0,00 €
×

Vzostup a pád „véčiek“, telefónov, ktoré opäť dobíjajú svet

30.05.2022

História sa opakuje aj vo svete technológií a nie je tomu inak ani pri mobilných telefónoch. Nazrime spoločne na tie najvýznamnejšie historické „monumenty“ kultových a dnes už legendárnych sklápacích telefónov a predstavme si v krátkosti staré i nové hviezdy nadčasového „véčka“. 

veckove telefony

Prvý vlajkonosič

V roku 1996 svetlo sveta uzrelo vôbec prvé „véčko“ od známeho výrobcu mobilných telefónov Motorola. StartTAC 8500 mal LCD displej, LED podsvietenie klávesnice a hmotnosť 88 g. Pýšil sa však aj iným prvenstvom – ako prvý mobil mal v sebe zabudované vibrácie a v dizajne pokročil vpred míľovými krokmi. Bol to najmenší a najľahší telefón, aký bol dovtedy vyrobený. Stal sa z neho produkt „to musím mať“ takmer po celom svete.

Uvádzacia cena však bola na vtedajšie pomery závratná a v UK ste zaň mohli zaplatiť ako za luxusný doplnok aj niečo okolo 1 400 libier. Porovnajte si to s dnešnými mobilmi a tá suma vás ohromí. Na svete sa Motoroly StartTAC predalo viac ako 60 miliónov kusov! Uznávaný časopis TIME toto Motorola „véčko“ zaradil do zoznamu 100 najvplyvnejších zariadení všetkých čias. Aj teraz sa vám páči, však?

Originálne a výnimočné „véčka“ vyrábali časom už skoro všetky známe i neznáme značky. Otváranie a sklápací tvar sa stali na niekoľko rokov štandardom. „Véčko“ bolo skrátka v móde. Konkurenciou ďalšieho legendárneho kovového modelu Motoroly V60 z roku 2002 s bohatou softvérovou výbavou sa stal Samsung SGH-X426 z roku 2003. Toto blýskavé a strieborné mobilné „véčko“ zaznamenalo najväčší úspech v USA a odštartovalo famóznu kariéru značky.

samsung véčko

Ostrý ako britva

Motorola nikdy nezaspala na vavrínoch. V podstate sa každým rokom snažila o prevratné inovácie, aby zopakovala úspech StartTACu až sa jej to opäť, o necelú dekádu neskôr, podarilo. V roku 2004 Motorola postavila na mólo mobilných telefónov ten doposiaľ najkrajší a najštíhlejší model RAZR V3. Útla, kompaktná a štýlová konštrukcia 10 mm tela bola predzvesťou nehynúcej slávy. A to doslova! 

Telefón zaznamenal neuveriteľný úspech nielen na poli elektrotechniky, ale čoraz viac si užíval angažmá aj na striebornom plátne. Väčšina „véčiek“ tej doby mala niečo okolo 20 mm, polovičná hrúbka sa označovala už ako „žiletka“, čo sa premietlo aj do ikonického anglického názvu „razor“. Okrem T9 populárnej klávesnice ste mohli oči nechať na modrom LED podsvietení klávesnice, ktorá bola ako celok laserom vyrezaná z jedného kusu kovu.

motorola véčko

Motorola vytvorila umne umiestnenými anténami s ďalekým dosahom signálu a elektroluminiscečným panelom futuristický dizajn, ktorý chcel vlastniť skrátka každý! Výkon aj kvalita zaostávali, ale rozhodoval hlavne obal a verte, že ak by ste vtedy vlastnili RAZR V3 každý by sa za vami na ulici otáčal. Kusov sa predalo neuveriteľných viac ako 130 miliónov. Toľko, koľko sa na pravú legendu patrí. 

Mnohí si spomenú aj na pokračovateľa série RAZR2 V9 – unikátne véčko, v ktorom bola ako materiál použitá pevná oceľ na kĺbe a docielila tak luxusný a neochvejný dizajn.

motorola véčko

Rozšírme si historické okienko aj o ďalšie výrazné modely a popredné značky, ktoré sa dostali do siene slávy mobilných telefónov s konštrukciou v tvare písmena „V“. Pripravte sa na známe i menej známe tváre. Možno by ste si s odstupom času povedali, že ich nebolo až tak veľa, ale opak je pravdou. 

Aj Samsung vie ako na „V“

Značnej popularite sa dlhý čas tešil napríklad Samsung E700 z roku 2003. Čím bol výnimočný? Nemal anténu a na hornom kryte ste našli druhý OLED displej, ktorý zobrazoval hodiny. Išlo v podstate o predchodcu dnešnej funkcie Always on display. Jedinečný a neopozeraný dizajn uchvátil milióny ľudí na celom svete. 

Do adresára ste si mohli uložiť až 1 000 mien, TFT displej podporoval až 65 000 farieb a bol výnimočným aj zakomponovaním jedným z prvých VGA fotoaparátov. Dáta sa ukladali do vtedy ešte nepredstaviteľne obrovskej 9 MB pamäte. Vidíte ten obrovský skok? Dnes sa nám pomaly máli 256 GB. Fascinujúce, nemyslíte?

vecko

Blik blik 

Prototyp konštrukcie s uškom, za ktoré ste mohli mobil hoci aj ťahať. Úslovie „zavesiť hovor“ nebolo až také nereálne si predstaviť či vykonať. Ale žarty bokom! Siemens CF62 mal integrovanú anténu a od iných sa odlišoval hlavne malými rozmermi (82 × 42 × 45cm) a 7 blikajúcimi diódami, ktoré sa rozsvecovali v rytme, aký ste si navolili. Telefón diskdžokej, lákadlo pre všetky generácie.

 

Pán prevlekov

Konkurencia predchádzajúceho spomenutého modelu, Sony Ericsson Z200, sa odlišovala a získala si srdcia i peňaženky ľudí po celom svete možnosťou výmeny farebných krytov. Kto by nechcel mať namiesto jedného telefónu hneď 4 rôzne? Príjemnou zvláštnosťou boli aj početné vyzváňacie profily či vonkajší displej s ukazovateľom udalostí.

 

Hadí muž

Za málo peňazí veľa gymnastiky. To bolo všetko. Červené lákadlo Nokia 2650 ohúrilo trh atypickým otváraním a zatváraním. Stačilo jemne zatlačiť na kryt, ktorý sa následne pohybom kovových flexi pásikov otvoril, čím sa eliminoval v konštrukcii bežný kĺb. Toto „véčko“ sa medzi inými vynímalo aj chýbajúcim displejom na kryte a konektorom na prepojenie s počítačom, avšak podporovalo GPRS a Javu

 

Poštová obálka 

Prvé e-maily úspešne doručené. Aký to bol asi pocit? Prečítať si prvý e-mail na telefóne? To už asi nepocítime, ale tento unikátny prelom sa zapísal do dejín práve modelom 6101. Véčko malo rovnako ako prvé od Nokie anténu, nasledoval už štandardný elegantný dizajn a vycibrený vnútorný displej s 65 tisíckami farieb, GPRS + EDGE. Nechýbalo FM rádio, MP3 prehrávač a tenší 2 mm konektor nabíjačky. Už ste si skontrolovali poštu? 

nokia véčko

Ďalšie pozoruhodné modely, ktoré stoja za spomenutie a odlišovali sa od bežného stredného prúdu:

Nokia 9000 Communicator

Prvé „V“ zariadenie, do ktorého bol implementovaný procesor Intel 386 CPU a plná QWERTY klávesnica. Mobil sa otváral ako kniha a bol to taký malý laptop, ktorý ste si mohli položiť aj na stôl. 

 

Sanyo SCP-5300

Jeden z prvých telefónov, v ktorom bol zabudovaný fotoaparát s 0,31 Mpx a rozlíšením 640 × 480 px. Kvalita snímok síce stála za nič, ale tesné prvenstvo si tento „V“ model už pripíše navždy. 

 

KDDI Penck

Veľkolepý a nadčasový dizajn, ktorý bolo možné si zakúpiť iba v Japonsku by mal dnes na prvý pohľad mnoho spoločného s ikonickým dizajnom Apple Magic Mouse. Hladkým telom pripomínajúcim oblý kameň sa o pár rokov neskôr inšpirovala Motorola pri type Pebble U6

 

HTC Universal

Prvé 3G vreckové véčko, ktoré bolo akýmsi malým počítačom, a teda ukázalo svetu vôbec prvý mobil s použitím OS Windows.

vreckové véčko

Hitachi Wooo Ketai H001

Vyrazilo dych streoskopickým IPS 3D displejom, ktorý bol prvý svojho druhu. Odvážny a prepracovaný dizajn vyrazil svetu dych druhýkrát.

 

Hravý čmeliak Casio 001

Véčkový žlto-čierny športový model s dotykovým panelom zaujal nielen svojím farebným vyhotovením, ale aj interaktívnymi hrami a hudbou.

 

Sony Ericsson Walkman Phone Premier 3

Podmaňujúce vyhotovenie s trojpalcovým displejom a dvojitým spôsobom otvárania na výšku aj na šírku sa pýšilo kvalitným prehrávačom hudby. Nadmieru nádhernými farbami a netradičným dizajnom mu konkuroval napríklad Panasonic P001.

 

Kyocera K001 Junior Phone

Nejeden rodič zaplesal. Mobil bol schopný sledovať vaše dieťa vďaka GPS lokátoru, zablokovať podozrivé či nevhodné stránky a pod. 

junior phone

Áno, mimoriadnych, zaujímavých i kurióznych mobilných véčiek by sme našli stovky. Každý jeden bol niečím výnimočný a používatelia ich zbožňovali. Všetci si pamätáme aj mnohé iné slávne mená napr. Alcatel, LG či Blackberry. Čo sa teda stalo?

Pád

Silu zemskej príťažlivosti a výraznú ranu popularity pocítili mobilné véčka nástupom prelomových dotykových telefónov. Úplne prvým dotykovým telefónom sa stal IBM Simon, ale až v roku 2007 sa zmenil celý svet! Novú éru smartfónov odštartoval elitný Apple so svojím prvým iPhonom. Používatelia si osvojili novú technológiu rýchlosťou svetla a tá stojí na čele maratónu dodnes.

Naozaj je všetkým „véčkam“ koniec?

Nie, nie je to pravda a ani nikdy nebola. Véčka sa stále vyrábali a aj vyrábajú. Produkcia sa však výrazne znížila a do popredia sa dostali nové technológie. Ohybné telefóny opäť ožívajú a predstavujú svetu doteraz nevídané technologické postupy, ktoré predznamenávajú ich veľmi pútavú budúcnosť.

fold

Nová generácia RAZR

Motorola so svojím príbehom pokračuje. Starý model reinkarnovala po 15 rokoch (v roku 2019) v oveľa príťažlivejšom šate. Už sa necieli na horných desať tisíc, ale na strednú triedu. Lákadlom je, samozrejme, ohybný 6,2″ POLED displej s rozlíšením 876 x 2142 px, ktorý sľubuje väčšiu kompaktnosť a sýte farby, bez viditeľnej medzery v mieste ohybu. Slabšie je to už s výkonom procesora Snapdragon 710 či výdržou batérie, ktorá pracuje až na 2 displeje. Ale aj teraz je tu isté prvenstvo: bol to prvý smartfón s eSIM bez slotu na fyzickú SIM kartu. 

Hviezdny priekopník Samsung 

Samsung je tou značkou, ktorá predstavila svoju vlastnú a prvú víziu ohybných véčiek modelom Galaxy Fold. Po rozložení smartfónu získate parádnu uhlopriečku a v podstate malý tablet navyše so špičkovým hardvérom. Pri Galaxy je však potrebné počítať aj s astronomickou cenou. Medzi hviezdami sa ocitol napríklad Galaxy Z Flip 3, kochať sa však môžete pri každom Galaxy Z Flip a Galaxy Z Fold. Sú to krásne a prepracované véčka zvnútra i zvonka, niečo na nich skrátka človeka fascinuje.

Samsung rozprestiera krídla kreativity aj v iných oblastiach a zatiaľ iba na japonský trh plánuje tento rok nasadiť špeciálnu edíciu Pokémon GO Samsung Z Flip 3. Pokémon mánia sa u nás už neteší takej sláve ako pred niekoľkými rokmi, avšak minimálne v Japonsku sú Pokémoni ešte stále veľmi populárni. Špeciálna edícia má potenciál osloviť aj nefanúšikov hry, pretože je naozaj dizajnovo i obsahovo veľmi lákavá.

fold telefon

Trh sa otvára inováciám, a tak môžeme s istotou očakávať príchod nových generácií ohybných tiel, ktoré sa pokúsia vstúpiť na vrchol technologického Olympu: Motorolu RAZR 3 či Galaxy Z Fold 4 i Galaxy Z Flip 4 sú už na ceste – nadstavby, ktoré budujú základy budúcnosti mobilných telefónov. Na krk im však chcú dýchať aj konkurenčné modely napríklad od Xiaomi a Huawei, ktoré majú rovnako čo používateľom ponúknuť. Buď sa nimi nadchnete alebo nie. Iná cesta neexistuje. Tak po ktorej sa vydáte vy?

 

chcem nový mobil

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Práca s nožom a presné krájanie surovín sú azda prvé zručnosti, ktoré sa vyučujú na kuchárskej škole. Čo keď vám ale prezradím, že existuje rýchlejšia, pohodlnejšia a bezpečnejšia cesta, ako získať v ...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok