0,00 €
×

Smoothie – zdravé raňajky i poobedný chutný olovrant

11.06.2018

Smoothie_1
Zaraďte do svojho dňa lahodné smoothie nápoje a dodajte svojmu telu potrebné vitamíny pre jeho správnu funkciu.

Dospeli sme k záveru, že poznáme nápoj, vďaka ktorému môžu byť vaše pracovné aj voľné dni krajšie. Jeho príprava vám nezaberie viac ako 5 minút, čo oceníte v prípade, že sa ráno ponáhľate do práce, alebo keď máte na niečo chuť a strážite si líniu, alebo jednoducho nechcete opustiť pohodlie vášho domova.

Blíži sa leto a v obchodoch je nepreberné množstvo zeleniny a pomaly sa objavuje chutné ovocie, za ktorým sa nám cez zimu už cnelo. Preto sme sa rozhodli, že si pracovné dni spríjemníme chutnými raňajkami a olovrantom, ktorých príprava nezaberie veľa času a ešte k tomu nás to bude baviť. Netrvalo nám to dlho a prišli sme k záveru, že smoothie bude to pravé, čo práve hľadáme.

Začiatky nebývajú ľahké, kým vyladíte vašu obľúbenú kombináciu ovocných plodov alebo zeleninového smoothie, tak to chce trochu trpezlivosti, v každom prípade rozhodne sa pri tom nebudete nudiť a objavíte chute, ktoré vás príjemne prekvapia. Ak milujete ovocie a zeleninu, ako my, tak neváhajte a pustite sa do toho spoločne s nami.

Čo je teda smoothie?

Je čas si to teda poriadne ujasniť! Ide o nápoj z ovocia či zeleniny, ktorý je vďaka mixéru do hladka (z anglického smooth – hladký) rozmixovaný a ihneď pripravený na konzumáciu. Môže tak slúžiť ako raňajky, olovrant alebo jednoducho niečo zdravé na chuť!

Na smoothie nás baví, že máme prípravu úplne pod kontrolou a môžeme si každý deň vytvoriť novú kombináciu ovocia a zeleniny, doplnenú o oriešky, sušené plody, chia semienka, ovsené vločky, med atď. Plus navyše volíte „tekutú“ časť tohto super nápoja. Človek má tak možnosť si urobiť smoothie z mlieka, džúsu, vody, jogurtu alebo z tvarohu a to je náš firemný tip pre labužníkov (keď to nezriedite mliekom alebo vodou, tak budete mať zdravý ovocný tvaroh na olovrant).

Prečo si myslíme, že je skvelý nápad zaradiť smoothie do vášho aj nášho stravovania?

  1. Získate celkom kompaktnú odporúčanú dávku ovocia a zeleniny v jednom nápoji.
  2. Je to rýchle a jednoduché, takže ušetríte čas a môžete vziať smoothie do fľaše so sebou v podstate kamkoľvek.
  3. Možno tým aj dobehnete svoje deti, ktoré čas od času nemajú rady ovocie a zeleninu.
  4. Tým, že budete jesť pravidelne a vyvážene, rýchlejšie docielite svoju vysnenú postavu.
  5. Budete mať lepšie trávenie.
  6. Dosiahnete detoxikáciu tela zdravým spôsobom.
  7. Posilníte imunitný systém.
  8. Budete mať lepší spánok vďaka konzumácii potravín prospešných pre telo.
  9. Budete sa cítiť nabití energiou.
  10. Keď vymeníte čokoládu za smoothie, nebudete mať potom pocit viny a vďaka sladkosti ovocia budete maškrtiť tak či tak. :)


Zoznam by mohol pokračovať ďalej a ďalej. Jednoducho spočítané a podčiarknuté, vďaka vitamínom budete krajší, zdravší a budete sa cítiť lepšie. Mozog vďaka cukru z ovocia funguje efektívnejšie a napríklad vďaka tomu budete aj šťastnejší, pretože sa vám bude lepšie dariť!

Smoothie_2
Smoothie – nápoj, ktorý môže byť zeleninový či ovocný a jeho príprava netrvá viac ako pár minút, to stojí za skúšku.

A v čom si lahodné smoothie pripraviť?

Príprava smoothie je jednoducho zábava a nezaberie príliš veľa času. Ak si lámete hlavu nad tým, aký prístroj bude práve pre vás najvhodnejší, tak nezúfajte. Túto domácu úlohu sme za vás už spracovali, tak sa poďme ďalej pozrieť, aké sú v súčasnosti na trhu možnosti. Aktuálne nájdete v tomto segmente veľké množstvo mixérov v najrôznejších farbách, dizajnoch a s rôznym výkonom. Dostupné zariadenia môžeme rozdeliť do kategórií stolné mixéry, smoothie makery a tyčové mixéry.

