Premýšľali ste už niekedy nad tým, ako uchovať veľké množstvo potravín, aby vám vydržali čo najdlhšie? Ak máte bohatú úrodu, radi hubárčite alebo milujete sušené mäso, jednoduchým riešením môže byť sušička potravín. Jednu takú s názvom Guzzanti GZ 508 som vyskúšala a vy si o nej teraz môžete prečítať viac.
Technické parametre:
Príkon: 350 W
Počet sušiacich plátov: 5, rozmer 32 × 25 cm
Sito na bylinky: áno
Regulácia teploty: áno, 40 – 70 °C
Časovač: áno, 1 – 36 hod.
Rozmery (V × Š × H): 28,7 × 33,4 × 26,3 cm
Hmotnosť: 2,5 kg
Nami testovaná sušička Guzzanti GZ 508 má hranatý tvar, ktorý je rozhodne praktický na skladovanie. V strede nerezovej základne nájdete LCD displej a vedľa neho dve ovládacie tlačidlá. Hlavný dej sa ale odohráva na sušiacich plátoch. Tých obdržíte v balení celkom 5 s rozmermi 32 × 25 cm, čo je taký priemer. V krabici bol pribalený aj špeciálny plát s menšími očkami, ktorý je určený na sušenie byliniek. Výhrevné teleso sa nachádza uprostred základne a zaisťuje rovnomerné prúdenie vzduchu.
Trúfam si povedať, že na občasné použitie v lete a na jeseň, kedy sa vám zíde väčšia úroda, je sušička svojou plochou dostačujúca. Ak by ste však uvítali rozšírenie, môžete si za pár eur prikúpiť súpravu 2 ks prídavných plátov a kapacitu sušičky tak jednoducho zväčšiť.
Pri väčšine sušičiek potravín nájdete reguláciu teploty, a to najčastejšie od 35 do 70 °C. Ovocie, zelenina alebo bylinky totiž potrebujú odlišnú teplotu, aby sa pri sušení zachovalo maximálne množstvo prírodných látok.
Aj naša testovaná sušička Guzzanti GZ 508 má nastaviteľnú teplotu – minimálna je 40 °C, maximálna 70 °C. Na nastavenie vám poslúži tlačidlo SET/°C. Ďalším dôležitým prvkom spotrebiča je časovač (tlačidlo TIME), ktorý má rozsah 1 – 36 hodín. Akonáhle nastavíte teplotu a čas potrebný na kompletné výsledky, oba údaje sa vám budú striedavo ukazovať na drobnom displeji na základni sušičky. Pre úplnosť ešte dodávame, že prístroj má zabudovanú ochranu proti prehriatiu, takže o bezpečnosť je postarané.
Jediné mínus zatiaľ vidíme v trochu kratšom prívodnom kábli, čo by práve pri sušičke ovocia, ktorú si nedávate priamo na kuchynskú linku, mohla byť komplikácia.
Možno vás napadá, že čerstvé ovocie aj mäso je oveľa lepšie a že sušením stratí svoju hodnotu. Poďme sa teda ešte v krátkosti pozrieť na výhody sušičky potravín.
A ako sa nám so sušičkou Guzzanti GZ 508 pracovalo?
Na sušiace pláty som pekne postupne poukladala jemné hovädzie mäso naložené v medovej marináde, jablká obalené škoricou a nakoniec cherry paradajky. Vyskúšať však môžete aj slivky, huby, banán, kiwi, pomaranče, … A vďaka situ na bylinky si môžete rovno nasušiť do zásoby napr. medovku, bazalku alebo tymián.
TIP: Na výrobu jerky nakrájajte mäso na plátky s hrúbkou cca 0,5 cm. Podobný rozmer mali aj jabĺčka, tie, mimochodom, odporúčame ponechať so šupkou. Malé paradajky stačí prekrojiť na polovicu, vybrať dužinu a tú použiť radšej napríklad na paradajkovú omáčku.
Jediná vec, ktorú by ste si mali pri príprave surovín postrážiť je, aby sa na tácke neprekrývali. Dotýkať sa však určite môžu. Tlačidlami sme potom nastavili teplotu na 60 °C a čas na 8 hodín. O pár sekúnd začala sušička Guzzanti GZ 508 plniť svoju úlohu a byt rozvoňala škorica. Mali sme trochu obavy, ako veľmi ju bude v staršom paneláku počuť, ale keď sme mali spotrebič zapnutý v kuchyni, cez zatvorené dvere spálne nachádzajúce sa z druhej strany sme o ňom ani nevedeli. Za tichú prevádzku určite palec hore.
Mäso bolo nakoniec hotové skôr, ale to predovšetkým vďaka tomu, že už kupované bolo nakrájané naozaj natenko. Jeden plát som zo sušičky odobrala a zvyšok surovín nechala bežať. Musím povedať, že teplý vzduch vo vnútri sušičky spoľahlivo zaisťuje rovnomerné sušenie, takže sa nestane, že by niektoré kúsky boli hotové a iné boli ešte vo vnútri surové.
A ako dlho sušenie trvá? Príkon sušičky je 350 W, čo je v tejto cenovej kategórii bežná hodnota. Usušiť jablká alebo paradajky zaberie minimálne 5 hodín. Majte na pamäti, že dôležité nie je potraviny usušiť čo najrýchlejšie, ale zvoliť správnu teplotu, aby neprišli o dôležité živiny. Po uplynutí nastaveného času zaznie zvukový signál a prístroj sa automaticky vypne.
Ako je to so sušičkou Guzzanti GZ 508, čo sa týka následného upratovania? Z toho som mala najväčšie obavy, keďže som už párkrát v našom staršom modeli sušičky inej značky sušila pečeň pre psy a vydrhnúť sušiace pláty bolo skoro za trest. Obavy boli ale zbytočné – z ovocia, byliniek či zeleniny pláty neušpiníte takmer vôbec. Čo sa týka mäsa, tam je dobré voliť druh s nízkym obsahom tuku a vybrať ho skôr z chladničky, nech má izbovú teplotu. Čistenie je záležitosť pár minút.
Jednotlivé pláty môžete s pokojom zveriť umývačke riadu, prípadne ich odmočiť v dreze/vani a následne očistiť teplou vodou s trochou prostriedku na riad. Základňu spotrebiča stačí utrieť handričkou.
Sušička ovocia Guzzanti GZ 508 je so svojimi 5 sušiacimi plátmi a príkonom 350 W ideálnou voľbou na občasné sušenie húb, mäsa či veľkej úrody. Na bylinky máte k dispozícii sito s menšími očkami. Je ľahká, takže ju aj ľahko prenesiete a na displeji si nastavíte ako teplotu, tak odhadovaný čas sušenia. Teplý vzduch rozháňa rovnomerne, a navyše pracuje potichu, takže vás nebude v susednej miestnosti rušiť.
Klady (+): | Zápory (–): |
+ tichá prevádzka | – kratší prívodný kábel |
+ rovnomerné sušenie | |
+ nastaviteľná teplota 40 – 70 °C | |
+ sito na bylinky | |
+ časovač 1 – 36 hod. |