Novinky LG OLED TV 2024
V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme... Celý článok
Doma údené mäso, klobásky alebo šunka patria k obľúbeným pochúťkam, bez ktorých si väčšina z nás svoj jedálniček ani nedokáže predstaviť. V dnešnej dobe síce údeniny kúpite takmer na každom rohu, ale čo si budeme nahovárať, väčšina údenín predávaných v supermarketoch je údených len „naoko“ a pri čítaní ich zloženia si budete pripadať ako na hodine chémie.
Mať vlastnú udiareň je preto snom stále väčšieho množstva ľudí. Často nás však od jeho realizácie odradí nutnosť udiareň postaviť, rovnako ako relatívne dlhý proces samotného údenia. Máme však pre vás riešenie, vďaka ktorému môžete všetky tieto starosti hodiť za hlavu. Tým riešením je elektrická udiareň Orange County Smokers. Ide o dánskeho výrobcu, ktorého udiarne sú obľúbené najmä v Škandinávii,
ich kúzlo však už objavujú aj zákazníci po celej Európe a vy môžete patriť medzi nich!
Elektrické udiarne majú v porovnaní s tými murovanými či drevenými množstvo výhod. Poďme sa teraz pozrieť na päť najdôležitejších predností:
Základom elektrických udiarní Orange County Smokers je vykurovacia špirála, ktorá roztápa drevenú štiepku alebo piliny, vložené do vykurovacieho priestoru. Dym následne stúpa do priestoru udiarne, kde sú uložené potraviny. Špirála je generátorom dymu a v priebehu údenia udržiava rovnomernú teplotu paliva, a tým aj horúceho dymu. Ten vyúdi potraviny veľmi rýchlo, podľa ich druhu, množstva a veľkosti udiarne od 1 do 8 hodín. Pôsobením horúceho dymu sú údeniny navyše veľmi dobre tepelne spracované a vhodné na okamžitú konzumáciu.
V udiarňach Orange County Smokers môžete údiť takmer všetko – od šunky, klobás, mäsa, rýb či morských plodov až po zeleninu či syry. Ryby, mäso a klobásy je vhodné údiť zavesené na háčikoch, na čo poslúži pochrómovaná tyč s magnetickou zámkou; morské plody, zelenina či ďalšie pochúťky sa najľahšie údia na roštoch. Ich počet a veľkosť závisí na konkrétnej udiarni.
Ste po prečítaní predchádzajúcich riadkov rozhodnutý, že si elektrickú udiareň kúpite, ale neviete, akú vybrať? Udiarne od OCS majú množstvo výhod, ktoré pri iných značkách nájdete len ťažko.
Značka Orange County Smokers si pri svojich produktoch zakladá na vysokej kvalite a dlhej životnosti. Menšie udiarne sú vyrobené z 0,6 mm leštenej ocele, takže sú odolné a spoľahlivé, no napriek tomu ľahké a kompaktné. Väčšie varianty majú konštrukciu z pravej nerezovej ocele, takže sú mimoriadne robustné a maximálne odolné a spoľahlivé!
Navzdory kvalite a odolnosti použitých materiálov si všetky udiarne zachovávajú kompaktné rozmery, dajú sa tak ľahko preniesť na požadované miesto a po skončení používania skladovať aj v menších priestoroch. Oceníte aj elegantný dizajn, v ponuke nájdete štvorcové aj valcové udiarne.
Vaša bezpečnosť je u značky Orange County Smokers vždy na prvom mieste. Všetky udiarne sú vybavené tepelne izolovanými, varianty s grilom aj žiaruvzdornými, rúčkami, takže sa pri manipulácii s horúcou udiarňou nepopálite. Vďaka robustnému stojanu je udiareň navyše vždy dokonale stabilná.
Nie vždy všetko prebieha tak hladko, ako by sme chceli, dvojnásobne to platí pri počasí. Našťastie je väčšina udiarní OCS certifikovaná krytím IPX4, takže odolajú aj striekajúcej vode. V údení tak môžete pokračovať aj keď začne pršať.
Zatiaľ čo pri väčšine udiarní ste odkázaní len na konkrétne drevené brikety a štiepky, udiarne OCS vám dávajú voľnú ruku. Záleží len na vás, či na údenie využijete kupovanú štiepku, brikety alebo vlastné dubové drevo.
Väčšina elektrických udiarní údi len horúcim dymom, naproti tomu vybrané modely OCS vám umožnia vybrať si z až troch úrovní údenia. Záleží teda len na vás, ako dlho chcete údiť a aké výsledky chcete dosiahnuť.
Medzi najväčšie prednosti udiarní Orange County Smokers patrí ich multifunkčnosť. Vybrané udiarne OCS sú vybavené štandardným, alebo BBQ grilom. Svoje obľúbené pochúťky tak môžete nielen údiť, ale aj grilovať. Oslňte rodinu a priateľov lahodnými hamburgermi a šťavnatými steakmi.
Pri údení hrá absolútne zásadnú rolu teplota, ktorú by sme mali priebežne kontrolovať, nie každá udiareň však disponuje teplomerom. Väčšina prístrojov Orange County Smokers je vybavená nielen teplomerom, ale aj termostatom s nastaviteľnou teplotou (pri variantoch s grilom až do 300 °C). Tú následne udržiavajú, bez nutnosti vašej asistencie.
Pri údení toho však potrebujete oveľa viac než iba samotnú udiareň. Značka Orange County Smokers preto ponúka mimoriadne bohatú ponuku príslušenstva. Tak napríklad špeciálna plachta, vyrobená z polyesteru, ochráni udiareň pred rozmarmi počasia, takže ju môžete mať vonku od jari do jesene. Nájdete ju v niekoľkých veľkostiach, priamo na mieru vašej udiarni.
Pri údení, grilovaní, ale aj varení či pečení si občas nechtiac privodíme nevzhľadný fľak na tričku, ktorý sa častokrát už nedá vyprať. Chráňte svoje obľúbené oblečenie pomocou luxusnej, ručne šitej koženej zástery s nastaviteľným ramenným aj pásovým popruhom, a tiež veľkým vreckom, aby ste mali všetko potrebné vždy na dosah ruky. Vo vašej výbave by nemali chýbať ani špeciálne rukavice zo žiaruvzdornej kože, ktoré vaše ruky ochránia pred horúcimi súčasťami udiarne či grilu, riadom i lietajúcimi iskrami.
Pri údení a grilovaní oceníte aj praktickú výbavu, napríklad žiaruvzdorné rukavice či ručne šitú koženú zásteru.
Staňte sa hlavnou hviezdou večera a oslňte priateľov dokonale ugrilovanými a zaúdenými pochúťkami! Stačí si zaobstarať údiacu pištoľ Orange County Smokers, ktorá vám obľúbené jedlá ochutí o jedinečný studený dym. Ten nijako nemení štruktúru pokrmu, ale dodá mu jedinečnú farbu, chuť aj vôňu.
Pripravte si lahodné steaky, ktoré sa budú rozplývať na jazyku. Stačí si zaobstarať inteligentný magnetický teplomer do mäsa, ktorý dokáže merať teplotu vnútri až dvoch pokrmov súčasne. Stačí ho prostredníctvom Bluetooth spárovať s vašim smartfónom, zapichnúť sondy do mäsa a údenie aj grilovanie budete mať vždy pod palcom.
Ako sme spomínali vyššie, údiť môžeme prakticky čokoľvek, vrátane syra či zeleniny. Čo si ale budeme klamať, údené mäso je aj tak najlepšie. Aby bol výsledok čo najchutnejší, mäso by malo byť vždy čerstvé a kvalitné. Údiť možno mäso bravčové, hovädzie, zverinu, teľacie či jahňacie. Z bravčového sa dá údiť akákoľvek časť, z hovädziny kuchári obvykle odporúčajú stehno na šunku. Ak pokukujete po hydine, z tej sú najvhodnejšie stehná, ktoré obsahujú najviac tuku. Vyúdiť môžete kuracie, kačacie, ale pokojne aj husacie stehná.
Údiť možno aj ryby. V prípade menších úlovkov vložte do udiarne vypitvanú a očistenú rybu v celku, pri väčších kusoch sú odporúčané pekné filety. Ryby s vysokým podielom tuku ako napr. losos, sleď, makrela sú obvykle lepšou voľnou než napríklad treska či platesa. Pokiaľ ide o údenie zeleniny, najvhodnejšie sú zemiaky a koreňová zelenina, nezabudnite ich však vopred povariť.
Do elektrických udiarní sa najlepšie hodí kusové drevo. Najčastejšie to býva štiepka, piliny alebo špeciálne brikety na údenie. Môžete tiež použiť drevo z vlastnej záhrady, ideálnym je dubové či brestové, ktoré pokrmom dodá jemnú údenú chuť. Takto použité drevo musí byť jemne naštiepané na tenké triesky, neodporúčajú sa veľké kusy dreva. Pozor na toľko proklamovanú slivku, tá totiž mäsu prepožičiava naopak pálčivú a štipľavú chuť. Preto ju prípadne dodajte až ku koncu údenia na zvýraznenie chuti.
V žiadnom prípade nepoužívajte postrekované drevo, drevo napadnuté hmyzom a pod. Drevo by tiež nemalo byť rezané reťazovou pílou, kvôli možným zbytkom priemyslového oleja. Nepoužívajte ani drevo ihličnanov, pretože obsahujú živicu.
Na záver ešte pripojíme niekoľko receptov, ktoré určite stoja za vyskúšanie. Kto by si nechcel pochutnať na údených krevetách či domácich klobáskach?
Rozmrazené krevety otrite medzi dvoma utierkami a ochuťte ich hrubozrnnou soľou. Následne ich nechajte odležať po dobu 30 minút, potom ich dôkladne opláchnite studenou vodou a znovu otrite. Zmiešajte créme fraiche s horčicou a dochuťte soľou a korením.
Paštrnák očistite a ochuťte drveným cesnakom, olivovým olejom, soľou a korením. Paštrnák pečte v predhriatej rúre, kým nezíska zlatú farbu, cca 25 minút pri 200 °C.
Krevety pripravujte v Orange County po dobu 15 minút a naaranžujte ich s horúcim paštrnákom a horčicovým dipom. Posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte.
Uvarte pšeničné jadrá podľa pokynov a opláchnite ich studenou vodou.
Rebrá nakrájajte na menšie kúsky a podlejte ich BBQ omáčkou. Následne ich úďte v Orange County po dobu 15 až 20 minút.
Jarnú kapustu jemne nakrájajte a zmiešajte ju so strúhaným parmezánom, citrónovým olejom, pšeničnými jadrami, nasekanými mandľami, nakrájanou petržlenovou vňaťou a syrom feta nakrájaným na menšie kúsky.
Dochutíme soľou a korením a ihneď podávame s čerstvo pripravenými rebrami.
Z mäsa odstránime všetky šľachy, blany a chrupavky. Chudé mäso nakrájame na cca 1 cm kocky a tučné mäso namelieme nahrubo alebo ho nakrájame na cca 0,5 cm kocky. Nakrájané oddelené kocky osolíme (20 g soli na 1 kg mäsa). Pridáme korenie ako na chudé, tak aj na tučné mäso (všetko v pomere) a poriadne premiešame.
Nasolené a okorenené mäso vložíme oddelene do smaltovaných mís a zakryjeme drievkom či tanierom. Mäso musíme poriadne utlačiť a utesniť, aby nám nevznikla vzduchová kapsula. Mäso necháme 4 – 5 dní odležať v chladničke.
Že je mäso správne odležané, zistíme tak, že si vezmeme kocku chudého masa a rozrežeme ju. Ak má mäso na reze krásnu ružovočervenú farbu, môžeme sa pustiť do výroby klobás. Tiež môžeme otestovať, či je mäso dobre nasolené a okorenené. Stačí si na panvičke osmažiť kúsok chudého mäsa, ktoré potom môžeme dochutiť.
Akonáhle je mäso pripravené, vezmeme 1/3 chudého mäsa, ktorú najemno pomelieme a vložíme do väčšej misy. K pomletému mäsu pridáme vodu a všetko poriadne zamiešame. Pridáme zvyšné chudé mäso a znovu poriadne premiešame. Nakoniec postupne pridávame tučné mäso. Musí nám vzniknúť rovnomerne rozmiešaný prejt. Pripravený prejt môžeme plniť do črievok.
Naplnené klobásy dáme do chladu a necháme do druhého dňa zrieť.
Vyzreté klobásy vkladáme do vyhriatej udiarne. Prvú hodinu údime klobásy pri vyššej teplote 90 °C a potom 3 – 4 hodiny pri 70 – 80 °C. Najlepšie je po 3 až 4 hodinách klobásku nakrojiť a ochutnať. Hotové klobásy otrieme servítkou a máme hotovo.