0,00 €
×

Prvý dotykový telefón. Viete, ktorý to bol?

25.07.2022

Vývoj dotykového displeja od jeho zrodu po dnešok zažil neuveriteľný pokrok. Dnes ho vnímame ako niečo automatické, ale sú za tým hodiny až roky úsilia vývojárov, dizajnérov a mnohých IT špecialistov. Históriu vzniku dotykovej obrazovky v podstate poznáme a na základe nej už vieme, že môžeme v budúcnosti očakávať množstvo originálnych inovácií. Ale späť k histórii. Kde sa to všetko začalo?

prvý dotykový telefon

Prvé dotyky

Prvý dotykový telefón na svete bol IBM SimonLCD displejom (160 × 293 px) a do predaja vstúpil presne 16. augusta v roku 1994. Predstavený svetu však bol už v roku 1992. Čím bol taký výnimočný?
Mal svoj vlastný operačný systém Navigator, pamäť RAM 1 MB a okrem dotykového displeja, ktorý bol prispôsobený na používanie s dotykovým perom, vyčnieval z radu ostatných telefónov aj množstvom funkcií (dnešných aplikácií) a vlastnou nabíjačkou.

Vedeli ste na ňom prijímať i odosielať e-maily, mal fax, hodiny s budíkom, adresár, vedeli ste na ňom písať poznámky aj robiť drobné náčrty či používať kalkulačku a zadávať si úlohy. Dokázal toho na svoju dobu naozaj veľa.

A čo dizajn? Simon bol presne tou, často spomínanou pri prvých mobiloch, obdĺžnikovou „tehlou“. Uhladený, skoro pol kilový, fešák si však „strihol“ nejednu úlohu aj v známych hollywoodskych filmoch. Elegantná čierna a nazeleno podsvietený dotykový displej s rozmermi 20 × 6 × 4 cm z neho spravili hviezdu. Na Oscara to síce nebolo, ale niekoľko fanúšikov si predsa len získal.

ibm simon

 Zdroj: Wikipedia.org

Odhadom si ho za prvý polrok zakúpilo niečo viac ako 50-tisíc ľudí za približne 1 100 dolárov. Konkurencia bola už toho času pomerne silná, svojím unikátnym prvenstvom však tento predchodca smartfónov odštartoval novú éru mobilných telefónov.

Početná konkurencia

Svet na dlani jediným dotykom neponúkala iba značka IBM. Netrvalo to dlho a na poli nových technológií mobilných telefónov predstavili svoje „dotykové“ novinky aj iné známe značky.

 

Alcatel a Sharp

Medzi prvými konkurentmi sa objavili v roku 1997 zariadenia Alcatel One Touch Com a Sharp MC-G1. Kúpiť sa dali už rok na to a za pomerne vysokú cenu, ktorú vedela v tom čase prevýšiť iba Nokia 9000i Communicator. Boli to telefóny s čiernobielou obrazovkou a rozlíšením 239 × 160 px. Podpora GSM siete fungovala na frekvencii 900 MHz. Mobily to boli flipové a tak trošku zvláštne.

první dotykový mobil

Uvádza sa, že telefónne kontakty boli radené podľa dátumu uloženia a nie abecedne. Ak ste nemali vynikajúcu pamäť na čísla, mohol to byť veľmi tvrdý oriešok nájsť ten správny. Taktiež pri zvonení ste videli iba číslo volajúceho a nie meno zo zoznamu. Posielanie a prijímanie e-mailov bola samozrejmosť, extra zaujímavou však bola možnosť naplánovať si v kalendári hovor a systém vás v určený termín upozornil na poznámku.

Displej sa ovládal s dotykovým perom, na prepojenie s počítačom slúžil infračervený port a na displeji bolo navyše ovládacie koliesko. Išlo o prvé dotykové telefóny, takmer identické, predávané na európskom trhu, ktoré sa od seba odlišovali iba v zopár malých vizuálnych detailoch.


NOKIA

Inšpirovaná IBM Simonom vznikla v roku 2004 Nokia 7710TFT dotykovým displejom a pomerom strán 2:1. Rám obrazovky však mal zabudované na čele telefónu aj tlačidlá na dvíhanie a zamietnutie hovoru. Vďaka svojmu atypickému horizontálnemu formátu bolo náročné s telefónom manipulovať jednou rukou, avšak túto nedokonalosť vyvažovala 90 MB interná pamäť a možnosť využívania máp ako navigácie.

prvý dotykový mobil

LG

V zbierke prvých dotykových telefónov nemôže chýbať ani model od LG Prada (LG KE850) z roku 2007. Štíhle telo s kovovým rámčekom po obvode upútalo nielen svojím luxusným dizajnom, za ktorým stála spolupráca s elitnou talianskou módnou značkou Prada, ale hlavne kapacitnou obrazovkou, s ktorou o mesiac neskôr prekvapil svet aj Apple s prvým iPhonom.

Síce sa mobil tváril luxusne, v skutočnosti nemohol konkurovať nadchádzajúcemu telu iPhonu z kovu a skla. Viedli sa mnohé špekulácie o tom, že Apple skopírovalo svoj dizajn prvého iPhonu od LG, ale tie nikdy neboli potvrdené.


Samsung

Spomedzi veľkých „hráčov“ môžeme spomenúť aj spoločnosť Samsung. Prvý dotykový telefón Samsung bol predstavený verejnosti v roku 2008. Takpovediac dotknúť sa hviezd bolo omnoho jednoduchšie, ak ste vlastnili napríklad Samsung Omniu i900 či Samsung T919 Behold. Medzi prvé telefóny s dotykovým displejom patrili aj série Instinkt, Eternity či Tocco.

prvý dotykový mobil

Špecifická bola TouchWizz obrazovka s 3D efektmi, vycibrenou spätnou haptickou odozvou, lepšou integráciou fotiek a kontaktov, ale aj kontrolou gest. Dnes Samsung udáva trendy prelomovými mobilmi s flexibilným displejom. Čo asi prinesie nabudúce?

Omylom prvý, ale aj tak víťaz

Vývoj dotykového displeja urazil dlhú cestu a pozícia jednotky v kategórii prvý dotykový telefón je častokrát chybne pripisovaná iPhonu. Prvý iPhone na svete síce nebol zároveň prvým dotykovým telefónom ani smartfónom, ale nekompromisne započal vo svete mobilných telefónov revolúciu. Stalo sa tak 9. januára 2007. Steve Jobs predstavil iPhone prvej generácie, ktorý ihneď spôsobil vo svete ošiaľ.

Isté prvenstvá mu tak nemožno uprieť. Išlo o prvý iPhone, avšak aj o prvý mobil s jediným tlačidlom na celom displeji. Bol optimalizovaný na ovládanie prstami a funkcia zväčšenia obrazu posunutím palca a ukazováka, ktorú dnes považujeme za automatickú, bola v tom čase prelomová a veľmi praktická. Širokouhlýplne dotykový displej bol optimálnou platformou na široké možnosti využitia internetovej komunikácie.

iphone

Značka Apple si dala záležať, aby jej prvý iPhone dobil svet moderných technológií a ťažko nachádzal rovnomerného rivala. S iPhonmi sa už od počiatkov ich vzniku viaže exkluzivita vďaka originálnemu výkonnému softvéru iOS, mnohým aplikáciám a funkciám a v neposlednom rade aj kvôli špecifickému dizajnu.

 

chcem nový mobil

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Práca s nožom a presné krájanie surovín sú azda prvé zručnosti, ktoré sa vyučujú na kuchárskej škole. Čo keď vám ale prezradím, že existuje rýchlejšia, pohodlnejšia a bezpečnejšia cesta, ako získať v ...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok