Novinky LG OLED TV 2024
V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme... Celý článok
Leto, plodné obdobie, kedy v záhradke všetko dozrieva a hrá farbami. Je dobré myslieť dopredu a pripraviť sa na prichádzajúce chladnejšie počasie. Úrodu môžeme zavariť, usušiť, nakladať aj zmraziť. V našom letnom špeciáli vám ukážeme, ako si čo najviac uľahčiť spracovanie ovocia s užitočnými pomocníkmi od značky ETA. Začíname so zaváraním.
Ríbezľová marmeláda, slovenská klasika, ktorú takmer všetci poznáme od našich babičiek. Základom na jej výrobu sú, samozrejme, ríbezle, teda skôr ich šťava. Ak vlastníte kuchynský robot značky ETA, máte z polovice vyhrané. S nadstavcom na lisovanie bobuľovín, ovocia a zeleniny vám pôjde všetko jedna radosť.
Lis od značky ETA pracuje na základe nízkootáčkového špirálového mechanizmu. To znamená, že je schopný vyťažiť z ovocia a zeleniny maximum, no zároveň byť šetrný k spracovávaným surovinám. Výsledná šťava si tak udrží všetky dôležité vitamíny, vlákninu a enzýmy. Vďaka skvelej výťažnosti bude po spracovaní prakticky suchý aj odpad. Ten však určite nevyhadzujte! V kuchyni si nájde uplatnenie v množstve ďalších zdravých receptov, napríklad RAW dezertov.
Nadstavec na lisovanie môžete využiť nielen na výrobu ríbezľovej šťavy, je vhodný aj na spracovanie takmer všetkých druhov bobuľovitého a citrusového ovocia a vybraných druhov zeleniny. Pustiť sa môžete do spracovania hroznového vína, rajčín, kiwi, malín, černíc, čučoriedok, brusníc aj jahôd a vyrobiť tak najrôznejšie marmelády, rôsoly a džemy.
Jednoduché čistenie je ďalšou veľkou výhodou. Lis od značky ETA sa dá celkom rozobrať a ľahko vyčistiť na ďalšie použitie. V balení navyše nájdete aj špeciálnu kefku na čistenie, takže umývanie jednotlivých súčiastok bude hračka.
Nadstavec na lisovanie je vhodný ku kuchynským robotom ETA0038, ETA0034, ETA0033, ETA0030, ETA0028, ETA0023, ETA0128 a mlynčeku na mäso typu ETA2075.
Skúste osvedčený recept našej redakcie na ríbezľovú marmeládu ochutenú troškou rumu. Dodá marmeláde ten správny šmrnc. Keď ju raz okúsite, už nebudete chcieť žiadnu inú!
2 kg červených ríbezlí – získate 1 kg šťavy
800 g cukru
4 lyžice rumu
2 balíčky vanilkového cukru
Pripravte si poháre, poriadne ich umyte a vysušte. Získanú ríbezľovú šťavu povarte v hrnci zhruba 10 minút. Potom pridajte cukor, rum a vanilkový cukor a povarte ešte 5 minút. Nalejte do pohárov, pevne uzatvorte, otočte hore dnom a nechajte stuhnúť.
Než sa pustíte do akéhokoľvek zavárania, vždy dbajte na perfektnú čistotu. Umyte poháre aj viečka. Marmeládu nikdy neochutnávajte rovno z varešky, vždy použite čistú lyžičku. A ak budete ochutnávať znova, použite inú, opäť čistú.
Môžete sa pustiť aj do prípravy desiatej pre vaše deti. Finančne vás vyjde lacnejšie a navyše budete mať dokonalý prehľad o tom, čo obsahuje. Na jej prípravu si vystačíte so zrelým ovocím a vodou a keď ho zavaríte, vydrží v špajze aj niekoľko mesiacov. Môžete sa inšpirovať receptom na jahodovo-jablčnú desiatu. Tip na jej výrobu nájdete na konci tohto článku.
Samotnú prípravu desiatej vám celkom uľahčí tyčový mixér ETA Dritto. Ovocie a zeleninu s ním spracujete veľmi rýchlo. Nadstavec je vyrobený z nerezu, takže sa môžete bez obáv pustiť aj do mixovania horúcich potravín. Rýchlosť si nastavíte presne podľa svojich potrieb vďaka technológii EasySpeed. Výsledok bude vždy dokonalý, či už budete chcieť jemnú alebo hrubšiu konzistenciu pyré.
Súčasťou balenia je aj nadstavec na šľahanie s nerezovou metlou a sekáčik potravín so 650 ml nádobou, ale aj objemná 1 l pracovná nádoba.
Rukoväť mixéra ETA Dritto sa drží príjemne, je vyrobená z mäkkého „soft touch“ materiálu a vďaka uzamykaciemu systému FastLock poskladáte tyčový mixér jednoducho, pričom rovnako ľahko ho aj rozoberiete. Vďaka tomu sa vám bude oveľa ľahšie a rýchlejšie umývať. Na ponorný mixér ETA Dritto sa vzťahuje aj služba záruky. Po registrácii na stránkach výrobcu sa predĺži zadarmo až na 3 roky.
Zavárací hrniec Granny od značky ETA nájde v kuchyni skutočne množstvo využitia. Nemusíte zavárať iba ovocie a zeleninu, ale napríklad aj huby, mäso a hotové jedlá. Po zaváraninách tak nesiahnete iba v zimných mesiacoch, ale povedzme aj na dovolenke a na cestách, kde nemáte možnosť variť a prácne pripravovať jedlo. Zavárací hrniec ETA Granny navyše umožňuje aj prípravu najrôznejších horúcich nápojov pre viacerých ľudí ako varené víno alebo punč.
Do hrnca ETA Granny s veľkorysým objemom 25 l zvládnete naskladať až 14 zaváracích pohárov s objemom 1 l. Jeho prevádzka je automatická. Má zabudovaný termostat, vďaka ktorému môžete nastaviť teplotu od cca 30 °C do 100 °C. Keď hrniec dosiahne nastavenú teplotu, začne si ju automaticky držať. Počas zavárania sa tak nemusíte o nič starať, stačí len nastaviť teplotu a čas.
Aby bol hrniec ETA Granny bezpečný, má tepelnú poistku, ktorá odpojí ohrievacie teleso v prípade zapnutia s nedostatočným množstvom vody. A vďaka tepelne izolovaným rukovätiam môžete hrniec pohodlne držať a prenášať bez rizika popálenia sa.
1. Na dno nádoby vložte odnímateľnú mriežku.
2. Ponakladajte zaváracie poháre.
3. Nádobu naplňte potrebným množstvom vody a nasaďte pokrievku.
4. Zapojte hrniec do elektrickej zásuvky.
5. Nastavte požadovanú teplotu ohrevu a čas.
Pri nastavovaní času počítajte s omeškaním medzi zapnutím a dosiahnutím požadovanej teploty. Čas ohrevu nie je zahrnutý v čase konzervácie. Po dosiahnutí nastavenej tepoty zvoľte požadovaný čas zavárania.
Ak chcete, aby vám desiata vydržala v špajze celý rok, zavarte ju! Základom na výrobu sú vždy jablká, k nim potom môžete pridať akékoľvek ovocie, ktoré máte radi.
1 kg jabĺk
400 g jahôd
Na dochutenie: cukor, med či iné sladidlo
Umyte, ošúpte a pokrájajte jablká a odstráňte z nich jadierka. Jablká vložte do hrnca, podlejte trochou vody a duste ich pod pokrievkou na miernom plameni, kým nezmäknú. Potom ich rozmixujte tyčovým mixérom. Pridajte umyté a očistené jahody, opäť povarte do zmäknutia a celú zmes rozmixujte znovu. Desiatu ochutnajte a ak sa vám zdá byť málo sladká, môžete pridať trochu cukru, medu či iného sladidla.
Horúcu desiatu nalejte do malých pohárov, uzavrite vekom a otočte hore dnom. Poháre s desiatou vložte do zaváracieho hrnca, nalejte doň vodu tak, aby jej hladina siahala do tretiny výšky pohárov. Časovač nastavíme na 25 minút a teplotu na 90 °C.