0,00 €
×

Ako si vyrobiť vianočné dekorácie, ktoré vášmu domovu vyčarujú kúzelnú atmosféru

10.12.2021

Doplňte svoj domov vianočnými dekoráciami, ktoré si sami vyrobíte. Pozvite na pomoc aj vaše deti a užite si spoločne strávený čas, na ktorého konci si vyzdobíte svoju domácnosť. Máme pre vás niekoľko tipov na to, do čoho sa môžete pustiť. 

Vianočné dekorácie

Pustite sa do výroby vianočných svietnikov

Sviečky a svetielka k chladnejšiemu obdobiu neodmysliteľne patria. Na výrobu originálneho svietnika budete potrebovať sklenený pohár ľubovoľnej veľkosti. Pomocou lepiacej pištole si na povrch pohára môžete nakresliť akýkoľvek motív (napr. snehovú vločku) a na lepidlo následne nasypať trblietky, ktoré sa na ňom zachytia. Prípadne môžete lepiacu pištoľ využiť na pripevnenie iných dekorácií, napríklad najrôznejších mašlí a stužiek. Do vnútra pohára už len vložíte sviečku a zapálite.

Druhou možnosťou originálneho osvetlenia je kombinácia veľkého zaváraninového pohára a vianočných svetielok. Do pohára si môžete naaranžovať rôzne dekorácie, napríklad nazbierané šišky. Následne do pohára jednoducho vložíte vianočné svetielka (vhodnejší je variant na batérie). Potom ich už iba zapnete a môžete sa kochať očarujúcou atmosférou. 

Vianočné dekorácie

Zapojte do tvorenia deti

Deti Vianoce skrátka a jednoducho milujú. Zapojte ich tento rok do vianočných príprav a vytvorte spoločne s nimi jednoduché a lacné ozdoby, ktoré sa budú na vašom vianočnom stromčeku vynímať. 
 

Návod na ozdoby z jedlej sódy a kukuričného škrobu

Čo budete potrebovať:

• 200 g jedlej sódy

  • • 100 g kukuričného škrobu
  • • Formičky
  • • Valček na cesto
  • • Teflónovú panvicu
  • • Špajle
  • • Brúsny papier
  • • Niť a stužky

Vianočné dekorácie

 


Ako postupovať:

  1. Pripravte si teflónovú panvicu, na ktorej budete miešať zmes na tvorbu ozdôb. 
  2. Dva diely sódy zmiešajte s 1 dielom kukuričného škrobu a 1 dielom vody. Za stáleho miešania zmes priveďte k varu.
  3. Ešte teplé cesto preneste na tvrdú dosku, na ktorej ju vyvaľkáte pomocou klasického valčeka.
  4. Cesto by po vyvaľkaní malo byť hrubé približne 2 až 3 mm. 
  5. Nechajte deti, aby do cesta vykrajovali najrôznejšie tvary. Nezabudnite na každej ozdobe špajľou vytvoriť malú dierku na prevlečenie nitky alebo stužky. 
  6. Ozdoby nechajte schnúť na rovnom povrchu približne 12 hodín. Zo začiatku ich každú hodinu otáčajte, aby sa neskrútili. 
  7. Pokiaľ budete chcieť, môžete ozdoby následne doladiť pomocou brúsneho papiera a odstrániť prípadné nedokonalosti. 
  8. Potom môžete prevliecť nitku alebo stužku a ozdobu zavesiť na vianočný stromček.

Okrem takýchto originálnych ozdôb sa môžete pustiť aj do tvorby ďalších dekorácií s deťmi. Skúste napríklad na prechádzke nazbierať ploché kamienky a nechajte deti, aby na ne namaľovali vianočné motívy. Alebo sa môžete pustiť do tvorby klasických ozdôb z papiera. Fantázii sa medze nekladú. 

Vianočné dekorácie

Vytvorte si ozdoby z dreva

Ak ste manuálne zruční a v dielni ste ako doma, môžete skúsiť vyrobiť drevené vianočné ozdoby s použitím náradia do dielne. Takéto ozdoby skvele poslúžia ako vaše vlastné dekorácie, ale môžete ich aj darovať svojim najbližším.
Vianočné dekorácie


Návod na vypaľované drevené ozdoby

Čo budete potrebovať:

• Drevené kolieska (môžete kúpiť hotové alebo ich narezať z hrubších vetví)

• Vypaľovací zdobiaci nástroj

• Vŕtačku s tenkým hákom

• Špagátik na zavesenie


Ako postupovať:

  1. Vytvorte si drevené kolieska a opracujte ich.
  2. Ceruzkou si na ne načrtnite ľubovoľné vzory a motívy (napríklad snehovú vločku, srdce, hviezdu a pod.).
  3. Pomocou zdobiaceho nástroja tieto vzory do dreva vypáľte.
  4. Vŕtačkou vyvŕtajte malú dieru na priviazanie špagátika na následné zavesenie. 
  5. Špagátik zviažte a ozdobu zaveste na vianočný stromček. 

Vianočné dekorácie

Všetko doplňte svietiacimi dekoráciami 

Kedy, ak nie o Vianociach, nechať popustiť uzdu vašej fantázii? V prípade, že chcete svoj domov naozaj poriadne rozžiariť, zaobstarajte si zaujímavú svietiacu dekoráciu. Vianočná dedinka alebo betlehem sa budú vynímať napríklad na stole, svietiace darčeky budú skvele vyzerať hneď vedľa vianočného stromčeka alebo pri vstupe do domu. 

Nezabudnite ani na výzdobu okien, balkónov a terás. Kúpiť si môžete napríklad siete, girlandy a záclony, ktoré na týchto miestach dokonale zažiaria. 

***

Dekorácie hrajú vo vianočnom období významnú úlohu. Dodajú vášmu domovu sviatočnú atmosféru, ktorú si budete môcť užívať po celý adventný čas. 
 

Vianočné dekorácie

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Práca s nožom a presné krájanie surovín sú azda prvé zručnosti, ktoré sa vyučujú na kuchárskej škole. Čo keď vám ale prezradím, že existuje rýchlejšia, pohodlnejšia a bezpečnejšia cesta, ako získať v ...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok