviu aj k udržateľnosti našej planéty.  

vegan večeře

Vianočná kapustnica

Začneme kráľovnou štedrovečernej večere. Mäso nahradíme v bezmäsitom variante údeným tofu, hlivou alebo sójovými párkami. Výber je čisto na vás. Tofu aj párkom dodáte ešte lepšiu chuť, ak ich predtým orestujete na troške oleja napríklad s cibuľkou a korením, údenou i sladkou paprikou a pod., proste podľa svojich chutí. Čím viac rôznych hríbov, tým lepšia chuť. V prípade, že chcete použiť smotanu na zjemnenie, použite rastlinnú na varenie. Ale pozor, kokosová či mandľová má špecifickú chuť, preto zvoľte radšej chuťovo neutrálnejšiu sójovú.

Zemiakový šalát à la carte 

Kto by ho nemal rád. Častokrát je ho aj plná misa málo. Vegánsky zemiakový šalát si pripravíte úplne jednoducho. Stačí vymeniť klasickú majonézu z vajec za sojanézu alebo použiť sójový jogurt, ktorý skombinujete napríklad s dijonskou horčicou. Rastlinnú majonézu si môžete vyrobiť aj sami, ako sme už uviedli v kapitole o ingredienciách. Avokádo zase vďaka svojej maslovej konzistencii poslúži ako zdravá a chutná náhrada majonézy. Niekto pridáva do šalátu aj uvarené vajíčka. Tie nahradí perfektne už spomínaná čierna soľ. Vegetariáni môžu použiť napríklad aj grécky jogurt, ak by stáli o zdravšiu verziu bez majonézy, prípadne pridať mäkký syr.

smažená hlíva

Budete sýty, aj ryba ostane celá

A čím nahradiť kapra? Zase tofu? Kdeže! Možností máte oveľa viac. Samozrejme, môžete staviť aj na „vege“ klasiku ako tofu, seitan, tempeh, sójové plátky alebo rôzne mäsové náhrady. Ale čo tak vysmažiť hlivu, zeler alebo kaleráb? To ste nečakali, že? Uvarte si napríklad zeler, nakrájate ho na plátky a orestujte na troške oleja a soli, následne namočte do ľanového oleja a morských rias. Nakoniec obaľte v morských riasach nori a strúhanke, vysmažte. Riasy dodajú zeleru „chuť a arómu ryby“. Zaručene si pochutnáte.

Vianočné koláčiky bez výčitiek

Sú symbolom Vianoc a maškrtiť na nich začíname potajomky viacerí ešte skôr, ako by sa patrilo. Skúste si napiecť tento rok zdravšie varianty vianočných zákuskov. Pochutíte si a navyše aj bez väčšieho zaváhania na váhe. Zdravé vianočné maškrtenie totiž nie je mýtus. Vegánske aj vegetariánske recepty na zdravé vianočné koláčiky sa ale určite líšia od tých klasických. Ak nie ste skúsení pekári, vyhľadajte si recepty napríklad na internete. Potom sa už len stačí držať receptu a na Štedrý deň sledovať tie zalizujúce sa šťastné tváre ochutnávačov z celej rodiny.

vegan likér

A čo štamprlík vaječného likéru?

Bude aj ten. Vegánsky vaječný likér nemôže chýbať na žiadnom vianočnom stole. Klasické salko nahradí vegan salko, ktoré si viete pripraviť aj sami z kokosového mlieka a cukru. Kravské mlieko nahradíte rastlinným mandľovým, sójovým alebo vanilkovým a vajíčka už pár krát spomínanou čiernou soľou. Je množstvo návodov na prípravu vegan likéru. Aj v tomto prípade sa inšpirujte receptami známych vegan food blogerov na internete.

Na oplátku vegan oblátku

Oblátky neodmysliteľne patria k Vianociam. Ani tu nie sú vegáni o nič ukrátení. Piecť ich môžete z pohánkovej múky, maslo nahradiť kokosovým olejom, mlieko vodou a vajcia hraškou. Dopyt po vegánskej verzii neustále narastá, takže sa nemusíte trápiť výrobou. Poobzerajte sa v predajniach so zdravými potravinami či na internete na stránkach lokálnych výrobcov.

Vianočné tradície, ktoré myslia na všetkých

Tradujú sa z pokolenia na pokolenie. Poznáme ich desiatky a v každom kraji sú iné. Uvádzame zopár vianočných tradícií, ktoré patria k akémukoľvek štedrovečernému dňu. Namiesto šupiny z kapra, ktorá má priniesť štedrosť do ďalšieho roka, stačí dať pod obrus mincu, ktorá splní rovnaký účel. A pre istotu hoďte orech do každého rohu v miestnosti. Pevné zdravie celej rodine zabezpečí cesnak na stole aj rozpučený na oblátke s medom. Kto varil, spraví cesnakom namočeným do medu krížik na čelo každému členovi rodiny. Vianoce sú sviatkami lásky k blížnemu, preto prestrite jeden riad navyše pre náhodného hosťa. Ale vždy majte tanierov párny počet, aby neprišla na posledného za stolom smrť (tak sa traduje). Rovnako si nachystajte pred hostinou všetko jedlo na stôl, pretože by vás čakal ten istý nešťastný osud, ak odídete od stola počas večere. Nezabudnite rozkrojiť jabĺčko s hviezdičkou uprostred a nevyhadzovať zvyšky jedla, z ktorého ešte môžete mať úžitok vy alebo zvieratá.

sušené šípky

Čo darovať vegánom pod stromček

Najkrajšie darčeky sú tie vyrobené ručne a s láskou. Máte v rodine či medzi priateľmi vegána alebo vegetariána? Potešte ho niečím, čo bude v súlade s jeho presvedčením a čo mu bude pochuti. Napríklad zdravými koláčikmi, bylinkovým likérom alebo zmesou voňavých sušených byliniek alebo ovocia. Receptov na vegan sladkosti, vegetariánske pečenie či zdravé RAW koláčiky je na internete habadej. Mnohé nápady na zdravé maškrtenie nájdete aj v knižnej podobe. Ak si netrúfate na výrobu sami, poobzerajte sa po okolí u lokálnych predajcov. Skvelým tipom sú napríklad sójové sviečky, voňavé olejčeky na telo z byliniek či , súpravy na pestovanie byliniek a húb. Knihami sa zavďačíte vždy. Kuchárky sú jasné, no radosť spravia aj tie na tému zero waste, a teda týkajúce sa neplytvania a minimalizovania odpadu (nielen) v domácnosti.

Ak rozmýšľate, čo darovať nadšenému kuchárovi alebo gurmánovi, určite nič nepokazíte malým spotrebičom do kuchyne, ako je napríklad mixér, odšťavovač, smoothie, gril, hriankovač, sendvičovač, možností je neúrekom. Praktickým darčekom je aj úsporný malý spotrebič do domácnosti. Zaneprázdneným darujete čas a energiu navyše špeciálnym hrncom na zdravé varenie, fenomenálnou ETA Pečenkou alebo ryžovarom. Milovníci kávy ocenia okrem chutnej kávy napr. kávovar z recyklovaného plastu, prípadne maličkosť z kávového príslušenstva. Najmenšie veci vedia spraviť najväčšiu radosť, o to väčšiu, ak zároveň chránia životné prostredie, ale napríklad aj drahý smartfón. V tomto prípade poteší napríklad bio obal na telefón alebo solárne powerbanky. Istotou je aj sortiment starostlivosti o telo a zdravie. Čokoľvek darujete od srdca, bude darom z lásky, aj keby to mala byť iba báseň či upečený raw koláčik.

zero waste

Ekologické Vianoce 

Chcete mať čo najmenej odpadu na Vianoce? Nakupujte potraviny prednostne v špecializovaných predajniach bez obalov, ako sme už spomínali v úvode tohto článku, v supermarketoch do vlastných nádobiek, látkových vrecúšok. Na nákupy si noste tašky alebo košíky. Uprednostňujte potraviny s čo najmenším počtom obalov, ak je to možné, vyrobené na Slovensku a bez pesticídov (menšia uhlíková stopa v rámci dopravy), z recyklovateľných materiálov a darčeky pokojne aj z druhej ruky.

Živý alebo umelý? To je otázka

A ako je to teda s vianočným stromčekom? Kúpiť radšej živý alebo umelý? Oba zanechajú stopu na životnom prostredí. Najdôležitejší je spôsob likvidácie. Umelý stromček by ste ale mali používať minimálne 10 rokov a viac, aby sa uhlíková stopa dostala aspoň na úroveň kúpy jedného živého stromčeka. Aké sú alternatívy? Živý zrezaný stromček rozdrvte a skompostujte alebo využite ako prospešnú štiepku do záhrady. Živý stromček si môžete kúpiť/prenajať aj v kvetináči. Po Vianociach ho zasadíte do záhrady, prenajatý vrátite naspäť. Stromček si viete aj adoptovať. Po Vianociach sa oň postarajú v špecializovaných škôlkach a opäť ho použijete na ďalšie Vianoce. Alternatívou sú aj vetvičky vo váze, ozdobenie izbovej rastliny vianočnými svetielkami alebo drevený dekoratívny stromček. Ľudia sú v tomto smere skutočne vynaliezaví, čo potvrdzujú aj výsledky vyhľadávania na internetových stránkach či príspevky na sociálnych sieťach.

vánoční stromeček

Adventný veniec je tradičným symbolom Vianoc. Vyrobte si svoj vlastný štýlový a zároveň ekologický adventný veniec. Ušetríte planétu aj peniaze.

Zero waste balenie darčekov

Recyklujte! Použite všetko, čo máte doma. Na maškrtky skvele poslúžia zaváraninové poháre, šité plátenné vrecká, tašky, kartónové krabice. Zostali vám stuhy a darčekový papier z minulých Vianoc? Použite ich znova. Vyhnite sa lepiacej páske a umelým ozdobám, stuhám s glitrami, ktoré sú nerecyklovateľné. Zvoľte radšej jutové šnúry, recyklovaný papier alebo zabaľte darčeky do šatky, látky, novín... Možností, ako šetrne a originálne zabaliť darček, je naozaj veľa a ľudská fantázia je nekonečná aj v tejto oblasti.

diy svíčky

Maličkosti, na ktorých záleží

Aj nenápadnými a malými zmenami viete spraviť veľký krok vpred k ekologickejším Vianociam. Klasické parafínové sviečky, napr. na adventných vencoch, nahraďte tými zo včelieho vosku, v rámci vegan prístupu sú vhodné sójové sviečky. Vianočné ozdoby si kupujte také, ktoré nebudete meniť každý rok len kvôli móde, alebo si vyrobte vlastné z prírodných materiálov. Obrúsky majte plátenné. Nenechávajte svetielka rozsvietené cez noc, poďakujú sa vám nielen zvieratká, ktoré tiež potrebujú v noci tmu, ale aj vaša peňaženka. Šetrite uhlíkovú stopu aj na darčekoch. Nakupujete cez internet? Objednajte si viac naraz, aby ste ušetrili niekoľkonásobnú cestu kuriérovi. Neplytvajte a kompostujte. Čo nezvládnete zjesť, minúť a nie je pokazené, darujte – niekomu práve vieru v existenciu dobra a sebe dobrý skutok. Vianoce nemajú byť o strese, preto k nim pristupujte hlavne s rozumom, v pokoji a v rámci svojich možností. Najdôležitejším krokom je hlavne „chcieť“. Keď sa chce, dá sa všetko.

Na Vianoce zdRAWo

Čo znamená RAW? RAW označuje príjem surovej stravy zväčša rastlinného pôvodu, ktorá neprešla tepelnou úpravou nad cca 40 °C, rafinovaním, pasterizáciou ani iným spracovaním, konzervovaním a pod. Nevyhovujúci je v tomto prípade napr. aj alkohol. Pestrosť v príjme potravy predstavuje najmä ovocie a zelenina, ale aj orechy, obilné klíčky, obilie aj strukoviny. RAW ale neznamená bezmäsitý. RAW jedlá obsahujú aj surové mäso, ryby i vajcia. Obohatenie RAW stravy tkvie v pestrej príprave, ako napríklad mixovanie, klíčenie, mletie, odšťavovanie, dehydratácia atď. A to sa týka aj Vianoc. Suroviny sa proste upravia jednou z týchto úprav.

vegan Vánoce

Ľudia, ktorí preferujú surovú stRAWu sú presvedčení, že varenie (akákoľvek tepelná úprava jedla) oberá suroviny o prirodzené enzýmy a živiny a je tak pre človeka škodlivé. Aj tu si môžete vybrať cestu konzumácie čisto rastlinnej potravy, alebo jesť aj potraviny živočíšneho pôvodu. Základom je stále surový stav pokrmu.

***

Vianoce sú najkrajším obdobím roka. Schádza sa celá rodina, pre niektorých je to jediný deň v roku, kedy sa môžu stretnúť s najbližšími. Užite si ich v pokoji, šťastí a dosýta pri zdravom a chutnom jedle. S rozdielnymi surovinami, ale spolu za jedným stolom. Prajeme vám šťastné a chutné Vianoce.

Ďalšie aktuality

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Spotrebiče 2 v 1 dokážu v súčasnosti oveľa viac, ako by ste čakali. Sú zárukou úspory miesta a zároveň si ponechávajú to najlepšie z práčok a sušičiek. Či už sa vám viac páči dizajn Bosch či, naopak, ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre seniorov

Najlepšie mobily pre seniorov

Hľadáte kvalitný a jednoduchý mobil pre babičku či dedka? Ten pravý telefón pre seniorov neprekypuje množstvom funkcií, všetko je podriadené skôr jednoduchosti a nenáročnému ovládaniu. Ponuka seniorsk...... Celý článok
Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Výlety, skok padákom, cesta autom alebo len rodinná dovolenka? To všetko by sme si želali zachytiť v prvotriednej kvalite a akčná kamera Insta360 X4 má v úmysle nám toto prianie splniť. Oproti predchá...... Celý článok
Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Čistenie indukčnej varnej dosky je omnoho jednoduchšie ako čistenie plynového sporáka. Na hladkej ploche bez záhybov a vystúpených miest sa však i tak objavujú škvrny po mastnote, zvyšky potravín a z ...... Celý článok
Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Nové inteligentné okuliare Ray-Ban Meta zaujmú hneď niekoľkými spôsobmi. Na rozdiel od okuliarov na virtuálnu realitu sú skvelým doplnkom pri bežnom nosení a v mnohých smeroch zastúpia smartfón. Ak st...... Celý článok