0,00 €
×

DIY darčeky z fotografií: Darujte na Vianoce spomienky

14.11.2022

Stovky fotiek v telefóne alebo fotoaparáte, ktoré si už znovu nepozriete. Znie vám to povedome? V tom prípade prichádzate o veľa. Objavte znovu kúzlo fotiek a darujte svojím blízkym tie najlepšie spoločné spomienky!

DIY darčeky z fotografií

O čom sa dočítate: 

Instantné fotoaparáty a fototlačiarne

Vianočné prianie

Fotokalendár

Album a fotokniha

Koláž

Menovky

Rodinné fotenie

 

Čo na to potrebujete? Okrem bežných potrieb, ktoré asi doma máte (písacie potreby, výkresy a pod.), sa nezaobídete bez fotiek. Využiť môžete snímky z mobilu, ale aj z instantného či digitálneho fotoaparátu. Alebo prehľadajte staré albumy a darujte napríklad fotky z detstva rodičom.

Chcete využiť iba fotky z galérie svojho smartfónu? Prečo nie. Obratom ich vyvoláte buď vo foto štúdiu alebo si môžete kúpiť balenie fotopapierov (ani nie je také drahé) a pokojne ich vytlačiť doma na tlačiarni.

darek_3

Ďalšou možnosťou, ktorá má svoje osobitné čaro, je instantný fotoaparát (zariadenie, ktoré dokáže s pomocou filmov ihneď vytlačiť práve vyhotovenú fotografiu). Odfotenú spomienku tak budete fyzicky držať v rukách už o pár minút a s fotografiou môžete ihneď kreatívne pracovať.

Hviezdami tohtoročných Vianoc sú instantné fotografie

Instax je označenie foťákov od výrobcu Fujifilm. Tým najobľúbenejším je bez pochýb Fujifilm Instax mini 11.

Charakteristickým znakom Instaxu je drobná konštrukcia a pestré farby. Často ich uvidíte na svadbách a rôznych oslavách. Ľahko sa ovládajú a nepotrebujete ich nijako špeciálne nastaviť.

nízku cenu a finančne vás nezruinujú ani nevyhnutné filmy. Balenie 20 kusov fotopapiera stojí do 20 €. Výsledná snímka má veľkosť kreditnej karty, konkrétne 8,6 × 5,4 cm, a vytlačí sa za 90 sekúnd.

Fujifilm Instax mini 11

instax mini link 2

 

 

Okrem instantných fotoaparátov môžete siahnuť aj po šikovnej fototlačiarni. Pomocou Bluetooth ju jednoducho prepojíte so svojím smartfónom a vytlačíte si fotografie kdekoľvek a kedykoľvek.

Horúcou novinkou týchto Vianoc je nepochybne Instax mini Link 2, ktorú sprevádzajú samé superlatívy. Tento najnovší člen rodiny Instax prináša rýchlu bezdrôtovú tlač vašich spomienok.

kompaktné rozmery, elegantné vyhotovenie a hmotnosť len 200 gramov, takže vás môže sprevádzať na každú oslavu alebo výlet. Na jedno nabitie vám fototlačiareň dopraje až 100 fotiek. Na rozdiel od instantných fotoaparátov vám fotografie vám vytlačí o niečo menšie – 6,2 cm × 4,6 cm, a ich tlač potrvá len 12 sekúnd.

Vďaka mobilnej aplikácii instax mini Link sa môžete kreatívne realizovať. Čakajú vás rôzne štýlové efekty, režimy tlače, kreslenie prstom na fotky a veľa ďalšieho. Skvelou vychytávkou je funkcia kreslenia vo vzduchu instaxAiR. Stačí ak sa postavíte do záberu, dlho podržíte tlačidlo na tlačiarni a môžete kresliť vo vzduchu. Na fotke sa potom ukáže záznam, ktorý ste nakreslili pohybom. Na Datarte môžete zakúpiť aj výhodný set fototlačiarne Instax mini Link 2 spolu s filmom a puzdrom

Ďalším zaujímavým kúskom medzi instantnými fotoaparátmi je aj model Zoemini S2 od Canonu. Má kompaktné rozmery a nízku hmotnosť, jednoducho ho schováte do vrecka a môžete vyraziť za zážitkami. Fotografiu budete držať v rukách už za 50 sekúnd a navyše vytlačené fotky nemajú okraje. Takže rozmer 5 × 7,6 cm je skutočná veľkosť vášho snímku.

Zoemini S2 môžete prepojiť so smartfónom a to hneď dvoma spôsobmi – buď cez bluetooth, alebo NFC. Vďaka aplikácii Canon Mini Print sa nemusíte obmedzovať iba na tlač práve vytvorených fotografií, môžete si vytlačiť akýkoľvek snímok z vášho telefónu. Okrem toho vám aplikácia umožní fotky ľubovoľne upravovať s využitím rôznych filtrov a rámikov.

Pri instantných fotoaparátoch je dôležité myslieť aj na fotopapier alebo film, ktorý je s vaším modelom kompatibilný. Istota je siahnuť len po produktoch od originálnych výrobcov.

Vianočné prianie, ktoré urobí skutočnú radosť

Poslať na Vianoce SMS s pár veršíkmi je tak trochu neosobné. Čo tak ale vyrobiť vianočné prianie vlastnoručne? Zaberie vám to chvíľku, je to zábava a určite urobíte blízkym veľkú radosť. Stačí ak vyberiete tú najlepšiu fotografiu (alebo aj viac) a vytlačíte ju približne vo veľkosti pohľadnice. Zo zadnej strany nalepíte tvrdší papier, na ktorý napíšete adresu, veselé vianočné prianie a nalepíte známku. Pohľadnicu môžete rovno poslať, alebo ju vložte do obálky, aby sa fotografia cestou neponičila.

Kreativite sa medze nekladú a ešte pred vytlačením môžete na fotografiu pridať nápis, pekný rámik alebo nálepku. Nájdete na to mnoho aplikácií a programov. Napríklad mobilná aplikácia k fototlačiarni Instax Link WIDE vám umožní na fotografiu nahrať aj zvukovú správu, ktorú si príjemca prehrá po naskenovaní QR kódu cez smartfón. A nemusíte sa uspokojiť len s jednou fotografiou, môžete vytvoriť aj rôzne koláže, ktoré zmenšíte na veľkosť pohľadnice.

Vianočné prianie / Vianočná pohľadnica

Fotokalendár plný zážitkov

S Vianocami prichádza aj koniec roka, takže darovaný kalendár z vlastných fotografií iste padne vhod. Tí, ktorí vlastnia fotoaparát Instax, budú mať tvorenie o čosi ľahšie a najskôr uprednostnia menší kalendár vhodný napríklad na pracovný stôl.

Kalendár môže byť mesačný či týždenný, záleží iba na vás, koľko snímok vyberiete. Ak nebudete uvádzať jednotlivé dni, ale iba dátum, kalendár sa bude dať využiť aj niekoľko rokov po sebe.

Fotíte iba mobilom alebo digitálnym fotoaparátom? To nebude problém, kalendár predsa môže mať ľubovoľné rozmery v závislosti od fotiek. Vyberte tie najlepšie fotky, nechajte ich vyvolať a je to! 

foto kalendár

TIP: Máte už s obdarovanou osobou dohodnuté nejaké akcie v budúcom roku? Pripíšte jej ku konkrétnemu dňu poznámku, aby nezabudla.

Obyčajný album alebo kniha spomienok

Klasika všetkých klasík. Ani album však nemusíte poňať tradične, naopak. Môžete vybrať napríklad iba úsmevné momentky alebo spomienky z ciest. Vlastný formát vám umožní k snímkam pripísať poznámky (napríklad kde ste ich odfotili, pri akej príležitosti, čo tej momentke predchádzalo...).

Myslíte si, že by vaši blízki ocenili skôr fotoknihu? Tak povyberajte fotografie z pohodlia domova a na internete si vyberte fotoknihu presne podľa svojich predstáv. Alebo môžete ísť aj trochu zložitejšou cestou. Kúpte poznámkovú knihu s bielymi listami a vytlačené fotografie nalepte priamo do nej. Rovnako môžete pripísať rôzne odkazy, ale navyše získate priestor na napísanie celých veselých príhod alebo na doplnenie kresieb (pokiaľ radi kreslíte). Váš darček bude ešte osobnejší.

darek_4

Koláž napríklad ako obraz

Koláž z fotografií vám poskytne priam nekonečné možnosti stvárnenia. Tou najjednoduchšou je kúpiť fotorámček na viac snímok. Koláž však môže mať aj formu závesu, keď jednotlivé fotografie pripevníte na šnúrky rôznych dĺžok a necháte ich visieť ako ozdoby.

Naším najväčším favoritom je však rozhodne koláž vo veľkom ráme. Vyzerá ako obraz, je elegantný a fotografie s rôznymi veľkosťami môžete naaranžovať napríklad do tvaru srdca. Tento darček je určite vhodný pre partnera, rodiča aj prarodiča, ktorým dozaista vykúzlite úsmev na tvári.

Aj v tomto prípade si zjednodušíte prácu ak využijete instantný fotoaparát, teda v prípade že fotky ešte len plánujete nafotiť. Ak chcete použiť tie zo smartfónu, určite oceníte pomoc fototlačiarne. Vybrané fotografie budete mať v rukách už o pár sekúnd, nemusíte nič strihať (ako v prípade tlačenia na veľkej tlačiarni). Navyše si fotografie zachovajú to zvláštne kúzlo, ktoré majú polaroidové snímky.

darek_5

Menovky na darčeky

Na tento účel sa jednoznačne viac hodia malé Instaxové fotky. Zabudnite už na písanie na darčeky fixkami alebo na obyčajné menovky z papiera. Cvaknite/vyhľadajte snímku osoby, ktorú chcete obdarovať a v hornej bielej časti urobte dierovačkou či nožnicami dierku. Zabalený darček potom ešte obviažte stužkou, na ktorú navlečiete fotografiu.

Zdá sa vám škoda nevyužiť na darčeky podarené fotky, ktoré ste cvakli svojím smartfónom? Riešením môže byť fototlačiareň Instax mini Link 2. Spárujte tlačiareň s mobilom a za 12 sekúnd môžete držať hotovú fotku v ruke. Umožní vám aj tlač snímky z natočeného videa.

darek_7

TIP: Fotografie miesto menoviek určite ocenia deti, ktoré sa hrnú do rozbaľovania darčekov, no ešte nevedia čítať.

Rodinné fotenie vo vianočnom šate

Urobte si doma alebo v prírode taký malý ateliér. Chcete potešiť maminu? Verte, že ju najviac poteší, keď sa všetci súrodenci spoločne dohodnete a pofotíte pár aktuálnych fotiek či už zrkadlovkou alebo mobilom.

Vymýšľate darček pre babičku? Tak to už môže byť poriadna výzva! Napíšte každému vnukovi a vnučke a dohodnite si čas a miesto. Všetci pohromade na jednej fotke – takú úprimnú radosť v obchode nekúpite...  

darek_6

Zaujímavým trendom sú dospelácke fotky inšpirované detskými momentmi. Ako to vzniká? Nájdite so svojím súrodencom pár obľúbených fotiek, na ktorých ste ešte malí predškoláci.

No a potom prichádza na rad výber outfitu. Čo máte na fotke na sebe? Červenú teplákovú súpravu, typické šuštiaky, farebné náušnice? Zožeňte si rovnaké/podobné rekvizity a odfoťte sa s rovnako naštylizovaným súrodencom na tom istom mieste!

darek_12

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Práca s nožom a presné krájanie surovín sú azda prvé zručnosti, ktoré sa vyučujú na kuchárskej škole. Čo keď vám ale prezradím, že existuje rýchlejšia, pohodlnejšia a bezpečnejšia cesta, ako získať v ...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok