0,00 €
×

Pár tipov na efektívne polievanie záhrady

15.06.2024

Kto by nechcel dokonalú záhradku, krásne zelený trávnik, kopec rozkvitnutých rastlín a bohatú úrodu zeleniny? A to všetko má na svedomí práve polievanie, ktoré, aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, je celkom veda. V našom článku vám prezradíme, ako dopriať rastlinkám dostatok vody a zároveň s ňou neplytvať.

Polievanie záhrady

S extrémnym počasím sa v poslednom čase doslova roztrhalo vrece. Horúce letné mesiace tak prinášajú čoraz menej zrážok, a my sa tak musíme stretávať s obrovským suchom. Každodenné teplá sú neúnosné nielen pre nás, ale predovšetkým pre naše rastliny. Našťastie existuje pár jednoduchých tipov, vďaka ktorým sa môžete s touto nočnou morou každého záhradkára úspešne popasovať.

Na pôde záleží

Veľký vplyv na prísun vody k rastlinám má zloženie pôdy. Ak máte ílovitú pôdu, nemusíte na polievanie záhrady myslieť tak často, keďže dobre drží vlhkosť. Naopak, piesčitá pôda vsiakne vodu rýchlo, a tak ju treba dodávať častejšie. Určite nie je na škodu pridať k rastlinkám aj humus, ktorý pôdu obohacuje nielen o cenné živiny, ale zároveň v nej zadržiava aj vodu.

Polievanie záhrady

Polievajte v správnom okamihu

Pre niekoho samozrejmosť, pre niekoho takmer nemožné. Aj keď sa to možno nezdá, zvoliť ten správny čas na polievanie nemusí byť úplne jednoduché. V ideálnom prípade by ste sa do polievania záhrady totiž mali pustiť hneď v skorých ranných hodinách, prípadne počas dopoludnia, pretože ešte nie je také horúco a voda stihne vsiaknuť do pôdy, než by sa vyparila. Základom je nepolievať rastliny z vrchu, ale naliať vodu čo najbližšie ku korienkom. Keby ste totiž liali vodu na listy, najmä keď najviac praží slnko, mohli by ste ich ľahko spáliť a bolo by po úrode.

Kopec pracujúcich ľudí ale jednoducho nemá ráno toľko času, aby dokázali poliať všetky kvetináče a záhradu. V takom prípade môžete využiť večerné hodiny, keď už slnko pomaly zapadá a nie je taký hic. Výhodou je, že pôda zostane vlhká po celú noc a rastlinky tak budú mať dostatok času vstrebať toľko, koľko len budú potrebovať. Zároveň sa ale môže stať, že na vašu úrodu po vlhkej zemine dorazia slimáky a iní záhradní škodcovia.

Polievanie záhrady

Dbajte na individuálne potreby rastlín

Každý sme originál. To isté platí aj pre rastliny. Niektoré potrebujú viac svetla, priestoru, iné, naopak, menej. A líšia sa, samozrejme, aj ich nároky na spotrebu vody. Keď si teda doma zasadíte nejakú novú rastlinu, je vhodné, aby ste si o nej zistili všetky dôležité informácie. To, aké množstvo vody rastlina potrebuje, môžete spoznať aj podľa listov. Ak sa na nej nachádzajú tenké mäkké listy, väčšinou ide o rastlinu, ktorá potrebuje väčšie množstvo vody. Naopak, hrubé chlpaté listy naznačujú, že s vodou môžete šetriť.

Dôležitým faktorom je aj to, v akej životnej fáze sa rastlina práve nachádza. Najviac vody potrebuje v rastovej fáze a pri tvorbe plodov. Ak ste teda práve zasiali nové semienka, doprajte im bohatú zálievku čo najčastejšie. Záleží i na tom, či rastlina rastie v kvetináči alebo záhone. Pôda v kvetináči sa ohrieva a vysychá rýchlejšie, takže rastliny v ňom treba polievať podstatne častejšie než tie zasadené v záhone. Navyše majú ich korene obmedzený priestor rastu, čo má za následok vyššiu spotrebu vody.

Polievanie záhrady

Dažďová voda či voda z vodovodu?

Voda z vodovodu má odlišné zloženie než dažďová voda. Ktorá sa však viac hodí na polievanie záhrady? Základným rozdielom je výskyt vápnika a chlóru vo vode z vodovodu. Niektoré rastliny, napríklad rododendróny, môžu byť na tieto látky citlivejšie, a preto je najlepšie na polievanie využiť práve dažďovú vodu, ktorá má neutrálne pH, ktoré je ideálne pre väčšinu rastlín. A navyše je zadarmo! Na jej zachytávanie môžete využiť najrôznejšie barely, sudy alebo obrovské nádrže, do ktorých natečie voda odkvapmi zo strechy.

Často sa využívajú takzvané retenčné nádrže, čo sú obrovské zásobníky na vodu, umiestené pod zemou, takže nezaberajú miesto v záhrade a nenarúšajú jej dizajn.

Potom už je len a len na vás, ako dostanete nazhromaždenú vodu k rastlinám. Spôsobov je niekoľko. Ak máte iba pár záhonov, vystačíte si pri polievaní s krhlou. Nie každému sa ale chce každý deň ťahať ťažkú krhlu plnú vody, a preto prichádza na rad záhradné hadice. A aby stále neboli zamotané a rozhádzané, vyplatí sa na ne využiť úložné boxy alebo navijaky. Alebo si ich môžete rozviesť po záhrade na miesto, kde ich najviac využívate, a vyhnete sa tak ich každodennému presúvaniu

Polievanie záhrady

Automatické zavlažovanie záhrady

Vlastníte veľké záhradné plochy, ktoré treba zavlažovať alebo vás polievanie skrátka a jednoducho nebaví? Tak je ten pravý čas pouvažovať nad automatickým zavlažovaním záhrady. Inteligentný zavlažovací systém oceníte predovšetkým vo chvíli, keď vyrazíte na dovolenku a máte istotu, že o polievanie záhrady bude postarané. Môžete ich dokonca ovládať aj na diaľku cez aplikáciu a máte tak vždy všetko pod kontrolou. Zároveň sa vyhnete otravovaniu susedov či rodinných príslušníkov, ktorých by ste inak museli prosiť o to, aby vám prišli poliať rastliny.

Ak hľadáte nejaké efektívne, ale zároveň lacnejšie riešenie, siahnite po záhradných zavlažovacích systémoch, ktoré jednoducho napojíte na hadicu, spustíte vodu a necháte ich kropiť tak dlho, ako treba. Najčastejšie sa využívajú na zalievanie trávnika, ale môžete s nimi zavlažovať aj okrasné záhony alebo zasadenú zeleninu. Dôležitými kritériami pri ich výbere sú predovšetkým veľkosť a tvar plochy. Ďalšou skvelou vychytávkou sú takzvané inteligentné kvetináče. S nimi môžete zabudnúť na starosti so zavlažovaním rastlín doma či na balkóne – kvetináč jednoducho myslí na všetko za vás. A ak chcete polievanie záhrady ešte zefektívniť, nainštalujte si aj senzor pôdnej vlhkosti, ktorý vám poskytne dokonalý prehľad o tom, koľko vody rastliny práve potrebujú.

Polievanie záhrady

Záhradné čerpadlá sú skvelou voľbou pre zavlažovanie záhrady, odčerpávanie či prečerpávanie vody alebo prevádzka postrekovacích systémov. Rozlišujeme povrchové a ponorné záhradné čerpadlá, oba typy sú určené na čerpanie čistej až mierne znečistenej vody.

Ako zefektívniť polievanie záhrady?

Zavlažovaniu sa v letných dňoch nevyhneme. Máme pre vás pár tipov, čo robiť, aby ste pri polievaní dosiahli tie najlepšie výsledky:

Polievajte menej často, ale výdatne – Voda sa vsiakne hlbšie do pôdy, čo vedie k vytváraniu ďalších koreňov.

Šetrite vodu – Keď budete pôdu pravidelne kypriť motykou, voda sa ľahšie dostane až ku koreňom a nebude sa tak ľahko vyparovať.

Nepoužívajte ľadovú vodu – Keby ste to urobili, rastliny by mohli dostať teplotný šok. Preto je najlepšie nechať vodu odstáť, alebo používať dažďovú.

Zamedzte závlahovému tieňu – Ak máte vedľa seba umiestnenú malú a veľkú rastlinu, môže dochádzať k tomu, že vyššia rastlina pôsobí ako dáždnik, a k menšej rastline sa tak voda vôbec nedostane. Aby k tomu nedošlo, treba dodávať vodu priamo ku koreňom.

Vytvorte okolo rastliny val – Jednoducho nahrňte okolo záhonu hlinu, ktorá vytvorí plytkú priehlbinu. Vďaka tomu nemá voda kam utiecť a rastlina ju môže postupne vsiaknuť.

Polievanie záhrady

Prekvapilo vás, koľko vecí má vplyv na správne polievanie záhrady? Vyskúšajte vyššie spomínané tipy a budete sa tešiť z krásne zeleného trávnika, rozkvitnutých záhonov a bohatej úrody.

Polievanie záhrady

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Xiaomi Redmi Note 13 – Kráľ pomeru cena/výkon

Recenzia: Xiaomi Redmi Note 13 – Kráľ pomeru cena/výkon

Redmi Note s číslovkou 13 má veľké ambície stať sa kráľom nižšej strednej triedy na poli smartfónov. Naviaže na úspech svojich predchodcov? Má pre to všetky predpoklady – parádny displej, vydarené fot...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok