0,00 €
×

Vyrábame adventný veniec

27.11.2020

Vyrábame adventný veniec

Čo je Zero Waste?

Zero Waste (vo voľnom preklade aj nulový odpad) označuje životný štýl, v ktorom je jedným z hlavných cieľov vyprodukovať čo najmenej odpadu. Len za rok u nás vznikne viac ako 420 kg odpadu na obyvateľa. Do hry vstupuje nevyhnutnosť triedenia odpadov. V tom si však Slováci nevedú práve najlepšie a pravidelne končia na chvoste európskych rebríčkov. 

Počas týždňov vianočných príprav a samotných Vianoc vzniká u nás obrovské množstvo odpadu. Objednávame čoraz viac balíkov, kupujeme množstvo darčekov, robíme veľké zásoby jedla a spotrebujú sa desiatky metrov baliaceho papiera. Všimli ste si niekedy, ako to cez vianočné sviatky vyzerá pri kontajneroch na odpad?

Zero waste nás chce okrem iného naučiť, že by sme mali vedieť ako Refuse − Reduce − Reuse. Teda odmietnuť to, čo nepotrebujeme, zredukovať veci, ktorými sa obklopujeme a nájsť nové využitie tomu, čo už doma máme. Na tohtoročný adventný veniec nemusíte minúť desiatky eur, všetko dôležité už doma máte. Jednoduchosť, štýl, prírodné materiály, dokonalé zladenie, či využitie starších ozdôb - to všetko bez plytvania a odpadu navyše!

Vyrábame adventný veniec

Čisto prírodný adventný veniec

Nablýskané, vyčačkané a umelé? Skúste tento rok Vianoce v tradičnom štýle, ktorý využíva najmä krásu a rozmanitosť prírodnín. Stačí vybehnúť na krátku prechádzku do prírody (záhrady) a môžete sa vrátiť s množstvom prírodného materiálu v hrejivých farbách. Pozbierajte červené bobule zo skalníka, oranžové z hlohyne alebo šípok.

Výnimočne ukážu lesklé listy vavrínu, krušpánu, brečtanu aj mahónie. Na tradičný adventný veniec by ste mali použiť iba taký materiál, ktorý s pokojným svedomím neskôr poputuje do kompostu. Jeho základom môže byť slamený alebo drevený korpus, ku ktorému pridáte ihličie, sušené pomaranče, jabĺčka, škoricu, badián, klinčeky, orechy a ich škrupiny, či menšie šišky, ...

Vyrábame adventný veniec

Vyrábame adventný veniecAko postupovať?

K slamenému alebo drevenému kruhu postupne prikladajte rovnomerne dlhé vetvičky ihličia (resp. krušpánu). Drevený základ má tú výhodu, že vyzerá dobre sám o sebe a pokiaľ necháte časť korpusu odokrytú, stále bude pôsobiť esteticky. 

Prvú radu je potrebné naukladať čo najhustejšie vedľa seba, aby ste zakryli korpus, ďalšími vrstvami schováte prípadné nedostatky a modelujete mohutnosť venca.  Na ich prichytenie používajte nefarbený bavlnený motúz, alebo drôtiky, ktoré z adventného venca po Vianociach vyberiete. 

Vopred však myslite na uchytenie 4 adventných sviec. Môžete použiť dlhšie tenké klince, ktoré prepichnete zospodu slameného kruhu. Hroty klincov opatrne nahrejte, ľahšie sa dostanú do sviečok, bez rizika vylomenia vosku.

Na ihličie pomocou drôtikov alebo motúzikov prichytávajte prírodné ozdoby. Výsledkom je krásne bohatý a zároveň aj voňavý veniec, na ktorý bude s obdivom pozerať celá rodina a každá návšteva.

Zaujímavou alternatívou k ihličiu je mach. Jeho tlmená zelená farba pekne korešponduje s bielymi bobuľami imela a výborne sa vyníma v interiéroch s chladnými odtieňmi.

Minimalistický adventný veniec

Máme tu tiež dva zaujímavé tipy pre milovníkov minimalizmu, pretože staré známe, že “v jednoduchosti je krása”, bude platiť vždy! Ak máte doma menšie kovové vedierko, kvetináč alebo štýlový drôtený košík, využite ho ako základ pre netradičné prevedenie adventného venca. Ako vidíte, potrebujete iba minimum prírodného materiálu a 4 sviečky. Za pár minút je štýlová dekorácia hotová a vianočná nálada môže začať.

Vyrábame adventný veniec

Čo s vencom po sviatkoch?

Vyberte drôtiky, sviečky, rozdeľte veniec na menšie časti a vložte do kompostu alebo bioodpadu. Celé týždne vám robil radosť krásny adventný veniec, ktorý naše životné prostredie nijakým spôsobom nezaťažil. A čo je najlepšie − každý rok si môžete vyrobiť iný a vždy jedinečný!

Vyrábame adventný veniec

Moderný adventný veniec zo starých ozdôb

Nestíhate sledovať farebné trendy vianočných výzdob, ktoré sa skoro každý rok menia? Vianočná výzdoba môže odrážať váš jedinečný vkus. Kým niekto má rád jemnú kombináciu ružových tónov, ďalší zostáva verný červeno-zlatej klasike. Koľko krabíc vianočných ozdôb doma máte? A koľko z nich už dlhšie čaká na svoju chvíľu, kedy opäť zažiari? Už asi tušíte, k čomu vás chceme nasmerovať.

Na výrobu adventného venca totiž môžete použiť staršie ozdoby. Pohľad na veniec, na ktorom sa vyníma zopár sklenených gúľ po babičke, vyvoláva príjemné spomienky. Dokonca na takýto veniec môžete použiť aj ozdoby, ktoré praskli alebo reťaze, ktoré sa roztrhli. Predstavivosti sa medze nekladú a v škatuliach sa často ukrývajú poklady, na ktoré už väčšina z nás dávno zabudla.

Vyrábame adventný veniec

Ako postupovať?

Ako prvé si premyslite tvar venca. Hoci tradície hovoria jasnou rečou v prospech kruhového tvaru, pozornosť si uchmatli aj “vence” na obdĺžnikovom a štvorcovom základe. Jadrom adventného vencu môže byť kruh (slamený, prútený, polystyrénový), väčší plytký tanier, starý podnos, drevená doštička, dóza na sušienky, širší nízky kvetináč, …

Vyrábame adventný veniec

Ak chcete, aby vám adventný veniec vydržal aj ďalšie roky, miesto čerstvého ihličia použite na ozdobenie kúsok starej vianočnej girlandy. Toto prevedenie už z princípu nie je prírodné, no keďže pracujete iba s vecami, ktoré máte doma (a sú nevyužité), v zmysle zero waste neprodukujete žiadny ďalší odpad, iba recyklujete. Na pripevnenie ozdôb je najvhodnejšie použiť lepidlo alebo lepiacu tavnú pištoľ, aby veniec vydržal čo najdlhšie.

Čo s vencom po sviatkoch?

Adventný veniec zo starých vianočných ozdôb síce nemôžete po Vianociach vložiť do kompostu, ale za to vám môže poslúžiť niekoľko rokov.

Vyrábame adventný veniec

Vyrábame adventný veniec s deťmi

Čakanie na Vianoce deti zbožňujú. Netrpezlivo odrátavajú dni a v očiach im svieti čoraz viac iskričiek. Práve v tomto období narastá aj ich tvorivosť. Tak, ako si zdobia triedu v škole, chcú byť tiež súčasťou vytvárania domácej vianočnej atmosféry. Aj vaše deti kreslia Mikuláša, stromček a pripravujú svoje vlastné handmade ozdoby? Vytvorte im kreatívny priestor a dajte im tento rok dôležitú úlohu - navrhnúť a vyrobiť adventný veniec tak, aby využili iba to, čo už doma máte, alebo čo nájdu v prírode.

Vyrábame adventný veniec

Ako postupovať?

Najskôr si pripravte všetky dôležité pomôcky, ozdoby a prírodniny. Nechajte deti premýšľať a ukladať. Dohodnite si spôsob prípravy a vysvetlite, na čo si dávať pozor (napríklad, aby blízko pri plameni sviečky nebola dekorácia, ktorá sa môže zapáliť). Ak si myslíte, že ešte nezvládnu ukladanie na veniec, urobte si tento rok jednoduchý adventný veniec na dlhšiu dosku, do dózy na cookies alebo do menšej drevenej debničky. Viete, ako sa vaše dieťa rado pochváli, že ste mu dali na zodpovednosť takúto dôležitú úlohu?

Vyrábame adventný veniec

Ďalšie aktuality

Privítajte novinky od hudobnej ikony: Marshall Minor IV a Major V

Privítajte novinky od hudobnej ikony: Marshall Minor IV a Major V

Každý, kto má rád kvalitný zvuk, pozná značku Marshall. O jej kvalitách sa ani nedá pochybovať, a preto môžeme rovno prejsť na vec a predstaviť si jej dve novinky – Marshall Minor IV a Marshall Major ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre deti

Najlepšie mobily pre deti

Zadováženie prvého mobilu patrí k dôležitým momentom detského obdobia. Ale s jeho kúpou je spojených množstvo otázok, ako napríklad: nevystavujem svoje dieťa zbytočne riziku? Je už zrelé na telefón? K...... Celý článok
Recenzia: Vivo V40 SE – Skvelý parťák, ktorý zaujme nielen vzhľadom

Recenzia: Vivo V40 SE – Skvelý parťák, ktorý zaujme nielen vzhľadom

Stane sa telefón vivo V40 kráľom strednej triedy? Aké sú prednosti tohto fešáka, a čo všetko ukrýva pod lákavým dizajnom? To všetko, a ešte omnoho viac, sa dočítate v tejto recenzii. Technic...... Celý článok
Ako na komáre: Odhaľte praktické tipy, vďaka ktorým s týmto hmyzom zatočíte

Ako na komáre: Odhaľte praktické tipy, vďaka ktorým s týmto hmyzom zatočíte

Leto, vlhké prostredie a komáre idú neodmysliteľne dohromady. Tento dotieravý hmyz nás dokáže potrápiť nielen doma, ale aj pri posedení na záhrade. Zistite, čo odpudzuje komáre a ako sa ich raz a navž...... Celý článok
Čo je to hotspot?

Čo je to hotspot?

Potrebujete odoslať dôležitý e-mail alebo dokončiť objednávku, keď tu zrazu ako naschvál vaša Wi-Fi vypadne a vy ste bez internetu. Riešenie je, našťastie, jednoduché, stačí mať poruke spoľahlivý hots...... Celý článok