0,00 €
×

Ako správne sedieť za počítačom?

10.11.2022

Pokrok v digitálnych technológiách nás vedie ako ľudstvo míľovými krokmi vpred, často nás však oberá o kroky fyzické. Mnohé zamestnania si vyžadujú prácu v sede, v polohe, ktorá je pre človeka neprirodzená. Časom začneme pociťovať bolesť a trpieť na ochorenia, ktoré sa stávajú čoraz častejšími a vedia vyústiť do vážnych zdravotných problémov. Prevencia je pritom jednoduchá, viac si o nej povieme v našom článku. Nech sa páči, usaďte sa a čítajte.

Ako správne sedieť za počítačom

Príznaky a riziká

Nesprávne sedenie za počítačom vás ohrozuje na zdraví a prináša okrem prírastku hmotnosti, kardiovaskulárnych ochorení, tenisového lakťa, kŕčových žíl či žilovej trombózy aj negatívne dôsledky prejavujúce sa degeneratívnymi ochoreniami chrbtice či stále častejším syndrómom karpálneho tunela.

Pri syndróme karpálneho tunela sa v krátkosti pristavíme a odporučíme vás na náš článok, kde sa dozviete nielen ako proti nemu bojovať, ale hlavne ako mu predchádzaťako sa prejavuje. Ide totiž o najčastejšie ochorenie horných končatín, ktoré sa neoplatí podceňovať.

Ak si vaše zamestnanie, ale pokojne aj hobby, vyžaduje hodiny a hodiny bez pohybu za počítačom, prinesie to iba jediné – bolesť. Okrem celej chrbtice sa môžu neduhy sedenia v zlej polohe prejavovať aj dlhodobou únavou, bolesťami v oblasti ramien, kĺbov horných končatín, svalov, kŕčmi v nohách i rukách v dôsledku nedostatočného prekrvovania a v neposlednom rade poškodením tak vzácneho zmyslu zraku. Nehovoriac o tom, že keď človeka niečo bolí, radikálne klesá aj nálada. Avšak hlavu hore, pretože riešenie, ako vždy, existuje. Stačí každý deň cvičiť (aspoň chvíľku a pravidelne) a naučiť sa základné pravidlá ergonómie.

Ako správne sedieť za PC

Pravidlá ergonómie

Ergonómia je veda, ktorá sa zaoberá vzťahmi medzi prostredím a človekom. V súvislosti s našou témou: „Ako správne sedieť za PC“ súvisí aj s vybavením kancelárie a pracovného priestoru. Ako by to malo vyzerať, uvádzame v niekoľkých základných bodoch.


1. Dajte si prestávku

Sedavé zamestnanie by ste mali pravidelne prerušovať pohybovými prestávkami. Stagnáciu tela treba kompenzovať pohybom, to je tá najefektívnejšia cesta v boji proti bolesti.

Prestávky sme mali povinne počas škôlky i školy, a akoby sme na ne zabudli. Doprajte si chvíľku oddychu, efekt má už pár minút, a prejdite sa pravidelne po pracovisku.

Správne sedenie za počítačom úzko súvisí práve s oddychovou aktivitou, ktorá je pre vaše zdravie nevyhnutná. Nie je to iba fráza, pravidelný pohyb naozaj pomáha udržovať telo v kondícii a čím viac pohybu mu doprajete, tým menej vás bude bolieť.

Cviky v kancelárii


2. Presadnite si

Všetko sa začína stoličkou. Aby ste mohli praktizovať zdravé, ale aj komfortné sedenie, potrebujete si zaobstarať ergonomickú stoličku. Vyberajte si určite typy s nastaviteľnou výškou a, ak je to možné, aj s bedrovou opierkou, ktorá bude kopírovať vašu bedrovú časť. Ide o parametre, ktoré vám umožnia sedieť vzpriamene s optimálnym zakrivením chrbtice v ideálnej výške za pracovným stolom. Pozornosť venujte aj sedacej časti – jej tvaru a materiálu, aby sa vám na nej zadok nešmýkal a netlačila vás na spodnej časti stehien. Plusovým bodom je aj celková polohovateľnosť a možnosť chrbtové operadlo nakláňať dozadu. Stolička je základ, preto investíciou do kvalitného modelu, investujete zároveň aj do svojho zdravia.

Ako sedieť za PC

3. Ako sedieť za PC?

Ako je to zle? Sedíte iba na konci stoličky, nohu máte zloženú pod zadkom, nakláňate sa príliš dopredu alebo skoro ležíte, sedíte na zemi v tureckom sede a stolička je vedľa vás (spoznali ste sa, však?). Nesprávne spôsoby určite ovládame na jednotku všetci.

A ako je to správne? Zadok by ste mali mať čo najviac zastrčený v stoličke a prípadná bedrová opierka by mala presne kopírovať bedrovú časť. Sedíte, samozrejme, vzpriamene s chodidlami položeným na zemi. Nikdy sa nehrbte! Odporúča sa v pravidelných časových zónach meniť polohu, aby ste uľavili záťaži na chrbticu i sedacím svalom, prekrvili si svalstvo a znížili tlak na platničky. V praxi to znamená, že budete chvíľku v predklone a potom v záklone.

Správne sedenie za PC

4. Pracovný stôl a jeho výška

Pracovná doska by mala byť vo výške súbežne s lakťami (platí aj pre prácu v stoji) a mali by ste mať možnosť si výšku upraviť, ako je to napr. pri niektorých herných stoloch. Ak je stôl príliš vysoko, budete si namáhať ramená aj zápästie, v opačnom prípade, pri veľmi nízkom stole ohnete celú chrbticu či si budete opierať ruky a lakte o stehná, a tým čiastočne blokovať prekrvenie nôh.

Výbornou pomôckou je opierka na nohy, ktorú môžete polohovať. Stehná by mali s kolenami zvierať 90° uhol čo najdlhšie, a to isté platí aj o lakťoch a predlaktí.

5. Monitor

Príčina, ktorá býva často prehliadaná, je nevhodne umiestnený monitor. Horná hrana monitora by mala byť v úrovni očí a vzdialenosť približne medzi 50 – 70 cm, v uhle 20° až 35° od horizontálneho uhla očí. Nezabúdajte ani na optimálne nastavenie jasu monitora, ktoré rovnako spôsobuje časté bolesti očí i hlavy. Blízko či veľmi ďaleko, takéto umiestnenie môže spôsobiť výraznú bolesť hlavy aj chrbtice.

Ak si vaša práca vyžaduje pracovanie s viacerými dátami na obrazovke a chcete sa vyhnúť neustálemu „naťahovaniu“ hlavy a viacnásobnému preklikávaniu, určite oceníte aj širokouhlé monitory. Nie, nie sú iba pre hráčov, sú doslova priestornou pracovnou plochou, ktorú ocení každý, kto pracuje s počítačom.

Širokouhlý monitor

6. Klávesnica a myš

Príslušenstvo k počítaču by ste mali mať na dosah ruky. Všeobecne sa uvádza vzdialenosť pre mužov 50 cm a pre ženy 44 cm.

Samozrejme, že výška každého z nás je iná, preto nebude sedieť na každého, je však logické, že by ste ruky nemali za klávesnicou či myškou naťahovať, ani ich mať natlačené pri trupe.

Ako sme už spomínali v príznakoch, žiaľ, častou diagnózou je syndróm karpálneho tunela. Ten úzko súvisí práve s prácou s počítačovou myšou. Predchádzať mu viete aj tak, že si kúpite ergonomickú myš, klávesnicu a doplníte ich ergonomickými podložkami.

Toto nepríjemné ochorenie si môže vyžiadať aj operáciu, pokiaľ ho zanedbáte. Viac sa o syndróme karpálneho tunela, a o tom, ako mu predchádzať, dozviete v tomto článku.

Správne rozloženie myši a klávesnice

 

7. Striedajte polohy

V prípade, že je vás pracovný čas dlhší ako pár hodín, mali by ste striedať sed s chôdzou (prípadným ľahom) a cvičením. Veľa kancelárií má vo svojej výbave napr. fit loptu či miesto na krátky odpočinok. Ak to nie je váš prípad, zvoľte cviky, minimálne však krátku prechádzku, a to aj raz za hodinu. Dnes už nie je problém si stiahnuť do mobilu aplikáciu s tipmi na cvičenie a pripomienkou času či inšpirovať sa youtube tutoriálmi a odporúčaniami na internete.


8. Voľný čas a šport

Športujte! Kedykoľvek sa dá, aspoň chvíľku každý deň po práci venujte pretiahnutiu svalov a končatín. Počíta sa akýkoľvek pravidelný pohyb, ktorý vám bude robiť radosť. Nemusí to byť vždy iba fitness centrum, cvičiť môžete pokojne aj doma, s priateľmi alebo deťmi v parku.

Behanie

Zacvičte si!

Bolí vás to? Rozcvičte to! V článku ste zatiaľ zistili, ako správne sedieť za PC, teraz si však popíšeme aj pár cvikov, ktorými môžete kompenzovať svoj „pohybový dlh“. Základom je pravidelnosť, plynulosť, žiadne prudké pohyby. Do úvahy sme vzali aj to, že ich budete musieť s najväčšou pravdepodobnosťou praktizovať v kancelárii, preto sú jednoduché a kolegov nimi určite rušiť nebudete.

Ale povedať im o nich rozhodne môžete. V prípade, že pocítite pri cvičení náhlu bolesť, dajte si prestávku a zhlboka pomaly dýchajte. Začiatky môžu byť bolestivé, ale časom vďaka pravidelnému cvičeniu odznejú a vy budete plní energie a zabudnete aj na únavu.

Cviky za počítačom


Cviky na rozhýbanie:

  1. Vystrite sa, hľaďte rovno pred seba, nadýchnite sa a s výdychom pomaly otáčajte hlavu bradou k pravému ramenu, potom späť. Chvíľku pozerajte pred seba a následne zopakujte to isté aj na ľavú stranu. Cvik opakujte aspoň 3×, najlepšie každú hodinu.
  2. Nakláňajte pomalým tempom hlavu doprava a následne doľava popri dýchaní. Ide predovšetkým o pomalý ťah svalov, prudké a rýchle pohyby neprinesú želaný efekt a môžete si skôr ublížiť. Opakujte rovnako minimálne 3× každú hodinu.
  3. Pomôže určite aj dobré známe krúženie rukami aj zápästiami dopredu i vzad, prechádzky alebo cvik, kedy sa v stoji chytíte dlaňami za bedrá a jemne sa nakloníte dozadu.
  4. Precvičte si aj ramená. Pravú ruku vystrite smerom k hrudníku. Ľavou rukou zatlačte na pravý lakeť a snažte sa jemným tlakom pritlačiť pravú ruku k telu, kým nepocítite tlak v ramene. Vydržte pár sekúnd a urobte to isté aj s ľavou rukou. Opakujte niekoľkokrát.
  5. Dajte si ruky za hlavu, prekrížte si prsty. Hlavou zatlačte jemne proti zátylku a v pozícii zotrvajte pár sekúnd. Opakujte aspoň 5×.

Cviky za počítačom

Každý cvik môžete cvičiť aj viackrát. Ideálne je si precvičiť všetky časti tela a cviky striedať, hlavne pravidelne. Zvyk je železná košeľa, čochvíľa cvičenie zaradíte medzi bežnú „pracovnú“ rutinu.

Nehrb sa! Sadni si poriadne! Nevrť sa toľko na tej stoličke! Známe to pokyny, ktoré nám hovorili naše mamy a mnohým hovoria dodnes. Vždy však mali dodatok, „lebo ťa bude bolieť chrbát“. A zas raz mali naše maminy pravdu. Správne sedenie za počítačom prináša úľavu nielen od bolesti chrbtice, ale upevňuje vaše zdravie a doslova vám predĺži život. Dôsledky nesprávneho sedenia za počítačom pocítime skôr či neskôr. Vieme im však predísť, a to pravidelným pohybom a dodržiavaním ergonomických zásad. Nepodceňujte ich a odvďačte sa sami sebe zdravím. To máme zatiaľ, žiaľ, iba jedno.
 

Zaujíma ma to

Ďalšie aktuality

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Chcete do svojej domácnosti vniesť trochu štýlu? Tak určite mrknite na farebnú rodinku robotických vysávačov ETA Rover. A bude to nielen pekný pohľad. Títo šikulkovia zvládnu povysávať, ale aj vytrieť...... Celý článok
Ako vybrať kávovar?

Ako vybrať kávovar?

Je niekoľko spôsobov, ako si vychutnať výbornú kávu. Výrobcovia kávovarov to vedia, a preto je tento segment plný rozmanitých „mašiniek“, ktoré vám vyčarujú kávu presne podľa vašej chuti. Poďme sa spo...... Celý článok
Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Skladacie telefóny sa neustále zdokonaľujú a nielen vďaka svojej kompaktnosti sa tešia stále väčšej obľube. Do rúk sa mi dostal najnovší „véčkový“ telefón od Samsungu – Galaxy Z Flip6. Ako si tento št...... Celý článok
Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Záclony dokážu podstatne rozjasniť a zútulniť domov. Ako ale zaistiť, aby boli vždy tak voňavé a žiarivo biele, ako keď ste si ich prvýkrát priviezli a zavesili? Tie najdôležitejšie rady a tipy vám pr...... Celý článok
LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

Ponorte sa do obrazu s neuveriteľne pestrými a sýtymi farbami na nových QNED televízoroch značky LG. Technológia QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a ponúka vyvážené zobrazenie farieb aj dok...... Celý článok