0,00 €
×

10 vecí, o ktorých ste netušili, že smartfón dokáže

06.12.2018

10 veci o ktorych ste netusili_1
Na starší telefón sa nemusí prášiť na stole. Poslúži vám napríklad ako kamera do auta.

Všetci vieme, že tá malá ploská čarovná vec, ktorú nosíte vo vrecku alebo v kabelke, môže nahradiť telefón, komunikátor, diár, adresár, diktafón, fotoaparát, budík, cestovný poriadok, autonavigáciu, hudobný prehrávač, kalkulačku, hernú konzolu… Je to vlastne zázrak, ale práve uvedené funkcie vás už dnes ani neprekvapia.

Vedeli ste ale, že váš inteligentný telefón môže slúžiť ako bezdrôtový touchpad alebo kamera do auta, že môže ľahko komunikovať s počítačom, ovládať váš televízor, alebo sa napríklad premeniť na diaľku ovládaného detektíva a chytiť neoblomného zlodeja?

Vybrali sme desať pokročilejších funkcií, ktoré môže váš telefón pri inštalácii príslušnej aplikácie (alebo dokúpenia špeciálneho kábla) zvládnuť a o ktorých ste možno ani nevedeli…

Nenechávajte starší mobil ležať v zásuvke, keď z neho môže byť kamera do auta!

1. Ako blokovať a ovládať ukradnutý/stratený telefón?

Začíname funkciou, ktorú telefóny dokážu veľakrát už v základe, ale s patričnou aplikáciou ju povznesiete na oveľa vyššiu úroveň. Priamo Google ponúka aplikáciu Nájdi moje zariadenie (Zadarmo), ktorú využijete nielen v prípade krádeže, ale aj keď mobil hľadáte napríklad doma, a nie a nie ho nájsť. Z počítača alebo iného telefónu ho môžete lokalizovať cez GPS, prehrať na ňom zvuk, a v prípade straty ho dočasne zamknúť alebo trvalo vymazať.

To je základ, ktorý odporúčame všetkým, ale sú aj pokročilejšie možnosti, hoci spravidla platené. Napríklad aplikácia Cerberus (cca 6 EUR/rok) vie odfotiť zlodeja predným aj zadným fotoaparátom (alebo napríklad automaticky poslať fotku do vášho e-mailu, keď niekto zadá zlé heslo k odomknutiu), zaznamenať históriu polohy, zaobstarať video alebo zvukovú nahrávku, získať zoznam hovorov, vzdialene ovládať určité funkcie telefónu a oveľa viac…

Len upozorňujeme, že v čase písania článku sú naše zákony možno až príliš naklonené zlodejom. Pokojne si ich vyfoťte a odovzdajte údaje vrátane polohy Polícii SR (naozaj to pomáha, veľa ich takto chytili), ale z dôvodu ochrany ich osobných údajov zabudnite na nejaké zverejňovanie na sociálnych sieťach.

10 veci o ktorych ste netusili_2
Vyfoťte zlodeja, ktorý vám ukradol telefón, zamknite ho proti cudziemu použitiu cudzou SIM kartou alebo ho prinajhoršom aspoň premažte.

2. Ako ovládať mobilom váš televízor?

Nie je to len „cool“, je to hlavne praktické. Veľa moderných televízorov ponúka inteligentné funkcie, ako je internetový prehliadač, ale adresy doň zadávate nekonečným presúvaním kurzora po obrazovke pomocou klasického televízneho ovládača. Keď použijete mobil, môžete ho v závislosti od aplikácie daného výrobcu televízora napríklad použiť ako touchpad alebo zadávať pomocou mobilnej klávesnice, na ktorej určite píšete rýchlo ako blesk.
 

Tip: Práve ako pohodlný ovládač TV môže skvele poslúžiť aj tablet!


Je nielen nemožné, ale hlavne zbytočné vypísať tu všetky možné televízne ovládačové aplikácie – navyše niektorí výrobcovia televízorov (napríklad LG) ich majú niekoľko, v závislosti od modelov a výbavy. Hľadajte v Obchode Google Play, a kým skúsite nejakú univerzálnu, odporúčame určite hľadať oficiálne od výrobcu. Z väčších, ako je Samsung, Panasonic, Philips a pod., ju ponúkajú všetci.

10 veci o ktorych ste netusili_3
Jedna z mnohých ovládačových aplikácií, v tomto prípade od Panasonic.

3. Ako urobiť z mobilu autokameru?

Čo so staršími telefónmi, ktoré stále fungujú a mimochodom krásne fotia, ale už nie sú vhodné na denné používanie – napríklad sa príliš rýchlo vybíjajú, majú prasknutý displej a pod.? Urobte z nich kameru do auta. Chod jednej aplikácie zvládnu, môžu sa nabíjať nonstop z autozapaľovača, a síce podobný štýl používania je dosť „nešetrný“ (telefón to logicky vyčerpáva a opotrebováva), ale pri starom telefóne to neprekáža.

Pretože sa v tomto článku zaoberáme pokročilejšími spôsobmi použitia, čaká vás možno opäť trochu vlastného hľadania. Nie každá aplikácia spoľahlivo funguje na každom telefóne – aj preto väčšina z nich ponúka skúšobnú verziu (napríklad s reklamou alebo obmedzeným nastavením) a až po overení funkčnosti vám ponúkne nákup plateného variantu. Tip z vlastnej skúsenosti ale dostanete: Autoguard Dash Cam - Blackbox ponúka klasické funkcie autokamery (automatický neprerušovaný záznam, mazanie starých videí, zámok videa, záznam rýchlosti a GPS…) a plnú verziu kúpite do 3 EUR.

10 veci o ktorych ste netusili_4
Prostredie aplikácie AutoGuard nevyzerá príliš moderne, ale je prehľadné a funkčné.

10 veci o ktorych ste netusili_5
Telefóny sa za posledných pár rokov naučili natáčať skvele. Fotku RZ cudzích áut sem nemôžeme dať, ale vedzte, že v závislosti od použitého mobilu je kvalita videa špičková a značky čitateľné.

10 veci o ktorych ste netusili_6

4. Ako premeniť mobil na myš/touchpad/klávesnicu...? 

A prečo by ste to robili? Toto praktické využitie sme spomínali pri televízoroch, ale možnosť urobiť ovládač z obrazovky mobilu sa hodí aj pri počítačoch. Ako jeden príklad za všetky môžeme spomenúť prezentácie, pri ktorých mobil poslúži ako prezentér. Alebo niekoho nechajte sadnúť k svojmu počítaču, aby ste mu niečo ukázali, a nenaťahujte sa cez neho k myši a klávesnici – použite smartfón.

K najpopulárnejším aplikáciám patria Remote Mouse (zadarmo) a WiFi Mouse (zadarmo). Ich možnosti navyše napriek názvom zďaleka presahujú nejaké hýbanie kurzorom myši. Spúšťanie aplikácií, vzdialená plocha, prehliadač súborov… Prepojenie telefónu s počítačom stojí prinajmenšom za vyskúšanie.

5. Ako k mobilu pripojiť flashdisk/klávesnicu/...?

Všimli ste si, že v názve článku nehovoríme len o aplikáciách? USB port vo vašom telefóne neslúži len na nabíjanie – môžete cezeň pripojiť treba flashdisk alebo myš či klávesnicu.

Investície do potrebného „hardvéru“ pravdepodobne nepresiahnu desať eur – potrebujete len tzv. OTG (On-The-Go) kábel, ktorý z jednej strany zapojíte do Micro USB alebo USB-C konektora na svojom telefóne, zatiaľ čo na druhej strane nájdete spravidla klasický USB konektor. Ako dva príklady z mnohých alternatív môžeme spomenúť tento s Micro USB a tento s USB Type-C.

6. Ako zrkadliť notifikácie na PC a prenášať informácie?

Na veľa užívateľov je predchádzajúci variant až zbytočný. Snáď každému by sa ale mohla hodiť aplikácia Pushbullet (v základe zadarmo), dostupná tiež pre iOS. Tá môže vo vašom prehliadači (Chrome, Opera, Firefox) alebo priamo na operačnom systéme zobrazovať upozornenia (notifikácie) z vášho telefónu. Napríklad zo SMS zobrazenej na PC ľahko vykopírujete autorizačný kód do banky, na správu od kamaráta zase môžete pohodlne odpovedať priamo z počítačovej klávesnice.

Špecialitou hodnou spomenutia je zdieľanie odkazov naprieč zariadeniami. Našli ste niečo zaujímavé na PC? Na mobile už nemusíte prezerať zdieľanú históriu prehliadača, ani sami sebe posielať odkaz niekam do chatu. Stačí cez rozšírenie odoslať odkaz do telefónu, kde sa objaví medzi ostatnými notifikáciami. Ide to aj naopak – z telefónu „pošlite“ odkaz do desktopového prehliadača, kde sa jednoducho okamžite otvorí nová stránka. Pushbullet jednoducho neuveriteľne šetrí čas.


  – Ahoj, tak ako to vidíš?
  – Už si na ceste?
  • mmt, šoférujem
  – Aha, a kedy dorazíš?
  • šoférujem, nemôžem písať 
  – Tak nepíš, nech sa nevybúraš!
  • Ach jaj, zastavil som pri benzínke.
    Podľa navigácie tam budem o 17:50.
                                                            

7. Ako zdieľať svoju polohu s vybranými kontaktmi?

Kamarátom, partnerom, a, samozrejme, hlavne rodičom a deťom by sa často hodila možnosť zdieľať vzájomnú polohu. Navyše nemusí ísť o žiadne nevhodné zväzovanie, zdieľanie polohy môžete povoliť po vyžiadaní.

Túto funkciu podporujú rôzne navigácie, my si ako príklad uvedieme Mapy Google (zadarmo). Tie vám cez menu vľavo umožnia zapnúť zdieľanie polohy v reálnom čase, a to nielen natrvalo, ale pokojne len na určitý čas. Uvidia ju, samozrejme, len vybraní ľudia, odkaz môžete ľubovoľne zdieľať.

 

10 veci o ktorych ste netusili_7
Sústreďte sa na šoférovanie namiesto toho, aby ste odpovedali priateľom, kedy presne dorazíte…

8. Ako jednoducho zálohovať SMS/preniesť ich do iného telefónu?

Veľa nových telefónov vám už pri inštalácii ponúka možnosť preniesť dáta zo starého modelu, a to aj od iného výrobcu. Nie je to ale úplne pravidlo a práve prenášanie SMS a histórie hovorov býva dosť ošemetné.

Riešenie predstavuje aplikácia SMS backup & Restore (zadarmo). Tá okrem zálohy (keby ste telefón stratili) umožňuje aj obnovenie správ a zoznamu hovoru na inom prístroji. Je bezplatná (s reklamami), mimoriadne jednoduchá na ovládanie a spoľahlivá, aj keď proces občas trvá celkom dlho. Odporúčam prepojenie s nejakým úložiskom, ako je Disk Google, a nastavenie automatickej zálohy.

10 veci o ktorych ste netusili_8
SMS sú v čase online chatov trošku na ústupe, ale záloha vašich cenných spomienok určite neuškodí.

9. Ako (nielen) majstri využijú rozšírenú realitu?

Z rýdzo praktického tipu sa presuňme ku „cool vymoženostiam“. Telefóny sú k prasknutiu nabité supercitlivými senzormi a vývojári s nimi dokážu robiť divy. Svoj smartfón tak môžete úplne bez preháňania použiť ako vodováhu. Stačí nainštalovať napríklad skvele hodnotenú aplikáciu Laserová Vodováha – laserový nivelačný prístroj (v základe zadarmo).

Ako zo sci-fi filmu potom pôsobia aplikácie, ktoré pracujú s rozšírenou realitou. Ak beriete do úvahy, že táto technológia je vlastne ešte v plienkach, mala by vás ohromiť aplikácia ako AR Ruler App (v základe zadarmo). Tá sleduje svet cez šošovku mobilného fotoaparátu a meria veľkosť rôznych objektov – napríklad výšku nočného stolíka a pod. Pri reálnej stavbe si radšej kúpte naozajstný meter, ale k orientačnému meraniu (a ohromeniu priateľov) poslúži aplikácia skvele.

10. Ako ovládať mobil ako kúzelník?

Rôzni výrobcovia do svojich smartfónov s Androidom inštalujú vymoženosti, ako je sledovanie očí alebo ovládanie pomocou prechádzaní po čítačke odtlačku prstov. Podobne praktickú a efektnú funkciu ponúka aplikácia Wave Control (zadarmo alebo 3,50 EUR za verziu Pro). Prijímanie hovorov, prehrávanie videí a hudby budete môcť ovládať pohybmi rukami nad telefónom bez toho, aby ste sa ho museli dotknúť – a to aj pri vypnutom displeji.

Pustite si napríklad hudbu z telefónu položeného na stole a presúvajte pesničky bez toho, aby ste ho neustále museli prebúdzať.

Ak vás aspoň časť vybraných aplikácií zaujala, pozrite sa aj na náš zoznam najlepších mobilných aplikácií pre študentov a školákov.

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Práca s nožom a presné krájanie surovín sú azda prvé zručnosti, ktoré sa vyučujú na kuchárskej škole. Čo keď vám ale prezradím, že existuje rýchlejšia, pohodlnejšia a bezpečnejšia cesta, ako získať v ...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok