0,00 €
×

Ako zálohovať iPhone?

25.06.2024

Desíte sa predstavy, že by ste prišli o všetky svoje fotografie, videá, dokumenty, poznámky, maily, značenia v kalendári, skrátka o všetky svoje cenné dáta z iPhonu? Stať sa môže čokoľvek, krádež, nenávratné poškodenie pádom, zlyhanie softvéru... Stavte na prevenciu a chráňte svoje dáta –zálohujte ich! Postup, ako zálohovať iPhone na rôzne zariadenia, nájdete v tomto článku. Neodkladajte na neskôr to, čo môžete zálohovať už dnes.

Ako zálohovať iPhone

O čom sa dočítate

Ako zálohovať iPhone na iCloud

Ako zálohovať iPhone na Mac

Ako zálohovať iPhone do PC

Ako zálohovať iPhone na externý disk

Ako zálohovať iPhone na iCloud

Známy obláčik medzi vašimi aplikáciami na iPhone, to je on – iCloud. Ide o dátové úložisko, ktoré ukladá vaše zálohy. 5 GB ukladacieho priestoru máte zadarmo (väčšiu kapacitu si môžete dokúpiť za paušálny poplatok). Všetky údaje sú, samozrejme, vždy šifrované pre čo najväčšiu bezpečnosť prístup k nim získate odkiaľkoľvek pomocou Wi-Fi. Ak vás zaujíma viac, alebo neviete, čo je iCloud a ako s ním pracovať, prečítajte si tento článok.

Postup zálohovania iPhonu na iCloud:

  1. Prejdite do Nastavenia > [vaše meno] > iCloud > iCloud Záloha.
  2. Zapnite možnosť iCloud záloha / Zálohovať tento iPhone.
  3. Zálohovanie iPhonu do iCloudu prebieha automaticky každý deň, keď je iPhone pripojený k napájaniu, zamknutý a pripojený k Wi-Fi.
  4. Ak chcete vykonať manuálnu zálohu, klepnite na Zálohovať.

Poznámka: Ak váš iPhone podporuje 5G, operátor vám môže poskytnúť aj Zálohovanie iPhonu cez mobilnú sieť. Táto možnosť je uvedená hneď pod iCloud zálohou.

Tip: Svoje zálohy môžete spravovať a kontrolovať (vymazávať, prezerať, presúvať, spravovať z iného zariadenia atď.). Prejdite do Nastavenia > [vaše meno] > iCloud > Spravovať úložisko účtu > Zálohy. Pravidelným zálohovaním predchádzate strate dôležitých dát. Nezabudnite ani na kontrolu kapacity úložiska, aby ste mali vždy dostatok miesta pre svoje zálohy, a kontrolu samotných zálohovaných dát, či fungujú správne.

Ako zálohovať iPhone na Mac

Ako zálohovať iPhone na Mac

Ak je váš iPhone súčasťou väčšej Apple rodiny, a teda vlastníte aj MacBook, môžete svoje drahocenné dáta ukryť do bezpečia operačného systému macOS. Budete potrebovať USB kábel. Ak máte synchronizáciu nastavenú cez Wi-Fi, dáta viete preniesť aj bezdrôtovo.

Postup zálohovania iPhonu na Mac:

  1. Pripojte iPhone k MacBooku pomocou kábla.
  2. Na bočnom paneli Findera na Macu vyberte > iPhone.
  3. V hornej časti okna Findera vyberte Všeobecné.
  4. Vyberte možnosť „Zálohovať všetky dáta na iPhone do tohto Macu“.
  5. Ak chcete zálohované dáta zašifrovať a chrániť heslom, vyberte možnosť „Zašifrovať lokálnu zálohu“.
  6. Kliknite na Zálohovať teraz.

Zálohovanie iPhonu na Mac môžete vykonať aj pomocou aplikácie iTunes. Ak ju nemáte, musíte si ju stiahnuť.

Postup zálohovania iPhonu na Mac pomocou iTunes:

  1. Pripojte iPhone k MacBooku pomocou kábla.
  2. Otvorte aplikáciu iTunes na Macu > kliknite na ikonu iPhonu (mobil) v ľavej hornej časti okna iTunes.
  3. Kliknite na Zhrnutie.
  4. Kliknite na Zálohovať teraz v sekcii Zálohy. 

Ako zálohovať iPhone do PC

Ako zálohovať iPhone do PC

Zálohu dát z iPhonu si môžete vytvoriť aj na počítači s OS Windows. Ako na to? Jednoducho a v pár krokoch, znova cez USB kábel a pomocou aplikácie iTunes. Rovnako platí, že ak máte nastavenú synchronizáciu s PC cez Wi-Fi, dáta viete preniesť aj bezdrôtovo.

Postup zálohovania iPhonu do PC s OS Windows:

  1. Pripojte iPhone k počítaču pomocou kábla.
  2. Otvorte aplikáciu iTunes > kliknite na ikonu iPhonu (mobil) na lište iTunes.
  3. Kliknite na Zhrnutie.
  4. Kliknite na Zálohovať teraz (v časti Zálohy).
  5. Pre šifrovanie zálohovaných dát vyberte možnosť „Zašifrovať lokálnu zálohu“, potom zadajte heslo a kliknite na Nastaviť heslo.

Ako zálohovať iPhone na externý disk

Ako zálohovať iPhone na externý disk

Dáta si môžete preniesť aj na externé úložisko v podobe pevného disku alebo SSD. Ak sa rozhodnete pre tento záložný zdroj, a váhate, či SSD alebo HDD, neváhajte a dajte si poradiť od nás, ktorý si vybrať. Tento druh prenosu je ideálny najmä na prenos fotiek alebo videí.

Postup zálohovania iPhonu na externý disk:

  1. Pripojte iPhone k externému disku pomocou vhodného pripojovacieho kábla / adaptéra (najčastejšie USB do Lightning).
  2. Otvorte aplikáciu Súbory na vašej domovskej stránke iPhonu.
  3. Označte a vyberte súbory, ktoré chcete zálohovať. Označte všetky fotky, videá, poznámky, kontakty a pod. (Pred týmto krokom je nutné si všetky položky, ktoré chcete zálohovať, uložiť do priečinka Súbory.)
  4. Kliknite na ikonu Zdieľať.
  5. Vyroluje sa vám ponuka zariadení, vyberte svoj externý disk (prípadne jeho názov).
  6. Kliknite na Uložiť.

Ďalšie spôsoby zálohovania na externý disk

Dáta si môžete skopírovať na externý disk aj tak, že disk pripojíte k PC a po vytvorení štandardnej zálohy do PC/Macu (pozri predchádzajúce kapitoly), tú iba skopírujete na externý disk. V tomto prípade ide o oveľa rýchlejší spôsob zálohovania.

Použiť môžete na zálohovanie aj aplikácie AirDrop, Dropbox alebo iOS Transfer a podobne, pomocou ktorých si skopírujete položky do MacBooku alebo PC a odtiaľ ich presuniete na externý disk.

CHCEM IPHONE

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Xiaomi Redmi Note 13 – Kráľ pomeru cena/výkon

Recenzia: Xiaomi Redmi Note 13 – Kráľ pomeru cena/výkon

Redmi Note s číslovkou 13 má veľké ambície stať sa kráľom nižšej strednej triedy na poli smartfónov. Naviaže na úspech svojich predchodcov? Má pre to všetky predpoklady – parádny displej, vydarené fot...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok