Skúste začať vákuovať potraviny. Predĺžite im životnosť. Budú dlhšie čerstvé, udržia si chuť, živiny a vitamíny. Váš životný štýl bude vrnieť blahom. A to už stojí za to!
Vákuovanie je jednou z doplnkových metód konzervovania a patrí medzi najefektívnejšie spôsoby, ako udržať potraviny dlhšie čerstvé.
Funguje tak, že vákuovanie odstráni vzduch obsahujúci kyslík z atmosféry okolo potravín, a tak sa predĺži ich trvanlivosť.
V prostredí bez kyslíka sa baktériám a plesniam až tak dobre nedarí, preto je trvanlivosť dlhšia. Jedlo si zachová chuť, arómu, živiny a vitamíny.
Vákuovať môžete veľkú škálu potravín. Údeniny, mäso, oriešky, korenie, uvarené jedlo, ryby, múku, cestoviny, ovocie aj zeleninu. Je toho skutočne dosť.
Ak sa rozhodnete vákuovať suché potraviny ako oriešky, cestoviny či sušené hríby, trvanlivosť sa predžuje na veľmi dlhý čas.
Pri čerstvých potravinách však buďte obozretný. Zavákuované potraviny vydržia max. 2× dlhšie než čerstvé. Vákuovanie využite na mäso, údeniny, syry, zeleninu a ovocie. Udržia si tak viac živín a vitamínov, ako keby ste ich nechali voľne položené v chladničke.
Keď začne poriadne svietiť slnko, všetkých nás bude lákať von. A kto by nemal rád pohodu v záhrade s priateľmi a grilovaním?
A práve vtedy je pravá chvíľa využiť ďalšiu výbornú vlastnosť vákuovania. Naložte mäso do marinády a byliniek, zavákuujte a o 3 až 4 hod. môžete ukladať na gril.
Už nemusíte mäso v marináde deň dopredu a nechávať ho v noci odležať v chladničke. Zavákuované mäso nasaje chuť korenia a marinády oveľa rýchlejšie, takže živiny a šťava nemôžu uniknúť.
Využite dózy alebo vrecká určené špeciálne na vákuovanie. Sú praktické a dajú sa použiť opakovane.
Opakovane použiteľné dózy sú vyrobené z veľmi odolného materiálu, tritánu, ktorý neobsahuje BPA, je pachovo neutrálny a nezostávajú na ňom škvrny. Nádoby môžete dať do mikrovlnnej rúry, umývačky riadu, chladničky aj mrazničky. Je to veľmi jednoduché.
Na škatuľke si nastavíte dátum, kedy vákuujete. Tak budete mať prehľad, ako dlho potraviny skladujete. Ďalej je tu aj ukazovateľ vákua. Ten vás uistí, že sú potraviny zavákuované správne. Všetko budete mať pod kontrolou.
Vrecká sa vyrábajú z odolného materiálu, ktorý neobsahuje BPA. Môžete ich použiť opakovane. Vďaka dvojitému uzatvárateľnému prúžku ich bez obáv vložte do chladničky či mikrovlnnej rúry.
V mrazničke ochránia potraviny pred popálením mrazom, ba dokonca ich môžete variť v horúcej vode a objaviť kulinársku špecialitu sous vide. Vrecká majú rôzne veľkosti a dajú sa umývať v umývačke riadov.
Ak máte doma niektorý z ponorných mixérov Bosch ErgoMixx alebo MaxoMixx, stačí si dokúpiť špeciálny nadstavec a môžete sa vrhnúť na vákuovanie.
Tito veľmi výkonný a elegantný pomocníci budú vašou pravou rukou. Vákuovací nadstavec pripojíte jednoduchým cvaknutím.
Nadstavec pod tlakom 500 mbarov odvákuuje z nádoby či vrecka až 50 % objemu vzduchu.
Ručný šľahač dosahuje skvelé výsledky vďaka overenej technológii Bosch. Moderný motor s výkonom 450 W je ľahký a veľmi tichý. Nastavíte si až 5 rôznych rýchlostných stupňov, ktoré majú odlišné počty otáčok a aj turbo stupeň na okamžité zvýšenie výkonu.
Vákuový úložný systém vám pomôže udržať potraviny dlhšie čerstvé – stačí pripojiť vákuovací nadstavec k ručnému šľahaču jednoduchým zacvaknutím. Tak smelo do toho!