Stolné mixéry

Ich výhoda jednoznačne spočíva v objeme nádoby, ktorou disponujú. Ak teda pripravujete ovocný nápoj aj pre ďalších členov domácnosti, tak oceníte priestor navyše. Vďaka tomu, že má stolný mixér väčšie mixovacie čepele, je vhodný aj na prípravu polievok, omáčok alebo domácej zmrzliny. Vyšší výkon v spojení s pevnými čepeľami zaručí perfektný výsledok a spokojného stravníka. Ak ste milovníkmi organického mlieka, tak môžete veľmi pohodlne pripravovať mlieko z orechov či rozdrviť kocky ľadu.

Smoothie maker

Tento typ mixéra je priamo určený na vlastnú výrobu smoothie. Jeho výhodou je jednoznačne celková veľkosť prístroja, a preto skvele zapadne do vašej kuchyne a nezaberie príliš miesta na kuchynskej linke. Smoothie makery disponujú menším objemom nádoby, avšak častokrát si v nich môžete so sebou odniesť práve pripravený nápoj. Tieto nádoby fungujú ako pre prípravu, tak aj pre konzumáciu hotového nápoja, iba namiesto koncovky s čepeľami nasadíte veko určené pre konzumáciu nápoja a môžete vyraziť prakticky kamkoľvek. Niektoré z nádob na prípravu smoothie majú aj šikovné uško pre stabilnejšie a lepšie uchytenie nádobky.

Tyčové mixéry

Tento typ mixéra vám pomôže pripraviť taktiež smoothie, ale bude to od vás vyžadovať väčšiu zručnosť. Primárnym účelom týchto mixérov je príprava omáčok, kvalitných domácich nátierok a kaší. Väčšina z nich disponuje najrôznejšími nadstavcami a komponentmi, ktoré tvoria šikovného pomocníka v kuchyni. Vďaka tomu budete mať vždy po ruke pomocníka, ktorý vás nikdy nenechá v nepríjemnej situácii. S tyčovým mixérom nebude mať smoothie nikdy dokonale jemnú štruktúru, avšak ak na tento chutný nápoj máte chuť iba raz za čas, tak budete s jeho výkonom určite spokojní.

Ako teda správne vybrať...?

Povedali sme si, že bude najlepšie, ak pre vás vyberieme konkrétne príklady, celkovo sme pre vás vyhľadali sedem pomocníkov do kuchyne, a niektorí z nich dokonca slúžia nielen na prípravu zdravých smoothie nápojov, čo môže byť užitočné. Zariadenia sa líšia nielen výkonom, funkčnosťou a dizajnom, ale aj príslušenstvom a svojimi nečakanými schopnosťami. Dúfame teda, že teraz spoločne už prídeme na to, ktorý prístroj si vyberiete vďaka širokej ponuke DATARTu, ale to necháme na vás...

Smoothie_3

Zariadenia sme porovnávali ihneď v niekoľkých aspektoch, ktoré môžete vidieť v tabuľke. Išlo o objem nádob, max. príkon, počet rýchlostí, otáčky a predovšetkým o funkcie, ktoré sú dôležité pre prípravu smoothie, tým je nepochybne sekanie a pulzný spínač. Zhodnotenie výkonnosti otáčok pri mixovaní a max. príkon produktu môže byť základným sprievodcom pri výbere mixérov, vďaka týmto špecifikáciám vieme, aká sila sa skrýva vo vnútri tela prístroja. 

Čo sa týka objemu nádob, pre prípravu smoothie, tak predovšetkým závisí od typu mixéra. Ak ide o smoothie makery, ktoré poskytujú obojstranné využitie nádoby – tu sa objem všeobecne pohybuje od tých najmenších 300 ml až do 900 ml. Veľké stolné mixéry majú veľmi často maximálny objem 2 litre (Sencor SBU 8800NP, ETA Vital Blend Mini 2100 90000 a ďalšie), čo umožňuje prípravu nápoja pre tri až štyri osoby, v tom prípade ráno ušetríte čas, ak máte väčší počet členov domácnosti. V prípade tyčových mixérov (Concept TM4730, Bosch MSM67140 či iných dostupných modelov) môžete využiť, ako príslušenstvo, ktoré výrobca dodáva, tak aj možnosť rozmixovať svoj nápoj v ľubovoľne vyššej nádobe.

Smoothie_4Určite je potrebné si položiť otázku, z akých potravín budete chcieť najčastejšie vaše smoothie pripravovať. Ak plánujete zaradiť do vašich nápojov oriešky či tvrdšie kusy ovocia a zeleniny, prípadne ľad, tak je nevyhnutné myslieť na to, aby nový pomocník disponoval touto schopnosťou. Najčastejšie ide o funkciu sekania a drvenia ľadu. Väčšina výrobcov tieto parametre vždy pri opise produktu uvádza, takže nemusíte mať strach, že by ste kupovali mačku vo vreci. Klasicky taktiež platí priama úmera, že s rastúcim výkonom rastie aj úroveň spracovania a transformácia potravín do hladkého nápoja.

Avšak na druhú stranu záleží vždy na vás, akú štruktúru vášho nápoja si obľúbite najviac. Vďaka tomu výrobcovia taktiež ponúkajú rôzne počty rýchlostí a možnosť pulzného spínača, vďaka ktorému spustíte prístroj iba po dobu jeho stlačenia. Čo nie je na škodu, keď si chcete váš nápoj doladiť posledným kúskom ovocia navyše alebo chcete doň nasypať trošku ľadu a jemne ho rozdrviť.

V súčasnosti je možné kúpiť smoothie makery so širokým radom príslušenstva (Nutribullet Extraktor 600) a v mnohých farebných variantoch, napríklad od spoločnosti Delimano či Sencor. V tom prípade tak nový prístroj perfektne zapadne do farebného vzhľadu vašej kuchyne. V prípade, že patríte medzi fanúšikov zdravého životného štýlu, tak vám všestranne poslúži výkonný stolný mixér, ktorý využijete na prípravu najrôznejších zdravých jedál a vaša investícia sa vám dvakrát vráti, ako v zdraví, tak aj v úspore času.

Záverečný verdikt alebo supernápoj v hlavnej úlohe...

Spočítané a podčiarknuté, smoothie je skvelý nápoj na raňajky či olovrant, ktorý pripravíte bleskurýchle. Rozhodne vás nezačne nudiť, pretože je variabilný a, samozrejme, vašej fantázii sa medze nekladú. Vďaka rozmixovaniu potravín nebudete musieť odporúčanú dennú dávku ovocia a zeleniny zložito prenášať v krabičkách do práce či do školy a budete mať všetko v jednej nádobke pripravené priamo ku konzumácii. Nápoj vás zasýti a dodá vám potrebné vitamíny a živiny, ktoré vaše telo, pre jeho správnu funkciu, nutne potrebuje. Podstatným prínosom sú jednoznačne aj enzýmy, ktoré obsahuje surová zelenina a ovocie. Vďaka nim bude vaše telo lepšie tráviť, a tak docielite zdravú očistu vášho organizmu.

Dúfame, že sme vás inšpirovali k tomu, ako kreatívne rozšíriť váš repertoár na raňajky či olovrant, pretože nás to veľmi baví! O vaše výtvory sa s nami môžete podeliť na našom DATART Facebooku, kde sa vždy zaručene dozviete o tom, čo je u nás nové a čo pre vás vo svete elektrospotrebičov pripravujeme za novinky.

Ďalšie aktuality

Privítajte novinky od hudobnej ikony: Marshall Minor IV a Major V

Privítajte novinky od hudobnej ikony: Marshall Minor IV a Major V

Každý, kto má rád kvalitný zvuk, pozná značku Marshall. O jej kvalitách sa ani nedá pochybovať, a preto môžeme rovno prejsť na vec a predstaviť si jej dve novinky – Marshall Minor IV a Marshall Major ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre deti

Najlepšie mobily pre deti

Zadováženie prvého mobilu patrí k dôležitým momentom detského obdobia. Ale s jeho kúpou je spojených množstvo otázok, ako napríklad: nevystavujem svoje dieťa zbytočne riziku? Je už zrelé na telefón? K...... Celý článok
Recenzia: Vivo V40 SE – Skvelý parťák, ktorý zaujme nielen vzhľadom

Recenzia: Vivo V40 SE – Skvelý parťák, ktorý zaujme nielen vzhľadom

Stane sa telefón vivo V40 kráľom strednej triedy? Aké sú prednosti tohto fešáka, a čo všetko ukrýva pod lákavým dizajnom? To všetko, a ešte omnoho viac, sa dočítate v tejto recenzii. Technic...... Celý článok
Ako na komáre: Odhaľte praktické tipy, vďaka ktorým s týmto hmyzom zatočíte

Ako na komáre: Odhaľte praktické tipy, vďaka ktorým s týmto hmyzom zatočíte

Leto, vlhké prostredie a komáre idú neodmysliteľne dohromady. Tento dotieravý hmyz nás dokáže potrápiť nielen doma, ale aj pri posedení na záhrade. Zistite, čo odpudzuje komáre a ako sa ich raz a navž...... Celý článok
Čo je to hotspot?

Čo je to hotspot?

Potrebujete odoslať dôležitý e-mail alebo dokončiť objednávku, keď tu zrazu ako naschvál vaša Wi-Fi vypadne a vy ste bez internetu. Riešenie je, našťastie, jednoduché, stačí mať poruke spoľahlivý hots...... Celý článok