0,00 €
×

Viete, ako sa zbaviť závislosti na mobile alebo nomofóbie?

11.04.2022

Dnes si už málokto vie predstaviť život bez technológií. Smartfón patrí k nášmu základnému vybaveniu. Kedykoľvek chceme niečo zistiť, niekoho kontaktovať, vyhľadať autobusové spoje, nájsť cestu z bodu A do bodu B atď., obraciame sa na svoje inteligentné zariadenie. Nič sa však nemá preháňať. Aj na svojom telefóne si totiž môžeme vytvoriť závislosť. Zistili sme pre vás, čo je to tzv. nomofóbia, ako vzniká a ako sa jej zbaviť. 

ako_sa_zbavit_zavislosti_na_mobile

Nomofóbia

„Odlož ten mobil aspoň pri večeri!“ „Nepozeraj do mobilu, keď sledujeme film.“ „Nie si na tom mobile trošku závislý/závislá?“ Možno poznáte podobné vety, či už ich niekto hovorí vám, alebo vy svojím deťom či partnerovi. Mnohí z vás majú tendenciu kontrolovať displej mobilu aj bez pádneho dôvodu. Nepripúšťame si však, že by mohlo ísť o závislosť

Závislosť na telefóne, inak nomofóbia, je rozsiahly fenomén zasahujúci všetky vekové skupiny, najbližšie k nej majú mladšie generácie a za najohrozenejšiu skupinu sú považovaní vysokoškolskí študenti. Pojem nomofóbia je odvodená z anglických slov „no mobile phobia“ a ide o označenie pre úzkostný strach z odpojenia sa, vybitia alebo straty mobilu, zlého internetového pokrytia či straty signálu. 

ako_sa_zbavit_zavislosti_na_mobile

Množstvo času, ktoré trávime na mobilnom telefóne je okrem iného ovplyvňované aj množstvom používaných aplikácií, ktoré v nás vzbudzujú pocit, že sa bez nich nedokážeme obísť.

Prejavy a abstinenčné príznaky

K typickým symptómom nomofóbie patrí permanentné nutkanie neustále kontrolovať telefón, overovať či je nabitý, potreba okamžite reagovať na správy, podráždenosť a nervozita z jeho neprítomnosti. Ďalej tiež neschopnosť ho vypnúť, prípadne tzv. fantómové vibrácie, teda pocit, že telefón vibruje, aj keď sa to nedeje. Logickým prejavom je tiež neschopnosť odísť z domu bez mobilného telefónu, a dokonca aj časté budenie a potreba kontrolovať telefón počas noci

Abstinenčné príznaky nomofóbie sú zhodné s príznakmi akékoľvek inej závislosti. V krajnom prípade tak u osoby závislej na telefóne môže nastať triaška, žalúdočná nevoľnosť či bolesť hlavy.

ako_sa_zbavit_zavislosti_na_mobile

Prevencia a ako sa zbaviť závislosti na telefóne

Ak ste si vedomí, že trávite na svojom inteligentnom zariadení príliš veľa času a chcete sa vyvarovať skutočnej závislosti, budú sa vám hodiť nasledujúce tipy.

Čas na prístrojoch cielene skracujte a začnete s aplikáciami, na ktorých trávite najviac času (Facebook, Instagram, a pod.). Aspoň hodinu pred spaním sa na telefón nepozerajte vôbec. Na noc si na mobile zapnite režim Lietadlo, nastavte budík a nechajte ho ďalej od postele, aby vás nepokúšalo po ňom siahnuť. Môžete ho tiež vypnúť úplne alebo nechať celkom mimo spálne a nastaviť si klasický budík.

ako_sa_zbavit_zavislosti_na_mobile

Cez deň si stanovte čas bez telefónu, či už ho vypnete alebo odložíte a užijete si čas so svojimi blízkymi. Alebo sa môžete venovať napínavému čítaniu, úprave záhrady, výletom na elektrokolobežke či vyrazte do prírody s foťákom a pusťte uzdu svojej kreativite. Tak či onak, odpočinok od inteligentných technológií alebo digitálny detox by si, aspoň na pár hodín denne, mal dopriať každý, kto s nimi trávi čas v práci. 

Stanovte si, kedy a koľkokrát za deň sa budete venovať prichádzajúcim pracovným e-mailom či četovaniu s priateľmi. Nemusíte byť k dispozícii 24/7, ak zrovna neriešite niečo neodkladné, vaši blízki to určite pochopia.

Vymedzte si miesta, kam telefóny odteraz nemôžu. Napríklad do kúpeľne, tam radšej venujte čas starostlivosti o svoje telo, do spálne, detskej izby a pod. Upravte si aplikácie v telefóne, aby vás zbytočne nerušili rôzne upozornenia, staňte sa pánom situácie a buďte to vy, kto rozhoduje o tom, kedy telefón skontrolujete, nie naopak. Nezabudnite, váš smartfón je skvelý sluha, ale zlý pán.

ako_sa_zbavit_zavislosti_na_mobile

Prečo by sme mali nomofóbiu liečiť

Nomofóbia má prirodzene tendenciu komplikovať vzťahy s ostatnými ľuďmi. Napríklad rande s vaším priateľom alebo priateľkou stráca význam, ak ho strávite s očami prilepenými na displeji miesto toho, aby ste komunikovali s partnerom a zaujímali sa jeden o druhého. Tiež, samozrejme, hrozí, že partner začne na váš telefón žiarliť, a to určite nechcete. 

Primnoho času stráveného na sociálnych sieťach berie čas, ale aj energiu. Nemusíte potom mať napríklad ďaleko k tendenciám porovnávať sa s druhými ľuďmi a z toho vyplývajúcim úzkostiam či zhoršeniu kvality spánku. Časté pozeranie do telefónu tiež s najväčšou pravdepodobnosťou odpozerajú vaše deti a budú to považovať za celkom normálnu vec.

*****

Oddýchnite si od svojho mobilného telefónu napríklad jazdou na elektrokolobežke!

chcem_elektrokolobežku

 

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Práca s nožom a presné krájanie surovín sú azda prvé zručnosti, ktoré sa vyučujú na kuchárskej škole. Čo keď vám ale prezradím, že existuje rýchlejšia, pohodlnejšia a bezpečnejšia cesta, ako získať v ...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok