Pripraviť správne ugrilovaný steak či zeleninu nie je, predovšetkým s grilmi na drevené uhlie, práve najľahšia úloha. Pokiaľ takto pripravované dobroty milujete a chcete si ich prípravu uľahčiť, zvoľte si šikovný elektrický gril, napríklad práve Guzzanti GZ 350.
V krabici s elektrickým grilom Guzzanti GZ 350 nájdete niekoľko častí, ktoré bez problémov zložíte dohromady. V pribalenom návode výrobca všetko prehľadne vysvetľuje, takže budete mať s najväčšou pravdepodobnosťou do 5 minút hotovo.
Zostavený gril je vysoký tak akurát, aby ste mali grilovanie pod palcom. Dokonca ani veľa neváži, konkrétne 11 kg, takže ho zvládnete aj preniesť, a pritom stále zostáva stabilný. Grilovaciu dosku tvoria dve plochy – hladká a rebrovaná s výstupmi, ktorá je ideálna na prípravu steakov. Pod doskou sa nachádza odkvapkávacia nádoba, ktorá zachytáva nadbytočný tuk. Nechýba ani držiak s termostatom a úchopy pre pohodlnú manipuláciu. Vo vypuklom veku je umiestnený teplomer, ktorý vás informuje o aktuálnej teplote.
Konštrukciu grilu Guzzanti GZ 350 dopĺňa plastová odkladacia plocha.
Doménou testovaného grilu je, pochopiteľne, grilovacia doska z masívnej zliatiny s nepriľnavým granitovým povrchom, na ktorej sa odohrávajú všetky kúzla. Jej rozmery 55 × 41 cm sú úctyhodné, takže vám ponúkne obriu plochu na grilovanie presahujúcu 2 000 cm2.
Väčšina elektrických grilov je vybavená iba rebrovanou doskou, o to viac nás potešila variabilita grilu Guzzanti GZ 350. A ako konkrétne sme ju využívali?
Na hladkej časti sme pripravovali syry, odporučiť môžeme napríklad veľmi obľúbený hermelín, oštiepok či balkánsky syr. Fantázii sa medze nekladú. Ugrilovať si môžete aj volské oko, ananás alebo na minútku opiecť bagety s olejom a provensálskymi bylinkami.
Aké dobroty patria na rebrovanú časť? Tej sme dali na starosť grilovanú zeleninu a údeniny (párky, klobásky). Vyskúšať určite môžete aj tresku, plneného pstruha alebo kapra. Ak budete na grile Guzzanti GZ 350 pripravovať lahodné a šťavnaté steaky, odporúčame ich presunúť do stredu dosky, aby mohol nadbytočný tuk odtekať priamo do odkvapkávacej nádoby.
Zaujíma vás, ako celá príprava prebiehala? Potom, čo sme nachystali suroviny, sme grilovaciu dosku potreli trochou rastlinného oleja. Ďalším krokom bolo zvolenie teploty na termostate. Tu už nastala malá komplikácia. Teplota na termostate je totiž značená rozmedzím 1 – 10, kým teplomer na veku (ak ho používate) vám šípkou ukáže iba na Warm, Hot alebo Roast. Preto sme zvolili zlatú strednú cestu, aby sme suroviny ugrilovali rovnomerne a zároveň sa nemuseli báť spálenia.
Je možné, že voľba teploty bude zo začiatku trochu rozpačitá, než zistíte, ktorý stupeň vám vyhovuje. Myslite aj na to, že chvíľku trvá, než sa grilovacia doska adaptuje na zmenu teplôt, predsa len ide o elektrický gril. Mimochodom, akonáhle kontrolka teploty zhasne, znamená to, že je prístroj už predhriaty.
Záhradný barbecue gril sa môže chváliť naozaj vysokým príkonom 2 400 W. Ten zaistí nielen rýchle predhriatie, ale postará sa aj o to, aby ste nemuseli celé hodiny so slinami na krajíčku obchádzať stôl. S ohľadom na to, že sme potrebovali čo najrýchlejšie obslúžiť celú redakciu, zaplnili sme surovinami celý grilovací rošt. A musíme spokojne konštatovať, že na jedlo nikto z nás dlho nečakal a bola to vážne dobrota.
Ako veľmi praktická sa nám osvedčila nielen odkladacia plocha, ktorá vám umožní mať dôležité veci poruke, ale aj odkvapkávacia nádobka. Uvítali by sme však dlhší prívodný kábel.
Ak sa ponáhľate alebo ste sa rozhodli ugrilovať rovno celé kura, môžete využiť pribalené veko so zabudovaným teplomerom. Dajte si však pozor, pretože poklop nemá žiadny otvor, takže sa v ňom zráža pomerne veľké množstvo pary. Tak sa hlavne nespáľte, aby vás potom niekto nemusel tými grilovanými lahôdkami kŕmiť. :-)
Pre rýchlejšiu prípravu oceníte vypuklé veko, vďaka ktorému ugrilujete rýchlo dokonca aj celé kura.
Aké výhody v sebe ešte gril Guzzanti GZ 350 ukrýva? Vďaka ľahko odnímateľnému stojanu z neho za sekundu urobíte stolný gril! Budete tak môcť grilovať napríklad počas zimy priamo vo vašej kuchyni.
Grilovaciu dosku ani odkapkávaciu nádobu, bohužiaľ, podľa slov výrobcu, nemôžete umývať v umývačke na riad. Na druhú stranu, v umývačke by vám zabrali skutočne veľa miesta a umyť tieto dve časti ručne je vďaka nepriľnavému roštu otázkou chvíľky – stačí vám horúca voda a prostriedok na umývanie riadu. Čistenie navyše uľahčia drážky na odtok vody. Počítajte však s tým, že gril do absolútnej čistoty už nevyčistíte a dobre odvedenú prácu bude na ňom trošku vidieť.
Stojanový elektrický gril menom Guzzanti GZ 350 môžete hravo využívať na záhrade, terase aj balkóne. Vďaka vysokému príkonu je nielen rýchlo zahriaty na požadovanú teplotu, ale zároveň vám bleskovo ugriluje všetko, na čo si spomeniete. Okrem obrej a variabilnej grilovacej plochy určite oceníte aj možnosť využiť ju ako stolný gril. Rovnako praktická je aj odkladacia plocha. Jediné body dole musíme strhnúť za chybujúce stupne v teplomere a otvor pre výstup pary.
Klady (+): | Zápory (–): |
+ veľká a variabilná grilovacia plocha | – vyhotovenie teplomera |
+ nepriľnavý povrch | – chýbajúci otvor pre výstup pary |
+ rýchly ohrev | |
+ praktická odkladacia plocha | |
+ možnosť využitia ako stolný gril |