0,00 €
×

Ako sa schladiť počas letných dní?

03.08.2018

Ako sa schladit_1


Parné letné dni môžu byť príjemnou záležitosťou, ak ich trávite v bezprostrednej blízkosti mora alebo bazéna. Ale dovolenka pri mori netrvá večne a veľakrát ani situácia nedovolí vzdialiť sa od vášho bydliska, či už kvôli domácim maznáčikom alebo pracovnému vyťaženiu. Dobrá správa je, že vetráky, ventilátory, ochladzovače vzduchu a klimatizácie môžu jednoducho problém tepla a dusna v miestnosti vyriešiť. Vďaka nim sa môžete ochladiť počas pracovného procesu a navyše aj v pohodlí vášho domova.

Rýchle riešenie - vetrák, ventilátor alebo ochladzovač vzduchu

Ako sa schladit_2

Stolný vetrák nemusí mať iba klasickú podobu – Dyson vás o tom presvedčí.

Ak hľadáte rýchle a lacné riešenie úporného tepla, bude jasným a cenovo dostupným variantom kúpa vetráka či ventilátora, ktorá vás príde na pár destiatok eur. Ide predovšetkým o klasické stolné alebo stojanové ventilátory, ktoré sa vyrábajú prevažne v bielej či čiernej úprave.

Tieto ventilátory disponujú vrtuľami, ktorých veľkosť sa pohybuje v rozpätí 23 až 45 cm. Rýchlosť otáčania vrtúľ môžete vo väčšine prípadov regulovať vďaka tlačidlám ovládajúcich rýchlosť. Každý si tak môže vybrať, čo mu vyhovuje. Hlava ventilátora sa navyše otáča pozdĺž svojej osi, aby bola miestnosť rovnomerne ochladzovaná. Ventilátor by ste nemali nikdy zapínať, ak nie je opatrený ochrannou mriežkou. Vyhnete sa tak nechcenému poraneniu a to hlavne pri malých deťoch.

Ak máte zálusk na niečo viac estetickejšie, vhodným variantom môžu byť vežové ventilátory, ktoré nezaberú toľko miesta a zároveň perfektne zapadnú do vášho interiéru. V tomto prípade je potrebné počítať však s vyššou cenou, ktorá je ale opodstatnená tým, že tieto vetráky ponúkajú ďalšie funkcie navyše. Môže ísť o nastavenie časovača alebo individuálne nastavenie cyklického striedania rýchlostí. Stĺpový ventilátor sa rovnako ako ten klasický otáča do strán a v tomto prípade má jeho majiteľ možnosť regulovať intenzitu prúdenia vzduchu. Dokonca niektoré modely je možné ovládať pomocou diaľkového ovládača.

Ardes C40PH Ako sa schladit_4 Ako sa schladit_5 Ako sa schladit_6

Ardes C40PH

Sencor SFE 2320WH

AEG VL5528

G3Ferrari Tramontana G50032

Ak trávite čas v dielni, fotoateliéri alebo v kuchyni, zvoľte podlahový ventilátor, ktorý je skladný a zaistí vám dostatočnú cirkuláciu vzduchu v rámci väčšieho priestoru. Väčšina týchto modelov vám umožní nastaviť sklon hlavy vetráka, čo umožní nasmerovať prúd chladného vzduchu presne tam, kam potrebujete. Tieto ventilátory sa pre optimálne rozprúdenie vzduchu odporúča nasmerovať priamo proti stene či k stropu.

Ako sa schladit_12Ochladzovač vzduchu s tichým režimom spánku

Alternatívou ventilátorov môžu byť ochladzovače vzduchu, ktoré v sebe ukrývajú nádobu na vodu či kocky ľadu. Tieto ochladzovače pracujú na princípe priechodu teplého vzduchu vodou, ktorá je v zásobníku. Teplý vzduch sa vďaka studenej vode ochladí a príde k jeho zvlhčeniu. Do zásobníka je potreba pravidelne dopĺňať vodu, aby ochladzovač fungoval správne. Niektoré ochladzovače vzduchu majú navyše uhlíkové filtre alebo ionizujú vzduch. Iné modely dokonca disponujú funkciou ohrevu vzduchu, čo vám umožní používať zariadenie variabilne, počas celého roka.

Ak nechcete riešiť, kam vetrák umiestniť, jednoduchým riešením môže byť kúpa stropného vetráka, ktorý nikde nezaberá miesto. Jeho inštalácia a montáž je jednoduchá. Neriešite problém s hlučnosťou a ani priestor, kam ho na zimu umiestniť. A ak si lámete hlavu s tým, ako sa ochladiť aj počas presunu z miesta A do miesta B, tak pri extrémnych teplotách určite oceníte malú záchranu v podobe vreckového ventilátora, ktorý je ľahký a vojde sa pohodlne všade.

Nie je klimatizácia ako klimatizácia

Aby ste zažili komfort klimatizovanej miestnosti, nemusíte nutne kupovať stacionárnu klimatizáciu. Alternatívnou možnosťou je kúpa mobilnej klimatizácie, ktorá vám umožní príjemne ochladiť vzduch v miestnosti. Montáž tohto typu klimatizácie je celkom jednoduchá oproti stacionárnej klimatizácii s vonkajšou jednotkou. Mobilné klimatizácie umožňujú funkciu zvlhčovania vzduchu, vďaka mikroskopickým kvapkám vody, čo je príjemné najmä počas horúcich dní. V mnohých modeloch nájdete prachový filter, ktorý sa dá vybrať a jednoducho vyčistiť. Klimatizácie je nutné minimálne raz za rok dôkladne vyčistiť a ak bude umiestnená v prašnom prostredí, je potrebné jej dopriať čistenie a údržbu s častejšou frekvenciou.

Klimatizácia pracuje na princípe cirkulácie vzduchu, tzn. že neprivádza do miestnosti kyslík. Nezabúdajte teda pravidelne vetrať.

Slabšou stránkou klimatizácie je ich rozmer a dizajnové kúsky by ste v tomto segmente márne hľadali. Vždy je taktiež potrebné pamätať na to, kam umiestnite hadicu, ktorá odvádza teplý vzduch, avšak čo sa týka účinnosti v ochladzovaní vzduchu v miestnosti, sú klimatizácie tým najvýkonnejším riešením, keďže ochladia vzduch na požadovanú teplotu vo veľmi krátkom čase.

Ako sa schladit_8 Ako sa schladit_9 Ako sa schladit_10

Ako sa schladit_11

Rohnson Genius Wi-Fi R-885

Clatronic CL 3637

Electrolux EXP34U338CW

Sencor SAC MT9012CH

Pár dobrých rád na záver

Vysoké letné teploty môžu byť pre ľudské telo veľmi náročné, ale extrémne rozdiely teplôt vo vnútri a vonku majú na ľudský organizmus taktiež nepriaznivý vplyv. Odborníci odporúčajú neprekračovať maximálny rozdiel 6 °C medzi vnútornou a vonkajšou teplotou. Týmto opatrením sa vám podarí predísť virózam a nachladeniam, ktoré v dôsledku teplotného šoku často nastanú.

Ventilátory napomáhajú zachovať prirodzené adaptačné mechanizmy tela, vďaka tomu, že nemôžu vzduch v miestnosti extrémne ochladiť. Pri použití ventilátora by ste sa mali jednoznačne vyvarovať dlhodobému prúdeniu studeného vzduchu na oblasť hlavy, čo vás ochráni pred možným zápalom spojoviek či stredného ucha.

V DATARTe vieme s nedýchateľným teplom rýchlo zatočiť, stačí si iba vybrať vhodný prístroj a užívať si príjemnú izbovú teplotu. Ak sa chcete aj vy počas horúcich letných dní poriadne schladiť, odporúčame pozrieť na náš e-shop DATARTu, kde si môžete vybrať zariadenie vhodné práve pre vás.


Chcem sa schladit

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Recenzia: Krájač GRAEF SKS 11022 - Vždy poriadne zostra

Práca s nožom a presné krájanie surovín sú azda prvé zručnosti, ktoré sa vyučujú na kuchárskej škole. Čo keď vám ale prezradím, že existuje rýchlejšia, pohodlnejšia a bezpečnejšia cesta, ako získať v ...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok