0,00 €
×

Recenzia popkornovača Guzzanti GZ 135

21.08.2021

Aj vám tak chýba kino, nové filmy, no hlavne ten plný kýblik luxusných pukancov? Nám tiež, preto sme sa skutočne úprimne tešili na testovanie popkornovača Guzzanti GZ 135. Aké má výhody v porovnaní s pukancami kúpenými vo vrecúšku a ako sa s ním pracuje? To sa čoskoro dozviete v našej recenzii.

O čom sa dočítate:

  1. Dizajn
  2. Funkcie
  3. Výhody
  4. Suroviny
  5. Údržba
  6. Záver

Retro fešák so šikovnou pomôckou

Medzi popkornovačmi nájdeme dva základné typy. Tie kompaktnejšie sú navrhnuté na výšku a pukance z nich vypadávajú do misky. My sme však ochutnali pukance z druhého typu popkornovača, t. j. širšie zariadenie s vekom, ktoré zároveň slúži ako miska.

Retro dizajn podčiarkuje červená farba v kombinácii s bielym lemom. Na tele popkornovača Guzzanti GZ 135 sa nachádza jediné tlačidlo, ktoré slúži na zapnutie/vypnutie prístroja. V strede prípravnej plochy je plastová stredová matica, ktorú pretína tzv. miešadlo. Pod vekom priehľadnej misky nájdete otvory na únik horúceho vzduchu. V balení sa okrem samotného popkornovača nachádza aj obojstranná odmerka.

Ako funguje popkornovač Guzzanti GZ 135?

Technické parametre:

Príkon: 1 200 W
Rýchla príprava: 3 – 5 minút
Max. hmotnosť pukancov: 100 g
Rozmery (V × Š × H): 24 × 28 × 28 cm
Hmotnosť: 2 kg


Používanie tohto šikovného zariadenia azda nemôže byť ani jednoduchšie. Najskôr ho klasicky zapojíte do zásuvky prepnete tlačidlo na „zapnuté“.

Nech už budete pripravovať akékoľvek pukance, nezaobídete sa bez slnečnicového/repkového oleja.

Žiadne obavy, stačí malé množstvo – konkrétne plná menšia strana pribalenej odmerky od Guzzanti. Olej nalejete rovnomerne na plochu popkornovača, prikryjete miskou aj s červenou čapičkou a minútku počkáte, kým sa nahreje olej.

Teraz prichádza na rad kukurica. V jednej várke môžete v popkornovači Guzzanti GZ 135 pripraviť maximálne 100 g pukancov. Kukuricu netreba ani vážiť, stačí ju odmerať väčšou stranou odmerky. Zdá sa vám byť 100 g málo? Tak to vás asi prekvapí, že veľké 6-litrové pukance, ktoré bežne kúpite v multikine, majú plus mínu rovnakú hmotnosť.  

A čo ďalej, nasypte kukuricu na nahriatu plochu a zaklapnite veko. Miešadlo rozprestrie jednotlivé zrniečka, aby neležali na sebe a naopak, rovnomerne zabrali celý priestor. O pár sekúnd zahalí misku troškou pary. Keď sa začnú objavovať prvé vypukané pukance, dajte dole červené veko, aby mohol horúci vzduch unikať a nehrozilo, že miska praskne! Teraz sa už môžete kochať pukajúcou kukuricou. 100 g kukurice sa premení na luxusné pukance za 3 – 5 minút, takže vás nečaká žiadna dlhá príprava.

Výhody oproti kvalitným pukancom vo vrecku

A viete, čo je na tom najlepšie? Že popkornovač spotrebuje skutočne maximum kukurice. Ak porovnáme výsledok s kvalitnými „americkými“ pukancami vo vrecku, rozdiel budete cítiť. Hneď ako vrecko s pukancami vložíte do mikrovlnky, v podstate nad ním stratíte kontrolu. Snažíte sa vystihnúť ten moment, keď sú medzi jednotlivými puknutiami asi 2 sekundy a hrozí spálenie pukancov. Alebo ich vytiahnete z mikrovlnky priskoro. Občas sa aj napriek usilovnému traseniu vrecka (surových) pukancov podarí, že sa zlepia do guľôčky alebo sa nalepia na strany vrecúška.

V neposlednom rade musíte mikrovlnku aspoň hodinu vetrať. S popkornovačom Guzzanti GZ 135 sa všetkých týchto starostí zabavíte okamžite.

Suroviny za pár eur

Určite vám napadla otázka, či sa domáce pukance oplatia. Samozrejme, že na začiatku si treba kúpiť popkornovač, náš testovaný vás vyjde cca 50 € (k 13. 5. 2021). Potom už sú však náklady minimálne a už si budete iba užívať skvelú chuť bez výčitiek. Čo teda potrebujete na jednu dávku pukancov, ak si chcete dopriať čerstvé a nie už tie dávno vypukané z vrecka?

Potrebné suroviny:

  • troška oleja (cca 35 ml)
  • kukurica na pukance (na 1 dávku 100 g)
  • obľúbená príchuť, dochucovadlo a pod.
     

Kde to kúpiť a koľko to bude stáť?

Olej môžete použiť obyčajný kuchynský (slnečnicový či repkový). Kukuricu na pukance síce podľa našich skúseností nekúpite bežne v supermarkete, ľahko ju však zoženiete v zdravých potravinách, v sortimente donáškových spoločností a dokonca aj v lekárňach. 1 kg kukurice stojí 3 – 5 € (vystačí vám na 10 dávok), menšie balenie povedzme s hmotnosťou 200 g vyjde cca 1,2 €.

Najjednoduchšou možnosťou, ako dochutiť výsledné pukance, sú koreniace zmesi. My sme sa okamžite zamilovali do tých najznámejších od americkej značky – neobsahujú chemické prísady a môžete si vybrať z mnohých druhov ako napríklad maslové pukance, slanina a čedar, pizza, jarná cibuľka, kyslá smotana a cibuľa,… 70 – 80 g stojí na internete cca 7 €, ako dlho vám vydržia, je už na vás. Odhadujeme tak 7 – 10 dávok. Toto korenie môžete využiť napríklad aj na domáce zemiaky alebo dokonca na mäso.

Pre milovníkov sladkých pukancov sú tieto zmesi dostupné aj s cukrom s príchuťou vanilky, kivi, jahody, karamelu,... Okrem pukancov ich môžete vyskúšať povedzme s cukrovou vatou.

A ako sa s nimi pracuje? Jednoducho nimi okoreníte/pocukrujete už hotové teplé pukance a poriadne premiešate.

Okrem spomínaného korenia vám môžeme odporučiť aj pukance s arašidovým maslom. Recept nájdete na internete, budete potrebovať iba 6 bežných ingrediencií, takže vás nečaká nič zložité.


Ako to teda vychádza finančne?

Ak si v kine kúpite MAXI balenie pukancov s hmotnosťou 6 l (väčšinou sa používajú litre, nie gramy), zaplatíte zaň cca 5 €. A to hovoríme o klasických slaných/sladkých pukancoch, za také špeciálne karamelové dáte ešte viac... Ak však máte doma popkornovač, jedna dávka pukancov vás bude stáť cca 1 €. 

Údržba popkornovača Guzzanti GZ 135

Blížime sa ku koncu. Zaujíma vás, ako sa čistí? Vďaka nepriľnavej ploche popkornovača veľmi jednoducho. Základňu stačí utrieť handričkou, misku umyjete horúcou vodou s trochou saponátu, to isté platí aj pre plastovú odmerku. Výrobca neodporúča umývanie v umývačke.

Záver

Predtým by nám nenapadlo, že sa kvôli vládnym opatreniam budeme musieť niekoľko mesiacov zaobísť bez obľúbenej pochúťky. Sledovanie filmov je jednoducho s pukancami také späté, že to bez nich nie je ono. S popkornovačom Guzzanti GZ 135 si ich pripravíte v podstate kedykoľvek a potrebujete na to len trošku oleja, kukuricu na pukance a správne korenie. Do 5 minút budete mať hotové čerstvé pukance, ktoré sa chuťou hravo vyrovnajú tým z multikina. Navyše to máte skoro bez práce a niekoľkonásobne lacnejšie!

Klady: Zápory:
+ popkornovač a servírovacia miska v jednom - vyššia kúpna cena
+ zdravšia verzia, minimum oleja  
+ žiadne pripálené kúsky  
+ nízka cena oproti pukancom z kina  

 

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Práca s nožom a presné krájanie surovín sú azda prvé zručnosti, ktoré sa vyučujú na kuchárskej škole. Čo keď vám ale prezradím, že existuje rýchlejšia, pohodlnejšia a bezpečnejšia cesta, ako získať v ...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok