Novinky LG OLED TV 2024
V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme... Celý článok
Pusťte sa do sušenia potravín a pripravte si z čerstvého ovocia a zeleniny chutnú a zdravú desiatu do školy, na výlet aj do práce. S praktickými sušičkami od značky ETA navyše zvládnete pripraviť aj RAW potraviny, domáci jogurt, cestoviny alebo kysnuté cesto.
Dnešné sušičky potravín zvládnu oveľa viac, než na čo sme boli zvyknutí. Skvelým príkladom je sušička ETA Vital Air II. Tá totiž okrem klasického sušenia ovocia, húb a zeleniny, zvláda vďaka šikovným funkciám omnoho viac.
Začnite s výrobou RAW tyčiniek, sušienok či wrapov. Prednastavený program na RAW stravu suší potraviny na teplote 45 °C počas 24 hodín. Suroviny si tak zachovávajú vitamíny, minerály a ďalšie živiny. Funkcia KEEP WARM zasa urýchli kysnutie cesta alebo rozpekanie pečiva. Zvládne totiž udržiavať teplotu 35 °C až 24 hodín. Výborne sa hodí aj na výrobu domáceho jogurtu a cestovín. A program FAST urýchli proces sušenia. Teplotu nastaví na 70 °C a čas sušenia na 10 hodín.
Teplotu a dĺžku sušenia si, samozrejme, môžete, nastaviť aj individuálne – čas v rozmedzí od 30 minút do 24 hodín a teplotu medzi 35 a 70 °C. K dispozícii budete mať hneď desať nerezových sušiacich sít a dve plastové sitá na bylinky a pyré. Použiť ich môžete vždy len toľko, koľko práve potrebujete. O rovnomerné usušenie sa postará technológia Air Flow. V priebehu sušenia tak sitá nebudete musieť medzi sebou zamieňať a výsledok bude vždy perfektný.
Na sušičke ETA Vital Air II oceníte aj praktické drobnosti. Napríklad priehľadné dvierka, vďaka ktorým môžete kedykoľvek skontrolovať stav potravín. Vďaka tomu sušičku nebudete musieť zbytočne otvárať v priebehu sušenia. A vďaka prehľadnému LCD displeju budete mať dokonalý prehľad o teplote, zvolenej funkcii, programe aj zostávajúcom čase prípravy.
Na sušičku ETA Vital Air II si môžete zadarmo predĺžiť záruku, a to na 3 roky. Stačí sa zaregistrovať na stránkach výrobcu.
Usušené ovocie bude skvele dopĺňať domáci jogurt! Pusťte sa do jeho výroby, nie je to žiadna veda a zvládne to úplne každý.
• Ideálne je, ak použijete BIO kravské či kozie mlieko. Vystačíte si ale aj s klasickým polotučným mliekom.
• Liter mlieka zohrejte na teplotu min. 70 °C (čerstvé radšej prevarte), potom ho nechajte ochladnúť na teplotu 50 °C.
• V malom množstve mlieka dokonale rozmiešajte jogurtovú kultúru – na jeden liter mlieka použite 4 lyžice čistého bieleho jogurtu obsahujúceho živú jogurtovú kultúru.
• Rozmiešanú kultúru vlejte do zvyšku mlieka a premiešajte.
• Zmes nalejte do vhodných nádob a uzatvorte viečkom, nádoby následne položte na sito do sušičky, ktorá by mala byť vyhriata na 45 °C.
• Výroba jogurtu trvá 4 – 8 hodín, záleží na množstve a kvalite použitej kultúry.
• Keď je jogurt hotový (zhustol) uskladnite ho v chladničke, kde vám vydrží až 5 dní.
Čím dlhšie bude trvať príprava, tým je výsledný jogurt kyslejší. Proces neprerušujte, neotvárajte zbytočne dvierka sušičky a nedávajte preč viečka z pohárov.
Jerky (sušené mäso) sa u nás stáva stále obľúbenejším, a to nielen u výletníkov. Skúste si ho pripraviť doma. So sušičkou ETA Vital Air II to bude hračka.
• Pripravte si mäso (napr. hovädzie, hydinové, rybie alebo divinu), malo by byť nakrájané na kúsky či plátky nie hrubšie ako 0,5 cm.
• Mäso zbavte prebytočného tuku. Čím vyšší je obsah tuku v mäse, tým kratšia je jeho trvanlivosť po usušení.
• Aby ste dosiahli väčšiu krehkosť a jemnosť, krájajte mäso naprieč vláknami. Sušené mäso nakrájané po vláknach bude tuhšie.
• Aby ste zaistili dlhšiu trvanlivosť a výraznejšiu chuť môžete mäso pred sušením posypať z oboch strán koreniacou zmesou alebo potrieť marinádou a uložiť ho na cca 6 – 12 hod do chladničky.
• Na prípravu marinády použite ľubovoľnú kombináciu z nasledujúcich ingrediencií: sójová omáčka, worcesterská omáčka, paradajky, barbecue omáčka, cesnak, cibuľa, karí, koreninová soľ alebo korenie.
• Následne nechajte odkvapkať. Počas sušenia príležitostne odstráňte kvapky tuku, ktoré sa objavia na povrchu.
• Mäso sušte na teplote 70 °C v rozmedzí od 4 do 12 hodín.
• Pred ochutnaním potraviny, ktorá sa suší, odoberte pár kúskov a nechajte ich vychladnúť. Horúce kúsky sú mäkšie a vlhšie ako tie, ktoré už vychladli.
V prípade zveriny odporúčame mäso pred sušením na 60 dní zmraziť na teplotu -18 °C. Získate tak istotu, že ste mäso zbavili všetkých možných nežiaducich baktérií.
Skvelým pomocníkom v kuchyni vám bude aj ETA Brisa. Sušička ETA Brisa má unikátny systém rovnomerného sušenia bez nutnosti prehadzovania sušiacich sít a systém plynulej cirkulácie vzduchu. Vo výsledku budú potraviny usušené výrazne rýchlejšie, bez námahy a neustálej kontroly. O usušenie byliniek sa zase postará špeciálne sušiace sito s jemnejšou štruktúrou.
Sušiť môžete bez obáv aj v noci. ETA Brisa má tichú prevádzku a bezpečnostnú poistku proti prehriatiu, nechajte ju pracovať a choďte spať. Ráno vás bude čakať dokonalý výsledok.