Rúra je srdcom kuchyne a ako každý spotrebič si vyžaduje aspoň občasnú údržbu, aby bol jej vzhľad a funkčnosť zachovaný čo najdlhšie. Čistenie rúry asi neobľubuje nikto z nás, preto by sme vám radi bližšie predstavili dve revolučné metódy – katalytické a pyrolitické čistenie.
V prípade, že ste práve v procese vyberania novej rúry, aj funkcia samočistenia by mohla byť jedným z faktorov, na ktoré sa zamerať. Poďme sa pozrieť na to, aké sú medzi katalytickým a pyrolitickým čistením rozdiely, na ich výhody, nevýhody a prípadné riziká.
Tento proces využíva chemickú reakciu zvanú katalýza. Teplovzdušné rúry s funkciou katalytického čistenia sú vybavené špeciálnou katalytickou vložkou, ktorá pri dosiahnutí aspoň 200 stupňov Celzia rozkladá a pohlcuje mastnoty a iné nečistoty, ktoré vďaka vysokej teplote oxidujú. Toto čistenie je automatické a v podstate si nevyžaduje vašu pozornosť.
Pred spustením katalytického čistiaceho programu sa odporúča vybrať všetky plechy, rošty a pojazdy. Počas čistenia sa rúry v žiadnom prípade nedotýkajte a program sa nepokúšajte ukončiť skôr. Nakoniec dôkladne vyvetrajte kuchyňu. Katalytické čistenie stačí vykonávať raz za 2 – 3 mesiace.
Výhoda katalytického čistenia spočíva v jeho pohodlnosti a bezpečnosti. Proces je pokročilý a nepotrebuje vašu prítomnosť. A po vychladnutí rúry prípadnú zvyšnú mastnotu zo stien rúry jednoducho zotriete vlhkou handričkou, avšak bez akejkoľvek chémie.
Tak či onak, rúry s touto funkciou nie sú úplne bezúdržbové a tento spôsob čistenia nemusí byť vždy 100 % efektívny. Katalytická vrstva v rúre síce dokáže spracovať tuk a mastnotu, ale odolné nečistoty a zvyšky jedla treba odstrániť a dočistiť ručne. Za nevýhodu možno považovať aj obmedzenú životnosť katalytických panelov, ktoré je nutné raz za 4 – 5 rokov vymeniť.
Za jeden z najefektívnejších spôsobov čistenia rúry je považovaný práve pyrolitický. Pyrolýza je proces, pri ktorom dochádza k priebežnému zvyšovaniu a znižovaniu teploty a na pár minút stúpne teplota v rúre na takmer 500 stupňov Celzia. Tak sa úplne spáli všetka mastnota a zvyšky jedla na popolček, ktorý po vychladnutí rúry ľahko zotriete mokrou handričkou, tak ako pri katalýze, s tým rozdielom, že tentoraz sa zničia aj tie najodolnejšie nečistoty.
Postup bude rovnaký ako v predchádzajúcom prípade, pred spustením čistiaceho programu vyberte z rúry všetky plechy a vyberateľné časti. Čistenie pyrolýzou vykonávajte maximálne 2 – 3 do mesiaca, aby nedošlo k predčasnému opotrebovaniu rúry.
Výhodou pyrolitického čistenia je teda jeho účinnosť, jednoduchosť vyhotovenia aj šetrnosť, pretože vôbec nepotrebujete použiť chémiu. Rúry s touto funkciou sú spravidla vybavené aj lepšou izoláciou, vďaka ktorej teplo neuniká von a proces pečenia je tak účinnejší.
Na druhej strane, vzhľadom na extrémne vysoké teploty, ktoré sa pri pyrolitickom čistení využívajú, je proces náročnejší na energiu. Tiež cena rúr s touto funkciou je spravidla vyššia. Existuje aj bezpečnostné riziko, že keby v rúre počas programu zostali akékoľvek kovy či plastové predmety, mohli by sa roztaviť či dokonca spôsobiť požiar, preto je naozaj dôležité dodržiavať postup.
Výber medzi katalytickým a pyrolitickým čistením rúry závisí od vašich osobných preferencií. Ak si chcete ušetriť námahu s čistením a energetické náklady, môže byť pre vás ideálne katalytické čistenie. Ak hľadáte dokonalú čistotu a neprekáža vám vyššia spotreba energie, môže byť pre vás lepšou voľbou pyrolitické čistenie. V každom prípade, obe metódy ponúkajú výraznú úľavu od tradičného čistenia rúry.