0,00 €
×

Čo si zbaliť na internát? Zoznam vecí, ktoré vám uľahčia život

27.08.2020

Späť do školy

Už po prvých týždňoch mimo domov možno zistíte, že prvé tri kufre, s ktorými vás doviezli rodičia zďaleka nepokrývajú komfort, ktorý pre každodenný život študenta potrebujete. Nie, nie ste rozmaznaní, ak potrebujete mať svoje vlastné obliečky! Dokonca si nemusíte vyčítať ani základný riad a hrniec s panvicou. Koniec koncov – o „erárnej“ výbave v internátoch alebo na prenajatom byte, kde budete zdieľať jednu kuchynku s ďalšími piatimi, netreba mať veľké ilúzie.

Aj keď je vašou novou úlohou hlavne vysokoškolské štúdium, isto vám padne vhod z času na čas si zašportovať, zabaviť sa, socializovať či objavovať čaro nového mesta. Skrátka, urobiť si z rokov na výške nezabudnuteľnú etapu svojho života.

Späť do školy

Všetko dôležité na štúdium

Začnime tým najdôležitejším pomocníkom, bez ktorého nespracujete žiadnu seminárku, ani projekt (a rovnako tak si nepozriete žiadny seriál, ani nezahráte hru počas dlhých tmavých večerov). Notebook. Aj keď si prvé týždne štúdia musíte zaobstarať predpísané skriptá, štúdium bude vyžadovať prístup k množstvu informácií na internete. Nehovoriac o tom, že na úlohy a projekty budete potrebovať počítačové spracovanie a odporúčané programy. Ak ste si doteraz vystačili s desktopom v detskej izbe, poobhliadnite sa po kvalitnom notebooku.

Notebooky pre študentov zvyčajne nájdete zaradené medzi základné kancelárske modely, no po čase vám takáto konfigurácia nemusí stačiť, keďže je stavaná skôr na bežné kancelárske balíčky programov. Notebook pre vysokoškoláka by mal mať dobrú výdrž batérie, rýchlu odozvu, nízku hmotnosť a vylepšenú odolnosť z dôvodu častých presunov. Vo výbave by mal mať všetky dôležité konektory a poteší aj CD/DVD mechanika, keďže študijné materiály sa k vám môžu dostávať v rozličnej podobe.

Späť do školy

Spolu s notebookom sa poobzerajte aj po taške či batohu na notebook. Ideálne vo vyhotovení z vodoodolného materiálu a ochranou pred dlhými prstami zlodejov. Ak si netykáte s touchpadom, určite vám do ruky dobre zapasuje šikovná optická myš s vysokou presnosťou. USB kľúč bude váš nový must have doplnok na kľúčenke. Berte ho zo sebou pre istotu vždy. Kedykoľvek sa môžete dostať k cenným materiálom – spracovaným prednáškam aj príkladom z minuloročných testov.

Optimalizujte svoj priestor

Izba na internáte nie je veľká a navyše ju zrejme budete zdieľať so spolubývajúcimi. Ak si nájdete izbu v podnájme, získate pre seba o pár metrov štvorcových naviac. Tak či onak, priestor, ktorý bude iba váš, si musíte vhodne prispôsobiť a vyťažiť z neho maximum. Pod posteľ umiestnite textilné alebo plastové úložné boxy. Na veci, ktoré práve nepotrebujete, aspoň nebude padať prach a omrvinky.

Tiež sa vám zíde deka. Nielen na prvé chladné jesenné noci, kedy ešte nie je spustené kúrenie, ale aj ako ochrana posteľných obliečok pri návštevách zo susedných izieb. O malé zrkadlo nad umývadlom bude vždy veľký súboj, preto si zadovážte nalepovacie zrkadlá. Vyzdobia skriňu alebo dvere a opticky zväčšia už aj tak dosť stiesnený priestor. Nezabudnite na drobnosti, ktoré môžu zachrániť nejednu situáciu. Nie je nič otravnejšie, ako spolubývajúci, ktorý musí ráno skoro vstať a rozsvietiť hlavné svetlo.

Späť do školy

Malá stolná lampička bude vaším vykúpením aj počas dlhých bezsenných nocí nad skriptami. K nej do partie vezmite aj praktický predlžovací kábel – na všetky nabíjačky a malé elektrické spotrebiče, ktoré z času na čas potrebujete používať. Hádky o elektrickú zásuvku totiž môžu nabrať epické rozmery a tí, ktorí majú za sebou roky na výške, určite vedia svoje.

Ak ste si do rána zabudli dať na nabíjačku notebook (alebo vás na „drzovku“ odpojí spolubývajúci), majte v zálohe nabitú powerbanku. Využijete ju na prednáškach, aj ako zdroj energie pre elektroniku pri cestovaní domov.

Späť do školy

Hlad – nový nepriateľ

Školská internátna jedáleň vám zabezpečí obed. O raňajky a večeru sa už musíte postarať sami, a preto k povinnej výbave vysokoškoláka, patrí aj niekoľko malých kuchynských spotrebičov. Tým najzákladnejším je rýchlovarná kanvica. Predsa – ráno robí deň a bez kávy či čaju by bol každý deň o dosť škaredší. Ak ste si z kaviarní alebo z domu zvykli na kvalitnejšiu chuť kávy, miesto hádzania mincí do kávového automatu na chodbe, si zaobstarajte šikovnú moka kanvicu. Pripraví silnejšiu a aromatickejšiu kávu bez usadeniny a jej intenzita vás zaručene nabudí. Na obyčajného zalievaného turka môžete pokojne zabudnúť!

Späť do školyO výborné teplé raňajky aj večeru sa už v priebehu pár minút dokáže postarať hriankovač a sendvičovač. Multifunkčné sendvičovače majú vymeniteľné platne a s ich pomocou si môžete ugrilovať mäso, zeleninu, či dokonca pripraviť sladučké vafle.

Skúsení, niekoľkoroční obyvatelia intráku si postupne do kuchynky alebo na izbu doniesli jednoplatničkový varič, panvice, elektrický hrniec, ale aj mikrovlnku. Ak natrafíte na dobrých spolubývajúcich, môžete sa dohodnúť, že každý zadováži jeden spotrebič. Pri zdieľanom používaní nezaplatíte zbytočne veľa a nemusíte najbližšie roky stráviť na zalievaných polotovaroch.

Čo by sa ešte mohlo zísť? Na dlhé cestovanie domov je nenahraditeľným spoločníkom termoska. Už jeden zmeškaný spoj môže znamenať zopár hodín v sychravom počasí na zastávke. Pri návrate na internát sa zase zídu praktické dózy na potraviny s pevne doliehajúcim vekom, do ktorých vám z domu s radosťou nabalia zásoby jedla na najbližšie dni.

V spojení s rodinou a priateľmi

Vysokoškolákov môžeme rozdeliť do dvoch skupín. Na tých, ktorí sa nevedia dočkať, kedy vypadnú z domu a začnú si užívať pravý študentský život. A na tých, ktorí už teraz vedia, že im budú chýbať rodičia, kamaráti aj otravný mladší súrodenec. Dovŕšili ste dospelosť – to však neznamená, že váš doterajší život prestal existovať.

Buďte so svojimi priateľmi a rodinou v kontakte cez sociálne siete. Ak neviete, ako uvariť vašu obľúbenú polievku, zavolajte mame. Spojiť sa cez videohovor môžete prostredníctvom tabletu alebo smartfónu prakticky kedykoľvek. Stačí k tomu stabilný internet alebo dostatok dát.

Kúsok domova v sebe ukrývajú fotky. Veľká štýlová nástenka sa rýchlo stane dominantou nad posteľou či pracovným stolom. K rodinným fotkám budú postupne pribúdať rôzne odkazy, lístočky aj fotky zo študentských akcií. Z chladnej internátnej steny sa už za prvý semester stáva zbierka zážitkov. Zaujímavým doplnkom je aj fotorámček. Okrem prehrávania fotiek si na ňom môžete nastaviť budík, zobraziť kalendár, ale tiež aj prehrávať obľúbenú hudbu cez vstavaný reproduktor či doň zapojiť  slúchadlá.

Späť do školy

Zostaňte v spojení so svojou rodinou a priateľmi. Usporiadajte videohovor pomocou tabletu alebo smartfónu.

Hudba, párty, … a pokojný spolubývajúci

Na internátoch to väčšinu roka žije aktívnym večerným a nočným životom. Tradičné chodbovice, krúžkovice a hlučné žúry odpútavajú pozornosť od štúdia, ale k tomuto obdobiu tak nejak patria. Kedysi sa na intrák nosili veľké reproduktory a hifi sústavy. Dnes vystačíte so zbierkou hudby vo svojom telefóne, bezdrôtovým reproduktorom v kompaktných rozmeroch a zábava môže začať. Bez káblov, bez obmedzení, playlist podľa vášho vkusu, na párty, von na terasu, aj k táboráku. Akurát ustriehnuť, aby ste ho niekde nezabudli.

 Ak máte radi hudbu, potrebujete ju pri učení, zaspávaní a neviete si bez nej predstaviť svoj deň, nezaobídete sa bez kvalitných slúchadiel. Vhodné sú také, ktoré neprepúšťajú zvuk do okolia. Basy potom nebudú rušiť pokojný spánok spolubývajúceho.

Späť do školy

Zlepšiť si kondíciu? Prečo nie!

„Ach, z teba ubudlo! Máš tam vôbec čo jesť?“ Mama už na prvý pohľad zistí, že nefungujete na domácej strave. Môže to však byť zmena, po ktorej ste dlhé roky túžili. Schudnúť, spevniť, vyrysovať, získať kondíciu a silu! V partii ľudí rovnakého veku pritom funguje motivácia a súťaživosť na 120 %.

 Všimli ste si, že pri internáte vedie dlhý chodník pre korčuliarov? Chcete si zabehať v parku? Alebo vás láka navštíviť blízke fitko? Smelo do toho! Z progresu budete mať radosť a miesto zbytočného flákania po izbách na intráku urobíte veľa pre svoju postavu, výkon a tiež aj dobrú náladu. A to najlepšie – fyzickou aktivitou podporíte okysličenie mozgu. Odmenou bude vyššia psychická odolnosť, zlepšenie mentálnych funkcií aj koncentrácie. To všetko dokážete zužitkovať pri štúdiu.

 Ak si chcete merať svoj výkon a zlepšovať sa, pribaľte si so sebou aj populárny fitness náramok, alebo športtester s pokročilým a presným vyhodnocovaním vašej aktivity. K tomu, aby ste si vypestovali perfektné návyky pre zdravý životný štýl, nemusíte byť iba študentom športovej špecializácie!

Späť do školy

Fitness náramok vám pomôže udržať sa vo forme.

Pre krásu tela a dobrý dojem

Čo si ešte zbaliť na internát? Slečny sa určite nezaobídu bez svojho kozmetického kufríka. Potrebujete sa predsa nahodiť na prednášky, skúšky, párty, diskotéku, ale aj na prvé rande s novým objavom. Neskrotné vlasy dá do formy fén, kulmofén alebo žehlička na vlasy. Občas môžete zažívať bojové podmienky, to však neznamená, že najbližšie roky strávite s jedným vypnutým chvostom alebo „ananásom“ na hlave.

 Mladí muži nech doma nezabudnú holiaci strojček. Najlepší je taký, s ktorým nemusíte tráviť čas pred zrkadlom, pretože akútny nedostatok zrkadiel platí aj pre pánske izby.

Späť do školy

Praktický vysokoškolák myslí na detaily

Podlaha na internáte a v sprche môže ukrývať veľa tajomstiev, ktoré však rozhodne nechcete spoznať. Určite si pribaľte so sebou aj domácu obuv podobe gumených šľapiek s pevnejšou podrážkou. Vedro, mop či metla môžu byť spoločné pre celú chodbu, preto zvážte, či si radšej nezadovážite vlastnú výbavu. Základná metla, plastové vedro a zopár savých handier nestojí veľa a zoženiete ich aj v potravinách, do ktorých budete chodiť na nákupy.

Do skrine budete potrebovať zopár vešiakov aj závesný organizér na drobnosti. Takisto sa vám hodí základný riad. Vystačíte si s tanierom, hlbšou miskou, šálkou, pohárom a príborom. Ak nechcete nič ponechať na náhodu, prineste si aj dosku na krájanie a multifunkčný nôž, aj keď od zálesáka máte ďaleko. Jeho súčasťou totiž býva aj vývrtka na fľaše alebo otvárač konzerv.

Späť do školy

Ďaleko do školy? Chce to e-vozítko

Internát ani podnájom nemusíte zohnať blízko školy. Navyše, môže sa stať, že budete bývať v takej lokalite, z ktorej vám nechodia pravidelné spoje a aby ste stihli ranné cvičenia, musíte si dať svižnú „zdravotnú“ polhodinovú prechádzku. Po prvých týždňoch spoznávania sa s novým mestom, školským prostredím aj ľuďmi je načase zorganizovať si čas vo svoj prospech. Ak už nikde nechcete meškať, ani ráno zbytočne skoro vstávať, skúste elektrickú kolobežku alebo elektroboard. Ide o skvelých spoločníkov na cesty do aj zo školy, sú ľahké a nenáročné na uskladnenie.

Určite však myslite aj na zabezpečenie svojich vecí a dostatok bezpečných zámkov. Kľúčenky FIXED Smile Motion prevezmú dohľad nad vašimi cennosťami. Cez aplikáciu v telefóne môžete vypátrať zastrčené kľúče, nastaviť si hlasný alarm, ak by došlo k zmene polohy vášho bicykla, kolobežky či batohu. Vysokoškolák má zrazu zodpovednosť nad množstvom osobných vecí, preto je dobré mať nad nimi kontrolu aj vďaka malým farebným smart kľúčenkám.

Späť do školy

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Práca s nožom a presné krájanie surovín sú azda prvé zručnosti, ktoré sa vyučujú na kuchárskej škole. Čo keď vám ale prezradím, že existuje rýchlejšia, pohodlnejšia a bezpečnejšia cesta, ako získať v ...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok