0,00 €
×

Skúste tipy na bezpečné nakupovanie na internete

21.09.2023

Nakupovanie na internete je praktické, plné možností a zvyčajne aj cenovo výhodnejšie. Všetky superlatíva sú však v kontraste s rizikami, ktoré sa pri menej obozretnom online nákupe objavujú. Nie každý predajca ponúka kvalitný tovar a niektorí predaj iba predstierajú za cieľom ukradnúť vám peniaze, osobné údaje a s nimi na chvíľu i pokojný život a radosť z nákupu. Ako bezpečne nakupovať na internete a ako rozpoznať podvodníkov či pofidérne ponuky?

tipy na bezpečné nakupovanie na internete

Najväčšie riziká pri nákupe cez internet

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, akými spôsobmi vám môžu podvodníci pri online nakupovaní uškodiť? Je ich viac, ako ste si doteraz mysleli a ich vynaliezavosť, zdá sa, nemá hranice. Najčastejšie ide o zaplatenie za tovar, ktorý vám nebude nikdy doručený alebo bude kvalita tovaru veľmi zlá. Veľkým problémom je tiež predaj napodobenín luxusných značkových produktov.

Pri pofidérnom e-shope nemáte s kým komunikovať, a tak je aj možnosť reklamácie a vrátenia tovaru nulová. A kým niekto príde „iba“ o peniaze za nedoručený alebo nekvalitný tovar, ďalšiemu ukradnú citlivé osobné údaje, čísla bankových kariet, prístup do internetového bankovníctva či dokonca celú online identitu. Ak podvodníci zistia, že ste ľahkou obeťou, môžete sa stretnúť s kybernetickými útokmi rôznych foriem – najčastejšie v podobe spamu, phishingu a sociálneho inžinierstva.

Najväčšie riziká pri nákupe cez internet

Ako rozpoznať bezpečné online e-shopy?

Všímajte si znaky dôveryhodného online predávajúceho

Seriózny predávajúci o sebe netají žiadne zásadné informácie. Dá vám k dispozícii názov, adresu, kontakt a identifikačné čísla (napríklad IČO, IČ DPH). Viete presne, u koho nakupujete a na koho sa môžete obrátiť so svojimi otázkami či prípadnou ne/spokojnosťou.


Hľadajte zámok

Webová adresa bezpečného e-shopu musí začínať na https://, nie iba http://. Zabezpečené webové stránky sú nakonfigurované tak, aby chránili a maskovali údaje, ktoré s nimi zdieľate – najmä heslá a platobné informácie. K tomu využívajú SSL protokol, ktorý šifruje informácie a zabraňuje tomu, aby boli odosielané údaje zachytené, čítané alebo upravované treťou stranou. Pozrite sa na adresný riadok a okrem URL adresy začínajúcej na https:// si všimnite aj symbol zeleného zámku vľavo. Kliknutím na symbol zámku rýchlo zistíte, či je pripojenie bezpečné a SSL certifikát platný.

zabezpečené webové stránky; SSL protokol

Zamerajte sa reálne recenzie kupujúcich

Nakupujete v e-shope prvýkrát? Urobte si rýchly prieskum a zamerajte sa na reálne recenzie kupujúcich pred vami. Nájdete ich na nezávislých weboch alebo v online diskusiách. Ak je e-shop neznámy, no i napriek tomu má vysoké hodnotenia a recenzie pod produktami na e-shope vyzerajú príliš dokonalo, zvýšte ostražitosť a v prípade pochybností nakupujte radšej inde.


Skontrolujte možnosti platby, dopravy, vrátenia tovaru a reklamácie

V súčasnosti je viacero spôsobov, ako za nákup v e-shope zaplatiť (platba kartou, bezhotovostný prevod, platba na dobierku, …). Ak ste nútení len do platby vopred u neznámeho predajcu, postupujte opatrne. Všímajte si, aké možnosti dopravy predávajúci ponúka a u koho má dopravu zabezpečenú. Seriózny predávajúci má jasne definované podmienky vrátenia tovaru a prípadnej reklamácie.

tipy na bezpečné nakupovanie na internete

Bezpečný e-shop má vytvorené „zázemie“

E-shop síce nemusí mať kamennú predajňu, no ak ju má, je to vždy plusový bod navyše a máte väčšiu istotu, že existuje a venuje sa predaju skutočného tovaru. Pre väčšiu istotu skontrolujte aj aktivitu predávajúceho na sociálnych sieťach – má reálnych sledujúcich? Pridáva e-shop príspevky a komunikuje s ľuďmi?

Práve sa nachádzate na stránke e-shopu DATART.sk, a tak vám názorne ukážeme, ako to na bezpečnom e-shope vyzerá.

V adresnom riadku okamžite vidíte ikonu zámku a URL adresu začínajúcu na https://. V spodnej časti máte kompletné informácie týkajúce sa nákupu, dopravy, vrátenia tovaru aj reklamácie. Nechýbajú všeobecné obchodné podmienky, zásady ochrany osobných údajov a dôležité informácie týkajúce sa spoločnosti. Cez kontakty nám môžete zavolať, chatovať s nami alebo poslať e-mail. K dispozícii je mapa s DATART predajňami po celom Slovensku. Okrem toho sa dá rýchlo prekliknúť aj na naše sociálne siete.

e-shop DATART.sk

Znaky typické pre pofidérne e-shopy

Už viete, čo má byť súčasťou bezpečného e-shopu. Aby ste však mali úplný obraz, nestačí poznať len pozitívne znaky. Podvodníci sú veľmi prefíkaní a používajú rôzne premyslené taktiky. Poďte sa zoznámiť aj s nedostatkami, ktorými sú charakteristické pofidérne a rizikové e-shopy.

  1. Ceny sú v porovnaní s konkurenciou podozrivo nízke.
  2. Recenzie o e-shope na internete absentujú alebo navodzujú falošný dojem (v krátkom čase veľa vysokých hodnotení).
  3. Na stránke chýbajú údaje o predajcovi, adresa, všeobecné obchodné podmienky a kontakty.
  4. Možnosti dopravy, platby a vrátenia tovaru nie sú jasné. Ste tlačení k úhrade vopred.
  5. Webstránka e-shopu nie je zabezpečená – adresa URL nezačína reťazcom https://, chýba tiež SSL certifikát.
  6. Pofidérny e-shop nemáva aktívne sociálne siete. Nebuduje komunitu sledovateľov a spokojných kupujúcich.
  7. Pofidérny e-shop niekedy vyzerá ako napodobenina známeho predajcu, no s extra veľkými zľavami (a veľkými nedostatkami).
  8. Texty vyzerajú zle, objavujú sa gramatické chyby a zvláštny slovosled. Fotky bývajú horšej kvality.
  9. E-shop od vás vyžaduje veľa osobných a citlivých informácií, vrátane rodného čísla či prístupu do internet bankingu.
  10. E-shop po vykonaní objednávky a zaplatení prestáva komunikovať.
  11. Tovar buď nikdy nedorazí, je falošný, alebo v zlej kvalite.

Znaky typické pre pofidérne e-shopy

Pamätajte: Ak to znie príliš dobre, aby to bola pravda, zvýšte opatrnosť na maximum a preverujte. Niečo, čo je príliš lacné, vás vo výsledku môže vyjsť veľmi draho.

Ochrana osobných údajov a bezpečné platby

Pri vytváraní konta v e-shopoch používajte silné a bezpečné heslá. Samozrejmosťou by mali byť odlišné prihlasovacie údaje pre každý e-shop, aby sa nestalo, že sa všade dostanete len s jedným heslom. Do formulárov vpisujte iba nevyhnutné údaje – meno, adresa, telefónne číslo. Rodné číslo, dátum narodenia, údaje z platobných kariet alebo internet bankingu neukladajte v profile vytvorenom na e-shope.

Uprednostňujte online nákup z domáceho prostredia, kde si môžete dôkladne prezrieť všetky detaily nákupu a informácie o predávajúcom. Oblúkom sa vyhýbajte nakupovaniu z verejných Wi-Fi sietí, kde na citlivé údaje striehne veľa podvodníkov. Ak chcete za objednávku zaplatiť vopred, použite jednorazovú virtuálnu kartu, na ktorú si prevediete iba potrebnú sumu a je oddelená od peňazí na vašom účte.

Ochrana osobných údajov a bezpečné platby

Ako sa chrániť pred phishingom?

Phishing je druh kybernetického útoku, pri ktorom sa útočník vydáva za dôveryhodnú osobu alebo dôveryhodnú organizáciu a chce od vás vylákať citlivé osobné informácie, prihlasovacie údaje alebo podrobnosti o platobných kartách.

Na phishing sa využívajú falošné webové stránky (s malým preklepom v adrese, vizuálne však rovnaké ako originál), e-maily, textové správy, správy na sociálnych sieťach, ale aj telefonáty. Ak sa chytíte na virtuálnu návnadu hackera, môže vám ukradnúť účty na sociálnych sieťach, peniaze z bankového účtu, identitu na podvod, pristupovať k citlivým údajom a vydierať vás a tiež infikovať zariadenie škodlivým softvérom.

Ako sa chrániť pred phishingom?

S veľkou opatrnosťou pristupujte k otváraniu e-mailov od neznámych odosielateľov. Skontrolujte si, od koho vám e-mail prišiel. Ak sa napríklad prihlásite k odberu DATART newslettrov, budú prichádzať z mailovej adresy newsletter@info.datart.sk.

V e-mailoch od neznámych neklikajte na odkazy ani nesťahujte do počítača či mobilu zahrnuté prílohy. Môžu byť infikované malvérom. Ak je ponuka neuveriteľná, bombastická alebo naliehavá, nedajte sa nachytať. Veľký pozor na správy o nevyzdvihnutom balíku, ktorý ste ani neobjednávali, na správy, že vám banka chce zrušiť účet a tiež na správy od podvodníkov na sociálnych sieťach.

Často profil označia názvom známeho e-shopu, no pridajú písmeno alebo znak naviac a rozposielajú ľuďom správy o výhre v súťaži. Chcú pritom, aby ste klikli na odkaz v správe a zadali citlivé osobné údaje a informácie o platobnej karte. Phishing má žiaľ čoraz sofistikovanejšie a autentickejšie podoby, preto buďte maximálne prezieraví.

Čo robiť, ak sa stanete obeťou online podvodu?

Online podvody majú mnoho podôb a následkov. S tým súvisia aj nasledujúce kroky. Najčastejšie je potrebné vykonať zmenu hesla a zabezpečiť kontá dvojfaktorovou autentifikáciou. Pri krádeží platobných údajov je dôležité bezodkladne sa spojiť s bankou. Zariadenie zasiahnuté malvérom potrebuje hĺbkovú kontrolu bezpečnostným softvérom a okamžitú aktualizáciu operačného systému.

Ak vás na sociálnej sieti kontaktuje podvodník v mene známeho predajcu, zablokujte ho a informujte o týchto aktivitách oficiálny profil predajcu. Pri podozrení na pofidérny a rizikový e-shop, kontaktujte SOI. Ak ste pri phishingovom útoku prišli o finančné prostriedky, spojte sa políciou.

Čo robiť, ak sa stanete obeťou online podvodu?

12 DATART tipov, ako bezpečne nakupovať na internete

  1. Neverte ponukám, ktoré sú cenovo príliš lákavé. Buď ide o falzifikát, alebo taký produkt predajca ani nevlastní.
  2. Uprednostnite nákup u predajcu, ktorého poznáte alebo s ktorým boli spokojní vaši známi. Dôvera, informovanosť a obozretnosť predstavujú základ!
  3. Webová stránka e-shopu musí byť zabezpečená (URL s https:// a certifikát SSL).
  4. Na e-shope musia byť dostupné informácie o predávajúcom, všeobecné obchodné podmienky, kontakt, adresa, reklamačný poriadok a ďalšie zo zákonov vyplývajúce náležitosti.
  5. Trvajte na používaní bezpečných platobných metód. Ideálne, ak máte na výber z viacerých.
  6. Vždy skontrolujte dostupnosť tovaru a podmienky jeho dodania. Neplaťte vopred za tovar, ktorý je tisíce kilometrov od vás.
  7. Ak e-shop vyžaduje vytvorenie konta, používajte unikátne prihlasovacie údaje – také, ktoré ste ešte nikde inde nepoužili. Zvoľte silné a bezpečné heslo a vyhnite sa zdieľaniu citlivých údajov.
  8. Ak e-shop nevyžaduje registráciu, využite možnosť jednorazového nákupu bez registrácie.
  9. Online nakupujte zo zabezpečeného a pravidelne aktualizovaného zariadenia. Nakupovanie cez verejné Wi-Fi siete úplne vynechajte!
  10. Nenaleťte e-mailovým podvodom od neznámeho alebo falošného odosielateľa, ktorý vám posiela exkluzívne ponuky trvajúce iba krátky, obmedzený čas. Neklikajte na odkazy ani nesťahujte do počítača súbory z takýchto mailov.
  11. Neukladajte údaje o svojej platobnej karte v internetovom obchode. Tých pár sekúnd navyše, za ktoré to nabudúce zase vpíšete do koloniek, vám môže zachrániť peniaze, ktoré máte na účte.
  12. Ak máte vo zvyku platiť kartou, zvážte používanie jednorazovej virtuálnej karty, z ktorej sa údaje dajú použiť len raz. Pri ďalšom nákupe si vygenerujete nové.

Súvisiace články:

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Xiaomi Redmi Note 13 – Kráľ pomeru cena/výkon

Recenzia: Xiaomi Redmi Note 13 – Kráľ pomeru cena/výkon

Redmi Note s číslovkou 13 má veľké ambície stať sa kráľom nižšej strednej triedy na poli smartfónov. Naviaže na úspech svojich predchodcov? Má pre to všetky predpoklady – parádny displej, vydarené fot...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok