0,00 €
×

Jarné práce na záhrade: Najlepšie tipy pre záhradkárov

30.03.2020

Jarní_práce_na_zahradě_1

Záhrada plná kvetín – balzam na dušu

To, že sa záhradka prebúdza k životu, nám už chvíľu hlásia drobné kvietky a nejde zďaleka len o snežienky. Už v teplom januári vykukol spod snehu pľúcnik lekársky, vítanou ozdobou sú aj rozmanité kvety šafranu (krókusy). Tie môžete pestovať prakticky kdekoľvek, počnúc skalkou cez trávniky, v blízkosti stromov alebo aj v nádobách. Všetky drobné cibuľoviny si navyše samé regulujú svoj vegetačný cyklus, takže vám poskytnú veľa radosti s minimom starostí.

Naopak, väčšiu starostlivosť vyžadujú tulipány, narcisy a ďalšie prešľachtené cibuľoviny, ktoré by sme mali po jarnom odkvete nechať zatiahnuť a potom z hliny vybrať, aby sa pôda pod nimi mohla zregenerovať a načerpať živiny. Aj tak im môže uškodiť prehnaná starostlivosť, napr. odstraňovanie zdanlivo nevzhľadných či odumierajúcich listov.

Jarní_práce_na_zahradě_2

Pre zdarný rast kvetín, ale aj pred výsadbou zeleniny je dobré pôdu dostatočne prekypriť, aby sa k semienkam dostalo viac kyslíka, zamedzilo sa nadmernému odparovaniu vody a prerušilo sa klíčenie buriny. Tradiční záhradkári nedajú dopustiť na klasiku akou je motyka, hrable či rýľ, ale na trhu je aj rad kultivátorov, ktoré vám tuto prácu výrazne uľahčia.

Aj o trávnik je treba sa starať

Každý z nás určite túži po tom, aby sa trávnik na jar krásne zazelenal. Skôr než ho začneme pravidelne kosiť, mali by sme vyhrabať staré, po zime zahnívajúce lístky (starinu). Na prerezávanie trávnika možno využiť napríklad špeciálni prerezávacia hrable alebo na to môžete ísť šikovne a zaobstarať si neoceniteľného pomocníka v podobe vertikutátora.

Jarní_práce_na_zahradě_4

Vertikutácia je blahodarný revitalizačný proces, ktorý trávniku zaistí dostatočný prísun živín, vlahy, vzduchu a slnečných lúčov až ku korienkom. Zároveň odstráni všetko, čo do zdravého trávnika nepatrí a vyvolá odnožovanie trávnych koreňov, trávnik tak bude zdravý a vitálny, sýtozelený a predovšetkým hustý.

Pre menšie či stredne veľké záhrady je ako stvorený elektrický vertikutátor, ktorý je ľahký, jednoducho ovládateľný a tichý. Naopak, pre rozľahlé pozemky s veľmi členitým terénom je vhodné zaobstarať si vertikutátor benzínový. V poslednej dobe sa na trhu objavujú aj vertikutátory akumulátorové, ktoré v sebe spájajú prednosti v podobe vysokého výkonu a slobody pohybu benzínových strojov s ľahkou ovládateľnosťou a jednoduchou údržbou vertikutátorov elektrických.

Jarní_práce_na_zahradě_3

Vďaka vertikutácii budete mať zdravý a atraktívne vyzerajúci trávnik.

Kedy a ako správne vertikutovať?

Trávnatú plochu je potrebné vertikutovať dvakrát ročne, konkrétne na jar (marec-apríl), kedy trávnik začína rásť a na jeseň (september-október). Pred vertikutáciou plochu pokosíme a necháme približne dva dni preschnúť. Nevertikutujte vysušenú, ani dažďom premáčanú plochu, taký trávnik by ste mohli aj znehodnotiť.

Pre zvýšenie efektu vertikutácie a rýchly nástup hustého, zeleného trávnika je vhodné doosiatie trávnym osivom, hnojenie a dostatočná závlaha. Počas sezóny trávnik nevertikutujeme, ale iba prevzdušňujeme. Väčšina vertikutátorov je pre tento účel vybavená tzv. prevzdušňovacím valcom.

Jarní_práce_na_zahradě_5

Rotačné kosačky a ďalší pomocníci

Medzi najčastejšie a najmenej obľúbené práce na záhrade patrí pravidelné kosenia trávnika. Prvé kosenie je vhodné urobiť na výšku aspoň okolo piatich centimetrov a s kosačkou potom začiatkom sezóny vyrážať aj dvakrát týždenne. Ak tráva prerastie, získa kvôli nedostatku svetla nažltnutú farbu. Pre krásne pokosený trávnik sa hodia trávnikové nožnice, poprípade vretenová kosačka. Tá dokáže zarovnať všetky rastliny do jednej roviny, takže trávnik budí dojem, ako by bol ostrihaný nožničkami. Kvôli jej väčšej veľkosti a vyššej hmotnosti však väčšina ľudí uprednostňuje klasické rotačné kosačky.

A ako vlastne rotačnú kosačku vybrať? Ak máte poruke elektrickú zásuvku a kosíte pravidelne menšie plochy, potom je pre vás ideálnou voľbou kosačka elektrická, benzínové stroje oceníte pri kosení rozľahlých a členitých pozemkov. Hľadáte výkonnú kosačku s nenáročnou údržbou a nechcete sa obmedzovať dosahom elektrického kábla? Potom siahnete po kosačke akumulátorovej.

Aku sekačka

Popularita akumulátorových kosačiek strmo rastie. tiché, šetrné k životnému prostrediu a jednoducho sa udržujú.


Technika ide vpred míľovými krokmi a dnešné akumulátorové kosačky sú už úplne porovnateľné s tými benzínovými, tie najlepšie už tiež ponúkajú aj pojazd. K dokoseniu ťažko prístupných miest napr. okolo chodníkov je vhodná kosačka strunová, na húževnatý porast voľte radšej krovinorez.

Medzi ďalších pomocníkov, ktorí vám pomôžu nielen s úpravou trávníkov, patria určite aj nožnice na trávu. A keď už sme pri tom strihaní, ak máte na záhrade živý plot, nezaobídete sa bez plotostrihov. Či už si vyberiete elektrické alebo akumulátorové nožnice na plot , práca s nimi vám pôjde rýchlo od ruky. A ak je váš plot vysoký, oceníte teleskopické nožnice.

Ovocné stromy a kríky tiež potrebujú vašu starostlivosť

Túžite po bohatej úrode z vlastnej záhradky? Ovocné stromy nestačí len polievať a raz za čas pohnojiť, ale je nutné ich tiež prerezávať. Dobre vykonaný prierez zbaví strom prebytočných vetiev a presvetlí korunu, čím sa nielen zvýši kvalita úrody, ale aj obmedzí rast cudzopasných machov a húb. Ovocné a okrasné dreviny je vhodné prerezávať ideálne v období vegetačného pokoja, pokým ešte nevyrástli pupene

Jarní_práce_na_zahradě_7

V druhej polovici marca možno prerezať bujne rastúce jablone či hrušky, naopak slivky, a najmä marhule či broskyne je vhodné ošetriť až v dobe rastu pupeňov. Aby mali stromy dostatok sily, doprajte im dávku vyzretého kompostu či uležaného hnoja. S prerezávaním stromov vám najlepšie pomôžu píly. Reťazová píla je ideálna na hrubé vetvy, na prerezávanie stromčekov a kríkov postačí píla elektrická.

Zužitkujte aj odrezané vetvy

Na spracovanie vetvičiek a ďalšieho odpadu skvele poslúži elektrický drvič či štiepkovač. Drviče všetko rozsekajú na malú drvinu, ktorú zužitkujete ako kompostovací či mulčovací materiál. Hravo si poradí s kôrou, vetvami kríkov a stromov i ďalším záhradným odpadom. Oproti tomu štiepkovače rozrežú vetvy na väčšie kúsky, takže s nimi môžete napríklad zakúriť v krbe.

Užitočné tipy pre výsadbu

Dobre pripravená pôda je síce pre záhradkára základom úspechu, ale ani sebelepšia technika vám nezaručí stopercentný úspech. V súčasnom nestálom počasí prejavujúcom sa neustálymi výkyvmi teplôt je stále ťažšie určiť, kedy je ten správny čas na výsadbu konkrétnych rastlín. Pomôcť nám môže sama príroda, stačí sa jen pozerať okolo seba alebo dať na múdrosť našich babičiek. Začnite s domácou či skleníkovou výsadbou paradajok, papriky, zeleru či byliniek, medzi tým vonku postupne odstraňujte zimnú ochranu rastlín.

Jarní_práce_na_zahradě_9

Akonáhle na lieske rozkvitnú jahňady a pôda je už rozmrznutá, je najvyšší čas vysadiť špenát, mak či reďkovku. Ľudová múdrosť tiež hovorí, že rozkvitnutý šafran ohlasuje najvyšší čas na sadenie póru a pažítky, o týždeň neskôr by mala nasledovať mrkva a petržlen. S hnojením, vápnením či postrekovaním proti chorobám vám pomôže postrekovač. Jeho súčasťou je nádoba o objeme až 5 litrov s reguláciou tlaku, výhodou je aj ramenný popruh, takže zvládnete obhospodáriť celú záhradu.

chcem záhradnú výbavu

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Práca s nožom a presné krájanie surovín sú azda prvé zručnosti, ktoré sa vyučujú na kuchárskej škole. Čo keď vám ale prezradím, že existuje rýchlejšia, pohodlnejšia a bezpečnejšia cesta, ako získať v ...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok