Novinky LG OLED TV 2024
V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme... Celý článok
Domáce pekárne všeobecne nepatria k malým spotrebičom, preto aj naša Guzzanti GZ 635 dorazila vo veľkej škatuli a dosahuje rozmery 35,5 × 44,5 × 29,5 cm (V × Š × H). Nie je to teda žiaden krpec, ale niet divu, veď vám dokáže upiecť až 1 600 g voňavý bochník! Vnútri pekárne sa nachádza nádoba na chlieb s dvoma hnetacími hákmi.
Všetko dôležité nájdete na vrchnej strane zariadenia. Okrem priehľadného okienka, v ktorom môžete sledovať, ako šikovne pracujú hnetacie háky, tam nájdete aj LCD displej, čísla jednotlivých programov a tlačidlá napr. na zvolenie váhy, kôrky, odloženého štartu,...
Na displeji vám bude neustále svietiť zostávajúci čas. Drobné šípky ukazujú na údaje, ktoré znázorňujú zvolenú váhu či farbu kôrky, ale aj fázu prípravy, v ktorej sa práve nachádza vaše cesto, teda budúci chlieb (hnetenie, kysnutie, pečenie). Program je na displeji znázornený malým číslom.
Ako prvý sme sa rozhodli využiť recept z návodu priamo od Guzzanti a skúšame celozrnný chlieb. Väčšinu surovín sme už mali doma (olej, soľ, kryštálový cukor, múka s vysokým obsahom lepku – obyčajná hladká / hladká chlebová, sušené droždie), chýbala nám iba celozrnná múka a sušené mlieko. Oboje ale bežne zoženiete v supermarkete.
Rozhodujeme sa pre tú najmenšiu veľkosť. Všetko poctivo odvážime. Na poradí záleží, takže dávame jednu surovinu za druhou, ako nám radí príručka. Pozor si dajte najmä na poznámky úplne vpravo, sú dôležité, aby sa suroviny správne premiešali! A nenechajte sa zmiasť značením „lyžica/odmerka“. Nám trochu trvalo, než sme sa zorientovali a zistili, že ku všetkému „váženiu“ nám stačia pribalené veci, t. j. 240 ml odmerka (šálka) a odmerná lyžička. Menší koniec je v receptoch značný ako lyžica, ten väčší ako odmerka.
Výrobca to má vymyslené dobre, lebo veľkosti lyžíc a lyžičiek sa v domácnostiach líšia. Keď teda budete používať pribalené pomôcky pekárne Guzzanti GZ 635, nemusíte sa báť, že vaša príprava stroskotá na nepresnom vážení. Mimochodom, to bol jediný dôvod, prečo sme mali z prípravy chleba také obavy. Zvládne to však aj úplný laik a celé váženie vám vážne nezaberie viac než 5 minút (stopovali sme to).
Doposiaľ šlo všetko hladko. Suroviny sú nachystané v nádobe, vkladáme ich do pekárne a zapíname ju. Rozsvieti sa displej a automaticky sa zobrazí začiatočný Program 1. Náš celozrnný chlieb je však označený trojkou, takže budeme musieť program prepnúť. Na tento účel slúži tlačidlo MENU, stlačíme ho a prepíname na číslo 3.
Ďalší bude nasledovať COLOR, t. j. farba kôrky. Na výber máte celkom 4 (svetlá, stredná, tmavá, rýchla). Na našom celozrnnom chlebe sme vyskúšali MEDIUM (stredná). Na fotografiách môžete vidieť, ako je kôrka opečená. Ďalšou úlohou je zvolenie hmotnosti. To sme si v podstate vybrali už počas vyberania receptu a pomeru surovín, teraz hmotnosť vlastne iba potvrdíte na pekárni. Slúži na to tlačidlo LOAD SIZE. A potom už pekárni Guzzanti GZ 635 vo výtvore diela nebráni nič.
Keď máte všetko nastavené, začnú sa diať kúzla. Zdanlivo malé hnetacie háky začnú pravidelne miešať suroviny. Potom prichádza na rad fáza hnetenia. To je tá, pri ktorej by ste sa za normálnych okolností nadreli najviac. Pekáreň Guzzanti GZ 635 si s ňou však hravo poradí. Potom je na rade kysnutie. Ďalej nasleduje ešte jedno miešanie a záverečné pečenie. Pred samotným pečením zaznie pri väčšine chlebov signál 10 pípnutí. To je ten čas, kedy môžete pridať napr. hrozienka do sladkého chleba alebo napríklad slnečnicové semienka do toho obyčajného.
Hodiť sa vám môže aj možnosť odložiť štart až o 15 hodín alebo 10-minútová pamäť na prednastavené funkcie v prípade, že vypadne prúd.
Celý proces miešania, hnetenia a kysnutia až po výsledný celozrnný bochník trvá pri zvolení najmenšej veľkosti presne 3 hodiny a 25 minút. Zdá sa vám to pridlho? Taký čas je celkom bežný a nájdete ho pri väčšine receptov. Ak však máte naponáhlo, môžete vyskúšať Rýchly chlieb označený číslom 7 – ten budete hotový mať za cca 90 minút.
Vzhľadom na to, že sme s prvým pokusom začali, samozrejme, až večer a v paneláku, trochu sme sa obávali, či pekáreň nebude príliš hlučná. Boli sme však skutočne milo prekvapení, lebo v porovnaní s lacnejším modelom, ktorý už máme v rodine, je pekáreň od Guzzanti tichá ako taká myška. Počas kysnutia alebo záverečného pečenia je jasné, že na hluk pekáreň vlastne nemá ani dôvod, je však nadštandardne tichá aj pri hnetení. Suroviny boli premiešané dobre a na stranách nádoby nezostalo takmer nič, takže pekáreň odviedla skutočne dobrú prácu.
Jediné drobné mínus udeľujeme preto, že nie je podsvietený displej. Prehľad v tme je preto horší.
Ak ešte nemáte s domácou pekárňou skúsenosti, pravdepodobne vás výsledok trochu zaskočí. Chlieb z pekárne vyzerá inak než ten z obchodu. Vždy má obdĺžnikový tvar, je pomerne vysoký a nemá žiadne póry. Nie vždy sa vydarí súmerne ako z letáka. Nemusíte sa však báť, že ste postupovali zle, poctivý chlieb z akejkoľvek domácej pekárne je jednoducho vždy unikát.
Z väčšiny chlebov z pekárne má človek dojem, ako keby bol pečený zo vzduchu, vody a trošky múky. Aj chuť je taká nijaká, kupovaný chlieb slúži skôr na zahnanie hladu, než aby ste si ho skutočne vychutnali. Tešíte sa, že kupujete ešte teplý bochník „práve vytiahnutý z pece“, ale s najvyššou pravdepodobnosťou sa pečivo v predajni iba dopeká. Tomu zodpovedá aj jeho trvanlivosť.
To sa vám s domácim chlebom určite nestane. Viete presne, z akých surovín je upečený, skvele chutí a nestvrdne hneď na ďalší deň alebo, nedajbože, sa na ňom nevytvorí pleseň.
Chuť, štruktúru aj vôňu celozrnného chleba podľa návodu (zo str. 17) hodnotíme na jednotku. Počas jeho prípravy v pekárni Guzzanti GZ 635 nám voňal celý byt a cez priehľadné okienko sme na kysnúci chlieb vždy hodili očko. Navyše je výdatnejší, takže vám miesto zvyčajných 3 krajcov bude stačiť jeden.
Naším druhým pokusom bol francúzsky chlieb, ktorý sme si zvolili s najsvetlejšou kôrkou a chutil o trochu lepšie ako celozrnný (na sladko si ho však asi často robiť nebudete). Dokonale ladí s domácou marmeládou, medom alebo nutellou, či orieškovým maslom. Je mäkučký a môžete nám veriť, že aj keď nám veľmi kôrka nechutí, chuť tejto kôrky nás dostala.
Potom nezabudnite hotový chlebík aj dobre uschovať. Ideálna je čistá bavlnená utierka alebo plátno a šup s ním do chlebníka.
Trvanlivosť chleba vás určite poteší. Bol kúpený chlieb na druhý deň nepožívateľný? Bol tvrdý ako kameň alebo sa na ňom vytvorila pleseň? To sa vám s domácim chlebom nestane! Chuťovo je aj na tretí deň rovnaký ako prvý deň.
Tak v prvom rade chlieb, to je jasné. Základný, francúzsky, celozrnný, sladký, ryžový, bezlepkový, rýchly – to sú iba recepty uvedené v návode. Na internete je množstvo ďalších receptov, my plánujeme vyskúšať napríklad jogurtový chlieb a obľúbený banánový (známy „banana bread“). V návode je uvedený aj postup na obyčajné slané cesto, cesto na cestoviny či koláč. Nechýba ani postup na prípravu jogurtu či džemu.
Asi ste si všimli, že táto recenzia nie je veľmi kritická. Mínusy sa na domácej pekárni Guzzanti GZ 635 totiž nehľadajú ľahko. Pečenie chleba je s ňou také ľahké, že stačí iba odmerať suroviny. Na výber máte z 15 programov, navyše dokáže pripraviť aj samotné cesto, napríklad na domácu pizzu alebo džem. Pracuje potichu, ani to pípanie nie je také hlasné, že by zobudilo celý dom. Nádoba sa dá umyť v umývačke a ten chlieb... No môžete nám veriť, že na kupovaný radšej zabudnete. Chuťovo sa to ani zďaleka nedá porovnať a okrem toho vydrží čerstvý oveľa dlhšie. Povedzte sami, nie sú to dostatočné dôvody na kúpu tejto pekárne?
Klady: | Zápory: |
---|---|
+ tichá prevádzka | - nepodsvietený displej |
+ upozornenie na pridanie surovín | |
+ odložený štart až o 15 hodín | |
+ udržanie teploty až 60 minút | |
+ pamätá si nastavenie v prípade výpadku prúdu | |
+ 15 prednastavených programov vrátane programu Rýchly chlieb | |
+ všetky časti vhodné do umývačky |