0,00 €
×

Poradíme vám – vianočné pečenie pre začiatočníkov

26.11.2022

Povedali ste si, že tento rok konečne vyskúšate upiecť sami nejaké dobroty na vianočný stôl? Máte ale tak trochu obavy, pretože ste sa vždy dostali až k hotovému? Žiadny strach, so správnou prípravou to určite zvládnete. Tak ideme na to, uvidíte, že na sebe budete pyšní!

Vianočné pečenie

O čom sa dočítate:

Dvakrát premýšľaj, raz peč

Alebo dvakrát váž, raz peč? Tak či onak, prípravu vianočných dobrôt si treba dobre premyslieť. Skvelé je, keď si každý člen rodiny nájde na tanieri svoju obľúbenú. Niekto uprednostňuje plnené indiánky a niekto (napríklad ja) zase jednoduché kúzlo zlepených lineckých. Netreba za každú cenu zaplniť komoru dvadsiatimi druhmi. Robte to s rozumom.

Vianočné pečenie

Dohodnite sa s mamou, svokrou, sestrou či kamarátkami a druhy koláčov si medzi sebou rozdeľte. Ak má vaša mamina také medvedie labky už roky v oku a jej recept je neprekonateľný, vy skúste niečo iné. Počas sviatkov sa určite rady uvidíte, takže so sebou zoberte krabicu na ochutnanie. Na stoloch tak budete mať pestrý výber. A ak vás tento rok čaká premiéra, nemusíte sa báť. Vyskúšajte napríklad nepečené raw pečivo. Je zdravšie a rúru nebudete musieť ani zapínať.


A aké pečivo je vlastne v slovenských domácnostiach najobľúbenejšie? Medzi tradičných favoritov patria:  

  1. zdobené perníčky
  2. linecké pečivo
  3. vanilkové rožky
  4. osie hniezda
  5. medvedie labky
  6. marokánky
  7. plnené orechy

Vianočné pečenie

Načasovanie je dôležité

Tak, už ste sa rozhodli, na ktorých dobrotách si pochutíte? Teraz je načase dobre si rozplánovať jednotlivé druhy. Perníčky si vyžadujú viac času a také náplne do orieškov pripravujte až nakoniec.  

1. advent

  • Pečivo bez krémov a náplní: perníčky, zázvorové pečivo, medvedie labky, kokosové pečivo, linecké, čajové pečivo

2. advent

  • Linecké, orechy a plnené druhy

3. advent

  • Nepečené a krémové pečivo, maslové a pudingové krémy, rôzne guličky, osie hniezda

Vianočné pečenie

Pomocníci do kuchyne

S prípravou vianočného pečiva vám môžu výrazne pomôcť rôzni pomocníci do kuchyne. V prvom rade sa len tak neobídete bez poriadneho kuchynského robota. Veľkú obľubu si v tejto kategórii získala značka Bosch so sériou MUM, rokmi overená ETA a ďalšie. 

Predovšetkým si dajte pozor na to, aby mal robot dostatočný príkon (min. 700 W), vedel hniesť a využíval planetárny systém miešania, vďaka ktorému sa všetky ingrediencie zmiešajú rovnomerne a nebudú sa lepiť na steny misy. Ak máte radi nádych retra, môžete si na pomoc vybrať štýlový retro model.

Kuchyňský robot

Potrebujete poradiť s výberom robota? Pozrite sa na náš článok Ako vybrať kuchynského robota.

Tak, to hlavné už máte. Čo ešte budete potrebovať?

Aby ste nestrácali čas a energiu pri príprave, určite sa vám bude hodiť viac plechov na pečenie. Skontrolujte aj to, či ich už netreba vymeniť. Kým budete vyťahovať prvú várku dobrôt, druhá už bude nachystaná na plechu do rúry. A ak nechcete zbytočne špiniť kuchynskú linku, kúpte si silikónovú podložku na cesto.

Pri samotnej výrobe rožkov, medvedích labiek a ďalšieho pečiva by iste prišla vhod aj silikónová forma na konkrétny druh. Nemusíte tak prácne tvarovať každý kúsok. Vďaka takejto forme urobíte naraz pokojne aj 20 vanilkových rožkov. Myslite aj na to, v čom hotové pečivo uskladníte. Vhod prídu veľké papierové krabice, ale aj dózy a plastové krabičky, ak chcete, aby vaše dobroty vydržali čerstvé až do Vianoc.

Vianočné pečenie

TIP: S cestom na perníčky, ale aj na ďalšie dobroty, vám môže pomôcť aj domáca pekáreň.

Rady a tipy pre dokonalé výsledky

  • Múku pred použitím presejte cez jemné sito. Výborne sa tak prevzdušní a pečivo bude nadýchanejšie.
  • Linecké cesto zlepujte s marmeládou až vtedy, keď vychladne. Teplé kúsky sa veľmi ľahko lámu.  
  • Ozdoby sypte na tekutú, nestuhnutú čokoládu, inak vám nebudú držať na poleve.
  • Cesto na perníčky nechajte uležať v chladničke aspoň dva dni
  • Hotové perníčky potom vložte do krabice a pridajte k nim rozkrojené jablko, aby zmäkli. Uložte ich na chladné, vlhké miesto.
  • Všetky suroviny, ktoré na pečenie využívate, by pri spracovávaní mali mať izbovú teplotu (týka sa napr. i vajíčok).
  • Pripravujete čokoládovú polevu? Zabudnite na mikrovlnku a nechajte ju rozpustiť vo vodnom kúpeli.

Vianočné pečenie

  • Upečené pečivo nenechávajte chladnúť na plechu! Keďže je ešte rozohriaty, kúsky sa na ňom ešte „dopekajú“ a mohli by sa ľahko pripáliť.
  • Používajte poctivé maslo, žiadne rastlinné tuky ani náhrady. Na chuti to naozaj spoznáte.
  • Plnené pečivo skladujte v chladničke alebo v miestnosti s teplotou do 10 °C.
  • Spracúvate cesto? Vždy najprv zmiešajte suché ingrediencie a až potom pridajte tekuté.

Jednoduchý recept na tartaletky s karamelom

Ingrediencie:

Cesto

300 g zmäknutej maslovej Hery

200 g práškového cukru

400 g hladkej múky

4 žĺtky

štipka soli

Karamel

3 hrnčeky cukru

200 g smotany na šľahanie

200 g masla

300 g pekanových orechov

Recept na tartaletky

Postup:

Cesto na košíčky si pripravte deň dopredu. Všetky suroviny zmiešajte v kuchyňskom robote a vypracujte hladké, nelepivé cesto. Podľa potreby môžete prisypať trochu múky. Je cesto prisuché? Kvapnite doň trošku studenej vody. Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte  do chladničky.

Na druhý deň cesto povtláčajte do pripravených formičiek na košíčky (využiť môžete pokojne aj košíčky na muffiny). Pečte v rúre vyhriatej na 175 °C cca 10 – 15 minút. Keď košíčky chytia zlatistú farbu, sú hotové.  

Vianočné pečenie

Pripravte si karamel. Do toho najväčšieho hrnca dajte 1 hrnček cukru a pomaly rozpúšťajte na strednej teplote. Keď je cukor rozpustený a začne tmavnúť, premiešajte karamel vareškou. Pridajte druhý hrnček a opäť pomaly rozpúšťajte. Rovnako spotrebujte aj tretí hrnček cukru.

Hrniec dajte dole z platne a pridajte maslo. Premiešajte a vlejte smotanu. Vráťte ho na platňu a varte na miernej teplote, kým sa nerozpustia hrudky. Do karamelu pridajte nakrájané pekanové orechy, trochu si nechajte na ozdobu košíčkov.

 

Chcem kuchynského robota

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Práca s nožom a presné krájanie surovín sú azda prvé zručnosti, ktoré sa vyučujú na kuchárskej škole. Čo keď vám ale prezradím, že existuje rýchlejšia, pohodlnejšia a bezpečnejšia cesta, ako získať v ...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok