0,00 €
×

Grilujeme ryby

18.06.2020

Grilovanie mäsa je evergreenem letných mesiacov. Ale čo tak namiesto bravčového alebo hovädzieho skúsiť rybu? Okrem toho, že žalúdok vám poďakuje, pretože rybie mäso je preň ľahšie a zdravšie, vás aj milo poteší aj samostatná príprava rýb. Je totiž jednoduchá a rýchla. Tak poďme na to!

grilujeme_ryby

Aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá, grilovanie rýb je veľmi jednoduché aj ak ste v grilovaní začiatočník. Stačí sa držať našich dobre mienených rád. 

Čerstvá ryba je základ

Pravdepodobne každý, kto nekonzumuje ryby, vám povie, že ich neje preto, lebo smrdia. Asi mal iba smolu a na tanier dostal starú rybu. Čerstvá ryba totiž vonia od vody. Má lesklé a vypuklé oči a aj keď to znie všelijako, je pokrytá slizom.

Ak kupujete filety, vyberajte tie, ktoré majú pevné mäso. Mäso mäkšie na dotyk totiž značí, že filety už ležia v obchode nejaký ten piatok. Čerstvá ryba vydrží v chladničke zhruba 4 dni. Ak ju plánujete hádzať na gril čo nevidieť, do mrazničky ju nedávajte.

Grilujeme ryby

Morské alebo sladkovodné?

Pokojne oboje! Záleží na vašich preferenciách a samozrejme chuti. Všeobecne sú obľúbenejšie morské ryby, ako losos či tuniak. Okrem toho, že sú obrovským zdrojom jódu a ďalších dôležitých vitamínov, majú aj oveľa menej kostí. Počas ich prípravy totiž stačí vytiahnuť chrbticu rovno so všetkými kosťami.

Rybu tiež odporúčame grilovať vcelku, lepšie tak vynikne jej chuť. Naopak, filetu veľmi ľahko vysušíte. Možno niekedy neprávom zavrhujeme sladkovodné ryby, pritom ich príprava nie je o nič náročnejšia, než príprava ich morských kolegýň. Iba sa treba dôkladnejšie venovať vykosťovaniu.

Tiež vám dodajú jód a množstvo vitamínov, navyše ich náš žalúdok ľahšie trávi. A majú ešte jedno veľké plus, teda ak ste šikovný rybár. Rybku na gril si ulovíte sami a na obchod môžete zabudnúť.

Ktoré ryby sú na gril najlepšie?

Morské

Sladkovodné

losos

tučné a šťavnaté mäso

pstruh

delikatesa, ktorú negrilujte dlho, aby sa vám nerozpadla

tuniak

mäso je podobné hovädziemu, odporúčame pripravovať skoro surové

amur

griluje sa veľmi rýchlo

pražma

grilujte ju vcelku, nerozpadne sa a je lahodne šťavnatá  

sivoň

pevné mäso zaujímavej chuti

platesa

pomerne špeciálne mäso, ktoré vyniká jednoduchou prípravou

sumec

výrazná chuť, ktorá nemusí chutiť každému, sumec je ideálny na ozvláštnenie grilovačky

makrela

tučnejšia, nerozpadá sa ani počas dlhšieho grilovania

zubáč

jedna z najchutnejších rýb, je ako stvorená na gril; v jej prípade si zvoľte radšej filety

morský vlk

sladkastá a jemná chuť

kapor

slovenská klasika, na grile chutí ešte lepšie ako na Vianoce, počítajte však s kosťami

morský okúň

červenkasté mäso s veľmi špecifickou chuťou

 

morský čert

jemný a chutný, ale zároveň pomerne drahý

Korenie vyberajte starostlivo

Úprava ryby pred grilovaním je vlastne veľmi jednoduchá. Určite nepotrebujete kilá cesnaku alebo citróna, len aby ste necítili rybacinu. Ako sme už spomínali, z čerstvej ryby budete cítiť nádhernú vôňu vody. Väčšina rýb, ktoré sme odporúčali grilovať, má sama osebe výbornú chuť, takže ju iba jemne zvýrazníte korením a ľahkou úpravou. Na tú budete potrebovať olej, soľ, maslo, biele víno, citrón a samozrejme bylinky.

Grilujeme ryby

Vyberajte kvalitný olej, najlepšie olivový. Vedľa nešliapnete ani s ľanovým alebo tekvicovým olejom. Ak ste sa naučili používať olej vyrábaný zo semienok, dajte si pozor na to, aby ste nimi zbytočne neprebili chuť rybieho mäsa. Čo sa týka soli, tak tou rozhodne nešetrite a najlepšie je použiť hrubozrnnú. Odporúčame soliť ryby aj tesne pred tým, než ich dáte na gril.

grilujeme_rybyMaslo je v prípade rýb, samozrejme, výbornou voľbou. Potierajte ním však iba tie ryby, ktoré sa grilujú krátko, aby sa vám zbytočne nepripálilo. Možno bude lepšie, keď maslo so štipkou byliniek necháte rozpustiť na čerstvo ugrilovanej rybe. Keď už sme spomenuli bylinky, patrí sa spomenúť tie, ktoré sú na grilovanie rýb najlepšie.

Za nás jednoznačne tymian, bazalka, majoránka, koriander, rozmarín či špeciálna zmes korenia na ryby. Okrem toho, že nimi ryby stačí posypať, prípadne bylinky vložiť priamo do ich brucha, si môžete vyrobiť napríklad olejovo-bylinkovú marinádu.

Maslo, bylinky a citrón – to je kombinácia, ktorá grilovným rybám skutočne pristane!

 

S bielym vínom radíme zaobchádzať opatrne. Dodá rybe zvláštnu arómu, ktorá však nemusí chutiť každému. Vínom môžete ozvláštniť aj marinádu alebo ním rovno pokvapkať rybu položenú na grile. A aby sme to mali všetko, už nám chýba spomenúť iba citrón, bez ktorého sa ryba snáď pripravovať ani nedá. Na grilovanie sa obzvlášť hodí nakrájaný citrón na veľké plátky, ktoré potom stačí vložiť priamo do ryby.

Ako správne grilovať

Najdôležitejšia je pri grilovaní rýchlosť. Musí to len tak frčať, takže je dobré mať všetko pripravené poruke. Skôr než dáte namarinovanú rybu na gril, osušte ju napríklad papierovou kuchynskou utierkou. Marináda vám tak nebude zbytočne kvapkať do ohňa. Samotný čas grilovania sa veľmi všeobecne určiť nedá. Vždy totiž záleží na konkrétnom type ryby. Tak či onak, určite to stihnete do 30 minút, ktoré potrebujú tie najväčšie ryby. Menšie ryby vcelku by sme grilovali maximálne 15 minútfilety tak 7 minút.

grilujeme_ryby

Určite už ste niekde počuli, že je dobré rybu grilovať v alobale. Samozrejme je to veľká pravda, no tak rybu skôr uvaríte, než ugrilujete. Nepocítite z nej tú špecifickú chuť ohňa, pre ktorú väčšinou grilujeme. Preto sa nebojte dať rybu priamo na rošt. Ten si predtým dobre vyčistitepotrite olejom, aby sa vám k nemu ryba neprilepila alebo sa netrhala.

grilujeme_ryby

Pamätajte aj na to, že rošt treba poriadne rozpáliť. Pri grilovanírybím mäsom zbytočne nehýbte a poklop grilu nechajte uzatvorený. Chutná chrumkavá kôrka sa totiž na rybe vytvorí práve vtedy, keď bude ležať na jednom mieste. Z toho vyplýva aj to, že ryby treba počas grilovania otáčať iba raz.

Šikovným trhákom pri grilovaní rýb je používanie grilovacích klieští na ryby. Ich používaním totiž eliminujete riziko rozpadnutia rybieho mäsa na malé kúsky. Rybu jednoducho prichytíte držiakom a otáčate ju naraz. Ak nechcete investovať priamo do kliešťov, môžete si kúpiť širokú lopatku. Otáčanie rýb si s ňou uľahčíte a využijete ju aj na ďalšie suroviny.

S čím si dať ryby?

Je jasné, že záleží na vašich chuťových bunkách. My by sme jednoznačne odporúčali pečené zemiaky alebo grilovanú zeleninu, ktorá práve v spojení s grilovanou rybou predstavuje ľahké, no hlavne chutné letné jedlo. Ak obľubujete skôr studené prílohy, môžete siahnuť po zeleninových šalátoch, napríklad s chutným cesnakovým dipom. 

Grilujeme ryby

Náš recept: Plnená grilovaná makrela  
Na 4 porcie potrebujete:

• 4 makrely
• 2 strúčiky cesnaku
• 1 vetvička tymianu
• 1 vetvičku medovky
• 1 čajovú lyžičku morskej soli
• čierne korenie
• olivový olej
• grilovacie kliešte na ryby

Ako grilovať makrelu?

Než sa pustíte do samotného grilovania, umyte makrely pod studenou tečúcou vodou. Osušte ich papierovými kuchynskými utierkami a narežte tak, ako zvyknete. Ošúpte cesnak a do každej makrely vložte jednu polovičku cesnaku. Pridajte aj 2 lístky tymianu a cca 5 lístkov medovky. Vnútro makrely aj dobre posoľte a nezabudnite na čerstvo pomleté korenie.

Grilovanie makrel si výrazne uľahčíte grilovacími kliešťami na ryby, ktoré pred použitím nezabudnite potrieť olejom. Makrely grilujte zhruba 16 minút – 8 minút jedna strana, 8 minút druhá. Ako prílohu odporúčame pečené zemiaky, čerstvý chlieb (napr. domáci) a komu chutia, tak aj olivy.

Inšpirované receptom od Nordsee.  
 

Chcem nový gril

Ďalšie aktuality

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Chcete do svojej domácnosti vniesť trochu štýlu? Tak určite mrknite na farebnú rodinku robotických vysávačov ETA Rover. A bude to nielen pekný pohľad. Títo šikulkovia zvládnu povysávať, ale aj vytrieť...... Celý článok
Ako vybrať kávovar?

Ako vybrať kávovar?

Je niekoľko spôsobov, ako si vychutnať výbornú kávu. Výrobcovia kávovarov to vedia, a preto je tento segment plný rozmanitých „mašiniek“, ktoré vám vyčarujú kávu presne podľa vašej chuti. Poďme sa spo...... Celý článok
Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Skladacie telefóny sa neustále zdokonaľujú a nielen vďaka svojej kompaktnosti sa tešia stále väčšej obľube. Do rúk sa mi dostal najnovší „véčkový“ telefón od Samsungu – Galaxy Z Flip6. Ako si tento št...... Celý článok
Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Záclony dokážu podstatne rozjasniť a zútulniť domov. Ako ale zaistiť, aby boli vždy tak voňavé a žiarivo biele, ako keď ste si ich prvýkrát priviezli a zavesili? Tie najdôležitejšie rady a tipy vám pr...... Celý článok
LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

Ponorte sa do obrazu s neuveriteľne pestrými a sýtymi farbami na nových QNED televízoroch značky LG. Technológia QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a ponúka vyvážené zobrazenie farieb aj dok...... Celý článok