0,00 €
×

Grilujeme s DATARTom

20.07.2018

grilovanie_1
Rozhodli ste sa, že si zaobstaráte svoj prvý gril alebo už odbíjajú posledné hodiny vášho starého pomocníka, ktorý vám bol dobrým a mnohoročným spoločníkom? Tak ako tak sme u nás v DATARTe toho názoru, že v oboch prípadoch je najdôležitejšie zhodnotiť aktuálnu situáciu a vaše plány a potreby, ktoré má nový gril uspokojiť. Potom zostáva už iba čerešnička na torte – objednať si vášho nového pomocníka, ktorý bude vaším novým parťákom pri grilovaní s priateľmi a rodinou. Navyše teraz u nás môžete kúpiť grily a mnoho ďalšieho vo veľkom letnom výpredaji a ušetriť pár eur!

Z čoho môžeme vyberať?

Súčasná doba je priaznivá v tom, že je možné vyberať grily podľa rôznych typov, farieb, rozmerov a v neposlednom rade podľa ceny. Na začiatku odporúčame si ujasniť, ako chcete gril využívať, s akou frekvenciou a aký objem by mal pojať. Ďalšou otázkou je, či patríte k tým stravníkom, ktorí chcú pripravovať jedlo extra zdravo, alebo to až tak do extrému neriešite.

My vám môžeme ponúknuť hneď niekoľko hlavných kategórií grilov a to grily na drevené uhlie, elektrické a raclette grily alebo kontaktné grily, ktoré môžete využívať celoročne, takže vaša letná láska môže v podstate trvať celý rok.

Grily na drevené uhlie

grilovanie_2Grily na drevené uhlie sú jednoduché a vhodné ako pre začiatočníkov, tak aj pre pokročilých. Na rošt pohodlne umiestnite tácku určenú na grilovanie s marinovaným mäsom, aby ste mali kontrolu nad tým, že sa vám mäso nespáli na uhol a zároveň vám v tácke zostane šťava z výpeku, ktorou si môžete ochutiť napríklad zemiaky.

Ak si chcete vziať gril so sebou na dovolenku, tak určite oceníte kompaktné rozmery grilov od spoločnosti Fieldmann (modely – 1000, 1003 a 1015). Ak však uvažujete o väčšom grile, kam pohodlne umiestnite mäso aj zeleninu naraz, potom odporúčame väčšie obdĺžnikové grily napr. Fieldmann 1001 alebo G21 Happy Green, ktorý má šikovné kolieska, takže manipulácia s ním je úplná hračka.

Mäso alebo zeleninu si ugrilujete vďaka pôsobeniu tepla z dreveného uhlia, ktoré je vyrábané z tvrdého dreva alebo vďaka briketám z drveného dreveného uhlia. Aby sa vám palivo lepšie podpaľovalo, môžete k tomu využiť pomocníka na podpaľ a potom je potrebné aspoň 30 minút počkať. Až uhllíky pokryje jemná vrstva popola v sivobielej farbe, môžete svoj grilovací zážitok pokojne odštartovať!

Na úpravu teploty v priestore grilu slúžia prívody vzduchu, ktoré nájdete na tele grilu. Vďaka nim môžete určovať priebeh spaľovania paliva a regulovať teplotu. Ak váš gril nemá tento prívod vzduchu, tak nie je nič jednoduchšie ako uhlíky rozprestrieť a tým docielite nižšiu teplotu. Aby ste predĺžili životnosť vášho grilu, odporúčame gril vždy po použití a vychladnutí vyčistiť vhodným čističom.

Grilovanie nemusí byť iba letným spestrením neskorých teplých večerov. Vedeli ste, že existujú aj grily, ktoré vám poskytnú tento perfektný zážitok po celý rok? Nie? Tak my vám ich predstavíme.

Elektrické a raclette grily

Pre priaznivcov zdravého a životného štýlu máme dobrú správu. Aj vy si môžete užívať grilované mäso a zeleninu, a to až na malé výnimky, celoročne. Elektrický gril je v podstate zdravý variant grilovania. Veľkou výhodou je jednoznačne to, že teplotu si regulujete pomocou ovládania, a tak máte všetko plne pod kontrolou. Nedochádza tak k tomu, že by ste na grilovaný kúsok mäsa museli dlho čakať a zároveň ho nespálite. Ďalším veľkým plus je ten fakt, že tu šťava a olej z mäsa nekvapká do uhlíkov, kde potom vznikajú látky, ktoré môžu ohroziť naše zdravie.

gril ETA Vital gril Russell Hobbs Fiesta Clatronic RG3518 gril Tefal Aromati-Q

ETA Vital 1162

Russell Hobbs Fiesta
22550-56

Clatronic RG3518

Tefal Aromati-Q
BG916834

Chcete grilovať rôzne druhy mäsa, zeleniny alebo rýb oddelene? Žiadny problém!
Raclette grily sú tým pravým riešením práve pre vás.


Raclette grily sú výbornou alternatívou pre tých z vás, ktorí radi pripravujú viac druhov mäsa, rýb, zeleniny či ovocia a chcú docieliť zachovanie unikátnosti jednotlivých chutí. Tohoto malého zázraku docielite zaručene pomocou raclette grilu, pretože ten disponuje oddelenými zónami, ktoré vám dovolia súčasne pripravovať všetko naraz. Určite tým ušetríte veľa času a navyše budete mať neskôr na tanieri všetko v jeden okamih dokonale pripravené ku konzumácii.

gril ETA Raclet gril Severin_2 Gril Tefal raclet gril Severin 2341

ETA Raclet 4162

SEVERIN RG 2344

Tefal PR457812

SEVERIN RG 2341

Ploché elektrické grily a raclette grily nie sú jediným variantom na poli elektrických grilov. Jednou zo špeciálnych kategórií tohto typu grilov sú také, ktoré opekajú mäso, zeleninu a ďalšie potraviny určené ku grilovaniu, priamo z oboch strán naraz. Také grily sa označujú ako kontaktné.

Kontaktné grily

Zlatou strednou cestou v grilovaní môžu byť kontaktné grily. Jednou z hlavných predností je to, že nemusíte mäso alebo zeleninu v priebehu grilovania otáčať, keďže je pripravovaná medzi dvomi tepelnými plochami. V tom prípade dochádza k rovnomernej príprave všetkých pokrmov. Skutočná väčšina kontaktných grilov má odkvapkávaciu misku, ktorá zachytí všetko nadbytočné, takže máte čisto v kuchyni. Samotné čistenie je taktiež hračka. Po použití odstránite zvyšky z grilu pomocou hubky a jari v priebehu pár sekúnd. Kontaktné grily sú skvelá voľba pre tých, ktorí si chcú vychutnať grilované mäso a zeleninu po celý rok.

Sage BGR800 gril Tefal GC305012 Gril Tefal Optigril gril Sage

Sage BGR800GR

Tefal GC305012

Tefal OptiGrill+ XL GC722D34

Sage BGR200

Pár tipov na záver

grilovanie_3Dúfame, že si tento rok vyberiete toho správneho pomocníka práve pre vás a strávi s vami veľa príjemných letných večerov. Už viete, ktorý to bude?

Nezabudnite, že na gril okrem mäsa a zeleniny patria aj ryby, syr a ovocie. Syr odporúčame naložiť a zabaliť do alobalu, aby sa vám neroztiekol. V DATARTe milujeme jedlo a obzvlášť naše pánske osadenstvo má pre vás pár rád ohľadom prípravy mäsa.

Rozhodne si dajte s prípravou mäsa na čas. Grilované mäso bude chutnejšie a jemnejšie, keď mu doprajete pár hodín spánku vo vašej chladničke v marinádovom kúpeli. Ak máte silnejšie plátky mäsa, tak ho grilujte rozhodne pomalšie, inak sa vám spáli na povrchu a vo vnútri zostane surové, a to by bola škoda! A malá rada na záver, mäso nechajte po vytiahnutí z grilu chvíľku odstáť, aby sa šťava mohla rovnomerne rozliať vo vnútri mäsa a nevytiekla vám všetka iba na tanier.

 

To ma zaujíma

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Xiaomi Redmi Note 13 – Kráľ pomeru cena/výkon

Recenzia: Xiaomi Redmi Note 13 – Kráľ pomeru cena/výkon

Redmi Note s číslovkou 13 má veľké ambície stať sa kráľom nižšej strednej triedy na poli smartfónov. Naviaže na úspech svojich predchodcov? Má pre to všetky predpoklady – parádny displej, vydarené fot...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok