0,00 €
×

Vytvorte si Halloween atmosféru

27.10.2020

Halloween_00

Obsah článku:

Halloween a jeho pôvod 

Halloween k nám prenikol až po roku 1989 a najmä posledné obdobie môžete v obchodoch pozorovať záplavu tematických ozdôb - od milých usmievavých tekvičiek, až po strašidelné kostry a pavúky. Predsa len, na začiatku novembra máme svoje vlastné sviatky, ku ktorým nás viažu silné tradície.

A kým Sviatok Všetkých svätých (1. november) a Deň pamiatky zosnulých (alebo aj Dušičky, 2.november) sa odohrávajú v tichosti a v kruhu rodiny, „americký“ Halloween je pompéznejšou spoločenskou udalosťou, ktorá je vidieť aj navonok. Spája sa so strašidelnými kostýmami, make-upom, detskými aj firemnými oslavami. Ako a kedy Halloween vznikol?

Halloween_02

Halloween je skrátený anglický výraz z pôvodného „All Hallows' Evening“, čo doslovne znamená predvečer všetkých svätých. Halloween sa slávi v noci z 31. októbra na 1. novembra. Jeho pohanský pôvod siaha až do čias dávnych Keltov z územia Írska. Práve v posledný októbrový deň sa Kelti lúčili s letom, ktoré patrilo bohyni života a vítali zimu, ktorej vládlo knieža smrti Samhain.

Verili, že počas tejto magickej noci sa mŕtve duše vracajú medzi živých a hľadajú, koho môžu ovládnuť. Aby ich démoni a stratené duše nechali na pokoji, obliekali sa do strašidelného prestrojenia. Verili tiež, že ich mŕtvi pozostalí môžu pozitívne, ale aj negatívne vplývať na úrodu a keďže si ich nechceli rozhnevať, pripravovali im obetné dary a pohostenie.

Halloween_03

Prečo je tekvica kráľovnou Halloweenu? 

Jedným z najvýraznejších symbolov Halloweenu je tekvica. Nie však taká obyčajná. Vydlabaná tekvica so strašidelnou tvárou je zvnútra osadená sviečkou. K jej vzniku sa viaže zaujímavá povesť.

Jack bol veľmi prešibaný sedliak, ktorému sa podarilo oklamať a dolapiť samotného diabla. Diabla prepustil, no Jackovou podmienkou bolo, aby jeho dušu nikdy nezobral do pekla. Jackova duša však nemohla ísť do neba (za jeho zlé skutky), ale ani do pekla (kvôli dohode s diablom).

halloween_04

Diabol mu dal posmešne jeden žeravý nehasnúci uhlík, ktorým si mal pri svojom blúdení svietiť na cestu. Jack si vydlabal repu, aby ho uhlík nepálil v rukách a vydal sa na nekonečné túlanie po svete. Za stovky rokov sa z repy stala tekvica, ktorá dostala aj ďalšiu dôležitú úlohu - od vstupu do domu vraj dokáže odohnať nepokojné duše mŕtvych.

Strašidelná zábava pre malých aj veľkých 

Ako to už býva zvykom, z pôvodne tradičného sviatku, ktorý bol silne naviazaný na duchovno, sa stal sviatok moderný a komerčný. Kým v USA (ale aj v Írsku, Anglicku, Kanade a Austrálii) sa z neho tešia malí aj veľkí, u nás rozdelil ľudí na dva tábory. Ak si chcete kúsok tejto netradičnej atmosféry vyčarovať aj u vás doma, obliecť si parádny halloweensky kostým, vyskúšať odvážny make-up, alebo sa pustiť do vyrezávania tekvíc, zabudnite na vžité predsudky a odreagujte sa od každodenných starostí. Pochmúrne a upršané dni si pýtajú veľa farieb a svetielok!

halloween_05

Halloweenske tvorenie s deťmi 

Sú to najmä deti, ktoré Halloween vnímajú s nadšením! Páči sa im strašidelná atmosféra, majú rady príbehy a historky, nechajú sa unášať na vlne fantázie a predovšetkým – halloweenske masky a kostýmy sú pre ne perfektnou zábavou. Malé čarodejnice v širokých sukničkách, roztomilí pavúčikovia, či “na oko” vážni kostlivci, ktorí každú chvíľu vybuchujú smiechom. Pre deti je akýkoľvek karneval a zábava v maskách udalosťou, ktorej nedokážu odolať.

Halloween_06b

Radi striháte nožničkami a lepíte? Potom premeňte upršané víkendové popoludnie na domácu tvorivú dielničku. Predstavivosti sa medze nekladú. Môžete si vyrobiť strašidielka z papieru, filcu alebo aj zo starých tričiek. Ak sa obávate, že by to so skutočnými sviečkami v detskej izbe nedopadlo práve najšťastnejšie, výborne poslúžia aj malé girlandy so žiarovkami na batérie alebo LED svetelné pásky.

Ukážte svoju kreativitu aj pri varení. Obyčajná, no pritom deťmi mimoriadne obľúbená pizza sa pri správnom uložení mozzarelly razom premení na strašidelne chutné stretnutie duchov.

Halloween_07

Ukážte svoj maskérsky talent 

Viete o tom, že na Halloween sa tešia takmer všetky ženy, ktoré zbožňujú makeup? Patríte k nim? Azda nie je v roku lepšie obdobie, kedy by si ženy mohli dovoliť odvážnejšie a divokejšie líčenie. Zvyčajne to začína temnejším make-upom s pár kvapkami “krvi” pri perách. Končí to dokonalým maskovaním, v ktorom vás nespoznajú ani najbližší a pri pohľade do zrkadla vám naskočí husacia koža. Letia nielen čarodejnice, kostry, temné kráľovné noci, či zombie, ale aj strašidelné 3D efekty, ktoré z vás urobia neprehliadnuteľnú hlavnú postavu každého večierku!

Halloween_08

Halloween bez masky sa nepočíta! 

Chcú sa vaše deti vyparádiť a blysnúť pred kamarátmi a spolužiakmi? Halloweenske masky pre deti môžete pri menších škôlkaroch poňať podobne ako na karneval. Ustriehnite hranicu medzi pekným a strašidelným. Niektoré detičky totiž ešte nie sú pripravené vidieť, ako sa z ich kamaráta stane škaredé strašidlo alebo pomaľovaný kostlivec. Obľúbené sú tekvicové kostýmy, čerti, pavúčikovia, piráti, rozprávkové bytosti, zvieratá, superhrdinovia aj malé bosorky.

U školákov je už vkus podstatne odvážnejší a s každým ročníkom sa Halloween atmosféra na maskách iba umocňuje. Rozkošnosť ide jednoznačne bokom. Čim strašidelnejšia, krvavejšia, odpudivejšia a realistickejšia maska, tým lepšie. Kvôli príprave si dokonca ráno aj privstanú, len aby bolo všetko podľa ich predstáv!

Halloween_09

Ešte nemáte halloweensku výzdobu? 

Ak vás láka vytvoriť si doma výzdobu, z ktorej citlivé povahy zamrazí, smelo do toho. Odvážnejší sa nezľaknú pavúkov, pavučín, netopierov, kostlivcov ani duchov. Je to vaše bývanie a váš vkus. Ak vám niekto povie, že to preháňate a podľahli ste reklamám a konzumu, nespúšťajte na neho toho veľkého pavúka, ktorý sa ukrýva nad dverami. Užívajte si toto obdobie podľa svojho gusta a štýlovo!

Halloween_vyzdoba

Koniec koncov, zdobenie príbytkov tekvicovými a jesennými dekoráciami (či dokonca vyrezávanie svetlonosov z tekvíc) je aj v slovenských domácnostiach prítomné dlhé desaťročia. Vnímame to však skôr ako prirodzenú rozlúčku s letom a oslavu bohatej úrody. Ak sa vám na záhrade urodilo veľa tekvíc, môžete nimi ozdobiť vstup do domu, vytvoriť si pútavé zátišie v kuchyni alebo obývačke. Pozornosť okolia isto zaujme zátišie, kde do vydlabaných oranžových tekvíc osadíte krásne ukvitnuté chryzantémy a vedľa nich postavíte lampáše so sviečkami.

halloween_vyzdoba_2

Tekvicový chlebík – dobrota za odmenu 

Trick or treat? Detský vinš znamená vo voľnom preklade „podviesť alebo pohostiť“. Deti, v krajinách, kde je Halloween oficiálnym sviatkom, koledujú po zotmení od domu k domu a za svoje vinše a piesne očakávajú sladkú odmenu. Ak im majiteľ domu neotvorí alebo nič nedá, vyvedú malé huncútstvo (obhádžu okná vajíčkami alebo stromy pred domom toaletným papierom). U nás sa táto tradícia neujala, avšak na malé pohostenie je kedykoľvek ten správny čas. Skúšali ste už sladký tekvicový chlebík? Dostane vás svojou chuťou aj krásne oranžovou farbou.

Halloween12

Ingrediencie:

300 g hladkej múky, 1 menšia maslová tekvica, 2 vajcia, 170 g cukru, 1 malý kelímok bieleho jogurtu (alebo smotany), 50 g masla, 2 lyžičky prášku do pečiva, 1 lyžička mletého zázvoru, 1 lyžička škorice, za hrsť tekvicových semienok, štipka soli, štipka mletého muškátového orechu.

Postup:

  1. Tekvicu očistíme od šupiek, zbavíme zrniek, nakrájame na kúsky a dáme variť do zmäknutia.
  2. Medzi tým si zmiešame sypké ingrediencie (okrem cukru).
  3. Uvarené a vychladnuté tekvicové kúsky popučíme na pyré, pridáme vajcia, zmäknuté maslo, cukor a jogurt.
  4. Sypkú a tekutú zmes spojíme dohromady a vypracujeme vo vláčne cesto. Do cesta vmiešame aj časť semienok.
  5. Vymastíme podlhovastú formu na chlieb (alebo formu na srnčí chrbát) a navrstvíme sem tekvicové cesto. Vrch posypeme zvyškom tekvicových semienok.
  6. Pečieme pri teplote 180 °C približne 60 minút. Sladký tekvicový chlieb vyklopíme z formy, necháme vychladnúť a poprášime ho práškovým cukrom.

 

Dobrú chuť!

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Práca s nožom a presné krájanie surovín sú azda prvé zručnosti, ktoré sa vyučujú na kuchárskej škole. Čo keď vám ale prezradím, že existuje rýchlejšia, pohodlnejšia a bezpečnejšia cesta, ako získať v ...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok