0,00 €
×

10 aplikácií, s ktorými schudnete a budete žiť zdravo

03.01.2019

Smartfon pomoze s dietou aj so zdravym zivotnym stylom
Smartfón vám pomôže s diétou aj s udržiavaním zdravého životného štýlu.

V zime sa ľuďom nechce veľmi hýbať, ak nepočítame pravidelné zdvíhanie ruky s cukrovinkami smerom k ústam. Ak sa chcete dostať do formy, vedzte, že vám v tom môže veľmi pomôcť váš mobilný telefón, respektíve užitočné aplikácie zamerané na zdravý životný štýl.

Rád by som začal upokojením: nebojte sa, tento článok píše človek, ktorý má veľmi ďaleko od atletickej postavy. A neobávajte sa druhýkrát – nami predstavované aplikácie nie sú extrémne ani v tom zmysle, že by boli určené len pre drsných športovcov, ani vás nebudú nijako v živote obmedzovať.

Pozrieme sa skôr na to, ako vám smatfón pomôže budovať a udržiavať správne návyky a sledovať pokroky aj zdravotný stav. Či už si teda túžite zlepšiť kondičku, alebo chcete zhodiť vianočné kilá, čítajte ďalej. Väčšina aplikácií je navyše dostupná ako na Android, tak pre váš iPhone.

Žiť v rozumnej miere „zdravo“ nie je ťažké a nie je to o odriekaní. Smartfón vám rozhodne pomôže!

 
Google Fit
Google Fit je jednoduchá
a prehľadná aplikácia.

1. Google Fit: Jednoduchý krokomer

Snáď sa naša civilizácia časom odnaučí neustále sedieť. Či už ide o deti v škole, alebo dospelých zamestnancov v kancelárii, často presedíme celý deň. Pritom platí jednoduché pravidlo, že pohyb je základ a dlhé sedenie je jednoducho nezdravé. Ako ideál môžeme brať aspoň 10 000 ušlých krokov denne. Znie to možno hrozne, ale verte mi, že na to stačí krátka prechádzka – napriek tomu sa veľa z nás nedostane ani na polovicu.

Mobilných krokomerov je nespočet, my odporúčame Google Fit (zadarmo). Je jednoduchý, ale šikovný, a od prvej verzie prešiel radom zlepšení. Okrem krokov počíta na základe vašich aktivít a ich intenzity i tzv. „kardiobody“. Nechajte si pár dní strážiť svoj pohyb a potom sa buď poťapkajte po chrbte, alebo zdeste. Medzi populárne riešenie nedostatku pohybu patrí, že vystúpite skôr z MHD a do práce sa prejdete, vynecháte prepravu výťahom, alebo začnete namiesto veľkých nákupov, ktoré vyžadujú auto, chodiť do supermarketu častejšie a pešo.

2. Runkeeper alebo Endomondo: Základ pre bežcov

Medzi obľúbené pohybové aktivity, ktoré sa už na rozdiel od chôdze do práce radia medzi „skutočné cvičenia“, patrí beh. (Prípadne cyklistika, s ktorej meraním si obe aplikácie tiež poradia.) Naučte sa správne behať, nepreháňajte to, nešetrite na topánkach, nájdite si vhodnú trasu, prípadne bežeckého parťáka… A neverili by ste, ako vám ranný alebo večerný beh príjemne prečistí hlavu.

Mať so sebou mobil sa, samozrejme, hodí nielen pre prípad, že by ste sa stratili alebo zranili. S aplikáciami ako Runkeeper (v základe zadarmo na Android i iOS) alebo Endomondo (zadarmo na Android i iOS), prípadne ich konkurentkami, môžete zaznamenávať všetky potrebné údaje o celej aktivite – dĺžku, kalórie, tempo, čas, trasu na mape… Odporúčame teda zaobstarať puzdro na telefón na pažu (nosiť ho vo vrecku je nepohodlné), prípadne i slúchadlá (ideálne bezdrôtové), a vyraziť.

Nemusíte hneď povinne do posilňovne, stačí sa začať pravidelne a poriadne hýbať.

3. Samsung Health: Ovládnite fitko

Aplikácia Samsung Health (zadarmo), ktorá je dostupná aj na mobilných telefónoch iných značiek, predstavuje mimoriadne komplexný, ale jednoduchý a pohodlný spôsob, ako strážiť pohyb, príjem vody a potravín, spánok, hmotnosť, srdcový tep… A tiež sledovať cvičenia.

Okrem toho, že je užitočná pre užívateľov, ktorí naozaj zaznamenávajú a monitorujú všetko, si ju zamilujú častí návštevníci fitness centier a posilňovní. Postrážite si s ňou, ako dlho vykonávate jednotlivé cviky, od hyperxtenzie a zakopávanie cez benchpress či sťahovanie tyče až po jazdu na rotopede a mnoho ďalších aktivít. U všetkého vidíte spálené kalórie, ale hlavne trendy, rekordy, prehľady a grafy

Ak beriete cvičenie (alebo zdravý životný štýl všeobecne) aspoň trochu vážne, je aplikácia Samsung Health neoceniteľný pomocník.

4. Workout Trainer: Poradí s konkrétnymi cvikmi

Pred rokom a pol som nevedel o cvičení vôbec nič. Ak ste na tom rovnako, rozhodne vám odporúčam zaplatiť za hodinu so skúseným trénerom – cviky sa musia vykonávať správne a efektívne, aby mali požadovaný účinok a aby ste sa nezranili. Aspoň zo začiatku sa to hodí, pretože pochytíte určité všeobecné pravidlá a naučíte sa základy.

Tipy a rady ale ponúkajú aj mobilné aplikácie. Z mnohých alternatív vyberáme Workout Trainer (v základe zadarmo na Android i iOS), čo je prakticky virtuálny tréner. Ponúka obrí prehľad cvikov na doma i do „posilky“, a to vrátane videí, nákresov a návodov. Taktiež môžete využívať už zostavené tréningové plány. Ide o krásny príklad aplikácie, ktorú ocenia ako začiatočníci, tak skúsení cvičenci.

5. Kalorické tabuľky: Sledujte príjem potravín

Ak vám niečo zaručene pomôže schudnúť, je to božská aplikácia Kalorické tabuľky (zadarmo na Android i iOS). A áno, môžete si dať čokoládový bonbón, a áno, aj môj svalnatý tréner z fitka má rád cheeseburger a hranolčeky. Dôležité je jesť pravidelne, s mierou a v správnych pomeroch – a síce by ste mali jesť kvalitné jedlo a nemali by ste sa s prepáčením prežierať, ale rozhodne nie je riešením hladovať.

Nechajte si odborne spočítať, koľko by ste vzhľadom na svoju váhu, pohlavie a vek mali denne jesť bielkovín, tukov a sacharidov („cukrov“). Možno sa vám postava nemení tak, ako by ste chceli, pretože jete tukov paradoxne veľmi málo, tak si ich telo zadržiava.

Kaloricke tabulky
Zadávanie vyžaduje úsilie a trpezlivosť, ale Kalorické tabuľky na oplátku poskytnú dokonalý prehľad vášho jedálnička aj aktivít.

Kalorické tabuľky obsahujú neuveriteľne súhrnnú databázu potravín a ich výživových hodnôt – a to nielen „priemernej paradajky“, ale aj hotových kompletných výrobkov z obchodu. Môžete napríklad mobilným foťákom načítať čiarový kód jogurtu alebo konzervy fazule, a aplikácia sama rozpočíta, koľko ste toho zjedli a koľko vám chýba (alebo prebýva) v dennej dávke. Navyše ponúka priehrštie článkov, tipov a skúseností, ktoré vám s chudnutím a vytvorením zdravých návykov pomôžu.

Dodržujte správne dávky, jedzte pravidelne kvalitné jedlo (napríklad 5–6× denne), a kilá pôjdu bez hladovania a zdravo dolu už napríklad o mesiac.

Ako je to s tým BMI?
BMI, alebo Index telesnej hmotnosti
(z anglického body mass index), môže
byť celkom dobrým indikátorom podvýživy,
obezity a pod., tak si ho pokojne nechajte
vypočítať alebo spočítajte doma sami.
Ale nezabudnite, že BMI k výpočtu
využíva iba hmotnosť a výšku, takže
pri výpočte je potrebné zohľadniť taktiež
vek a ďalšie faktory
– napríklad športovci
môžu mať BMI vychýlené z dôvodu
väčšieho množstva svalov, čo ale pochopiteľne
nenaznačuje nadváhu. Rovnako ako u detí sú
optimálne hodnoty výrazne odlišné.

6. Water Drink Reminder: Strážca pitného režimu

Z obrovského množstva dostupných aplikácií, ktoré strážia dodržiavanie pitného režimu, môžeme vybrať napríklad Water Drink Reminder (zadarmo) – veľa možností máte aj na iOS. Jednoduchá aplikácia vám pravidelne pripomína, aby ste sa napili, a stráži celkové množstvo prijatej vody (čo dokážu aj už spomínané aplikácie Samsung Health a Kalorické tabuľky).

Prečo? Pretože pitný režim je extrémne dôležitý nielen v letných horúčavách. Kto nepije, zadržiava vodu (a teda mimochodom priberá), a hlavne je unavený, malátny, bez energie. Dospelí by mali vypiť dajme tomu 2–3 litre vody denne (opäť si nechajte odborne poradiť). Otravnú aplikácii budete chcieť čoskoro odinštalovať, ale verte, že vám pomôže a príjem tekutín je pre vaše zdravie zásadný.

7. Sleep as Android: Zdravý spánok je základ

Súčasťou zdravého životného štýlu a pohody je bezpodmienečne tiež zdravý spánok. Správne dlhý, pokojný, s prebudením v optimálnej fáze… Radi môžeme odporučiť aplikáciu Sleep as Android (na vyskúšanie zadarmo, potom za cca 6 EUR), ktorá dobyla svet.

Mobil pomocou senzorov monitoruje váš spánok a dokáže vás (s patričným rozpätím) prebudiť v optimálnej fáze spánku, aby ste sa ráno necítili ako omráčení kladivom. Tiež vás môže uspávať postupne zoslabujúcimi uspávankami (alebo vašimi vlastnými pesničkami), radiť so zlepšením kvality spánku, ponúka grafy a štatistiky a komunikuje s nositeľnou elektronikou a inteligentnou domácnosťou (takže napríklad môže automatickým pomalým rozsvecovaním budiť inteligentné osvetlenia Philips Hue).

8. Mindroid: Relaxácia pre vaše oči

Od rovnakého českého vývojára pochádza aj aplikácia Mindroid (zadarmo, rozšírená verzia za cca 4 EUR), ktorú mobil premení v psychowalkman, teda zariadenie typu AVS (Auditory Visual Stimulation).

Čo to znamená? Znie to zvláštne, ale cieľom je, aby vám mobil „blikal do očí“ (zatvorených), a to svetlom určitej farby pri určitej frekvencii, navyše do každého oka inak. Pomocou tohto blikania a sprievodného zvuku (musíte použiť slúchadlá) je stimulovaný váš mozog a zariadení navodzuje stavy meditácie, relaxácie, spánku, alebo naopak treba produktivity.

Nie je to tak ťažké. Aj keby ste nemali čas chodiť do fitka, stačí, keď aspoň svojmu telu nebudete veľmi ubližovať a ponúknete mu základnú starostlivosť.

Samsung Health
Arytmia pri vytváraní screenshotu.

9. Instant Heart Rate: Kontrolujte si tep

Posledným hlavným ukazovateľom zdravia, ktorý dnes spomenieme, je srdcový tep. Mal by byť v určitom zdravom rozmedzí, keď ste v pokoji. Nemal by prekročiť určitú hranicu, keď naberáte svaly a keď spaľujete tuky… Jednoducho sa hodí mať o ňom prehľad, aj keď ste inak zdraví a nemáte sledovanie tepu (a tlaku) nariadené od lekára.

Ideálom je samozrejme profesionálny prístroj; tlakomer alebo pulzometer. Skvelé možnosti merania, a to nepretržitého, ale ponúkajú rôzne (nielen športové) inteligentné hodinky a náramky. Možnosť presného jednorazového merania potom ponúkajú aj niektoré lepšie vybavené inteligentné telefóny, ktoré majú snímač tepu vo výbave. Zaujímavou možnosťou – a je to neuveriteľné, ale naozaj funguje – je potom využitie aplikácií typu Instant Heart Rate (v základe zadarmo pre Android i iOS). Priložíte prst na šošovku fotoaparátu, necháte ho presvietiť bleskom (môže trochu hriať) a aplikácia cez šošovku fotoaparátu zmeria váš pulz. Teoreticky to dáva zmysel, na rovnakom princípe fungujú aj iné senzory, ale napriek tomu ma úprimne prekvapilo, že aplikácia naozaj meria, a to veľmi presne.

10. Aplikácie k nositeľnej elektronike

Posledné odseky sú trochu nekonkrétne, ale do článku patria. Nemôžeme ich tu vymenovať všetky, ale pre športovcov sú nedoceniteľné aplikácie, ktoré komunikujú s ich inteligentnými doplnkami. Keď si zaobstaráte napríklad inteligentné hodinky alebo podobné príslušenstvo, môže spravidla fungovať samo o sebe. Naplno ale jeho možnosti využijete až s príslušnou aplikáciou.

 

Apple Watch Nike+ Series 4Inteligentné hodinky Apple Watch Nike+ Series 4 GPS (44 mm)

Ak ste si zaobstarali napríklad niečo od značiek Fitbit, Garmin, Polar, Runtastic či Nike+ (a ďalších), nezabudnite sa porozhliadnuť v obchode s aplikáciami. Navyše s týmto šikovným príslušenstvom komunikuje aj veľa vyššie spomenutých aplikácií, napríklad Sleep as Android, Samsung Health alebo Kalorické tabuľky. Prepojenie je väčšinou naozaj ľahké, a čím viac dát dáte spomínaným „appkám“ k dispozícii, tým budú pracovať presnejšie.

Mobilné telefóny sú geniálnejšie, ako ste si možno mysleli. Pozrite sa na 10 vecí, o ktorých ste netušili, že smartfón dokáže. Ak študujete alebo máte doma školopovinné deti, mohol by vás zaujať náš výber najlepších mobilných aplikácií pre školákov a študentov.

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Práca s nožom a presné krájanie surovín sú azda prvé zručnosti, ktoré sa vyučujú na kuchárskej škole. Čo keď vám ale prezradím, že existuje rýchlejšia, pohodlnejšia a bezpečnejšia cesta, ako získať v ...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok