0,00 €
×

Ako si vytvoriť domácu kanceláriu?

18.08.2023

Domáca kancelária – to je skvelé pracovné miesto iba s 15-sekundovým dochádzaním! Je čas presunúť sa z gauča a od jedálenského stola na miesto, ktoré nakopne váš výkon aj kreativitu. Ako zostaviť domácu kanceláriu, čo by jej nemalo chýbať a ako ju vytvoriť podľa svojich predstáv?

Ako si vytvoriť domácu kanceláriu

Domáca kancelária znamená v mnohých aspektoch veľa slobody. Pri zostavovaní a zariaďovaní domácej kancelárie máte voľnú ruku a môžete si vytvoriť vysnívané miesto, kde sa i otravné pracovné povinnosti premenia na znesiteľné. Či už si domácu kanceláriu vytvárate pre potreby svojho podnikania, alebo je práca z domu jednou z výsad vašej pracovnej pozície, poznáme niekoľko dobrých tipov, ako ju zariadiť prakticky, funkčne a príjemne.

Dôležité otázky na zváženie

Domáca kancelária by mala naplno zohľadniť vaše individuálne potreby a charakter práce. Neexistuje jediná šablóna, ktorá by vyhovovala všetkým. Na nasledujúce otázky si pripravte čo najpresnejšie odpovede:

  • Aký typ práce budete vykonávať?
  • Aké vybavenie je nevyhnutné k vašej práci? S akou elektronikou, pomôckami a technológiami pracujete?
  • Budete potrebovať dostatok úložného priestoru na dokumenty alebo uprednostňujete ich digitálnu podobu?
  • Plánujete v kancelárii prijímať návštevy?
  • V akom čase pracujete?
  • Chcete, aby bol pracovný život oddelený od osobného?

Domáce pracovné prostredie

Nájdite najlepšie miesto pre domácu kanceláriu

Hoci to znie ako klišé, to najdôležitejšie je nájsť pre domácu kanceláriu vhodné miesto. V ideálnom prípade si pre pracovné povinnosti budete môcť vyčleniť samostatnú izbu. Ak však v byte rátate s každým metrom štvorcovým, jedna izba musí prijať funkciu navyše.

Pracovný kútik si zariaďte v pokojnej časti bytu, kde sa vyhnete častým stretom s ostatnými členmi domácnosti a kde nebudete príliš rušení bežným „nepracovným“ životom. Aby ste dosiahli želaný výkon a efektivitu, potrebujete miesto, ktoré podporí sústredenie na prácu. Akékoľvek dočasné riešenia a prácu s notebookom na kolenách nateraz zavrhnite. Chcete domácu kanceláriu, ktorá vydrží roky!

Domáci pracovný priestor

Nepodceňte farbu interiéru

Akú farbu vybrať do domácej pracovne? Stavte na farbu, ktorá vám nespôsobuje nervozitu alebo útlm. Nesiahajte po sýtych farbách, ak ste sa nimi doteraz neobklopovali. Želaný energický účinok niekedy navodí aj neutrálny interiér doplnený o výraznejšie prvky, napríklad v podobe žiarivej kancelárskej stoličky či regálu na dokumenty.

Modrá farba podporí sústredenie, fialová stimuluje umelecké cítenie a v spoločnosti zelenej sa vám bude lepšie komunikovať, vybavovať e-maily aj strategicky myslieť. Červená a oranžová zase stimulujú k výkonom a nápadom, no pri použití na veľké plochy vyčerpávajú. Ak chcete počas videohovorov pôsobiť pozitívne, vyskúšajte žltú, ktorá vzbudzuje dobrú náladu.

Farba domácej kancelárie; farba na lepšie sústredenie

Stavte na extra pohodlné sedenie

V súvislosti s kancelárskou prácou sedavého charakteru sa hovorí o viacerých zdravotných rizikách. Mnohí z nás sa už stretli s bolesťou chrbta, krku, hlavy či rúk. Príčinou bolesti je najmä nesprávne a dlhé sedenie a s tým súvisiaca nevhodná stolička. Domáca kancelária preto potrebuje kancelársku stoličku s pokročilými možnosťami prispôsobenia a výbornou ergonómiou. Takú, na ktorej zvládnete sedieť hodiny bez nepríjemného tŕpnutia v tele…

  • Ak za počítačom sedíte viac ako 4 hodiny denne, zvoľte stoličku s hlavovou opierkou.
  • Pristihli ste sa pri hrbení? Riešenie ponúka stolička s nastaviteľnou bedrovou opierkou, s pomocou ktorej udržíte chrbát v správnej polohe.
  • Neprehliadnite vyhotovenie koliesok – na tvrdú podlahu pogumované kolieska, na koberce radšej tvrdé kolieska.

Kvalitná kancelárska stolička

Pozrite si náš článok Ako správne sedieť za počítačom, v ktorom sa dozviete to najdôležitejšie o nesprávnych a správnych polohách sedu a o tom, ako si sedenie za PC spríjemniť.

Výškovo nastaviteľný pracovný stôl je novým hitom

Určite ste už čítali o tom, do akej výšky nastaviť monitor, ako nastaviť kancelársku stoličku či v akom uhle mať lakte pri sedení za stolom. Samé uhly, výšky, hĺbky a matematika! Je to veľa pozícií a kombinácií, ktoré vzájomne nemusia vyjsť tak, ako očakávate. Niekedy jednoducho stolička k pracovnému stolu nezapasuje a veľký problém pri vytváraní domácej kancelárie je na svete. 

Niet divu, že čoraz viac pozornosti si získavajú výškovo nastaviteľné pracovné stoly s mechanizmom na zmenu výšky alebo s elektrickým zdvihom. Umožňujú pohodlnú prácu v sede i v stoji. Doska stola tohto typu by mala vykazovať výbornú stabilitu i v najvyššom bode a nadštandardnú nosnosť, a tak si radšej priplaťte za kvalitu.

Výškovo nastaviteľný pracovný stôl

Úložné priestory a ich rôzne podoby

Skrinky, regály, police a rôzne boxy tvoria osvedčenú výbavu na väčšie či menšie kancelárske potreby. Myslite tiež na ochranu citlivých a dôležitých dokumentov, ktoré si vyžadujú bezpečnejší úložný priestor (so zámkom a zosilnenou ochranou pred vodou a požiarom).

A koľko úložného priestoru vyžaduje domáca kancelária? Vo veľkej miere to závisí od charakteru vašej práce a využívania moderných typov úložísk, ako sú USB flashdisky, externé disky, pamäťové karty či cloudové riešenia. Vždy je lepšie pracovať v organizovanom prostredí, kde má všetko svoje miesto a vy sa môžete naplno venovať práci bez hľadania stratenej zmluvy či sponkovačky.

Úložný priestor v domácej kancelárii

Osvetlenie do domácej kancelárie

Ak nie ste práve nočná sova, prirodzené denné svetlo vás bude motivovať k výkonu a postará sa o dlhšie sústredenie aj bez ďalšej šálky kávy. Umiestnite hlavnú pracovnú zónu vedľa okna, aby ste z výhod denného svetla mohli čerpať čo najviac.

Domáca kancelária bude potrebovať niekoľkoúrovňové interiérové osvetlenie – predovšetkým centrálne osvetlenie a osvetlenie pracovného stola s bielym svetlom, ktoré zlepšuje koncentráciu. Pre vytvorenie prívetivej atmosféry sa nebojte pohrať ani s LED pásikmi a inteligentnými farebnými svetlami.

Osvetlenie do domácej kancelárie

Stolný počítač, notebook alebo All-in-One?

Pri zostavovaní domácej kancelárie sa veľká pozornosť orientuje na zariadenie vykonávajúce množstvo výpočtov a operácií. V ľudskej reči – hľadá sa spoľahlivý a výkonný stolný počítač alebo notebook! V súčasnosti je nevyhnutnou výbavou mnohých profesií, z čoho vyplývajú aj rozdielne nároky. Pri svojom výbere si vyhľadajte odporúčania ľudí z oboru a prihliadajte na vlastné skúsenosti a požiadavky.

  • Stolné počítače ponúkajú vysoký výkon, dajú sa upgradovať, no stoja stabilne na jednom mieste.
  • Notebooky sme si obľúbili pre ich prenosnosť a jednoduché používanie bez káblov.
  • Do centra záujmu sa čoraz viac dostávajú počítače typu All-in-One, kde sa v jednom väčšom monitore ukrýva komplet hardvér stolného počítača.

Stolný počítač; notebook; All-in-One

Výhody a nevýhody jednotlivých variantov sme starostlivo zosumarizovali v našom článku Stolný počítač, notebook alebo All-in-one. Nechajte sa inšpirovať a nájdite pre seba najvhodnejšie riešenie.

 

Odporúčame tiež našich obsiahlych poradcov Ako vybrať notebook a Ako vybrať stolný počítač.

Druhý monitor mení situáciu

Už vás nebaví preskakovať medzi hromadiacimi sa oknami v prehliadači? Strácate prehľad, ak máte naraz spustených viacero programov a aplikácií? Potrebujete súčasne kontrolovať údaje na dvoch plochách?

Nezáleží na tom, či ste programátor, architekt, marketér, grafik alebo sa zaoberáte účtovníctvom. Výhody druhého monitora presvedčili už mnohých ľudí pracujúcich z domácej kancelárie. Pri kúpe monitora venujte pozornosť jeho veľkosti, rozlíšeniu, možnostiam pripojenia a premietania. Detaily, parametre a delenia vám prinášame v článku Ako vybrať monitor.

Dva monitory v domácej kancelárii

Je dobré vedieť, že druhý monitor so sebou prináša aj malú nástrahu. Dáva viac príležitostí na prokrastináciu, preto pozor na otvorené okná so sociálnymi sieťami…

Nepodceňte malé zariadenia

Pri chode domácej kancelárie nesmie nič zadrhávať ani zbytočne zdržiavať. Rovnako, ako si dáte záležať na výbere počítača, nepodceňte ani výber vhodných periférií. Za deň vykonáte stovky kliknutí myšou, a tak je na mieste požadovať presnosť, rýchlosť a perfektnú ergonómiu.

Aj klávesnica výrazne vplýva na váš výkon a únavu rúk po celom dni. Ak si netrúfate vybrať klávesnicu podľa obrázkov v našom e-shope, navštívte niektorú z našich DATART predajní a vyskúšajte si pocit zo stlačenia klávesov naživo. Je súčasťou vašej práce online kontakt s kolegami a klientmi? Zadovážte si tiež spoľahlivú webkameru.

klávesnica; myš; home-office

Investujte do kvalitných slúchadiel

Slúchadlá na konferenčné hovory a porady musia disponovať predovšetkým kvalitným mikrofónom. Vyhľadávanou vlastnosťou je technológia ANC, ktorá zabezpečuje aktívne potlačenie okolitého ruchu. Je totiž celkom bežné, že medzi pracovným stolom a chodom domácnosti býva len tenká hranica a isto nám dáte za pravdu, že nikto sa nechce prezentovať detskými pesničkami na pozadí. O tom, či to budú slúchadlá do uší alebo cez hlavu, rozhodnú vaše preferencie. Aj pri práci z domácej kancelárie však oceníte voľnosť pohybu a pohodlie, ktoré ponúkajú obľúbené bezdrôtové slúchadlá.

Slúchadlá na prácu aj zábavu v DATARTe

Máte rešpekt pred prácou z domu? Hoci to na prvý pohľad vyzerá veľmi lákavo, aj home office so sebou prináša isté úskalia. S dobrými radami, ako prežiť home office, to pôjde prekvapivo jednoducho.

Tlačiareň, ktorá zastúpi viac funkcií

Tlačiareň do domácej kancelárie často funguje nielen pre potreby práce, ale aj pre domácnosť a školopovinné deti. To znamená,
že okrem rýchleho čiernobieleho tlačenia by mala s prehľadom zvládnuť aj skenovanie a kopírovanie dokumentov, preto voľte multifunkčnú tlačiareň. Veľmi populárne sú laserové tlačiarne, ktoré ponúkajú vysokú kvalitu tlače za pomerne nízke prevádzkové náklady, čo oceníte už pri tlačení desiatok strán mesačne.

Nenechajte si ujsť náš článok Ako vybrať tlačiareň, v ktorom sa dozviete, aké zaujímavé možnosti a funkcie ponúkajú súčasné moderné tlačiarne.

Tlačiareň na home-office

Kancelárske potreby uľahčia prácu

Vyzerajú nenápadne, no bez nich je kancelárska práca predsa len o čosi komplikovanejšia. Zakladače, obaly, písacie potreby, diár, kancelársky papier, kalkulačka, rezačka na papier, laminovačka, skartovačka patria medzi kancelárske potreby, ktoré patria k plynulému chode dobre zariadenej kancelárie.

Doprajte si pohľad na pekné veci

Domácej kancelárii pristanú jedinečné a osobné predmety. Už nemusíte voliť strohosť, ani sa podriaďovať firemnej kultúre. Využite túto príležitosť a vytvorte si miesto, na ktoré sa budete pozerať s patričnou hrdosťou a ktoré bude výborne vyzerať aj pri videohovoroch. Obrazy, dekorácie, živé rastliny, umelecké predmety – to všetko povýši domácu kanceláriu na novú úroveň. Uprednostnite však primeranú „porciu“, aby ste sa v pracovnom priestore necítili zahltene a nehromadili sa okolo vás zbytočné lapače prachu.
 

Chcem domácu kanceláriu

Ďalšie aktuality

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Chcete do svojej domácnosti vniesť trochu štýlu? Tak určite mrknite na farebnú rodinku robotických vysávačov ETA Rover. A bude to nielen pekný pohľad. Títo šikulkovia zvládnu povysávať, ale aj vytrieť...... Celý článok
Ako vybrať kávovar?

Ako vybrať kávovar?

Je niekoľko spôsobov, ako si vychutnať výbornú kávu. Výrobcovia kávovarov to vedia, a preto je tento segment plný rozmanitých „mašiniek“, ktoré vám vyčarujú kávu presne podľa vašej chuti. Poďme sa spo...... Celý článok
Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Skladacie telefóny sa neustále zdokonaľujú a nielen vďaka svojej kompaktnosti sa tešia stále väčšej obľube. Do rúk sa mi dostal najnovší „véčkový“ telefón od Samsungu – Galaxy Z Flip6. Ako si tento št...... Celý článok
Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Záclony dokážu podstatne rozjasniť a zútulniť domov. Ako ale zaistiť, aby boli vždy tak voňavé a žiarivo biele, ako keď ste si ich prvýkrát priviezli a zavesili? Tie najdôležitejšie rady a tipy vám pr...... Celý článok
LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

Ponorte sa do obrazu s neuveriteľne pestrými a sýtymi farbami na nových QNED televízoroch značky LG. Technológia QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a ponúka vyvážené zobrazenie farieb aj dok...... Celý článok