Novinky LG OLED TV 2024
V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme... Celý článok
V čom spočíva tajomstvo teplovzdušných fritéz? Jedlo sa nepripravuje ponorené v oleji, ale iba s pomocou horúceho vzduchu, ktorý cirkuluje vo vnútri fritézy. Do nádoby sa preto nepridávajú žiadne fritovacie oleje. Z toho dôvodu je teplovzdušná fritéza skvelá na prípravu zdravších variantov jedál, ktoré majú obvykle vysokú kalorickú hodnotu.
Fritéza ETA Formio vám pripraví vysmážané pokrmy zdravo a vďaka elegantnému vzhľadu sa bude na kuchynskej linke aj krásne vynímať.
Jedlá pripravené v teplovzdušnej fritéze nespálite. Horúci vzduch prúdi vnútri rovnomerne, vďaka čomu sa potraviny nepripaľujú a opekajú sa rovnomerne zo všetkých strán. Počas fritovania nevzniká ani typický zápach, ktorý vysmáženie obvykle sprevádza. Nie je tak potrebné po dokončení hodiny vetrať. Oproti teplovzdušnej rúre sa fritéza zvládne nahriať a začať pracovať omnoho rýchlejšie. Ušetríte tak čas strávený v kuchyni.
Okrem už spomínaných vlastností je praktickou výhodou fritézy ETA Formio časovač. Otočným kolieskom si môžete nastaviť čas prípravy až na 30 minút. Akonáhle čas vyprší, fritéza vás upozorní cinknutím a ihneď sa sama vypne. Teplotu si sami ľahko upravíte podľa potreby v rozmedzí od 80 do 200 °C.
Fritéza ETA Formio disponuje dvomi otočnými regulátormi, s jedným nastavíte čas a s druhým teplotu fritovania.
Nádoba fritézy je z nepriľnavého materiálu. Všetka tekutina, ktorá pri fritovaní vzniká, odteká priamo do spodnej nádoby, takže následné umývanie a údržba ide ľahko a rýchlo.
Nádoba na fritovanie je z nepriľnavého materiálu, preto je umývanie a celková údržba veľmi jednoduchá.
Pri obsluhe sa nemusíte báť, že sa spálite chytením držadla, je totiž tepelne odizolované. A keby sa vám náhodou podarilo fritézu zle poskladať, bezpečnostná poistka zabráni jej spusteniu. ETA Formio má slušný objem 3,5 litra, ktorý vystačí pre dve osoby. S rozmermi 29 × 32,7 × 35,1 cm pritom nezaberie v kuchyni toľko miesta ako iné fritézy.
Ked sa povie slovo fritéza, obvykle si predstavíte prípravu hranolčekov a iných vysmážaných jedál. ETA Formio ale hravo zvláda aj pečenie a grilovanie. Skúste v nej upiecť tortový korpus, sladké či slané koláče, alebo muffiny. Nebojte sa a pokojne do nádoby vložte aj rôzne formy, napríklad práve na prípravu tortičiek, koláčikov a iných.
Skúste fritézu ETA Formio využiť aj na sladké pečenie a grilovanie.
1. Nádoba je určená na maximálne množstvo 500 g hranolčekov, neprekračujte toto odporučené množstvo.
2. V priebehu vysmážania je vhodné suroviny premiešať či ľahko pretrepať.
3. Ak si chcete užiť chrumkavý výsledok, pridajte zopár kvapiek oleja. V porovnaní s klasickým fritovaním bude jeho množstvo skutočne minimálne.
4. Nebojte sa experimentovať a skúste do nádoby pridať aj rôzne dochucovadlá či koreniny.
Skúste náš recept na obľúbené hranolčeky zo sladkých zemiakov. Chuťovo sú oveľa zaujímavejšie než tie klasické a majú ich radi aj deti!
2 veľké sladké zemiaky (batáty)
1 lyžica repkového oleja
1 lyžička sušeného cesnaku
1 lyžička sladkej papriky
1 lyžička himalájskej soli
podľa chuti: 1/4 lyžičky kajenského korenia
Postup prípravy:
Fritézu predhrejte na 200 °C. Sladké zemiaky nakrájajte na tenké prúžky, pokvapkajte olejom, pridajte koreniny, soľ a ak chcete aj kajenské korenia. Všetko premiešajte a vložte do fritovacej nádoby. Čas prípravy nastavte na 20 minút a v priebehu prípravy hranolčeky aspoň dvakrát premiešajte.
Fritézu nemusíte využívať len na slané obedy a večere. Skúste v nej pripraviť jablčný crumble, ktorý sa skvele hodí na raňajky, ale aj ako rýchly dezert. Pre zdravší variant môžete hrubú múku nahradiť špaldovou a klasický cukor napríklad cukrom trstinovým.
Potrebné ingrediencie:
2 jablká
50 g hrubej múky
2 lyžice ovsených vločiek
2 lyžice cukru
1/2 lyžičky mletej škorice
50 g masla
Podľa chuti: malá hrsť hrozienok, orieškov
Postup prípravy:
Fritézu predhrejte na 180 °C. Jablká nakrájajte na drobné kocky a zmiešajte so škoricou, prípadne s hrozienkami a orieškami a rozdeľte ich do malých zapekacích misiek. Mrveničku pripravíte jednoducho miešaním múky, cukru, ovsených vločiek a masla. Posypte ňou rovnomerne ovocie a vložte do nádoby fritézy. Teplotu ponechajte a časovač nastavte na 20 minút. Prajeme dobrú chuť!